Fish: "Ще изпълня целия албум "Clutching at Straws" в България"

13 юли 2018, 06:43 ч. 2397 / 10 4
пред./следв.

   Фестивалът "Hills of Rock 2018" наближава. Остава само една седмица до най-голямото рок/метъл събитие за годината у нас. Като хедлайнъри ще видим SABATON и легендарните IRON MAIDEN и JUDAS PRIEST. На основната сцена в продължение на три дни ще се изявят 16 банди, повечето от които се подвизават в метъл жанра. Организаторите от "Sofia Music Enterprises" са се постарали обаче да има и известно разнообразие в музикално отношение. Така в първия ден на фестивала ще имаме удоволствието да видим и чуем един безспорен любимец на част от българската рок публика. Това е Derek William Dick, по-известен просто като Fish, с когото преди доста години бяха записани едни от най-хубавите и добили с времето класически статус албуми на прог-легендите MARILLION. Именно това бе и поводът да се свържем с него и да го попитаме за това-онова. Заварихме го раздвоен. Всъщност - разтроен. Между Световното първенство по футбол, любимото му градинарство и работата по предстоящия да излезе негов нов солов албум, носещ трудното за произнасяне име "Weltschmerz". Въпреки изключително натоварената си програма, сладкодумният шотландец отговори на всичките ни въпроси. Кой е любимият му отбор от Световното първенство по футбол в Русия и кой според него ще грабне купата, с какви чувства очаква поредната си среща с изключително лоялните си български фенове, кои музиканти ще видим освен него на сцената и какво да очакваме от новия му албум? Ще се видим ли отново с него на българска земя след "Hills of Rock 2018", наистина ли има намерение да прекрати музикалната си кариера след 2020-а, какво планира да прави след това и ще прочетем ли някога неговата автобиография? Всичко това, а и още много други интересни неща можете да научите от интервюто ни с Fish, което той даде специално за вас, читателите на WeRock.bg.

 

 

WeRock.bg: Здравей, Fish! Как си, къде те намираме в момента?
Fish: Благодаря, добре съм! Седя си в студиото и гледам през прозореца прекрасното синьо небе и слънцето, което спуска лъчите си над градината ми.

В момента се провежда Световното първенство по футбол. Шотландия не успя да се класира за него…
Отново!

…а Германия, на която ти симпатизираш доста, отпадна рано. Същевременно, любимият ти "Hibernian FC" (шотландски професионален футболен отбор от столицата Единбург - бел. ред.) не играе в момента. При тази ситуация гледаш ли мачовете в Русия или си насочил вниманието си основно към градинарството, към което си пристрастен?
Ха-ха-ха! Ами, смесвам двете неща. Гледам да хвана онези мачове, които смятам, че ще бъдат интересни. Колкото се може повече от тях. Трябва да призная, че това Световно първенство е наистина интересно. Толкова много от така наречените големи отбори, фаворитите, отпаднаха рано. Същевременно, тук в Шотландия, хората не симпатизират много на отбора на Англия. 50 години от живота ми преминаха в това да слушам, как са станали световен шампион. Не искам това да ми се случи и в следващите 50 години!

Имаш ли любим отбор на Световното? Каква е твоята прогноза - кой ще стане световен шампион?
Да ти кажа честно - не знам. Смятам, че Франция има много добър отбор. Изненадаха ме приятно. Не мислех, че ще са толкова добри. Има и други отбори, на които симпатизирам, но както казах, Англия не е сред тях. А и не смятам, че са толкова класен тийм. Фен съм на Шотландия, "Hibernian FC" и всеки отбор, който играе добре срещу Англия. Основната причина е, както вече казах, че от 1966 година досега не млъкнаха и не спряха да повтарят как са станали световен шампион. И продължават дори и днес. Не става въпрос за играчите им, всъщност, аз харесвам доста от тях. Проблемът са английските медии. Тук в Шотландия имаме "BBC" и "BBC - Britain". Всеки път, когато гледаме мачове по тези канали, коментаторът е англичанин. Дори жена ми, която е германка, когато дойде тук в Шотландия преди години и гледа едно световно първенство по футбол, не можеше да повярва колко пристрастни са коментаторите по телевизията.

Очакваме четвъртата си среща с теб на българска земя на 20 юли в гр. Пловдив на фестивала "Hills of Rock". Дали си успял да обърнеш внимание на това какви групи ще вземат участие в този фестивал?
Не, всъщност, не съм. Аз пея на всички фестивали, на които ме поканят. Точно сега обаче, съм адски зает с подготовката на новия ми албум - "Weltschmerz". Заедно с колегите ми от групата в момента пишем песните. Това ми отнема цялото време в последните два-три месеца. Следващата седмица влизаме в студиото. Ще записваме песните през юли и август. Надявам се да успеем да издадем албума през септември. Така че, сега съм наистина изключително зает и нямам време за абсолютно нищо, което не е свързано с "Weltschmerz".

Болшинството от групите на "Hills of Rock" свирят метъл. Проблем ли е това за теб, след като твоята музика е доста далеч от този стил?
Не, разбира се. Изобщо не смятам, че това е проблем. Аз много добре знам, че в България имам доста фенове. Времето, което са отредили за мен и моята група на този фестивал не е много, затова ще се концентрираме основно върху албума, който издадох с MARILLION през 1987-а - "Clutching at Straws". По време на настоящото ми турне го свирим целия. Що се отнася до метъл музиката, с колегите ми от MARILLION започнахме музикалната си кариера във времена, в които Новата вълна на британския хеви метъл беше в разгара си. И където и да свирехме ние, на концертите ни идваха много хеви метъл фенове. Получихме голяма подкрепа и от списание "Kerrang!", което по онова време беше една от водещите музикални медии. Свирили сме на всякакви фестивали. Аз съм бил на сцената на "Monsters of Rock". Така че, нито аз имам проблеми с метъл музиката и нейните фенове, нито те с мен. А и съм сигурен, че хората не искат на даден фестивал да се свири само и единствено в един стил. Напротив, точно обратното е - хората обичат и искат разнообразие. Никой не желае по цял ден да слуша само и единствено китарни рифове, да речем. Много метъл фенове например, харесват музиката на PINK FLOYD. Нямам никакви притеснения относно участието си в "Hills of Rock".


Както сам спомена, тук в България ти имаш изключително предани почитатели. С какви чувства очакваш поредната си среща с тях?
Очаквам срещата ни да е изключително позитивна. И се надявам шоуто да ви хареса. "Clutching at Straws" на живо в България - това е нещо, което не се е случвало до този момент. Сигурен съм, че всички ще си изкараме наистина добре.

С каква група идваш в Пловдив? Би ли ни казал кои музиканти ще видим освен теб на сцената на "Hills of Rock"?
Разбира се. Китаристът ми е Robin Boult. С него работя от доста време и мога да кажа, че е отличен музикант. Бас китарата е в ръцете на Steve Vantsis, който, както мен, е шотландец. Клавирист е John Beck - в миналото е свирил в прогресив рок групата IT BITES, както и с John Wetton и ALAN PARSONS PROJECT. Зад барабаните ще видите Gavin Griffiths.

Как се справяш без един от най-важните хора в твоята кариера - Yatta (тур мениджър на Fish в продължение на повече от 20 години, който се пенсионира в края на 2016-а, бел. ред.)?
Не ми е много лесно, честно казано. Но го разбирам. Той е на 66 години. Трябваше просто да се съобразя с решението му. Все още ми помага от време на време, особено когато става въпрос за фестивалите във Великобритания. Но дългите турнета и пътувания вече не са за него. Аз съм на 60 и вече доста трудно издържам на такова темпо. Просто трябва в един момент да направиш точната преценка къде се намираш. Да се ходи по турнета е изключително трудна работа. Ние не сме THE ROLLING STONES. Нямаме персонален асистент или човек, който да се грижи за диетата ни. Не отсядаме по една седмица в петзвезден хотел, за да направим един единствен концерт. Пътуваме с автобус и изнасяме по 5-6 концерта на седмица. Това е изключително изтощителна работа. Така че с напредването на годините човек трябва да си направи точната преценка относно онова, което вече може или не може да издържи. Аз също смятам да приключа с музиката и турнетата след две години. През 2020-а ще изнеса последния си концерт и край. Догодина ще направя турне, на което ще изпълнявам албумите "Vigil in a Wilderness of Mirrors" и "Weltschmerz". През 2020-а ще направя последното си, прощално, турне, след което приключвам. Защото вече напълно съм осъзнал, че с напредването на годините започват и здравословните проблеми и тялото ти вече няма как да издържа на това темпо.

Спомена, че записите на "Weltschmerz" започват скоро. Какво да очакваме от този албум? Можеш ли да ни разкажеш нещо повече за него?
Този въпрос изисква доста сложен и дълъг отговор и не знам дали имаме необходимото време за това. Истината е, че искам да се получи албум, който аз лично да харесвам. Не целя той да покорява класациите или нещо подобно. Доста текстове съм написал вече. Що се отнася до композирането, аз и моите колеги просто гледаме да следваме музиката. Къде ще ни отведе? Никой не знае още. Със сигурност мога да кажа, че албумът ще бъде двоен. Четири от композициите са с продължителност от около 15 минути всяка. Както вече казах, планираме да го издадем през септември. Последните няколко седмици бяха доста продуктивни за нас и успяхме да създадем голямо количество музикален материал. Когато пиша текстове, винаги се старая те да се отнасят за ситуации, които касаят хората. Очаквайте един много мрачен албум. В него ще се говори за доста неща - самоубийство, самонараняване, остаряване, кризата с бежанците и всякакви подобни теми. Как обикновеният човек се справя с такива проблеми - ето затова ще се говори във "Weltschmerz". Не съм убеден обаче, че ще успеем да издадем албума през септември, каквито са плановете. Времето напредва и е възможно, тогава да пуснем нещо като мини-албум от 3-4 песни с продължителност от около 40 минути, а на по-късен етап да издадем целия албум. Не съм сигурен още как точно ще се получат нещата.


Кога могат твоите фенове да очакват стартирането на предварителните поръчки за закупуването на "Weltschmerz"?
Не знам. Наистина. В момента цялото ми съзнание е заето със създаването на този албум. Не мисля за нищо друго. Все още не мисля за продажби, нямам време за това. Ще разсъждавам за маркетинговата страна на нещата, когато работата по албума е приключила. Винаги съм работил по този начин.

За тази есен си планирал европейско турне "Weltschmerz / Clutching at Straws". Смяташ ли то да продължи и догодина?
Всъщност, да. Има такива планове. И може би отново ще дойда в България - през месец май или малко по-късно през лятото. След което, в края на 2019-а, се навършват 30 години от записването на първия ми солов албум - "Vigil in a Wilderness of Mirrors". Споменах вече, че тогава ще направя турне, на което ще изпълнявам именно него, както и "Weltschmerz". През 2020-а, на последното ми турне, ще изпълнявам най-добрите композиции от цялата си кариера.

Прави впечатление, че концертите от предстоящото ти турне в Лондон са два. Да очакваме ли на по-късен етап издаването на видео от тези концерти?
Не. Вероятно ще има запис от турнето, но засега планирам той да е от Холандия. А и не съм сигурен все още дали записът ще бъде видео или само аудио. Хората вече почти не купуват DVD и блурей формати. Създаването им също така е доста трудоемко и скъпо. Както ти казах обаче в момента не мисля за тези неща. Цялото ми съзнание е насочено към завършването на "Weltschmerz". Интересува ме единствено създаването на музика и текстове. Аз съм музикант, а не някакъв продавач в магазин.

Какви са плановете ти за след 2020-а? Каза, че след като приключи турнето ти тогава, ще спреш да се занимаваш с музика. Какво смяташ да правиш?
Смятам да пиша книги и сценарии за пиеси и филми.

Няма ли точно тогава да е дошло времето за да напишеш своя автобиография? Замислял ли си се за това? И защо досега не си го направил?
О, да, това е също в плановете ми. Но има доста време дотогава. Все пак говорим чак за 2021 година. Що се отнася до това защо досега не съм написал автобиографията си, отговорът е прост - нямах време. Турнета - албуми, турнета - албуми. Непрекъснато. Години наред. А за да напишеш една такава книга, ти трябва поне година, година и половина свободно време.

Последен въпрос: можеш ли да ми обясниш защо се спря на това заглавие за новия си албум? Защо "Weltschmerz" (от немски - световна болка / световна умора, бел. ред.)?
Включи си телевизора и виж новините. След което ми кажи как се чувстваш.

Разбирам какво имаш предвид.
Всеки, който живее на тази планета и има телевизор, го разбира. Включваш и веднага започват да те заливат само негативни новини. Брекзит, Тереза Мей, Доналд Тръмп, вулкани, бежанска криза, свалени самолети, войни… Безкрайно е! По телевизията вече няма хубави новини. И това кара хората да се чувстват безпомощни. Страхът се използва от политиците, за да кара хората да правят определени неща. Прекалено много ментална лудост има около нас. Прекалено много депресия. Именно затова се пее и в една от по-дългите песни в албума. За такива неща пиша днес аз. Смятам, че в момента в света има много повече болка, отколкото когато и да е било. Опитвам се да се справя и да живея с целия този негативизъм. Опитвам се да пиша за него по някакъв мрачен, но същевременно и красив начин.

Fish, благодаря ти за отделеното време. Последни думи за почитателите ти в България?
С нетърпение очаквам срещата си с тях. Ще си изкараме страхотно! И моля ви, може ли някой да каже на слънцето да не се показва твърде много? Аз съм шотландец, 40-градусовите жеги не са за мен, ха-ха-ха! Затова и ще ме разпознаете лесно - през лятото винаги съм с шапка.

 

Текст: Ози, marillion
Снимки: fishmusic.scot

 

още за:

FishWerock.bg


Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


pii44 13.07.2018 19:47:06 отговори + 7 1
Още една сбъдната мечта !!!!!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фи6 22.07.2018 04:31:14 + 1 2
Не, че нещо, ама като свалиш песните с 5 октави надолу, стават други песни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellraze 13.07.2018 09:07:22 отговори + 16 0
Яко интервю, но то си е ясно и от преди, че Фиш си е пич и е доста интелигентен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 13.07.2018 07:44:21 отговори + 18 0
Чудно интервю, браво! Наздраве, Fish, чакаме те отново, и отново! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".