Гьотеборгските дет метъл посланици AT THE GATES посетиха София

4 дек 2018, 15:46 ч. 1514 / 4 7
пред./следв.

   В България вече са идвали много групи (винаги може още), виждали сме какви ли не, и млади, и стари, и в оригинален състав, и в ен-тия си състав, дори в състав без нито един оригинален член. Крайно време беше да видим и AT THE GATES, законодателите на гьотеборгския стил в екстремния метъл, майстори в разпадането и събирането, още по-големи майстори на мелодичния дет, намерили си най-накрая майстора пред нашата публика. Този път се започна с тежката артилерия - след има-няма едно парче Tomas Lindberg вече обяви, че, няма как, ще трябва пак да идват. Около 500 души в "Mixtape 5" се радваха като деца на срещата с любимците си (е, поне като деца на дългокос викинг и банши) и се раздадоха без задръжки на чудесния сетлист, който не оставяше време дъх да си поемеш. Без Anders Bjorler, но с вече утвърдилия се Jonas Stalhammar, на този конкретен състав на групата не можем да намерим нито един кусур.

   Преди шведите да излязат на сцената точно в 21:15 ч. (типично за концерти, организирани от железните "BGTSC"), публиката съвсем традиционно се събираше постепенно, по-малко заинтригувана от подгряващите - особено като за мразовит понеделник, в който въздухът не само беше като да го режеш с нож, дишането му - полезно горе-долу колкото намушкване с нож, а и имаше опасност, поради гъстата мъгла, човек да се изгуби и да се дрънне в някоя бирария... Подгряващите обаче си даваха зор, решени да се борят за вниманието на всеки един човек в залата - и го получиха.

   Младата родна банда HECKTIC излезе на сцената като трио и заби с подбор от по-енергични парчета, за да раздвижи феновете си пред сцената. Фенове имаше, някои дори припяваха - HECKTIC се справят добре не само със свиренето и композирането, но и с промотирането си и това може само да ни радва. За половин час трашърите показаха скорост, техничност и хъс, представиха част от познатите парчета от своето EP "Crossroads", както и сравнително новото парче "Dissolution", оставиха чудесно впечатление - очакваме скоро да зарадват почитателите си и с албум.

Сетлист на HECKTIC:
01. No Fun Intended
02. Dissolution
03. Flesh Empоrium
04. Memento Mori
05. Boulеvard of Broken Ribs
06. Kill the Core


   Следващи на сцената се качиха EUFOBIA, които - колкото и клишарано да звучи - нямат нужда от представяне. Групата има зад гърба си 15 години история, три албума, концертни участия и турнета зад граница и разбира се, представяха страната ни на фестивала във Вакен миналата година. Техният дет метъл идеално се вписваше в стилистиката на хедлайнърите, а стегнатият сет, който ни бомбардира както с добре познати, така и с относително нови парчета, сгъсти редиците пред сцената. Групата работи не само в музикално отношение, но и над представянето си, приятно впечатление оставя стилистиката, която са разработили като облекло и сценичен декор. Личното ми мнение е, че има още над какво да се поработи като поведение на фронтмена Ники, но сериозното и професионално отношение към цялостната визия, музиката, която се ражда в резултат, са почти всичко необходимо за затвърждаване и уголемяване на фенската база, както се видя и във вечерта на 3 декември.

Сетлист на EUFOBIA:
01. Laid to Rest
02. Madnеss
03. Cyber Pervert
04. Burning Streets
05. Animаl Garm
06. Those Whо Believe
07. Messiah
08. Graveyаrd


   Дългоочакваният първи концерт на AT THE GATES у нас започна както си трябва - ударно, пого се заформи още на втората песен, дори техниката не издържа на атаката на барабаниста Adrian Erlandsson и се наложи да се замени педал. Професионализмът обаче си каза думата и след секунди вече нямаше никакви пречки върховният дет метъл на шведите да разпери могъщи криле и да понесе всички към портите на мрачното царство. За около час и двайсет минути с Tomas Lindberg и компания настана поголовна сеч, едно след друго следваха парчета, кое от кое по-яки, като композициите от последния албум "To Drink from the Night Itself" (2018) по нищо не отстъпваха от класиките и бяха посрещнати изключително радушно. Сетът започна със заглавното парче от новия диск и продължи с емблематичното "Slaughter of the Soul" от едноименния албум, който през 1995 година направи фурор и зададе тона, образно казано, в мелодичния дет метъл. Чухме песен ("Kingdom Gone") дори от дебюта на бандата "The Red in the Sky Is Ours" (1992) - изобщо подборът беше на високо ниво и въпреки че не бе правен специално за концерта у нас, напълно пасваше на приповдигнатото настроение от първата среща на живо с групата.

   Пътят към върха за AT THE GATES не е от най-лесните и си личи, когато музикантите са стигнали до настоящия си статут с много труд и непоколебимост, изковавайки сценично поведение и развивайки се музикално. Но винаги е донякъде изумително и много удовлетворяващо да се потопиш в атмосферата, която създават на мига със сценичното си присъствие. Сякаш физичните закони в залата леко се променят, фокусът се измества и съсредоточава в петорката, пространството се изкривява и притегля всички към сцената, откъдето Tomas Lindberg буквално дирижира всичко случващо се. Не пречеше, наред с музиката, която едновременно мачка и те кара да избухващ, с тежките текстове, с грохота на барабаните, с шеметното препускане по струните, с този зъл и въодушевяваш дет, Tomas да раздава въздушни целувки от сцената. Някак си изглеждаше съвсем на място. Погото долу се вихреше, над главите ни трещяха гръмотевиците на музиката, бурята ѝ набираше сили, мощна и притегателна в мрачното си великолепие. Минутите отлитаха неусетно, докато се озърнеш, и вече беше време за последните парчета. We don't like death metal… we love it (Не харесваме дет метъла, обичаме го) - естественото послание, с което групата сплоти редиците на своята армия от фенове и ги поведе към вечната нощ с "The Night Etenal", сложила точка на това уникално засега преживяване - концерта на AT THE GATES в София.

   Без бис, постепенно оттегляйки се от сцената, но завърнали се накрая за последен поздрав и сбогуване, музикантите потънаха зад кулисите и още един велик концерт остана - не, влезе в историята.

Сетлист на AT THE GATES:
01. Intro: Der Widеrstand
02. To Drink From the Night Itself
03. Slaughter of thе Sоul
04. At War With Reality
05. A Stare Bound in Stonе
06. Cold
07. The Circular Ruins
08. El Altаr del Dios Descоnоcido (запис)
09. Death and the Labyrinth
10. Daggers of Black Haze
11. Under a Serpеnt Sun
12. The Swаrm
13. Raped by the Light of Christ
14. The Chаsm
15. Heroes and Tombs
16. Nausеа
17. Suicide Nation
18. The Book of Sand (The Abomination)
19. Blinded by Fear
20. Kingdоm Gone
21. The Night Eternal

 

Текст: Гергана Стойчева - Нуша
Снимка: UnTonia

 

  В галериите ни може да разгледате снимки от концерта на AT THE GATES, EUFOBIA и HECKTIC.




Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


makeyourownbones 5.12.2018 22:18:26 отговори + 4 0
Празник за душата. Ще помня концерта цял живот. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal_fan 5.12.2018 20:04:24 отговори + 5 0
At The Gates и Dark Tranquillity е трудно да се опише колко са велики. Просто влагат толкова много чувство и енергия в песните си, че самата музика е едновременно хем много тежка, хем красива. Определено двата най -добри концерта, на които съм ходил, на 2 от най-великите групи на всички времена. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 4.12.2018 22:53:06 отговори + 8 0
Страхотни At the Gates! Повече такива концерти ни трябват. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кроки 4.12.2018 21:46:59 отговори + 9 0
Жестоки банди, евтин мърч, имаше достатъчно място за пит .. абе яко си беше Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

TheRedLotus 4.12.2018 20:57:39 отговори + 12 0
Като за първи концерт в България за група от такава величина - да, хората бяха разочароващо малко.

Някои решиха да отидат до Гърция, само за да гледат Memoriam на мястото на нашите момчета. Дали си е струвало, не знам. Шоуто в Mixtape-а обаче не остави никакво място за оплаквания.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


АзАз 4.12.2018 18:25:12 отговори + 15 0
Бяхме малко-факт.От една дузина чекнали се не видях ама нито един?!?В клуба имаше достатъчно пространство,но проблема си е в липсващите,не е в групата,нито в организатора
Много хубав концерт и лично обективно моя гледна точка,че At The Gates са банда,която заслужава препълнено пространство.Но ще се повторя-проблема си е в липсващите
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

..... 4.12.2018 16:07:15 отговори + 13 1
Много хубав репортаж за много хубав концерт, но по мое мнение бяхме около 200 човека Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".