Glenn Hughes с класики на DEEP PURPLE от "Burn" в София на 24 юни

2 мар 2023, 11:12 ч. 2665 / 15 6
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

The Voice of Rock: Glenn Hughes пее класически Deep Purple!
Турнето, празнуващо 50 г. от излизането на класиката “Burn“, идва това лято и в София!

от Милко Стоянов

За мен това не е просто „информация за медиите“ (или прес рилийз, казано на чист български). За мен темата е много лична (простете ми многословието)...

Може би защото точно в средата на 70-те бях в онази най-впечатлителна тийнейджърска възраст, когато рок героите ни с огромни, дълги коси изглеждаха като богове от друга планета. Или защото лично притежавах винила на „Burn” (английско издание, не сръбско!), за който се бях изръсил цели 24 лева! Или... защото и до днес считам него и последвалия “Stormbringer” за пик в цялата кариера на „Пърпъл“?

Затова с огромна радост споделям с вас това страхотно попълнение в летния рок афиш на София (24 юни) – с километричното пълно заглавие:
Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live – Celebrating the 50-th anniversary of the album “Burn”
Хора, няма, няма по-подходящ от Глен Хюз за това емоционално пътуване с „рок машината на времето“. Защото, сравнен с повечето достолепни ветерани от своето поколение, на 70 г. той сякаш... не остарява. Не е оплешивял, не е качил килограми, изглежда като рок зведа и най-изумителното – НЕ е изгубил и половин октава от забележителния си вокален размах, спечелил му престижното прозвище The Voice of Rock. При това – с височини на уникален screamer, които приятелят му Дейвид Ковърдейл (когото винаги ще обичам и чиито “Purple Album” беше на порядъчно високо ниво) отдавна е забравил, а за Иън Гилън... просто ще замълча. (Той отдавна би трябвало да се пенсионира.)

Всъщност, още от „Trapeze” Глен е с реномето на страхотен соловокалист и бас китарата му е по-скоро второстепенна грижа. Затова, както разказва той в много откровените си интервюта (разровете YouTube), въпросът му към Ричи и Джон Лорд след поканата за „Пърпъл“ е бил: „Ще мога ли да пея пълноценно, не само „ааа“ и „ооо“ в припевите?“ Те отговарят „да“. Но така и така Ковърдейл изнася 80% от вокалните партии и макар че понякога делят куплети и припеви... чак сега Глен Хюз може да се развихри и да изпее тези парчета открай докрай и... както само той си може! В турнето той свири и пее целия албум „Burn”, но и парчета от „Stormbringer”, и „Come taste the band”.

Малко история...
"Беше точно преди 50 години, лятото на 1973 г., когато пишехме песните за албума „Burn” в замъка Clearwell Castle в Глостършър (историческа готическа сграда от 1727 г., скътана в гората Forest of Dean – бел.авт.) - спомня си Глен. - В тази вековна сграда, в английската провинция, ние, практически нова група - с мен и Дейвид като нови членове, станахме едно цяло. Атмосферата беше наелектризирана, а средата около нас – изумителна. Всички песни бяха написани в подземната крипта, под голямата зала на замъка. Всеки ден работехме по нова песен и вдъхновението течеше неспирно. Музикално напипвахме новите идеи, после аз и Дейвид измисляхме вокалните мелодии и после – текстовете. Помня го, сякаше беше вчера.“
Разбира се, „старите кучета“, начело с Ричи, са скроили шеги и изненади за „новобранците“ и – въпреки предупреждението от деликатния Джон Лорд – успяват да смразят Глен. Как? Със скрита в стаята му тонколона, от която през нощта се понасят зловещи звуци на „витаещи в замъка духове“...

Свежото вдъхновение и нова енергия дават плод и се редят едно след друго страхотни парчета – от „Might Just Take Your Life” до великия, бавен и супертежък блус рок на “Mistreated”. Усещат се и първите елементи от фънка и блуса, любими съответно на Хюз и Ковърдейл (и дразнещи Ричи).
"Заглавното „Burn” беше написано последно - спомня си Глен. - Върнахме се от пъба, слязохме в криптата и... магията се получи." Страхотният драйв и темпото на Иън Пейс го правят перфектното парче за откриване на концерти, способно да конкурира дотогавашия фаворит "Highway Star".

После, през октомври, албумът е записан в Монтрьо, Швейцария, с мобилното студио на „Ролинг Стоунс“ и като осми поред студиен албум на DEEP PURPLE излиза през февруари 1974 г.
Въпреки че представя нов басист и напълно неизвестен тогава певец в лицето на Ковърдейл, „Burn” стига до № 3 в британския чарт за албуми, № 9 в Щатите (Billboard 200) и е № 1 в Австрия, Дания, Германия и Норвегия. И до днес той се признава за един от емблематичните, класически албуми на хард рока от 70-те, надскочил историческия си период и вълнуващ и актуален за слушане от нови и нови поколения фенове.
Световният успех на турнето на Глен Хюз е поредното доказателство за това.
А той каза: „Време е да отпразнуваме „Burn”. Нямам търпение да ви видя!“

Ще се видим, сигурен съм, пред сцената.

24 юни 2023, Парк център „Юнак“

Бандата е в състав:
Глен Хюз – вокали и бас
Сьорен Андерсен – китара
Аш Шиън – барабани
Боб Фридзема – клавишни

Билети за събитието Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live са в продажба в мрежата Bilet.bg (вкл. и магазини „На тъмно“), както и онлайн на www.sme.bilet.bg на цени от:

- 70 лв. до 31.03.2023 г. вкл.
- 80 лв. от 01.04.2023 г. до 23.06.2023 г. вкл.
- 90 лв. в деня на концерта, като ще се продават и на място
- 120 лв. – VIP седящи (тераса)

* Деца до 10 год. възраст влизат без билет, но с придружител.

ВИП: 120 лв. (седящи на терасата, с отделен вход и бар).

 

Glenn Hughes



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Аванса 27.03.2023 15:47:49 отговори + 3 1
Все още няма потвърждение в сайта на Глен Хюс за участие в БГ. Потвърдени са датите в Чехия и Словакия в края на юни, но не и в България. Явно още не е платен аванс от СМЕ. А цените наистина са твърде твърде надути за у нас - за сравнение в Мадрид билетите са от 25 до 35 евро най-скъпите! У нас почват от 70 лв... Та не знам какво да се очаква, надявам се от СМЕ да платят и да има потвърждение от Глен Хюс иначе работата намирисва. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аванса 15.03.2023 11:17:34 отговори + 3 1
Вече 2 седмици чакам в сайта или фейсбука на Глен инфо за концерта в БГ, но няма нищо... Явно се чака аванс, ама явно аванс още няма, а СМЕ, какво става? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 3.03.2023 21:54:31 отговори + 4 1
Нема лошо, ама Глен Хюз пееше безплатно по площадите из България. Тия цени дали не са малко... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Go to hell 4.03.2023 16:25:58 + 0 0
И аз бях на 20........ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 2.03.2023 12:16:41 отговори + 11 2
По принцип няма лошо,ама баси цените вече наистина... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

nekoi 2.03.2023 11:38:46 отговори + 12 2
При тази цена на билетите прогнозирам - 350 души ...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".