Хайдутите VOYVODA и паган метъл войните VRANI VOLOSA вилняха из Пловдив

22 мар 2010, 18:39 ч. 353 / 6 3
пред./следв.
Датата е 19 март. Приключвам работа, хващам влака и ето ме в Пловдив. Събитието, заради което съм тук, е концертът на две от групите на "Corvus Records" - VOYVODA и VRANI VOLOSA в местния клуб "Puzzle". Мини-турнето им из Южна България има още една обявена дата - на 21 март, неделя, те ще зарадват и феновете си в Стара Загора с лайв в клуб "Jam".

   След експресни приготовления, успявам да съм точно навреме пред вратите на клуба. Малка групичка деца на мрака са се скупчили там и търпеливо чакат. Присъединявам се към тях и след малко портите се отварят. Слизам по стълбите и долу ме посреща добре познатата декадентска обстановка - дървен бар, каменни стени, пейки, яко жица… Класика! Бирата е по-малко от 2 лева голямата, което също е добре. Входът пък от своя страна е 5 лв.

   В 21:20 ч. на сцената излиза и първата банда - VOYVODA. Te успяха да ме спечелят още с първия си албум "The Confederacy", а и с това, че се появяват ненадейно из клубовете и пият с мен, когато всички други са си тръгнали. На живо "Войводите" звучат много по-шумно и надъхано, отколкото на запис, а музиката им е приятна смесица от балканизъм и стаена пост-пънк агресия. Първото изсвирено от тях парче е "Confederacy", последвано от "U.S.O", "Veni" и "Isaura", а в промеждутъците фронтменът Филип, съвсем по нашенски си пийва боза. В близо едночасовото си изпълнение VOYVODA изсвириха няколко съвсем нови парчета и за пореден път се доказаха като една от най-оригиналните и въздействащи родни банди. Нека има повече такива, които се опитват да намерят своя път, а не следват този, наложен от Запада. Balkanika Forever!!!
   И пред пловдивската си публика VOYVODA представиха новия член на бандата - Мая, която изпя "Requiem for a Foreign City", "Tiamat Deva Station" и кавър на българските пънкове SHADOWBOX - "Pichki zele". Дали заради притеснение или поради друга причина, фронтдамата на моменти не бе на ниво. След концерта Филип ми каза, че идеята е тя да бъде на синтезаторите - дано там се справи по-добре. "Войводите" завършиха с кавър на "Teritorial Pissings" на NIRVANA и думите "По-гадна песен от тази не можем да изсвирим, затова си тръгваме. Мразим NIRVANA и сме щастливи, че Kurt Cobain си пръсна черепа."

   В 22:30 на сцената се появи и втората обявена банда - VRANI VOLOSA , която публиката посрещна с радостни възгласи. Определено и в Пловдив се бяха събрали доста техни фенове, които скандираха "Vrani Volosa, Vrani Volosa!" и куфяха неистово по време на цялото им изпълнение, което включваше всички песни от двата албума, плюс неизменния кавър на "Man of Iron" на BATHORY, както и на ROTTING CHRIST. Бургазлиите завършиха с песента "Крушение" и оставиха феновете си изстискани и задоволени. Long live the pagan metal!!!

Mart Kawaii




още за:

VoyvodaVrani Volosa


Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


v3x 23.03.2010 17:39:03 отговори + 0 0
Бях там, малко хора, но какво да се прави, така е в Пловдив, въпреки това се раздадоха Vrani Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.03.2010 20:42:46 отговори + 0 0
Котка, обичам те ! xDD Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sungrief 22.03.2010 19:06:49 отговори + 0 0
И в София стана приятно задушевен концерт Споделено мнение на доста фенове е че групата заслужава и има потенциал за доста по големи сцени от клубните в БГ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".