HAMMERFALL 2022 - "Hammer of Dawn"

14 фев 2022, 07:18 ч. 2304 / 21 7
пред./следв.

Новата зора на "Чукопадите"

 

 

   HAMMERFALL са обичана група от българската публика и водещи представители на голямата шведска школа в хеви метъла. Бандата е основана преди 29 години, през 1993 г., като страничен проект на Oscar Dronjak, китарист и наполовина балканец (неговият баща е сърбин). Следват четири години "люпилен" период, в който през групата минават различни музиканти. Щастливото попадение се оказва вокалистът Joacim Cans, който през 1996 г. заменя почти случайно тогавашния титуляр зад микрофона. Оттогава Cans, рамо до рамо с Dronjak, участват във всички албуми на групата и пазят чиста и свята традицията на класическия хеви метъл, завещан от големите имена в стила от 80-те години на 20 век. За да сме точни, нека наречем и пауър метъл стила на HAMMERFALL, но стиловете не са това, което бяха и групата, обект на нашето писание, също е правила експерименти в някои свои албуми.

   По-важно е да кажем, че талантливите шведи са една от бандите възродили традицията на мелодичния метъл в средата/края на 90-те години на миналия век и дали път на развитието му до наши дни със създаване на нови формации, които да поемат начертания път.

   За почти 30 години HAMMERFALL са сътворили 12 студийни албума, последният от които е "Hammer of Dawn" и за него следва ще ви разкажем малко повече преди официалното му издаване на 25 февруари. Творбата е миксирана и мастерирана от Fredrik Nordstrom (ARCH ENEMY, IN FLAMES, OPETH, POWERWOLF и други).

   Албумът започва с мощното парче "Brotherhood", химн за неразрушимото приятелство между Oscar и Joacim, както и зов за единство към всички фенове на бандата. Заглавната песен "Hammer of Dawn", към която има и видеоклип, завладява с брилянтно соло на Pontus Norgren.

   В сегашното многообразие на това, което се нарича метъл, сякаш някои банди забравят за изящните китарни сола, емблема на стила. Но това не се отнася до HAMMERFALL, които в новия албум радват ухото с майсторски вълнуващи шредове, изпълващи душите на феновете с това особено насторение, което англоговорящите наричат "groove".

   Парчето "Venerate Me" дава заявка за хит, тъй като в него гост е легендарният датски вокалист King Diamond. Стара традиция е в албумите на класическите хеви метъл групи е да има и балада. В "Hammer of Dawn" това е песента "Not Today".

   Албумът завършва с парчето "No Mercy", което сякаш е излязло изпод "перото" на знаменитите германци ACCEPT от златният период на първите им албуми. Изобщо в "Hammer of Dawn" има преоткриване на нещо забравено старо, естествено на нов глас, както би трябвало да звучи през 2022 г. Композициите са стегнати, без излишно разточителство, но с всичко, което е нужно, дозирано и на място. Албумът се слуша на един дъх, след което искаш да го повториш, или поне няколко от парчетата. Очакваме да чуeм някои от новите песни на 20 април 2022 г., когато HAMMERFALL ще гостуват отново в България като специални гости на германските легенди HELLOWEEN, които ще ни посетят в състава си "Pumpkins United".

Автор: HeathenHeart

   Лейбъл: "Napalm Records"
   Дата на издаване: 25 февруари 2022 г.

 

още за:

Hammerfall


Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Хамбургска тиква 18.02.2022 18:51:22 отговори + 1 0
Честито отлагане за 13 октомври. Очаквано Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Койчо 18.02.2022 12:37:09 отговори + 0 3
Чак толкова велики... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Andi 15.02.2022 00:44:39 отговори + 9 0
Велики ! Нямам търпение да ги видя с ХЕЛОУИН Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 14.02.2022 11:22:35 отговори + 22 0
Живи и здрави, ще супер е супер як концерт с Хелоуин заедно.
Последният път Хамърфол в София беше страхотно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Pro 14.02.2022 10:29:13 отговори + 18 0
Велики са! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


................ 14.02.2022 09:26:54 отговори + 5 16
Има ли го по торентите? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 14.02.2022 09:43:58 + 12 6
Ако питате нас, не знаем. Какво има по торентите абсолютно никога не е било свързано с работата ни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".