Heaven's a Lie: LACUNA COIL в София - вечер първа, 16 ноември

17 ное 2017, 10:32 ч. 2400 / 6 2
пред./следв.

   "Оле-оле-оле, LACUNA COIL, LACUNA COIL" - този футболен рефрен припяваше снощи публиката между песните на LACUNA COIL. С него ги извика и на бис в края на първия от двата последователни концерта, които италианците, заедно със своите сънародници SINHERESY и швейцарците CELLAR DARLING представят в София. Както повечето от вас знаят, шоуто на 17 ноември беше напълно разпродадено и това наложи обявяване на втора дата - 16 ноември. Снощи клуб "Mixtape 5" беше пълен, довечера се очаква да е препълнен. Бяхме свидетели на първия хедлайнърски концерт на LACUNA COIL, който първоначално беше обявен за 10 май, а в последствие преместен на 17 ноември. Преди това те имаха една изява в България в рамките на "Loud Festival 2012" през юни 2012 г., когато бяха едва втора група от общо пет за вечерта.

   Но стига толкова хронология, да се върнем към снощния концерт и какво се случи вечерта в клуб "Mixtape 5". За пореден път ще се наложи да повторим твърдението, че организацията от страна на "BGTSC" беше перфектна - безпроблемно влизане и разполагане на феновете в залата, напитки, мърчандайз. Концертът започна на минутата в обявения час 20:00.

   Първи на сцената се качиха италианците SINHERESY - малко позната у нас група, създадена през 2009 г. Досега имат издадени два дългосвирещи албума, актуалният от които, "Domino", излезе през тази година. Още с първото парче "Star Dome" обаче бандата направи чудесно впечатление на присъстващите в клуба и беше бурно аплодирана до края на сета си, като със сигурност спечели нови фенове. Двамата певци - миловидната Cecilia Petrini и здравеняка Stefano Sain демонстрираха прекрасни вокални изпълнения и много приятни хармонични дуети. SINHERESY представиха сет почти напълно съставен от песни от последния им албум, като единствено изключение беше парчето "Paint the World" от едноименната с него творба от 2013 г. Групата се оттегли под аплодисменти и желание за бис, който, както знаете не е разрешен на подгряващите. Музикантите останаха очаровани от родната публика и си направиха снимка за спомен.

Сетлист на SINHERESY:
01. Star Domе
02. Domino
03. My Only Fаith
04. Paint the World
05. Ocean of Deception
06. Beliеve

 


   Следващата група, която се представи снощи, бяха "отцепниците" от ELUVEITIE - CELLAR DARLING. Anna Murphy (вокали, хърди-гърди), Merlin Sutter (ударни) и Ivo Henzi (китари и бас) през миналата година се отделиха от известния швейцарски фолк метъл проект, оглавяван от Chrigel Glanzmann и създадоха нова формация. CELLAR DARLING се очакваха с голям интерес от публиката, особено от феновете на ELUVEITIE, някои от които може би са малко разочаровани от стила, който е напълно различен от този на предишната група на тримата музиканти. Но това, което видяхме и чухме носеше собствена прелест - звънливия глас на Anna, емблематичното ѝ хърди-гърди и гръмовните барабани на Merlin. Последните бяха атрактивна изненада. Комплектът с ударни инструменти беше разположен нетрадиционно доста напред и встрани на сцената, което показваше много по-основна роля, отколкото на просто отмерване на ритъма. CELLAR DARLING демонстрираха интригуващо присъствие, а Anna се изяви като мултиинструменталист, като свири и на флейта, а накрая грабна втори комплект палки и се включи и на ударните. Явно самостоятелната изява и ролята на фронтдама ѝ дават възможност да разгърне и представи по-пълно потенциала си като изпълнител. Бандата представи парчета от единствения си засега албум "This Is the Sound", издаден през настоящата година. Швейцарците се оттеглиха под заслужени аплодисменти и с очакване за нови срещи.

Сетлист на CELLAR DARLING:
01. Blаck Moon
02. Hullаballоo
03. The Hеrmit
04. Avalanche
05. Six Days
06. Rebels
07. Starcrushеr
08. Challenge
09. Fire, Wind & Eаrth


 

   След кратка пауза, сред облаци дим, на сцената се появи барабанистът на LACUNA COIL Ryan Folden с корпспейнт на лицето. Той се покачи на комплекта барабани, огледа доволно нетърпеливо крещящата и ръкопляскаща публика и зае мястото си зад ударните. Тогава нахлуха двамата китаристи, а след тях и двамата певци - Cristina Scabbia и Andrea Ferro. Всички музиканти бяха с "кървави" дрехи, като Cristina беше направо потънала в "кръв". Бандата заби първото парче за вечерта - "Ultima Ratio" от последния си албум "Delirium" (2016). Последва "Spellbound" от "Shallow Life" (2009). Сетлистът на хедлайнърите за вечерта беше съставен от песни от цялото им творчество и можеха да се видят различните трансформации, които претърпява стилът им. В ранните албуми преобладават готик влияния, по-късно - от алтернативния рок, а в последните им издания могат да се чуят и метълкор мотиви. Cristina Scabbia благодари на българските фенове за радушното посрещане и разказа колко приятно е била изненадана, дори удивена, когато е разбрала, че концертът на 17 ноември е напълно разпродаден и се търси възможност за втора дата поради многото желаещи да присъстват на събитието. Междувременно атмосферата в клуба се нажежаваше и на хита "Trip the Darkness" публиката беше направо пощуряла - припяваше, крещеше, свиркаше, пляскаше, тропаше. По време на баладичната "Downfall" в клуба се залюляха ръце със светещи телефони и запалки, а след "Swamped" Andrea Ferro запя споменатия в началото на репортажа футболен рефрен "Оле-оле-оле", на което публиката отвърна с "Оле-оле-оле, LACUNA COIL, LACUNA COIL". Което може да се приеме и като закачка, след като националният отбор на Италия не успя да се класира на Мондиала за първи път от 1958 г. насам. В духа на спортните страсти Cristina призова всички да подскачат по време на "Our Truth", а с "Nothing Stands in Our Way" и викове от целия клуб на припева "We Fear Nothing" завърши редовният сет на групата. Последва още една порция "Оле-оле-оле, LACUNA COIL, LACUNA COIL" и чухме три песни на бис - палавата "Naughty Christmas", "гарнирана" обилно с изкуствен сняг, огромния хит "Heaven's a Lie" и още едно парче от албума "Delirium" - "The House of Shame". Публиката се раздели с групата под бурни аплодисменти и очакване на нови срещи, за най-големите фенове - още днес.

Сетлист на LACUNA COIL:
01. Ultimа Ratio
02. Spellbоund
03. Die & Rise
04. Kill the Light
05. Blood, Tears, Dust
06. Ghost in the Mist
07. My Demons
08. Trip the Darkness
09. Downfall
10. Swampеd
11. Enjoy the Silеnce (кавър на DEPECHE MODE)
12. Our Truth
13. Dеlirium
14. Nothing Stаnds in Our Wаy
Бис:
15. Naughty Christmаs
16. Heaven's a Lie
17. The House of Shаme

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Ивайло Хранов

 

Снимки от концерта на 16 ноември може да разгледате от връзките по-долу:

LACUNA COIL
CELLAR DARLING
SINHERESY



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


?????? 17.11.2017 12:30:39 отговори + 7 6
Някой знае ли днеска същото ли ще свирят? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 17.11.2017 15:13:30 + 7 5
BGTSC бяха казали, че сетлиста на Lacuna Coil ще е различен от вчерешния. За другите 2 групи не се е споменавало нищо. Най-добре може да получиш отговор на въпроса ти довечера в Mixtape Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".