Heri Joensen (TYR): "Трябва да има референдум за статута на Фарьорските острови"

28 яну 2016, 12:17 ч. 2922 / 11 10
пред./следв.

   На 31 януари българските фенове ще имат шанс да чуят на живо самобитната банда TYR от далечните Фарьорски острови. Техен достоен ко-хедлайнър ще бъдат финландците SWALLOW THE SUN. Уникалното събитие, включващо две групи, посещаващи за пръв път нашата страна е организирано от "BGTSC" и с тяхно съдействие успяхме да вземем интервю с вокалиста на TYR Heri Joensen.

 

 

WeRock.bg: Ще свирите за пръв път в България. Знаете ли нещо за България и какви са вашите очаквания?
Heri Joensen: Знам много малко за България. Знам, че е източно-европейска страна, с население от славянски произход. Също, че столицата й се нарича София, но освен това не знам почти нищо, което е малко смущаващо. Затова и не знам какво да очаквам от концерта.

Това първото ви интервю за българска медия ли е? (интервюто е взето на 13 януари, бел. авт.)
Да.

Значи сме първи.
Да.

Виждам четири дати в тур-разписанието ви – по една в България и Турция и две в Гърция. Това мини-турне на Балканите ли е или ще добавите още дати?
Само това са датите и веднага след това отиваме на фестивален круиз в САЩ, затова в момента няма възможност да добавим нови дати.

И в трите ли държави свирите за пръв път?
Да, и в трите държави.

И на четирите ли концерта ще свирите със SWALLOW THE SUN?
Мисля, че SWALLOW THE SUN няма да идват в Турция, но на другите три дати, в Гърция и България, ще сме заедно.

Вие ли избрахте да ви придружават SWALLOW THE SUN, те съпорт ли са или ко-хедлайнъри?
Наричаме го ко-хедлайниг. Промоутърът от Гърция избра да сме заедно и после се реши да е ко-хедлайнърски концерт, което ни урежда.

Кои ще свирят първи – вие или те?
Ще се сменяме – веднъж първи ще сме ние, после те, но не помня на кое шоу как е планирано.

Ще има ли трета банда но концерта?
Мисля, че ще има трета местна банда, която започва концерта, но все още не знам със сигурност.

Би ли ни казал какво ще включите в сетлиста си за концерта в София?
Няма да разкривам всичко, но в сетлиста са повечето от песните, които с успех изпълняваме на живо, няколко песни от последния ни албум "Valkirja" и някои от по-старите ни песни, които вероятно винаги ще трябва да изпълняваме на живо – например "Hold the Heathen Hammer High".

А "Hail to the Hammer"? Ще го изпеем от начало до край заедно с вас!
Я, да видя в сетлиста, може би, може би...

Тъй като това е първото ви интервю за българските фенове, би ли ни казал как започна всичко през 1998 г., как възникна идеята за създаване на група TYR и кой ви вдъхнови?
Kari Streymoy (барабанист на TYR до 2013 г., напуснал по здравословни причини, бел. авт.) и аз създадохме групата през 1998 г. Тогава живеехме в Копенхаген, от известно време имах идея за музика, вдъхновена от фарьорската народна музика и класическия британски хеви метъл, като IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, а също и от класическата музика. По това време бях в музикално училище в Копенхаген, научих много за класическата музика и исках да я използвам в проекта си. Тези три насоки оформиха звука на групата. Като начало свирихме няколко концерта в Копенхаген, после на Фарьорските острови, после в други градове на Дания и през 2002 г. издадохме първия си албум. Оттогава сме свирили на много концерти в много страни и досега сме издали седем албума.

В албумите си включвате и фарьорски народни песни. Някои от тях, съдейки по текстовете, са на поне десет века. Как са се запазили тези песни до наши дни?
Хората са ги пеели непрекъснато и са се запазили, защото младите са ги научавали от по-възрастните. Така никога не са били забравяни, но точно как са оцелели е обширен въпрос. Ако вземем например Исландия, там не са се запазили много народни песни, но те си имат написани саги. Може би причината да оцелеят нашите народни песни е, че ние нямаме написани саги и е било по-важно песните да се запазят в паметта. Не всички песни са от толкова отдавна, но някои са на седем-осем-десет века. Понякога мелодиите не са толкова стари, но думите, историите, които се разказват в песните, са от преди 11-12 века.

Преди няколко месеца зададох същия въпрос на Jonne Jarvela от KORPIKLAANI - чувствате ли се като културни посланици на страната си?
Мисля, че се чувстваме така, не защото сме искали или опитвали да бъдем, а защото много хора са ни казвали, че не са чували за Фарьорските острови преди да чуят групата. Така че ставаш посланик, независимо дали ти харесва или не.

Пеете на много езици. На кои езици пеете в песните си?
Пеем най-вече на английски, на второ място на фарьорски, после на датски, норвежки, исландски.

Известно е, че знаеш шест езика (фарьорски, датски, норвежки, исландски, английски и немски, бел. авт.). Искаш ли да научиш още?
Да, да, аз винаги съм искал да науча повече езици, сега се опитвам да науча финландски, опитвал съм се да науча малко полски, а мечтата ми е да науча шотландски галски. Животът е много кратък да науча всички езици, но се надявам да науча колкото може повече.

Би ли разказал за дебата, който си имал с Пол Уотсън (Paul Watson) от "Сий шепърд" ("Sea Shepherd" – радикална екологична организация, бел. авт.) през 2012 г.?
"Сий шепърд" правят шоу за "Animal Planet", което се нарича "Китоловни войни" ("Whale Wars"). При правене на серия за лова на гринди (обикновена или черна гринда е бозайник от вида на делфините, бел. авт.) на Фарьорските острови, трябваше да представят и другата гледна точка. Представители на властите не искаха да влизат в дискусия с Пол Уотсън, защото ако те се ангажират с него, излиза, че той води разумен и балансиран дебат. Но това не е така. Уотсън е маниак-пропагандист и еко-терорист. Търсеше се някой, който не е представител на властта и ще представи собствените си възгледи в дискусията. Избраха мен и така се включих в дебата. Дискусията не беше успешна, най-вече поради технически причини, връзката беше много лоша, но ни се предостави възможност да изразим мненията си накратко чрез Интернет. Уотсън написа статия за разговора ни, аз също. Мисля, че гледните точки са представени много по-ясно в тези статии, отколкото по време на самия дебат.

Би ли разяснил накратко историята за нашите читатели, които не са запознати със случая?
Ще обясня в основни линии. Ние убиваме и ядем гринди. Те не са животински вид застрашен от изчезване. Имаме много строги закони, които следят гриндите да се преследват и убиват по възможно най-хуманен начин, без да се нараняват ненужно. Има научни изследвания колко здравословна е консумацията на месото от гринди. "Сий шепърд" искат да го изкарат безразборно брутално масово убийство, с което целят да получат само повече дарения и приходи.

Да се върнем към музиката. Работите по нов албум, кажи ни нещо за него.
Да, ние работим по нов албум, имаме 14 песни, по които работим. За този албум си поделихме композирането по равно между нас. Аз съм написал шест песни, Terji [Skibenaes] също шест, а Gunnar [Thomsen] - две. Това ще направи албума по-разнообразен от предишните ни издания. Засега работим само по музиката, още не съм написал текстовете.

Сред парчетата ще има ли и народни песни?
Някои от тях, не всички.

Във "Фейсбук" сте публикували 14 заглавия на песни и мистериозно заглавие "ABBA". Да не би да правите кавър на ABBA?
Не, не, това е работно заглавие. Преди да напиша текстовете за песните им слагам някакви имена, за да знам коя песен коя е, но като напиша текста за песента, това заглавие ще се смени, песента няма да се казва така.

Отново Jacob Hansen ли ще бъде продуцент на албума?
Да.

След като барабанистът Kari Streymoy напусна групата, записахте албума "Valkirja" с George Kollias от NILE, а след това задълженията зад барабаните на концертите изпълняваше Amon Djurhuus. Той вече пълноправен член на групата ли е? Ще участва ли в новия албум?
Да, Amon Djurhuus вече е пълноправен член на групата и той ще участва в новия албум.

Amon Djurhuus роднина ли е на Janus Djurhuus (считан за първия модерен фарьорски поет, бел. авт.)?
Да. Мисля, че има само един род Djurhuus на Фарьорските острови, а първите забележителни представители от него са живяли още през 17-18 век, така че вероятно са далечни роднини с Amon.

Мислиш ли, че Фарьорските острови трябва да се отделят от Дания? (Фарьорските острови са автономна област на Дания, бел. авт.)
Нямам нищо против Дания, но въпросът е принципен. Никога не е имало истинско демократично решение за статута на Фарьорските острови. Имало е допитване, но датският парламент е взел решение, без да се съобрази с волята на фарьорците. Мисля, че трябва да има референдум.

Планираш ли издаване на албум със страничния си проект HELJAREYGA?
С HELJAREYGA издадох един албум през 2010 г. Работим по нов материал, но не сме близо до издаване на албум и сигурно няма да свирим на концерти преди излизането на албум.

Кажи нещо на българските фенове.
Надявам се, че имаме много фенове в България. Нетърпелив съм да свиря за тях и да ги срещна.

Благодаря ти за интервюто! Чакаме ви в нашата страна и ви пожелаваме всичко най-добро.
И аз благодаря!

 



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Браво! 28.01.2016 19:44:55 отговори + 5 3
Интервюто е много добро!
Чакам и концерта с нетърпение!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Алиса 28.01.2016 16:54:34 отговори + 7 3
Много добър концерт ще е. Чакам с нетърпение да ги видя на живо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SSS 28.01.2016 13:42:10 отговори + 9 3
Сещам се за поне 3-4 интервюта с TYR в една точно определена "друга българска медия", но авторът на това едва ли някога е следял български или чужди музикални медии... Не знам той ли е по-голям дебил или този индианец на снимката... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никой 28.01.2016 15:14:43 + 5 2
Това не може да е вярно - този сайт винаги са първи по всичко!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

паранормален 28.01.2016 12:42:51 отговори + 11 14
Българите не са славяни.Обидно е,когато прочетеш нещо подобно,макар и казано от незнание и непознаване на историята.Все едно да кажа на някой скандинавец,че е потомък на руснаци примерно.Сигурно няма да му стане приятно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 28.01.2016 13:36:08 + 9 4
Има разлика между "славяни" и "славянски произход", а че имаме отчасти славянски произход е факт. Хората често съдят и от езика, което не е правилно, но не всеки е длъжен да е специалист. Ти знаеш ли от какви народности се е формирало населението на Фарьорските острови? Ако не се разровиш и прочетеш - няма да знаеш. Колкото за скандинавците и руснаците, примерът не е подходящ, защото е много по-широко известен факт, че първите руски княжества са създадени от викинги и че името Русия е със скандинавски произход. От което следва, че много по-трудно е да кажеш да скандинавеца руснак, отколкото да кажеш на българина славянин. Ние сме малка държава и хората не знаят много за нас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

паранормален 28.01.2016 20:18:53 + 5 3
Ми като не знаят,да кажат-аз не зная,а не да ръсят глупости.Да кажеш на скандинавеца руснак е точно толкова нелепо,колкото на българина-славянин.Все пак знаем кои са варягите,а славяните никой още не ги е видял тука. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 29.01.2016 11:25:50 + 3 4
Стига с комплексарски приказки "българинът не е славянин", имаме и славянска кръв, защо да се срамуваме от нея. Малко ако си прочел, ще знаеш, че славяни са участвали във формирането на съвременните скандинавски народности, на германците, австрийците, румънците, гърците. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

оня 29.01.2016 14:18:54 + 6 2
аз бре, май ти си тоя който не е чел. Термините "славяни" и "славянство" са изобретени през 16 век от Мавро Орбини и са въведени в употреба от Екатерина "велика". Неслучайно за толкова години разкопки археолозите не откриха нито едно "славянско" селище, а да не говорим за т.нар. от теб "славянска кръв". Когато идваме по тези земи начело с Аспарух е имало около 20 рехави мизерни примитивни племена, живеещи в землянки от които не е останало никакво материално свидетелство. Така че мислете преди да повтаряте безсмислиците за "славяни" и "славянска кръв" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

маке 29.01.2016 14:32:55 + 3 2
А пък ти си чел "история" от бакалските тефтерчета на Болен Сидеров.
Я кажи според тях кой е измислил и стотиците общи думи в българския, руски, сръбски и чешки езици? И през кой век са ни ги сложили изкуствено в езика и са ни задължили да ги използваме?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".