Хеви метълът гарантира просперитет на обществото

28 май 2014, 17:32 ч. 784 / 3 16
пред./следв.

   Като по поръчка след скорошните квалификации на обвързани с чалгата новоизлюпени български политици БТА разпространи изследване на двама канадски учени за връзката между метъл музиката и просперитета на обществото в една държава. Повече от сигурни сме, че ако се направи подобно изследване за връзката между чалга и просперитет, зависимостта ще бъде обратна. Ето какво са установили изследователите, по информация на в-к "Дейли Мейл":

 

Възможно ли е хеви метълът да е признак за това колко преуспяваща и състоятелна е дадена страна? Отговорът е "Да" според двама изследователи, които са установили, че музиката е изненадващо точен индикатор за национален просперитет, пише в. "Дейли мейл".

Лесно е да се съди за някого според музикалните му предпочитания. Широко разпространеното схващане за феновете на хеви метъла например е, че те споделят чувството за отчуждение, потиснатост и гняв. Този стереотип се подкрепя от корените на метъла, набрал популярност през 60-те и 70-те години на миналия век в икономически опустошени региони без индустриална мощ.

И докато хеви метълът навремето е допадал на представители на отчуждената работническа класа, днес този музикален жанр се радва на най-голяма популярност в най-напредналите и състоятелни страни с висок жизнен стандарт.

Изследователят Ричард Флорайда, директор на института "Мартин Просперити" към университета на Торонто, заедно с колежката си Шарлота Меландер, е изготвил карта, която показва броя на хеви метъл групите на 100 000 души от населението на дадена страна. За целта специалистите са използвали данни от "Енциклопедия Металиум".

Картата разкрива, че хеви метълът вече не е толкова популярен в постиндустриалните райони, където се е зародил, но се радва на изключителна популярност в състоятелните и стабилни скандинавски страни.

Ричард Флорайда и Шарлота Меландер, която по произход е скандинавка, са изследвали връзките между хеви метъла и редица икономически и социални фактори, за да установят въпросния модел. Резултатите им показват, че броят на хеви метъл групите в една държава съответства на икономическите резултати, на нивото на креативността на нацията и на предприемаческия дух. В държавите, където стилът е най-популярен, има повече хора с висше образование, по-високо ниво на благоденствие и по-голямо задоволство от живота.

 

още за:

Heavy Metal


Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Алтернативно Мнение 30.05.2014 00:07:37 отговори + 0 0
Първо, преди да коментирам изнесените данни - да кажа, почитател съм на метъл музиката вече 10 години. Сравнително млад съм, но съм ходил на достатъчно концерти и събития за да имам обективно мнение.
Да възможно е метъл музиката да предопределя известна интелектуална обособеност, но - всичко зависи от хората и тяхната природа. Метъли, чалгари, рапъри, слагери - манталитетът е отвъд музикалната култура.
Ставал съм свидетел, на големи изцепки, наистина големи. В култувата траш зона в София преди да я затворят, след концерт на УАСП видях как един тип - от известните метъли, които ходят на всички събития, напи едно момче с различни алкохоли и после след като въпросното момче припадна - оня започна безцеремонно да сваля приятелката му, напивайки и нея. Такива ниско морални изпълнения не са единични при метълите. Има ги и при чалгарите. И при всички. Защо дадох този пример ли? Ами той е доста показателен за интелектуалното ниво на някои хора. Метъл фенщината се напълни с позьори, особено от както всеки може да си купи достъпно тениски, значки и нашивки. Някакви си там келеши изнудват родителите си за 100 лева и са в пълен арсенал, а до сърцето им не е стигнало нищо.
Моето уважение към метълите в България, като част от вас, няма смисъл да обръщате внимание на разни имбацили като Бареков. Интелекта, често се крие в мълчанието. Пренебрегвайте го.
Защото освен "глутница наркомани", много хора ни коментират и като "фейсбук биячи", лично аз на стената си в социалната мрежа, видях стотици надъхвания и закани към Бареков от метъл личности. Едва ли са изпълнени.
Както и да е. Живи, здрави, концерти и бира и не се поддавайте на стереотипите!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 29.05.2014 09:42:21 отговори + 0 0
На моето работно място - всички са завършили университета. Никой не е чувал през живота си името Блек Сабат или Мегадет или квото и да е там. За тва пък знаят вички чалги, рап и футболни звезди. Аз едвам се вписвам, но това е живота. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Свилен 29.05.2014 06:04:34 отговори + 0 0
Разбра ли, бе Бареков? Фостата, бастун такъф! Иначе "метълче" е прав/права за левия ташак Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Биколай Нареков 28.05.2014 19:49:48 отговори + 0 2
Каква е тази пропагандна статия ?? Онзи ден в подлеза на НДК една ГЛУТНИЦА НАРКОМАНИ се опитаха да ме убият..Но аз няма да се извиня !!Обидих ви и пак ще го направя,защото сте селяни и не ми трябвате в София ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ван 28.05.2014 19:45:53 отговори + 0 0
Мисля, че не метълът прави хората умни, а културата, посланията на другата музика(не самата музика като звук) прави хората умствено изостанали(ЕСТЕСТВЕНО има множество изключения). В крайна сметка всички се раждаме еднакво умни/тъпи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


asdf 28.05.2014 18:46:09 отговори + 0 0
А не бе! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стойко Сатаната 28.05.2014 18:20:33 отговори + 0 0
Аааааа ей де съм и аз с тиквата на главата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

@ Никомитър 28.05.2014 18:11:58 отговори + 0 0
Точно така. Веднага надопечният ти Цецо Василев и КТБ да пратят до Дейли Мейл писмо с опровержение. Нали вече се специализираха в това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цонко Цонев 28.05.2014 18:10:41 отговори + 0 0
Точно такаи! Аз и на Люба Кулезич съм казал. Избирете ме за депутат и че оправим Българията.Ний сега в България сме дет метал, като Димо Боргѝр. Вий слушали ли сте ги? Едни норвежци. А требва да сме палар метал, като Соната арктика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никомитър Барбеков 28.05.2014 18:10:17 отговори + 0 0
дееба гербаджийската статия Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


чичо Гошо 28.05.2014 18:03:37 отговори + 0 0
Некоректно. Не хеви, а блек метълът носи просперитет на обществото - неслучайно Норвегия са на първо място по стандарт на живот.
Освен това трябват, разбира се, еднодневни билети и Смоук.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Danzig 28.05.2014 18:02:23 отговори + 0 0
метълче изкърти целия коментар Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

друго метълче 28.05.2014 18:00:07 отговори + 2 0
Не си разбрал, чети внимателно.
Метълът не е причината, а критерий за просперитет. Без да се твърди, че е единствен такъв. Просто има зависимост.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

метълче 28.05.2014 17:55:46 отговори + 0 0
Слушам метъл откак се помня, но да търсиш връзки по този начин се нарича стъкмистика и няма нищо общо с науката. Как ще докажат, че А е причината за следствието Б? Ако се сложат всички богати и проспрериращи страни в един списък и се търсят всички прилики между тях, ще изкочат и още много други неща. Например, че на скандинавските мъже левият ташак е по-голям от десния, а при останалите е обратното. Значи ли това, че страните, в които мъжете имат по-голям ляв ташак, са по-богати и проспериращи? Голяма част от тези "общи знаменатели" ще са напълно случайни. Как решават, че точно метълът е причината? Ами ако е обратното - ако просто метъл се слуша в най-проспериращите страни? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

?????? 28.05.2014 17:47:00 отговори + 1 0
Точно тези снимката,която сте сложили не са много символ на просперитет,а на клошария.Но като цяло съм съгласен с проучването. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Bläsphemer Panzer 28.05.2014 17:45:16 отговори + 0 0
Латиносите още не са се оправили при положение, че имат безкрайно много банди. А може и след войната да са ги научили из аржентинските джунгли, как да правят звук, като европеци. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".