Интервю с Александър Обретенов от D2 за риалитито "Голямото Rock Междучасие"

27 сеп 2016, 19:17 ч. 3423 / 17 10
пред./следв.

   Деветото издание на музикалното състезание "Голямо междучасие" даде началото на новия си конкурс. Инициативата е на D2 и, по идея на БНТ1, за първи път тя ще бъде превърната в риалити формата "Голямото Rock междучасие".

   В състезанието могат да участват млади и училищни поп и рок групи от цялата страна. Бандите трябва да са минимум от двама души, като възрастта им не трябва да е над 22 години (към 17 декември 2016 г.). Според регламента, в групите се допуска да има максимум един член до 25 години (към 17 декември 2016 г.).

   Записването е до края на този месец - 30 септември на www.rockbg.com.

   По повод "Голямото Rock междучасие" интервюирахме басиста на D2 Александър Обретенов, който коментира конкурса и дава съвети на участниците. Прочетете разговора ни с музиканта по-долу.

 

WeRock.bg: Здравей, откога свириш с D2 и какво най-важно се случи с групата в този период?
Александър Обретенов: Здравейте, с групата свиря от самото ѝ начало, а именно - зимата на 1998 година. За толкова време имахме удоволствието да постигнем много - издадохме четири албума, свирили сме на едни от най-големите фестивали у нас и в чужбина, записвали сме в най-яките студия в Лос Анджелис, едва ли има музикална награда, която не сме спечелили. Създадохме конкурса за училищни групи "Голямото междучасие", а това лято имахме и удоволствието да направим най-високия концерт в Европа за 10-годишнината на радио "Tangra Mega Rock".

Това интервю е по повод конкурса "Голямото междучасие", нека се съсредоточим върху него. Кога и как започна той?
Всичко започна по идея на китариста ни Димитър Кърнев, който в момента е и неизменна част от проекта ЛЕГЕНДИТЕ. Тази година е деветата откакто правим този конкурс. Истината е, че в началото ни казваха, че сме луди, защото никой не знаеше дали има ученически банди в България, така че започнахме в тъмното, но бяхме приятно изненадани със записалите се около 100 групи, регистрации, последвалото училищно турне.

Задължително ли за такъв конкурс е партньорството на държавни и местни/общински институции?
За толкова време сме имали върхове и спадове, били сме подкрепяни от държавни институции, общини, министерства и т. н. Понякога се налагаше да правим и финансираме конкурса абсолютно сами, но по никакъв начин не ни е минавало през ума да се откажем.

Прави впечатление, че за разлика от други подобни инициативи, "Голямото междучасие" се променя и развива. Не е ли по-лесно да правиш едно и също всяка година? ;-) И сега - телевизионно рок риалити. Абсолютно за първи път в България. Как се случи това?
Тази година получихме покана от БНТ да превърнем "Голямото Rock Междучасие" в телевизионно реалити, в рамките на което младите групи, които спечелят участие, ще имат възможността да се превърнат в едни много по-добри музиканти, композитори, екип и всичко това ще бъде видно за зрителите. А в края победителите ще спечелят много интересна награда и, естествено, любовта на публиката. Този път имаме и промяна в регламента. С цел да не пропуснем младежите, които са завършили скоро, решихме конкурсът да е отворен и за млади групи до 22 години, като един от членовете може да бъде до 25 години. Групата трябва да е съставена минимум от двама души и естествено да има китара :-)

Конкурсът е за ученически рок групи, а съвпада с началото на учебната година. Това няма ли да пречи на участниците?
Предаванията ни ще бъдат максимално съобразени с учебния процес, пък и ще даваме и извинителни бележки :-) Побързайте, крайният срок за записване на Rockbg.com е 30 септември!



Почти всички риалитита са български вариант на чужди такива? Същият ли е случаят и с "Голямото Rock Междучасие"?
"Голямото Rock Mеждучасие" е изцяло наша идея. Всички от групата сме тръгнали от училишни банди, от мазета и гаражи, от тогава се и познаваме. Смятаме, че този конкурс дава възможност на младите да се научат да бъдат музиканти, да имат група, да са по-добри по най-правилния начин, а именно - свирейки да работят с ментори и продуцент.

Всички знаем колко важни за футбола са детско-юношеските школи. Същото ли е с рока?
Музиката и в частност рока е не по-малко важна от спорта и другите възпитателни неща. В това издание сме подготвили специализирани кемпове, точно като при футбола :-), където ще провеждаме мастър-класове с едни от най-изявените български рок музиканти. Можем и да се похвалим с уникално жури (което в момента е тайна), което ще оценява младите банди.

Все още нямаме истински успяла българска рок банда в чужбина. Защо? Този въпрос е доста изтъркан. Но не спира да е актуален, защото положението не се променя. Може ли да промени статуквото някоя банда от "Голямото междучасие"?
Живеем в дни, в които няма граници и невъзможни неща. Една от нашите цели е да откриваме яки групи и да ги извадим на светло, да им помогнем, доколкото може, разбира се, с нашите знания и опит. От тук нататък всичко е в техни ръце. Много от най-ярите рок музиканти в началото са били просто мечтатели. За огромно щастие цялостното ниво на бандите се вдига, интереса към рока в световен мащаб е по-силен от всякога. Защо първата успяла група на запад да не е от "Голямото Rock Междучасие"?

Какъв съвет би дал ти на участниците?
Да обичат това което правят, да са заедно и да се подкрепят, да дадат всичко от себе си. Да са упорити и постоянни, и естествено да се опитват да пишат хубави песни :-)

Заключителни думи?
Запишете се за участие на Rockbg.com! Преживяването ще бъде уникално.

 



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Илияна 7.04.2018 04:53:17 отговори + 0 0
Много се извинявам, няма да му изпращам повече мои снимки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 28.09.2016 15:25:43 отговори + 2 2
"Могат да участват млади ПОП и рок групи". Е нали Рок междучасие, а може да се изявят младите Тоника СВ, Трамвай нумер пет и други бъдещи звезди на естрадата. Рок, та се къса... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nagrada 28.09.2016 13:23:26 отговори + 6 0
Изключително полезно за мен интервю. Чак сега научавам, че D2 са печелили Грами. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 28.09.2016 15:30:34 + 4 0
... и са били хедлайнъри на Уудсток, Вакен, Обсийн Екстрийм и Пирин фолк Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stani 28.09.2016 12:49:13 отговори + 6 0
Да те изкарат на светло, да ти дадат такъв стар и пари за запис и апаратура за мен е достатъчен старт. След това се оправяш сам, като с много неща в живота. От теб зависи дали ще се реализираш или ще станеш счетоводител да кажем. Няма как цял живот някой да прави нещо за теб, това трябва да е генерално ясно в България, не само за рок групите говоря. Когато аз започах като пианист никой не ми обърна внимание и може би заради това сега свиря само на пияници по баровете. Та така Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dred 28.09.2016 07:27:54 отговори + 8 1
Тоя въобще не е в час! Този конкурс за 9 години не направи нищо за нито една от групите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


sixx 27.09.2016 23:50:51 отговори + 9 1
Интересът към рока в световен мащаб бил по голям от всякога... хахаха. Напротив, а пазара е претъпкан, трябва да си наистина добър за да пробиеш или поне да си много добре продуциран. С българска банда няма как да стане това. Или поне не в България. Който иска да прави пари от музика или култура, България е последното място на което може да го направи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хейтър 27.09.2016 22:31:13 отговори + 3 1
"Да пишат хубави песни", т.е., деца, не като на Д2. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AAA 27.09.2016 20:32:55 отговори + 3 1
Супер идея. Успех Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Uncle Vester 27.09.2016 20:08:36 отговори + 4 1
А диагоналка притежавате ли, г-н Обретенов? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".