Италианците MESSA гостуват в София на 9 юли

16 май 2022, 14:32 ч. 633 / 6 0
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Бързо набиращата популярност прогресив дуум сензация Messa ще свирят в София, подкрепени от две стойностни родни групи
Messa (Progressive Doom, Sludge, Prog Rock, Ambient, Cabaret Jazz / Италия) едновременно прегръщат и се противопоставят на всичко, което означава да бъдеш метъл група, смесват средиземноморски звуци със смазващи дуум рифове, които са толкова добри, колкото всички, издавани през последните няколко десетилетия. С акцент върху атмосферата, Messa имат нещо магическо в тях, което надхвърля лесното обяснение. Това, което можем да кажем с увереност обаче, е, че те са една от водещите светлини в италианския ъндърграунд и бъдещето им наистина изглежда изключително светло.

Възходящата траектория на Messa удря стратосферата с техния огромен нов албум "Close". Издигайки се от италианския дуум рок ъндърграунд през 2014 г., Messa бързо събират яростна тълпа от поклонници, в плен на своето монументално и широкообхватно звуково изкуство. Издавайки два широко известни култови записа, последният от които "Feast For Water" през 2018 г., който беше позитивно приветстван от критиката, като Rolling Stone нарече целия албум "завладяващ, извличащ максимална драма от собствения стилистичен сблъсък", Messa привлече вниманието на всички и ги остави чакайки с нетърпение какво следва.

Новият албум "Close" ни привлича в омагьосващите текстури и потапящата динамика на Messa. Описван като „сблъсък между Stevie Nicks и Black Sabbath“, колосалният глас на певицата Sara всемогъщо пренася слушателя на емоционална разходка с влакче, където звуковият котел на китарите на Iommi отстъпва място на арабски уд (онзи специфичен дъx на арабски паpфюм, първоначално е едновременно пикантен и горчив, а след това става сладък) и прогресивни сола в майсторски стилов сблъсък, който много подхожда на репутацията им.

Позовавайки се на групи като Dead Can Dance, Swans и Om, Messa създадоха албум, в който песента, преживяването и атмосферата са фокусирани в кристален модус, където високото изкуство безупречно прегръща доброто старомодно преклонение пред рифовете. Превъзхождайки окултните и ноарните атмосфери на миналите им творби, "Close" уверено вплита многообразните влияния на Messa в уникален спиращ дъха звук, който оставя слушателя очарован. Съвършенство или нещо изключително близко, "Close" на Messa не е просто метъл албум, а определено е едно от най-добрите неща, появило се от пределите на метъла от много време насам.
Групата е свирила два пъти на емблематичния за този стил фестивал Roadburn в Холандия, като тази година са били поканени на главната сцена.

„Те са перла на дъното на море от други групи, които просто имитират, а не искат да са оригинални.“ - Cvlt Nation

„Ако окултният дуум като жанр ще прогресира или еволюира, ще трябва да започне да приема този вид експериментиране с напредничаво мислене, а Messa са лидери в това.“ – Noisey

„Бих препоръчал, че си струва да ги хванете на предстоящото им европейско турне, ако можете, защото имам скрито подозрение, че следващия път ще свирят в много по-големи зали, ако “Close” се представи толкова добре, колкото заслужава.“ - The Sleeping Shaman

Специални гости на концерта ще са ROBUST. Може да се каже, че ROBUST е ново име в дълбокото подземие на тежките стилове. Но тази група има дълга предистория на родна сцена и членовете ѝ са известни сред обитателите на същото това подземие не от вчера. Това в най-голяма степен важи за основния двигател на това начинание - К. Петрушев Bus-T. Музикалните среди у нас го познават и като аудио мастер и продуцент в над 20 музикални проекта, и като китарист и автор в Brodnik, UPYR, O.H., Ebanizm, Bastardolomey. През 2020, известно време след раздялата си с Бродник, Bus-T се събира с И. Стоилов aka Gio, с когото още от 1992 са Second Delta Krot - изпреварил времето си и позабравен индустриъл авангард от развиващата се тогава в България ъндърграунд сцена. Заедно двамата се отдават на страстта си към тъмни рифове и бавни ритми, което се харесва на Мишо Делирадев - барабанист от инди-бандата Stop The Schizo и на Дидо Караиванов - басист от небезизвестните стоунър дуум косачи Obsidian Sea, които бързо се присъединяват. Така се ражда ROBUST - тежък готически рок с дуум и индустриъл привкус и текстове, които разглеждат теми от абстрактния свят на чувствата до мистериите на познанието.

След едногодишна работа е готово и дебютното 40-минутно EP "Colossal Collisions", което групата планира да издаде през юли 2022.
Първи на сцената ще се качат 37 Black. Те са банда от София, която свири “обречен” метъл - от акустика до печал, облечен в дебел звук. През месец февруари бандата издаде едноименен пълносвирещ албум, а месец по-късно - ни зарадваха с още два “приспивни” сингъла, почти всички от които ще може да чуете на живо на концерта. Сегашният състав на бандата е крайната фаза на метаморфозата на проекта Dementify.

37 Black са Петър Димов - композиции/китари/тежки и леки вокали (ex-Dementify), Светла Михайлова (вокали), Явор Димов - китари, Edgar Montreal - бас и синтове (ENTHROPYA, Made of Less), Иван Колев - барабани (ex-Dementify, Deadscape, Ellysium).

Концертът ще бъде на 9-ти юли в клуб Live & Loud (София, ул. „Позитано“8). Билети ще се продават в деня на събитието, само на входа на клуба, на цена 20 лв.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/389354469870674

Присъединете се към нас!

 

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".