Изключителен втори концерт на APOCALYPTICA в Каварна

1 юни 2008, 09:12 ч. 1011 / 11 27
пред./следв.
На 31 май финландските чело-рокери APOCALYPTICA гостуваха за трети път в България и изнесоха втори концерт в Каварна и общо пети в родината ни. Ето и как премина той в очите на нашия пратеник на мястото на събитието - Whiplash (виждате го на една от снимките с двама от членовете на APOCALYPTICA).

   Всичко започна около 14:00 ч. в хотел "Отдих" в Каварна с пресконференцията на APOCALYPTICA, минаваща пред пълна зала с журналисти и фенове, но която протече транзитно - общо 4 зададени въпроса. В техните рамки научаваме пълни подробности за инцидента с "изгубването" на Perttu при миналото им гостуване (2006 г.), за преминалото северноамериканско турне и експеримента групата да излиза на сцената с вокалист и за организираното от бандата състезание за певец, в което може да се включи абсолютно всеки. Присъстващите Eicca Toppinen, Perttu Kivilaakso и Mikko Sirеn са в добро настроение и не отказват снимки и автографи на никой от пожелалите.
   В същото време в центъра на града сцената вече е подредена и всички й се наслаждават предвкусвайки какво ще се случи на нея когато падне мракът. Решилите да посетят този концерт изглеждат повече от колкото тези присъствали на SONATA ARCTICA на 6 май и са заели всевъзможни позиции по кебапчийници, кафета и заведения за да се подготвят физически за кулминацията на деня.
   При предвижването успяваме да изтървем началото на подгряващите STRRINGS, които излизат на пред публиката (около 2500) човека малко по-рано от очакваното - около 19:40 ч. Останалата част от 40-те минути, през които нашенките са на сцената, обаче е напълно достатъчнa да ни убеди, че изборът за предгрупа на APOCALYPTICA е идеален - прекарсните четири девойки, подкрепяни от барабанист, клавирист, китарист и басист вдигат градуса на настроение на публиката, а тя от своя страна ги приема радушно, скандира, а предните редове съвсем не на шега развъртат гриви. Съпроводени от доволните аплодисменти на феновете STRRINGS се скриват, а техниците се разшетват из сцената, за да я подготвят за финландския апокалиптичен ураган.
   Когато около 20:50 ч. смъртта, приeла формата на чело, излита от череповидно оформения си трон времето спира и нейната реалност се сблъсква с нашата ("Worlds Collide"). И няма милост, няма защита ("Refuse/Resist"), няма и спасител ("I'm Not Jesus"), който да й попречи удар след удар да ни накара да прегънем крак пред мощта извираща на талази от сцената. Ако си имал концертен досег с APOCALYPTICA, няма начин да не си ги харесал заради уникалния им подход към музиката и начина на представянето й на живо. Eicca Toppinen и Perttu Kivilaakso сноват напред-назад понесли инструментите си и куфеят, давайки пример на публиката, която чинно ги следва в тези упражнения. Paavo Lotjonen е нахлупил ниско шапка и от време на време се присъединява към най-активните си колеги, а най-скорошния член на бандата - Mikko Siren налага интересния си барабнен сет (състоящ се от доста повече бас-барабани от нормалното) с изключително настървение, а на места ("Somewhere Around Nothing") показва и завидна техническа класа. Картинката се допълва от взимащият редовно участие в лайв изпълненията на бандата Antero Manninen с неизменните му кръгли очилца и съвършено невъзмутим вид, което обаче не му пречи да изтръгва от челото си така характерните за APOCALYPTICA звуци. Обръщенията на музикантите между песните са малко и кратки и съдържат основно стандартните хвалби към българската публика и благдарности за радушния прием или пък сбито представяне на предстоящото парче. А когато то (оригинално) е с вокали тогава разбираме защо финландците твърдят, че на тях вокалист на сцената не им е нужен - защото публиката се справя достатъчно добре. Фактите го доказват категорично на кавърите по METALLICA - "Fight Fire with Fire" и "Seek & Destroy". "Bittersweet" се явява първото спокойно парче за вечерта, след което изпращаме и последната надежда ("Last Hope") докато животът ни изгаря ("Life Burns!"), а финландците тотално ни гилотинират с "Inquisition Symphony". Първото скриване е точно един час след началото, но публиката си знае "задълженията" - скандирания, ръкопляскания и музикантите пак са пред нас. Следва нова порция METALLICA (сред феновете се чуваха шеги, че това е много добро подгряване за предстоящият на 25 юли концерт) и апокалиптичната интерпретация по Григ на "Hall of the Mountain King", в която Eicca вкарва шеговит елемент от 5-тата симфония на Бетовен.
   Финладците се поздравяват на сцената за добре свършената работа, покланят се с усмивки на лица и си тръгват... Всичко това естествено става след втори бис ("Seemann"), дошъл за да погребе и последните съмнения за качеството на този концерт, докато лодката на времето отнася спомените точно там, където им е мястото - в съзнанието на присъствщите.

   Ето и сетлист от събитието:
01. Worlds Collide
02. Refuse/Resist
03. I'm Not Jesus
04. Grace
05. Fight Fire With Fire
06. Helden
07. Ion
08. Somewhere Around Nothing
09. Betrayal
10. Bittersweet
11. Last Hope
12. Life Burns
13. Seek & Destroy
14. Inquisition Symphony
----------------------------
15. Nothing Else Matters
16. Enter Sandman
17. Hall of the Mountain King
-----------------------------
18. Seemann








Коментари   (27)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Димо 11.06.2008 08:37:36 отговори + 0 0
Май няма да има фотогалерия... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 4.06.2008 14:41:06 отговори + 0 0
Ще се забави. Но ще я има :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Димо 4.06.2008 11:24:46 отговори + 0 0
Какво стана с фотогалерията? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 2.06.2008 23:15:20 отговори + 0 0
Браво Дю, супер Моите ще са на http://album.lozanova.com/thumbnails.php?album=29 - но след няколко часа, в момента качвам StrringS. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gramov 2.06.2008 18:08:21 отговори + 0 0
и аз бях там, и аз видях. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Дю 2.06.2008 16:36:31 отговори + 0 0
който не е гледал снимки, а му се иска:

http://s286.photobucket.com/albums/ll118/dewdevil/Apocalyptica%20-%20Kavarna%202008/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dead_cell 2.06.2008 15:53:08 отговори + 0 0
Страхотно беше! Нямам критики. Ест винаги някоя песен си остава неизсвирена, но винаги има и следващ път (; Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rainmaker 2.06.2008 15:00:40 отговори + 0 0
И аз това се чудя. :/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

borknagar 2.06.2008 10:23:31 отговори + 0 0
айде бе какво ги направихте тези снимки,няма ли да ги качвате вече Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sanata Vopilif 2.06.2008 09:56:57 отговори + 0 0
Яко е билоооо баси кефа!!!!! мн ме е яд че изпуснах това зрелище!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


florimel 1.06.2008 23:34:34 отговори + 0 0
Ауууу искам и аз, Дю Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Еди 1.06.2008 22:26:10 отговори + 0 0
Дю, знаем че си дебела. А за това че те е издържал, мога само да го съжаля.. майтап Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дю 1.06.2008 21:50:05 отговори + 0 0
Не съм била фен преди, но всички ме убеждаваха, че това е група, която трябва да се гледа на живо и този път не бива да пропускам. И бяха прави. Невероятен концерт, много добър звук, пълно раздаване от страна на музикантите, а за Стрингс мога да кажа че съм безкрайно приятно изненадана, страхотни са! Радвам се също, че успяхме да се срещнем и снимаме с Апокалиптика, даже поседях в скута на Perttu, което беше странно предвид че моите кила са сигурно повече от неговите ))

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Morticia Dickinson 1.06.2008 20:36:26 отговори + 0 0
Дееба и матурите....баси концерта съм изпуснала...:S Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 1.06.2008 19:42:17 отговори + 0 0
И на мен ми липсваше Path, но пък се размазах на оградата (не бях гледала Апокалиптика на живо от първия им концерт в BG, преди 9 години - все повече къртят!), а и Стрингс ми харесаха. Много ползотворна разходка до морето. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


borknagar 1.06.2008 17:32:32 отговори + 0 0
05. Fight Fire With Fire пък беше моето,една от причините да ме боли врата,а да също звука беше много як,абе всичко си беше на ниво,дай боже повече такива разбиващи концерти(а тази година ще има доста подобни) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pusciferian 1.06.2008 16:43:44 отговори + 0 0
Супер концерт - за съжаление я нямаше Path (а, аз толкова крещях за да я изсвирят) Borknagar - хах - 16. Enter Sandman беше моето парче!
вокалист само щеше да развали обстановката - няма нужда от такъв на сцената!
самия концерт беше прекрасен - не ме боли врата обаче - а да кажеш че неспрях да куфея и да крещя...
искам пак...
аиде - следващите концерти пак ще сме на линия - наздраве на всички, които бяха в Каварна!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Еди 1.06.2008 14:18:13 отговори + 0 0
Нямаше вокал на Рамщайн както бях разбрал и аз, но пък никой не усети липсата му. Тази музика вокали не биха я подобрили, съгласни ли сте с мен? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

StreetSoldier 1.06.2008 14:11:11 отговори + 0 0
Нищо не пише за вокала на Рамщайн...нали уж с тях щял да бъде? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Еди 1.06.2008 14:05:33 отговори + 0 0
Пичове, тъкмо се връщам от Каварна, това беше фантастичен звук, една критика не мога да кажа, звук, изпълнение, разтърсваща музика и вечер която никога няма да забравя. След слабото представяне на Соната (ужасен концерт), Апокалиптика и Цонко подариха мигове които мнозина ще помнят до сетния си дъх. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


borknagar 1.06.2008 13:03:40 отговори + 0 0
абе качвайте ги по-скоро тия снимки от концерта от вчера Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 1.06.2008 12:12:13 отговори + 0 0
Изброй, за да му направим и с тях :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Amaranthe 1.06.2008 12:03:17 отговори + 0 0
Анди, пак се буташ между шамарите ...
да ти изброя ли 5 групи с които нямаш снимки !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

borknagar 1.06.2008 10:35:38 отговори + 0 0
концерта беше разбиващ,куфее,пого(естествено главно от тошевци),на бавните песни малко почивка,после пак бяснеене,идеален концерт,само липсваше да изсвирят path и тогава касапницата ще се да е пълна,но определено много добър концерт,който го е изтървал определено много е изпуснал,а който хапва разни неща за това че е на площат,трябваше да види какво стана при refuse/resist или fight fire with fire Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.06.2008 10:30:46 отговори + 0 0
ммм, тюх, да се не види, как може каварна да е толкова далече... как да ходи човек по 2 пъти на месец там... явно концертът е бил страхотен и пропускът е много голям... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ник 1.06.2008 10:26:30 отговори + 0 0
ха-ха-ха там на селския площад си бре?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dark 1.06.2008 09:35:17 отговори + 0 0
ихааа яко е било =) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".