Излиза научна книга за алтернативната рок сцена в България - "Невидимият рок"

11 мар 2019, 14:16 ч. 1104 / 1 9
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

"Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България" e дебютната книга на Гергана Райжекова, която се появи в началото на месец март. Подобен род научна книга за алтернативната сцена в България се появява за първи път на книжния пазар в България и е особен принос не само в научно отношение, но и като рядък вид рок документалистика за българската сцена и нейните особености. Нейният автор Гергана Райжекова е изследовател на рока в България и учен-теренист, антрополог, музикант и музикален журналист като книгата е задълбочено изследване и анализ на алтернативната музикална сцена и представлява докторската й дисертация, която тя успешно защитава през 2017 г. в СУ "Св. Климент Охридски".

"Невидимият рок" е базирана на над 70 интервюта с представители на музикалната рок сцена в България и включва седем пълни интервюта с представители на същата тази сцена и гледната им точка за състоянието, развитието и проблеми на родната алтернативна сцена. Именно събраните интервюта са един от най-ценните приноси в книгата и представляват снимка на сцената през годините, където натежава именно въпросът защо рокът понастоящем е невидим? Главни действащи лица са Николай Костиков, ивент мениджър, Явор Ганчев, собственик на музикален магазин, Елена Пенева, ПР и музикант, Емил Братанов, дългогодишен музикален журналист, Драго Балджиев, музикант и бивш помощник-управител в клуб, Тони Арнаудов, музикант и мениджър на младежки банди, и Мартин Михайлов, мениджър и управител на клубове.

Книгата "Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България" съдържа още два предговора, 13 глави, 7 интервюта, пълна библиография, откъси от рецензии на журито, както и списък с всички 70 интервюирани представители от музикалната сцена и наброява общо 530 страници. Шрифтът Adys използван в книгата е специално разработен за дислексици, а поместените ценни фотографии са дело на Нели Недева-Воева, като много алтернативни групи също подпомагат със снимков материал изданието. Книгата може да се поръча предварително на сайта: http://www.rayzhekova.com/.

Представянето ще бъде на 15 март в клуб Строежа, гр. София и на 22 март в клуб No Sense, гр. Пловдив.

 

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


4LENIN 12.03.2019 15:03:41 отговори + 4 1
Неслушаемият рок - Българският. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

некой 12.03.2019 16:42:48 + 2 0
Това отдавна не е рок'н'рол ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hate me 12.03.2019 14:21:36 отговори + 6 0
Поредната пародия на "разбирач", чел списание "Ритъм"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 12.03.2019 13:44:12 отговори + 7 0
това някой да се изпляска себе си върху корицата като темата трябва да е нещо друго не ме печели по никакъв начин Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крава и пиле 12.03.2019 18:14:07 + 3 0
Наистина е доста тъпо, аматьорско и нарцистично! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Весо 11.03.2019 17:05:53 отговори + 24 0
... Ще ми бъде интересно, авторката да каже от коя алтернативна сцена е била част тя самата.. Понеже все си мисля, че такъв труд е свързан с бая работа, преживявания и контакти, които ако си ги нямал когато му е било времето, няма как сега да напишеш адекватен "труд" ... по нечии разкази.
Дано да греша !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крава и пиле 12.03.2019 18:10:44 + 1 1
Не е задължително да си част от дадена сцена, за да напишеш дисертация/книга за нея. Дори може би външен човек може да има по-различен поглед и това да е нещо интересно. Не съм чел книгата, говоря по принцип. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destroy_and_sick 11.03.2019 14:44:42 отговори + 13 0
Видях снимка на пънкари в увода на книгата, но все пак, аджеба, за коя точно алтернативна сцена става дума? Пънк, дет метъл, блек...? Някой би ли пояснил? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


некой 11.03.2019 15:58:56 + 15 2
За оная гадната алтернатив музика, която почти никой не слуша и не харесва !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".