Jarkko Aaltonen от KORPIKLAANI: "Българските фенове трябва да настояват пред местните промоутъри, за да ни поканят"

6 сеп 2018, 09:58 ч. 4962 / 15 2
пред./следв.

   Финландските "веселяци" KORPIKLAANI ще издадат десетия си студиен албум, наречен "Kulkija" (Пътешественик) утре, 7 септември. По този повод се свързахме с басиста на групата Jarkko Aaltonen и проведохме интервю, в което той бе така любезен да разкрие за българските си фенове повече подробности за новата творба на бандата. Вижте какво каза Jarkko за WeRock.bg.

 

korpiklaani

 

WeRock.bg: Новият ви албум "Kulkija" ще бъде издаден на 7 септември. Какво можем да очакваме от него?
Jarkko Aaltonen: Може да очаквате всичко. Хората, които са запознати с предишните ни девет албума, не трябва да са разочаровани, защото албумът притежава всичко това, което винаги е имало в нашата музика. Но освен старите неща има и нови неща, присъстват по-бавни, може да се каже по-меланхолични песни, има и много тежки, дори дуум парчета. Това е най-разнообразният ни албум досега, освен това е доста дълъг и има за всекиго по нещо.

Значи ли това, че сте сменили музикалната си насока?
Не, не сме сменили нищо, в този смисъл не сме правили никога нещо такова. Винаги работим по един и същи начин - пишем песни и после правим албум от тях, след като се оформи албумът, виждаме какво се е получило. Никога не решаваме да правим това или онова и резултатът винаги е малко изненадващ.

Как композирате песните си, кое пишете първо - текстовете или музиката?
В 95% от случаите първо е музиката. Имало е само няколко песни в цялата досегашна дискография на KORPIKLAANI, когато първо е бил написан текстът и после - музиката.

Има ли в новия албум песен, която си написал ти?
Има една моя песен, две от акордeониста Sami, една от цигуларя Tuomas и останалите са на [вокалиста] Jonne.

Коя песен е написана от теб?
"Sillanrakentaja"

Тъй като текстовете на "Kulkija" са на фински, би ли ни разкрил за какво се разказва в албума?
В албума има различни теми - митове, легенди, поезия. Отново сме включили стари легенди, но имаме няколко песни свързани с пътуването - да си далече от дома, да си странник. Дори заглавието на албума е "Пътешественик", но не всички песни са за това.

Може ли да се каже, че албумът е концептуален?
Не, не е концептуален.

Какво ви вдъхнови за фабулата на новия албум?
Повечето от текстовете са написани от нашия приятел Tuomas Keskimaki. Казахме му, че темите трябва да са различни от тези в предишния албум, и ето това е, което написа. Той е много продуктивен текстописец, пише много текстове през цялото време. За някои от парчетата на Jonne му дойдоха идеи от музиката, която беше написал, и после даде идеите на Tuomas, който пък оформи финалните текстове на песните.

Последните ви три албума имат текстове само на фински. Напълно ли сте се отказали от идеята да пеете на английски?
Не съм сигурен, че напълно сме се отказали да пеем на английски, но що се отнася до текстовете на албумите - отказали сме се напълно от песни на английски.

По новия албум сте работили с нов продуцент - Janne Saksa. Защо сменихте Aksu Hanttu?
Работихме дълго време с Aksu, даже не знам колко албума сме направили с него, четири или пет, не съм сигурен. Ставахме все по-добра група, с по-добри песни и аранжименти. Но за сегашния албум искахме да направим крачка назад към по-олдскул звук, олдскул начин на продуциране. Също така искахме пеенето и свиренето да са по-натурални, а знаехме, че не това е начинът, по който Aksu работи. Сигурни бяхме, че искаме да сменим продуцента и да постигнем това, което желаем за албума. Janne и преди е казвал, че иска да ни продуцира. Обсъдихме всичко с него, казахме му как искаме да звучи и започнахме работа. Мисля, че постигнахме това, което искахме. За нас това е много добър резултат.

KORPIKLAANI съществуват (под това име) от 15 години. Колко дълго мислиш, че ще продължите да създавате и изпълнявате музика?
Мисля, че няма да спрем да правим музика. Като музиканти ще го правим, докогато можем, това е начин на живот. Докато групата съществува, ще го правим, а и не виждаме нещо на хоризонта, което да ни спре. 15 години не са толкова много, има много по-стари групи, така че продължаваме.

Кой е любимият ти албум на KORPIKLAANI?
Винаги, когато издадем албум, казвам, че новият албум е най-добрият ни албум, всички казваме това. Съвсем честно казвам, че като извадим албум, той е по-добър от предишния. Това е, защото ставаме все по-добри и се развиваме от албум на албум.

Къде предпочиташ да свириш - в клубове или на големи сцени на фестивали?
И двете си имат предимства и недостатъци. Обичам голямата сцена, особено ако е вечер и има много хора, могат да ни чуят хиляди хора и това е много хубаво. Но големите сцени, фестивалните сцени не са така интимни като атмосферата на малък клуб. Пред по-малко хора в клуба се получава по-задушевна атмосфера и по-тясна връзка с публиката. Така че не предпочитам нито едно от двете, и двете имат за и против.

Коя е любимата ти алкохолна напитка?
Най-често пия бира, но хубавата водка, хубавото уиски също не са за пренебрегване. Харесвам всякакви хубави напитки.

Винаги си бос на сцената. Ще сложиш ли обувки някой ден?
Не знам, не съм мислил по въпроса, но в момента съм отвън пред къщата си и съм бос.

Значи не обичаш обувки.
Не се налага да ползвам обувки и не искам. Ако беше приемливо за другите хора, аз не бих носил и панталони.

Кажи ни нещо за другия си музикален проект - CORONARY.
Значи сте чули за него? Това започна като с някои други групи, събрахме се стари приятели в бара и като се понапихме, решихме да направим нещо. Един ден се събрахме тримата - китаристът, барабанистът и аз, започнахме да свирим, оказа се че имаме няколко хубави песни. Отне ни известно време да намерим втори китарист и добър певец. Пишем песни, репетираме от време на време, ще видим какво ще стане по-нататък. (CORONARY е създадена през 2017 г. - бел. авт.)

Но това е различен стил от KORPIKLAANI.
Да, съвсем различен, осемдесетарски хеви-метъл/хард рок. Пеем за коли, жени и бира.

Какво си правил преди KORPIKLAANI - свирил си в други групи или не?
Да, разбира се, свирил съм в няколко банди, но не мисля, че са били точното място за мен.

Имате ли планове да дойдете в България?
Не знам. В края на следващата зима и пролетта ще предприемем европейско турне, но не знам дали България е в списъка, по-скоро мисля, че не е. Така или иначе не сме идвали много пъти в България.

Да, само три пъти.
И двата пъти мисля, че бяха на фестивали.

Един фестивал и два концерта, но само веднъж като самостоятелни хедлайнъри.
Тогава трябва да искате от вашите промоутъри да ни поканят.

Кажи нещо на българските си фенове.
Така и така сме на темата - българските фенове трябва да настояват пред местните промоутъри, за да ни поканят.

Благодаря за интервюто и ви чакаме в България.
И аз благодаря. Ние също имаме желание да ви посетим.


Автор: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов, Nuclear Blast

 



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


........ 6.09.2018 23:19:07 отговори + 0 0
Хахаха, бахти, колко се смях на някои неща в интервюто!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

АзАз 6.09.2018 10:31:04 отговори + 8 4
Ще ги поканят,концертите им се разпродават,така че е ясно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".