Jon Bon Jovi: "Стив Джобс уби музикалния бизнес"

15 мар 2011, 19:59 ч. 649 / 5 36
пред./следв.
В скорошно интервю за списание "Sunday Times" фронтменът на BON JOVI - Jon Bon Jovi изказва носталгия по старите, романтични времена за музикалната индустрия, когато албумите се разпространяваха и слушаха на собствени физически носители като плочи, касетки и компактдискове (макар и последните да са още актуални в момента). Според певеца, в момента расте поколение, за което "магическите времена", когато се е случвало човек да си купи музика заради артуърка, без дори да я чуе, са безвъзвратно загубени. Jon Bon Jovi допълва и че шефът и собственик на "Apple" Стив Джобс (Steve Jobs) е "лично отговорен за убийството на музикалния бизнес"...

Стив Джобс


Коментари   (36)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


продуцентче 1.11.2021 14:41:15 отговори + 0 0
Проблемът на музикалния пазар не е начинът на разпространение на музиката. Ако си фен и уважаваш работата на дадена група, ще си заделиш една скромна сума (много по малко от това което даваш на ден за цигари, бира, обяд и т.н.) за да си купиш новия им диск. Проблемът е пренасищането на пазара. С помощта на компютърните технологии всеки втори стана голям музикант и тонрежисьор и пазара се препълни. Трудно е да отсееш това което си заслужава и ти харесва, така че една голяма част от наистина добрата музика остава нечута. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

TUISTERa 19.03.2011 19:35:52 отговори + 0 0
http://en.wikipedia.org/wiki/Shawn_Fanning
Това е човека, който уби музикалния бизнес в класическия му вид Благодарение на него музикалния свят е такъв какъвто е в момента. Ако не беше той още щяхме да си влачим нонстоп фрий парчета от пийринга и тия мултимилионери щяха да умират от глад. Той им показа, че има бизнес в онлайн средите , а не Джобс който плаща за песните които са закупени от него. Ами ако ги беше пуснал фрий ? Кой тогава щеше да е виновен ? Така или иначе за всеки празен носител си плащаме, защо да плащаме и за музиката? А и ако не беше интернет много талантливи изпълнители щяха да си останат неизвестни поради липсата на сцена за изява... Изобщо това изказване е изключително ТЪПО(и моето и на Жоувито )
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

the hellion 17.03.2011 12:13:06 отговори + 0 0
До скоро не се бях замислял защо музиката се издава на албуми от по 8-12 песни. Е, имало е и технологични, и бизнес причини. И точно тези причини позволиха на станали вече известни музиканти да издават албуми по формулата "два хита + пълнеж", от които печелеха милиони. Всъщност те и тогава са се "напъвали" творчески за едно-две парчета. Говоря за Бон Джоуви след 1990. Всъщност на него това му е проблема и го разбирам. Сега не е необходимо да замърсяваш музикалния свят с пълнежи, така че прогресът си носи предимства Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Minko 16.03.2011 21:44:46 отговори + 0 0
Хахаххаа кой циври бе. Ти интересуваш ли се от музика изобщо. През 2010 година Bon Jovi имат най-много посещаемост на концерти в световен мащаб. Втори са AC/DC трети U2. Малко се образовайте преди да пишете бе хора хах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.03.2011 16:15:09 отговори + 0 0
Gustaf - 2011-03-16 14:42:17
Те такива женки като БОН жови се опитаха да унищожат яката музика,а сега циврят,че никой не ги търси!!!!

+1

Така си е. За разлика от много истински банди, BJ си бяха поп/комерс банда, ама поп индустрията се променя всяка секунда и на някои хора отдавна им е време да се пенсионират, колкото и да въздишат по "доброто старо време"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Gustaf 16.03.2011 14:42:17 отговори + 0 1
Те такива женки като БОН жови се опитаха да унищожат яката музика,а сега циврят,че никой не ги търси!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gad 16.03.2011 12:28:04 отговори + 0 0
Пазара се саморегулира. Имало е нужда от промяна и е станала. И аз си спомням времената с касетките и дефектите при презаписа, кисненето в музикалното магазинче и т.н. и да, мога да кажа че има носталгия. Развитието обаче не може да бъде спряно и е глупаво да се винят хората, които са отговорни за него. Ако не бяха те, щеше да е някой друг. Не може да вървиш срещу прогреса.
Това ценене на музиката, за което говорят доста от хората тук е свързано чисто и просто с това, че не сте/сме имали достатъчно избор навремето. Аз и сега си слушам любимите албуми много, дори си купувам някои, въпреки че са стари. Нормално е човек да затъне в музика, сега е много по-лесно. Любовта към даден албум е непреходна, без значение дали ще е било навремето на касетка или сега на мп3-ки или диск. Разликата е само в това че сега тази музика е много по-достъпна. И въпреки че малките групи са по-ощетени от мп3-ките, разпространението на музиката им е много по-лесно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.03.2011 10:50:01 отговори + 0 0
ранК? :О Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ScarDust 16.03.2011 10:47:07 отговори + 0 0
Смешник си ти Блу Джоуби :Р
Преди Епъл имаше толкова други... Епъл ви върнаха парите за музиката която правите.
Изключително нефелно изказване за музикант от този ранк.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

кра 16.03.2011 10:06:36 отговори + 0 0
Абе глупости! Едно време, когато баща ми е бил студент, са дебнели по някакви западни радиостанции с лош сигнал да чуят и запишат на магнетофонна лента някоя и друга песен на "Бийтълс". А баща ми би казал "А сега какво - отиваш в магазина и си купуваш CD, а ние на времето дебнехме по месец-два да запишем Yesterday." Помислете си за тези хора какво е представлявала музиката. Сравнението "преди/сега" винаги го е имало и ще го има. А благодарение на т.нар. дигитална музика, доста групи и музиканти се прочуха на места, на които дори не бяха чували за тях, а сега и концерти изнасят по тези места по 2 пъти в годината. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


soregashi 16.03.2011 10:00:01 отговори + 0 0
Вика му се развитие... сладур. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

I-torent 16.03.2011 09:58:23 отговори + 0 0
дрън, дрън - в нормалните държави има едно нещо наречено платен даунлоуд. Сега то e ясно че има тарикати (в България един от друг по-големи), на които им е по-лесно да свалят безплатно някой торент, но същевременно много хора пазаруват именно чрез платен даунлоуд - тоест плащаш една сума (която по принцип е по-малка отколкото ако си купиш диск или винил) и ти дават линк от който източваш албума с прилично качество, заедно с картинки на артуърка и т.н. след това можеш да си качиш файловете на Ipod-а, компютъра и където щеш. Разбира се музиканта по принцип печели малко и от дискове (основната печалба прибира лейбъла) и това важи дори за големите банди, но пък от платен даунлоуд изпълнителя печели още по-малко...именно затова някои големи които са свикнали на огромните печалби от дискове и плочи не могат да приемат рязкото намаляване на печалбите си, понеже много хора вече не купуват дискове както преди. Наясно съм с това в известна степен, защото и аз самия съм музикант и също продавам в i-tunes, но истината е че и аз както много други музиканти не гледам на тези пари като печалба - тя не стига дори за плащане на студио и поддръжка на инструментите, какво говорим за ояждане...всъщност повечето малки групи просто не си вадят хляба с музика, или го вадят с турнета и концерти Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GlamFan 16.03.2011 09:18:57 отговори + 0 0
Ми да вземе да се адаптира към съвременния музикален бизнес или да ходи да отглежда марули. По мое мнение това трябваше да прави още от ранна детска възраст... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

4si 16.03.2011 09:00:46 отговори + 0 0
аз пък си купих последния албум на Бон Джови"The Circle",но се оказа че и артуърка му е боклук.Това бяха последните пари които давам за него. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.03.2011 08:23:01 отговори + 0 0
SMF , да не би да значи Sexy MotherFucker ?? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


redordead 16.03.2011 08:19:28 отговори + 0 0
това, за което говоти Том Арая го имаше и в БГ но в нашенски вариант. Аз навремето събирах пари от закуски, купувах си касетки ТДК, и отивах в едно студио дето имаше само метъл - в плевен това - и там висях с часове, говорех си с други метъли, разглеждах оригиналните дискове и мечтаех. А в това време се записваше поредната касетка за някой фен. И слишахме докато се записваше...така открих Entombed...

В момента, в който музката сатана на един клик разстояние...нещата някак си...как да кажа...ето, например DRI, навремето беше адски трудно да си ги намериш с добро качество, сега заради концерта си ги свалих - и кво слушах - 5 песни то старите неща - правилно го е казал един по-долу - преди се слушашае касектката докато ти си набие в глава - още помня първия ми зпаис на мастъра - имаше един срив на самата шесен мастър ъф пъпетс, и когато си го намерих с хубав запис ми бше много странно да го чуая без срив
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Джаджев 16.03.2011 08:17:39 отговори + 0 0
Сашо ********* от S.M.F. уби муз.бизнес хахаха..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.03.2011 07:58:30 отговори + 0 0
Жалко но е истина, а 90% от тук пишещите просто няма да го разберат. Не искам да обидя никой, но за пореден път е факт, че една истинска любов трябва да се изстрада (поне от ощетените "соц" фенове). На практика в БГ преди 2000 година не е имало нормални музикални магазини (за каквито Джон говори). Имаше фенове които знаят за каква "партизанщина" ставаше дума. Вероятно хората около 40-45 няма да забравят историческите за тогава "забранени лабуми и групи" и хората Славчо Лазаров, Владо кучето, Гетсби, Весо рибата, Съби, Боби .... Ей ВИНИЛИТЕ бяха голяма работа. А това за предварителното чуване и МП3ките е тъпо оправдание, особено казано от БГ уста, на която точно НЕПЛАЩАНЕТО най-много се услажда. Да не збравяме че има платени и неплатени МП3. Но там вече стане ли дума за плащане - изведнъж "хоп" - другата страна на монетата - плащаш и какво получаваш ??? Еми на нас никога няма да ни е угодно - за това сме и ще си бъдем "ТУК". Излъгани, измамени, ограбени - ОТ СОБСТВЕНАТА СИ ГЛУПОСТ И ЖАЖДА ЗА "ДРЕБНИ КИРИЙКИ". Жалко, но факт, а живота си минава.... в дребно сметчици. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ТозПък 16.03.2011 02:10:19 отговори + 0 0
Тоз пък! :Д Дигиталното предлагане щеше да умре, ако нямаше търсене. А това че Б Дж правят едни от най-продаваемите турнета и прибират по 100-200 млн долара на година? Не сме можели да пипнем диска? Булшит, отвсекъде можеш да се снабдиш с обикновен диск.

Работата е че повечето хора не искат да имат десет шкафа с дискове,като могат всичко да натъпчат в устройство с площта на запалка Зипо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blasphemer 16.03.2011 01:25:59 отговори + 0 0
tom araya - 2011-03-15 23:12:11 (вижте 3-4 реда под мен) си го каза...
А лично моето мнение долу-горе се препокрива с това.. Та кои сме ние да обсъждаме световната рок сцена като сравнително малко сме видели от нея(най-много в последните 15-ина години), и ние си имаме нашата страстна фенщина, но просто мащабът е различен. А Джоувито наистина адски лицемерно и нагло изказване прави- точно той който все пак лапа паричките от тая работа.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


THe_tormentor 16.03.2011 00:39:44 отговори + 0 0
Пич ся тва е българския манталитет стил "не е важно аз дали съм добре,важно е на Вуте да му е зле".В момента ти каза 1 пълна простотия не знам дали го осъзнаваш.Да кажем че ти бачкаш усилено и си старателен в работата си,и накрая като дойде време да получиш наградата(под формата на парично възнаграждение)за труда и усилието които си хвърлил,шефа да ти тегли една... и да си останеш с пръст в уста,(не че няма такива случаи,но не е приятно нали ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

F-OFF 16.03.2011 00:35:07 отговори + 0 0
Коментари

) - 2011-03-15 23:25:39
аз ползвам Apple ама така и така не съм си купил ни един диск ни една касета ни една плоча ама имам 160гб iPod с музика. Тия дето праат музика за пари да фанат Джобс за пишката, щото им бил взел парите едва ли не... Наглеци! Оядени НАГЛЕЦИ! Хора на изкуството били музикантите... те тия дето са хара на изкуството не са милионери споко БОН БОН Джо


Да бе, те са ти длъжни да ти правят музика заради черните ти очи, щото имаш най-магнетичния поглед и не могат да ти устоят, затова.....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:)) 15.03.2011 23:25:39 отговори + 0 0
аз ползвам Apple ама така и така не съм си купил ни един диск ни една касета ни една плоча ама имам 160гб iPod с музика. Тия дето праат музика за пари да фанат Джобс за пишката, щото им бил взел парите едва ли не... Наглеци! Оядени НАГЛЕЦИ! Хора на изкуството били музикантите... те тия дето са хара на изкуството не са милионери споко БОН БОН Джо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

tom araya 15.03.2011 23:12:11 отговори + 0 0
Това, за което говори Джоуви,всъщност го няма в бг и никога не го е имало,т.е.музикалната култура,която е оформена от специализираните магазини на запад м/у 60те и 90г.Да отидеш,да разгледаш плочата,да преслушаш някоя песен от албума,да поговориш с други фенове или да се срещнеш със самите музиканти там и да получиш автограф...Това романтично време е изгубено и няма връщане.Тука обаче има и лицемерие от негова страна,защото МП3-ките удариха най много малките изпълнители и лейбъли,докато големите групи при успешен албум продължават да продават милиони копия,самия той няма да има свръхпечалба при добър албум,а просто добра печалба.Малките могат да оцелеят само със непрекъснати турнета,това е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

`max 15.03.2011 23:10:48 отговори + 0 0
@Тигър.

По мое мнение е точно обратното. Говоря от личен опит. Преди години купиш/вземеш/презапишеш касетка и слушаш въпросният албум, докато го научиш наизуст. И той ти се запамети в главата. А сега, свалям си някоя дискография, избирам си албумът с най-добро име (това, което на мен най-много ми допада) и слушам 1-2 песни от него. Останали само ги превъртя на бързо. А и просто не е възможно човек да преслуша 7-8 албума и да му се набият в главата (поне аз не мога де). И ето така се изпускат хубави песни. :beer:
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


THe_tormentor 15.03.2011 22:32:40 отговори + 0 0
Интернет нищо не е убил,напротив създал е и повече фенове и любители на даден стил музика,защото има хора,които нямат 20-30 лева да отделят,за да си купят албум на дадената група,пък и има групи които от 1 албум с 10 песни само 1-2 песни са приятни за слушане,а другите са пълен боклук.Бихте ли дали 30 лева за 1 албум от който само 2 песни стават за слушане?Аз не мисля така!

П.П.damageplan,пич трябва да си назнача частен преводач,защото от цялото т'ва нещо което си написал ти разбирам само 3-4 думички.Преди да пишеш помисли 10 секунди,за да може изречението да ти са подреди в съзнанието и чак тогава го напиши .
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.03.2011 22:18:50 отговори + 0 0
ПАРИ ВИНАГИ ИМА„ НО НЕ ЗА ВСИЧКИ! АРЕ СТИГА ГЛУПОСТИ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

damageplan 15.03.2011 21:41:50 отговори + 0 0
тия па само за бизнес мислат. bon jovi забравя че музикалните компании пък убиха фенщината пред да има бизнес се правеше музика за кеф, правеше се изкуство.
БИзнеса не е умрел само начина на правенето на бизнес с е епроменил, джонй да не реве толко неговото не се губи,хонорара от авторко право си тече, за всичкиима леб , даже и за нащо лелче Санчето и за нея има уеб(така ли се пише жлеб на пернишки) (както казват перничани)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xmihailx 15.03.2011 21:11:01 отговори + 0 0
Който би оценил артуърка на винилите преди 30 години, го прави и сега. Същото е и с касетките, дисковете и тн. Просто никой, който е обвързан сериозно с музикални, а каквито и да е корпоративни интереси, не обича промените. За малките и независими артисти (чиято музика и изкуство за мен са много по-важни) нещата винаги ще бъдат едни и същи - отбрани хора ще си купуват и ще знаят за изданията им. Не мисля, че господин Джоуви има каквито и да е основания да мрънка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

borknagar 15.03.2011 20:52:52 отговори + 0 0
Всъщност си е много прав човека, ама малко хора вече могат да го разберат, друго си е да си дръпнеш от нета и вече си голям фен и капацитет. Но пък сякаш точно на него да се оплаква не върви... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Тигър. 15.03.2011 20:50:20 отговори + 0 0
Ха.
ХаХа.
ХаХаХа!
ХаХааааХАХААХАХАХАААААААААААААА!!!!!


^Това към изказването на г-н Джоуви, де... `щото в средновековието е било най-добре.

@`max
Музиката точно сега се цени много повече, защото хората имат достъп до нея. Едно време освен нея се е ценяла трудността на намирането й, липсата на достъп, рядкостта на албумите и т.н. Сега единственото, което има значение, е самата музика...

Или поне така ми се иска да вярвам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.03.2011 20:45:43 отговори + 0 0
Прав е, но и той не е наясно защо точно е прав. Проблемът не е в дигиталната музика, разбира се, но iTunes е плаща нищожен процент от печалбите на групите - по-малко дори от процента, който им дават лейбълите за продажби на дискове. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.03.2011 20:32:31 отговори + 0 0
ДЖОН АТАНАСОВ УБИ МУЗИКАЛНИЯ БИЗНЕС! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Powerslave 15.03.2011 20:27:23 отговори + 0 0
аххаха смешно изказване. кой му е виновен на г-н Джови че технологията се развива? дигиталните магазини набират все повече почитатели, sad but true Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

`max 15.03.2011 20:26:46 отговори + 1 0
@Ставрогин
Може и така да е, обаче лично аз съм съгласен с първата част от изказването. На времето като ученик (не чак толкова отдавна де, но все пак...), голямото междучасие си купя някоя касетка и, едва ли не, бягам от последните 2 часа, за да се прибера и да я чуя. Добро си беше времето на разменяне на касетки... Сега някой (дори и аз) чуе някоя песен и след половин час има цялата дискография на въпросната група. Имам чувството, че сега не се цени толкова музиката, колкото едно време. Ама... прогрес, к'во да правиш.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ставрогин 15.03.2011 20:15:30 отговори + 0 0
Я, почвам да си мисля, че Бон Джоуви съзнава, че всъщност комерсиалният успех на бандата се дължи изцяло на артуърка на албумите на групата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".