Какво означава хеви метъл футбол и как го използва Юрген Клоп в "Ливърпул"?

23 яну 2022, 17:44 ч. 1777 / 14 23
пред./следв.

   Един от най-популярните съвременни футболни мениджъри Юрген Клоп въведе нов стил на игра. Доста различен от тези, които сме виждали до момента, но в същото време познат отпреди десетилетия. Как е възможно и какво се крие зад тактиката на германеца?

   Мениджърът на "Ливърпул" е известен със своя "хеви метъл футбол", но това не означава, че той озвучава тренировките си с дискографиите на AC/DC и METALLICA.

   Терминът, въведен от самия ексцентричен немски треньор, се използва за описание на интензивния и атакуващ стил на футбола, който практикуват отборите му. А "Ливърпул" под ръководството на Клоп е известен именно с бързия си, атакуващ футбол и с изобилие от голове.

   Този сезон обаче е твърде вероятно хеви метъл стилът на Клопо, както също наричат германеца, да не бъде достатъчен за шампионската титла. "Манчестър Сити" е уверен лидер в първенството на английската Висша лига, докато мърсисайдци са на второ място. Водещите световни сайтове за залози сякаш вече са предопределили съдбата на титлата в полза на "Сити" и не дават особено големи надежди на преследвачите в лицето именно на "Ливърпул", да не говорим за "Челси". Ако имате Bwin регистрация, може да прогнозирате дали все пак хеви метъл стилът на Клоп може да обърне развоя на събитията на Острова, доверявайки се на "Ливърпул".

   Но какво точно представлява хеви метъл футболът и как се разгръща на Анфийлд?

   Знете ли, Арсен Венгер (дългогодишен мениджър на "Арсенал") например обича неговият отбор да играе постоянен футбол, топката да се подава постоянно. "Това звучи като един добре балансиран оркестър, нали?! Но това е тиха песен. На мен повече ми харесва хеви метъл. Винаги искам да е мощно", коментира Клоп за предпочитаната тактика на бившия мениджър на Арсенал Венгер.

   Използвайки метафората на музиката, за да сравни предпочитания от него тактически подход с този на французина, Клоп намеква, че се наслаждава на вида футбол, който е интензивен, бърз и енергичен. "Хеви метъл" е вид футбол и тип музика, които удрят директно в лицето ви - изключително бързо, брутално и вълнуващо.

   Отборите на Клоп предпочитат да притискат опонентите си да направят грешка високо на терена и след това бързо, като за един миг да върнат притежанието на топката и да вкарат гол, без дори да дадат време на съперника да мигне.

   Терминът "Gegenpress", което означава "контра преса", също се свързва с Юрген Клоп и покрива идеята му за "хеви метъл футбол". Същността на подхода за отборите на Клоп е, че ако веднага неговият тим загуби притежанието на топката, трябва незабавно да я спечели обратно. Тази стратегия включва много бягане и интензивност. Крайната цел на "Gegenpressing" е отборът максимално бързо да върне владението на топката възможно най-дълбоко в противниковата половина, докато съперникът още се опитва да я изнесе в по-предно поле.

   На Клоп му отне няколко сезона, за да усъвършенства метода си "Gegenpress" в "Ливърпул" и да накара играчите му да се адаптират. Той пое тима през 2015 г., но първоначално нещата не вървяха по неговата рецепта. Едва през сезон 2018-19 "Ливърпул" се доближи максимално до бъдещия шампион "Манчестър Сити" и бе основната му заплаха ("Сити" стана шампион с 98 точки, докато "Ливърпул" финишира с 97). Хеви метъл футболът на германеца изглежда вече работеше и даваше резултати, след като бе инкасирана само една загуба (вярно - от основния съперник "Манчестър Сити" с 1:2), но нещата изглежда вървяха в правилната посока.

   Позиционирането на играчите също е важна част от "Gegenpress". Играчите на Клоп са така обучени, че могат да разчитат действията на противниковите футболисти още, докато правят опити да организират атаки. Така на практика, предвиждайки техните ходове, те успяват да пресекат атаките още в зародиш, което им дава предимство, защото се намират в полето на съперниковия отбор. А след това головите атаки се организират много по-лесно, когато си свършил работата си с пресата срещу противника още в неговата половина.

   "Най-добрият момент за спечелване на топката е веднага, след като вашият отбор я загуби", казва Клоп. "Противникът все още търси ориентация къде да подаде топката и как да разгърне атаката си. Така той още няма да е фокусиран върху играта и е уязвим. "Нещо много важно при немския треньор е, че той не държи на всяка цена неговият отбор да притежава топката доминиращо, ако това не се налага (б.а. - подобна тактика стил Тики-така практикуваше дълго време Хосеп Гуардиола в "Барселона"). Вместо това, Клоп предпочита отборът му да чака по крилата или да притиска опонентите си да загубят владение и след това да се хвърли на контраатака.

   "Не обичам да побеждавам с 80 процента владение на топката. Съжалявам, че това не ми е достатъчно", каза треньорът на "Ливърпул". "Боен футбол, а не футбол за спокойствие - това ми харесва. Това, което на немски ние наричаме "английски" дъждовен ден, тежък терен, резултат 5-5, всички са мръсни по лицата, прибират се и не могат да играят през следващите четири седмици. Ето това е футболът!"

   За да работи "Gegenpress" перфектно обаче, са необходими невероятни фокус, интелигентност и физическа подготовка. Играчите трябва да могат да се движат бързо, за да затворят откритите пространства, както и да упражняват натиск върху опонентите си, без да извършват нарушения. Ключът към системата за бързо притискане на противника е, че тя разчита на целия екип, работещ в унисон. Ако едно зъбно колело от екипа не си свърши работата, целият дизайн може да се разпадне. Например, ще бъде неефективно, ако девет полеви играчи оказват натиск, но десетият е в компрометирана позиция и наруши целия план.

 



Коментари   (23)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Браво! 26.01.2022 14:32:59 отговори + 3 0
Клоп е страхотен, вече е легенда! Ливърпул е уникален клуб. Иначе дано монетарния резултат от тази статия също е страхотен, заслужавате! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kuzman 24.01.2022 13:44:34 отговори + 8 1
От толкоз дълга статия не разбрах Юрген Клоп слуша ли метълец ей тъй за цвят поне, като го използва тоя израз. Да бяха написали коя е любимата му група да се ориентираме... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 24.01.2022 15:29:01 + 7 0
Слуша, да. Рамщайн, Мейдън и Аксепт а му от любиите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Heavy Metal 24.01.2022 11:53:04 отговори + 9 2
Клоп е великан! Преди като бях малък харесвах Ливърпул заради Джерард, Торес, Крауч, Рийзе и др. сега основно заради Клоп, направи отново Ливърпул велик отбор! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 24.01.2022 11:40:18 отговори + 9 6
Лузъри, лузъри, кокло да са лузъри? На 2-ро мяст само с един трофей по-малко от Ман. Юн.

English Clubs With Most Trophies:

Manchester United - 66 trophies.
Liverpool - 65 trophies.
Arsenal - 48 trophies.
Chelsea - 32 trophies.
Manchester City - 28 trophies.
Tottenham Hotspur - 26 trophies.
Aston Villa - 25 trophies.
Everton - 24 trophies.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 24.01.2022 11:44:07 + 6 9
Мерси, даскале, ти току-що доказа, че са лузъри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Heavy Metal 24.01.2022 11:59:38 + 13 1
Ливърпул имат една висша лига по-малко от Манчестър Юнайтед, но за сметка на това имат 6 ШЛ за разлика от Манчо - 3 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 24.01.2022 12:05:22 + 8 4
Не, Trapeze току-що доказа, че не знае значението на думата looser Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 24.01.2022 16:49:24 + 5 4
Не, даскалът доказа, че не знае разликата между "looser" и "loser". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 24.01.2022 17:09:43 + 6 6
Не, Феникс доказа, че не разбира родния си български език. И да съм сбъркал с едно o - това не прави казаното от мен с друг смисъл Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 25.01.2022 01:52:52 + 4 5
Даскале, лузъри ли са по отношение на Манчестър Юнайтед във Висшата лига? Лузъри са. Quod erat demonstrandum. И да, прав си, че не знам какво означава написаната от теб дума, макар че не става ясно как съм го доказал. Според мен изобщо няма такава дума, но откъде да знам, ти си даскал все пак, много знаеш, може би ще ме светнеш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 25.01.2022 09:20:44 + 5 4
Trapeze, мойто момче, в класация с най-много спечелени титли няма лузъри. Там има само уинъри. Лузъри са такива, които изобщо не са печелили.
А в момента Ман. Юн. са по-големи лузъри. С 10 точки са след Ливърпул. Последно спечелиха Лигата преди почти 10 години. А Ливърпул спечелиха по-миналия сезон.
Все едно да кажеш, че Лудогорец са лузъри, защото ЦСКА има повече титли от тях. Само че в последните 10 години е тъкмо обратното.
Има дума looser. И да няма - не е ли пределно ясно какво съм искал да кажа? Понеже няма за какво друго, за едно o се хванахте.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 24.01.2022 11:40:10 отговори + 19 2
Хеви метъл футболът е до време, докато не се появи някой детметъл отбор да ги смачка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Grosskopf 24.01.2022 10:29:58 отговори + 12 0
На мен поне ми липсват авторските статии, които дават онова усещане за "списание", от където преди години тръгна сайтът. И бих се радвал да има повече такива, без да е задължително всеки път темата да ми харесва Разбира се да са авторски, а не преводни. Може да тествате дали наистина би имало интерес с няколко като за начало, We Rock... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tulimyrsky 24.01.2022 10:29:07 отговори + 15 2
(Малко) ме дразни рекламката на страницата за залагания в статията, така, между другото... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Andi 24.01.2022 00:55:48 отговори + 11 14
Долу лузърите ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Уоджър Ротърс 25.01.2022 00:34:28 + 1 1
Анди, възможно ли е да си едно момиче, фенка на Борусия Дортмунд, което познавах едно време!? )))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Опърпан 24.01.2022 00:22:40 отговори + 4 13
Не знаех, че Юрген Клоп е треньор на Ливърпул, но доколкото съм запалянко, съм точно от Ливърпул. Сега, след тази новина, ще им стана още по-голям фен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Опърпан 24.01.2022 21:20:25 + 2 2
'Що толкова минуси? 'Щото съм от Ливърпул, или 'щот' съм недостатъчно от Ливърпул?
Never mind, да му турим пепел, важното е, че съм 100% от Led Zeppelin.
Тежка нощ, и слагайте повече плюсове!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Danny Carey 23.01.2022 21:44:46 отговори + 10 13
Клоп се беше изцепил с това изречение за хеви метъла, но какво общо имат "лузърите" с тази музика, остава загадка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Баба Яга 23.01.2022 19:56:23 отговори + 18 1
Това наште мързеливи глезени футболисти никогаш няма да го заиграят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vlady 25.01.2022 08:50:32 + 8 3
Нашите футболисти прилагат правилен солиден маневрено-позиционен футбол с прецизно маневриране по терена, заемане на позиция, наблюдаване на играта отблизо и изчакване топката да дойде и положението да узрее за атака съгласно идеите на Щайниц, това е най-прогресивният съвременен футбол за разлика от архаичния комбинационен с тичане в Англия. Клоп още не е разбрал значението на правилното прецизно маневриране по терена, заемането на позиция, наблюдаването на играта отблизо и изчакването топката да дойде и положението да узрее за атака. Щайниц е достигнал до тези идеи преди повече от век. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

`pitona 23.01.2022 19:44:14 отговори + 20 16
Тази статия май е за друг сайт, айде моля ... Лузърпул Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".