Китарата на David Gilmour "Black Strat" бе продадена за близо 4 млн. долара

21 юни 2019, 14:55 ч. 1699 / 6 2
пред./следв.

   Легендарният фронтмен на PINK FLOYD David Gilmour направи търг, на който бяха предложени за продажба над 120 китари от колекцията на музиканта, включително легендарният черен "Фендър Стратокастър", известен като "The Black Strat".

   Търгът се състоя вчера, 20 юни, в Ню Йорк и бе организиран от аукционна къща "Кристис". Редица инструменти достигнаха цени от няколкостотин хиляди долара. До обяд най-скъпо се продаде китарата "Martin D-35" от 1969 г., използвана за албума "Wish You Were Here" - за малко над 1 млн. долара.

   Следобед обаче легендарният "Black Strat" (на снимката) би всички рекорди и стана най-скъпата китара, продадена на търг някога. Цената е точно 3 975 000 долара. С нея са записани вечни класики като "Comfortably Numb", "Shine on You Crazy Diamond", "Money" и мн. др.

   Още един фендър достигна шестцифрена сума - "Olympic White "#0001" Stratocaster". Който бе купен за 1 815 000 долара. С него е записан албумът "The Wall" и познатата на всички ритъм китара в класическия хит "Another Brick in the Wall (Part 2)".

   И ако се чудите защо Gilmour се разделя с толкова много и исторически инструменти - самият той споделя, че е обмислял това от години. А приходите от търга ще бъдат дадени за благотворителност (!!!). Събрани са общо над 21 млн. долара, които ще бъдат дарени за борбата с климатичните промени.

 

още за:

David Gilmour


Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Мастъра 21.06.2019 20:27:11 отговори + 6 1
Такааа, честичко поглеждам тук, в новините и ми направи изключително приятно впечатление, че точно под тая чудесна новина има само зелени палчета нагоре (до момента- 22 и нито едно, червено надолу) и въобще липсват всякакви анонимни, хейтърски изцепки. Отскоро чета и коментирам във WeRock и не се сещам да съм срещал друг подобен случай (винаги ще има поне един- двама, които да "омажат" картинката)...

Та, искам да поздравя всички фенове и позитивно настроени рокаджии с ей това велико парче на Флойд от легендарния им концерт сред руините на Помпей. Страшно парче е наистина (на момент направо си звучат като хард-рок група толкова твърдо и с кеф свирят и именно тук човек може да чуе защо Гилмор е толкова велик китарист). Не крия пристрастията си- Флойд са ми най- любимата група (вече повече от 20 години) и специално тук, в "Echoes" с тия сола на Гилмор и ритъм секцията между Уотърс и Мейсън винаги ме карат да настръхвам от кеф ... https://youtu.be/y-E7_VHLvkE
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 21.06.2019 15:08:16 отговори + 15 0
Браво на Гилмор!!! Да, всичките над 21 МИЛИОНА долара отиват за благотворителни каузи (във фондация, която се бори за опазването на природата и правата на човека). Айде, сега някой да дойде и да каже, че големите музиканти са супер-алчни и ламтят само за кинти (то, не че няма и един голям процент сред тях, които са си точно алчни лекенца, де ама е готино, когато се появи някое подобно изключение)... Също както преди време стана ясно, че например пък двамата от Куин (Мей и Тейлър), замесени в създаването на филма "Бохемска рапсодия", не са спечелили нито пени от огромите му финансови приходи... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".