Китаристът на SKELETONWITCH: "Заведоха ме на концерт на SLAYER за 15-ия ми рожден ден и от тогава няма отърване"

29 апр 2015, 20:51 ч. 1849 / 12 2
пред./следв.

   Името на SKELETONWITCH стои стабилно след тези на MUNICIPAL WASTE, FUELED BY FIRE, IRON REAGAN, WARBRINGER, TOXIC HOLOCAUST, HAVOC, BONDED BY BLOOD… Силата, която това течение в екстремната сцена - нюскул траш метъл - набра в последните няколко години е впечатляваща. Впечатляваща е и енергията на тези млади банди, както и дълбокото уважение, което изпитват към бащиците на стила… Почти толкова колкото и възраждането на "модата" на ластичните дънки, високите бели кецове, които едно време наричахме "ски обувки", както и елеците, които приличат на американско одеяло тип пачуърк, обсипани от нашивки и значки… SKELETONWITCH ще свирят в София на 7 май, което си е повече от добър повод да вземем малко време на китариста на бандата Scott Hedrick, за да отговори на някои закачливи, някои сериозни и на един-два клиширани въпроси, докато турнето на американците набира сила из Европа.


За всеки отдаден фен има един преломен момент в живота, а именно моментът, в който е станал това, което е – метълист. За Scott това се случва може би малко късно, ако съдя от личния си опит, но и при него, както и при мен и всички вас – няма връщане назад.
Всъщност брат ми, който е по-голям от мен си падаше по рок и метъл. Той ме заведе на концерт на SLAYER за 15-ия ми рожден ден и от тогава няма отърване (от метъла). Така че този, който ми показа правилният път беше той и към момента не съм сигурен дали да му благодаря или да го сритам в задника задето ми причини това – да съм обсебен от музиката, ха-ха.

Най-славните моменти в историята на метъла са 80-те и 90-те на миналия век. Scott обаче е роден през 1983-а, а групата е създадена през 2003-а. Дали понякога не го гризе нещо отвътре, че щеше да му е по-готино да се беше родил по-рано?
Абсолютно винаги се чувствам така сякаш съм роден твърде късно! Само че не съм съгласен с твоя времеви анализ, просто защото най-великите неща в музиката датират далеч преди 80-те и 90-те. Бандите, които са повлияли на тези от 80-е и 90-те са: MC5, THE STOOGES, Alice Cooper, KISS, ZEPPELIN, SABBATH, BLUE OYSTER CULT та дори и тези от лейбъла Sun Records и ранния рокендрол от 50-те. Ако имаше как да избирам, бих предпочел да се родя в средата на 40-те и да карам тийнейджърските си години през 60-те.

Добре, но засега се налага да останеш в 21-и век. Може още да не го виждаш да се случва, но може пък и големите пари от метъла да потекат към джобовете ти… И тогава трябва да знаеш какво ще правиш с тях…
Ха-ха-ха! Дълбоко се съмнявам това някога да се случи, но и така си ми е добре. Ако ми пукаше за парите, изобщо нямаше да избера да бъда екстремен метъл музикант, когато решавах какъв кариерен път да поема.

Събеседникът ми е развеселен, но това е само прелюдия към въпрос, с който съм по-сериозна от всякога и чийто отговор нямам търпения на науча! Не знам колко от вас знаят и дори се интересуват, но през 2013-а SKELETONWITCH направиха дарение за приюти за животни в САЩ - съответно на "Athens County Humane Society" и на "Pets Without Parents" в Кълъбмъс, като на всеки са дали по 2100 долара. Но да пуснем малка провокацийка към Scott и да го оставим да говори. Питам го дали е разбрал за огромния жест, което Jeremy Wagner от BROKEN HOPE направи в началото на месеца, дарявайки цялата си ферма и прилежащите постройки на имота за същата кауза. И дали Scott би направил нещо подобно или като други музиканти би предпочел да си купи частен самолет?
Аз съм даже твърде надълбоко в тази материя. SKELETONWITCH отпуснаха 100 специални копия на изданието "Serpents Unleashed" и отстъпиха парите от продажбата на два различни приюта в щатите, където живеем. В много аспекти, предпочитам компанията на животните пред тази на хората, ха-ха. Човеците са доста по-жестоки и тъжни същества.

Понеже споменах самолети… Разбрахме, че авиокомпанията е загубила китарите ви и прочее при пристигането ви в Европа. Как се справихте със ситуацията и как по-кофти може да стартира едно турне?
За щастие им отне само ден, за да доставят оборудването ни. Действително е зле за начало на турне, но пък… най-лошо би било, ако някой умре, това вече ще е наистина лошо. Но след като всички сме стигнали до Европа живи и здрави, тогава първата ни мисъл е дали всичко е наред с оборудването ни.

Кога би те избила студена пот, която да се стече по гръбнака ти, кога сърцето ти би спряло за миг – като чуеш, че авиокомпанията е счупила китарата ти или когато приятелката ти ти заяви, че това е краят?
Ха-ха-ха… и с двете съм от доста дълго време така че не ме карай да избирам!!!

А даваш ли имена на китарите си?
Аз лично – не, но Net си ги кръщава. Той има "Witch Hammer" "White Lightning" и "Eggcream Lightning".

Net явно приема връзката си с инструмента по-сериозно от Scott. И все пак ще го бъзна като му кажа да си представи, че има връзка с китарата си, тогава как би описал взаимоотношенията им? Обяснява, че е платонична, но с намеци, че нещата могат да станат по-сериозни…
Подхващам малко от далече темата с отсъствието на вокалиста на бандата Chance на това турне, който е заместен от Andy Horn, защото предполагам, че не е любимата тема на китарсита. Закачам го дали пък не е било сексистко споменатият вокалист да обяви "Reduced to the Failure of Prayer" на "Graspop Metal Meeting 2012" с думите: "Следващата е нежна и бавна песен – като за дамите…"? И изобщо има ли сексизъм в метъл сцената или аз нещо не съм разбрала?
Да, има сексизъм в метъл сцената. Също има доста сексизъм и извън нея.

Явно това остава за дискусия на място, тук в София. Бих се чувствала като пълен идиот обаче, ако не питам какво се случи и защо Chance не е вече част от бандата? В изявлението си в Мрежата той плака как си лягал вечер и ставал сутрин с мисълта за SKELETONWITCH… Това би трябвало да означава, че е бил отдаден на бандата? За съжаление Scott не иска да коментира това и отговаря лаконично:
Той направи изявление – вие сте го прочели. Ние, останалите четирима избрахме да не даваме такова и точка.

Помним, че той ви изостави миналата година по средата на турне в Европа и ви се наложи да продължите концертите като инструментална формация. Как реагира публиката на това? Сигурно е било доста странно преживяване…
Беше малко откачено. Всъщност нашите първи изобщо концерти като банда бяха като инструментална такава тъй че изживяването ми напомни на тези шоута. За щастие хората ни приеха с добро и проявиха разбиране към това, че се намираме в странна ситуация. Единствената друга опция, която седеше пред нас тогава беше да си ходим вкъщи – а не, за*би тая работа!

В момента SKELETONWITCH са на дълго европейско турне. Как избирате песните за сетлиста за концертите, които свирите?
Държим да свирим по нещо от всеки албум, обикновено мятаме и две парчета, които не сме свирили от дълго време, и, разбира се свирим и любими като "Beyond the Permafrost" и "Crushed Beyond Dust".

Ако сега трябва да избереш само 10 неща, от тези, които носиш с теб на турнето и да продължиш, кои ще са тези неща, които ще задържиш?
Аз в момента нося по-малко от десет. Искаш да кажеш да добавя още три ли?

Ха-ха, значи ще се купуват чорапи и бельо в София… Свирите тук на 7 май. Извинявам се за клишето, но какви са очакванията ви за концерта?
Надявам се да видя български метъл маниаци, които си прекарват супер. И преди сме обикаляли източна Европа и беше убийствено готино така че и сега очаквам да е як купон. Има ли някаква храна или пиене, което да препоръчате да пробвам?

Това ще видим като дойдете, ето ти сега първият урок по български език: Наздраве!
Cheers! Нямаме търпение да посетим България!

 

   SKELETONWITCH свирят в столичния клуб "Bar Zar" на 7 май по покана на "Live & Loud". Подгряващите банди са COPROSTASIS и SAVAGE RAVAGE.

 

Автор: Албена Цолова - Бета

 

skeletonwitch-final-poster

 



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Недаден 2.05.2015 14:42:01 отговори + 1 1
Завалията! Аз пък бързо се отървах. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 2.05.2015 11:15:10 отговори + 1 1
Чак на 15 ли, беее Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".