Клавиристът на EPICA Coen Janssen: "За мен изкуството е живот"

6 авг 2018, 07:10 ч. 1486 / 15 0
пред./следв.

   Холандските симфометъли EPICA издадоха EP-то с кавъри на песни от саундтрака на манга сериала "Attack on Titan" на 20 юли. Мини-дискът бе на японския пазар от декември 2017 г., а вече се предлага официално и в останалата част на света. По този повод WeRock.bg се свърза с клавириста на групата и един от двамата останали оригинални членове на EPICA Coen Janssen. Какво каза той по повод EP-то "Epica vs. Attack on Titan", "бъдещите творчески планове" на групата и др. може да прочетете по-долу.

 

 

WeRock.bg: Здравей, Coen. Как си, как върви денят ти?
Coen Janssen: Здравей! Чувствам се повече от добре, благодаря. В момента съм в Холандия, където времето е лятно. Горещо е, което лично за мен е супер.

Съвсем скоро ще издадете извън Япония EP-то "Epica vs. Attack on Titan". Представи си, че с EPICA сте част от истинска манга серия. Как бихте изглеждали и каква би била историята ви?
Ха-ха, това е труден въпрос. Нека помисля... Може би ще наподобява актуалната ни видео трилогия, която направихме за EP-то "The Solace System". Ние всички сме нарисувани в тези клипове, не в манга стил, разбира се, но историята би могла да бъде използвана и в някоя манга. Simone се превъплати в героиня, която ще спаси света от "Universal Death Squad", а останалите членове на групата идваме от различни краища на Вселената, за да ѝ помогнем да стане пазител на земното измерение. Това е сюжет, който е базиран на лириките от актуалните ни студийни творби "The Holographic Principle" и "The Solace System".

Колко широкоскроен е съвременният метъл фен?
Според мен метъл общността винаги е била сравнително широкоскроена, тъй като трябва да бъдеш такъв, за да се наслаждаваш на тази музика, всичките ѝ поджанрове и самия начин на живот, който я съпътства. Въпреки това, както е във всеки един аспект от живота, хората винаги се страхуват от промяната и неща, които не познават или не разбират. В нашата общност може да забележиш това, когато започне да се говори за BABYMETAL или GHOST. Налице са доста позитивни чувства, но в същото време попадаш на скептицизъм и неодобрение. Смея да твърдя, че се чувствам щастлив спрямо факта, че в по-голяма си част съвременното метъл общество е толерантно и широкоскроено.

Някога замислял ли си се как би изглеждала японската култура без съществуването на аниме/манга субкултурата?
Може би доста скучна. Не знам. Посещавал съм Япония два пъти, но все за кратък период, та не съм толкова запознат с тамошната култура, за да мога да отговоря на толкова голям въпрос. Факт е, че аниметата и мангите са голяма част от попкултурата на Япония, но ако не съществуваха, може би нещо друго щеше да е заело тяхното място.


До каква степен заобикалящата ни среда и обществото, в което живеем, влияят върху личностното ни развитие?
Повече, отколкото можеш да предположиш. Неизбежно е да бъдеш афектиран от заобикалящата те среда, родителите ти и техния мироглед по отношение на неща като политика, религия и т.н. Освен това страната, в която живееш, и обществото, с което контактуваш всеки ден, също са фактори. Например, ако вземеш новородено от Азия, осиновиш го и го вземеш да живее с теб в Западна Европа, то традиционните азиатски влияния от тамошната култура няма да се превърнат неделима част от неговия характер.

Съществува ли лимит на човешката креативност?
Кой знае? Не мисля... Винаги ще изникват нови идеи и креативни решения за проблемите, срещу които се изправяме. Единствената пречка би била да сме зависими от собственото си оцеляване, но да се надяваме, че няма да стигнем дотам.

Смяташ ли, че интелигентността и изкуството са взаимно свързани?
Не е задължително, но може би трябва да си една идея по-умен, за да знаеш как да продаваш изкуството, което създаваш.

Коя среда е по-благоприятна за развитието на изкуството - индивидуализмът или колективизмът?
Зависи какво се разбира под "благоприятна"... Ако се има предвид комерсиалният успех, то отговорът непременно ще бъде "колективизъм", защото, когато вземаш решения, водени от това какво би искала широката маса, то крайният резултат ще бъде възприет от повече хора, откъдето идват и по-високите продажби. Разбира се, това не значи, че колективизмът е единствената среда, в която изкуството може да вирее. Според мен, до известна степен, всяко едно произведение на изкуството, било то песен, картина или нещо друго, таи капка индивидуализъм в себе си. Задаваш трудни въпроси!

Докато сме на тази тема - възможно ли е дадена една форма на изкуство да бъде обективно оценена?
Хм, още един интересен въпрос... Предполагам, че хората, които учат изкуство, биха могли да дадат възможно най-обективен отговор. Относно музиката смятам, че тя е "времево изкуство" - успееш ли да накараш отсрещния човек да загуби представа за времето, то създаденото от теб е наистина ценно. Изкуството трябва да подбужда чувства и емоция и да те плени по начин, който ще те накара да забравиш заобикалящия те свят.

coen janssen


Какъв би бил най-добрият подход, с който човек може да покаже на друг, че нещата не се свеждат единствено до "Това е красиво, а това не е"?

Нещата никога няма да бъдат толкова прости поради факта, че всеки един от нас мисли различно. Какво вече споменах, изкуството се крепи на емоции и чувства, което само по себе си е доста субективно, тъй като хората са различни в предпочитанията си. Съвсем друг въпрос е, че може да не харесваш дадено нещо, но въпреки това да си способен да оцениш усилията, които са положени, за да бъде създадено.

Да завършим тази серия от въпроси с един по-традиционен - какво е изкуството за теб?
О, в пряк и преносен смисъл, за мен изкуството е живот. Изкарвам прехраната си с него и не знам какво бих правил без него!

След необичайното издание "Epica vs. Attack on Titan", кога можем да очакваме следващото обичайно?
Ха-ха, ами в момента обикаляме летните фестивални сцени, след което планираме да се оттеглим, за да започнем писането на песни за новия ни албум.

Благодаря ти за отделното време, Coen. Последните думи са твои!
Сърдечно ти благодаря за това интересно интервю! Сравнително рядко попадам на такива по-задълбочени и интересни въпроси. Надявам се един ден да се видим на някой концерт на EPICA. До скоро!


Текст: Eino
Снимки: Станимир Сребър, Маруш "Луци" Денчев

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".