Легенди от севера с WINTERSUN на 6 октомври в София

7 окт 2017, 15:30 ч. 2346 / 9 37
пред./следв.

   Снощи, 6 октомври, в столичния клуб "Mixtape 5" българската публика имаше уникален шанс да се срещне с една рядко концертираща банда - формацията на бившия фронтмен на ENSIFERUM Jari Maenpaa - WINTERSUN. Финландците бяха придружени от сънародниците си WHISPERED и италианците BLACK THERAPY, като и трите групи идват за пръв път в нашата страна.

   Няма друг начин да започна репортажа, освен с нещо, превърнало се вече в клише, но с добра слава, а именно перфектната организация от страна на "BGTSC" и самия г-н Бойко Гюров, който посрещаше лично феновете на входа. Събитието започна и завърши навреме, охраната беше любезна и действаше бързо, имаше гардероб и напитки и място всеки да се разположи според предпочитанията си. Още в началото на концерта клубът беше доволно пълен, а за изпълнението на WINTERSUN се изпълни докрай.

   Трябва да споменем нещо за тези, които не присъстваха снощи, но се вълнуват от някои "задължителни елементи" на всеки концерт - имаше еднодневни билети, блек (безкрайната непрогледна черна полярна нощ в "Eternal Darkness"), а Jari собственоръчно изпълни (част от) "Смоука" на всенародните любимци DEEP PURPLE :-)

   След като вече всички са спокойни, че всичко е било наред, ще пристъпим към разказа, какво видяхме по време на музикалното събитие. Първи на сцената се качиха италианците BLACK THERAPY. Бандата от Рим съществува от осем години, но има само два дългосвирещи албума и не е много позната у нас. Въпреки това меланхоличният мело-дет на BLACK THERAPY докосна сърцата на българските фенове. Музикантите имаха контакт с публиката, бяха приети добре и изпратени с аплодисменти. Почти всички парчета в сета им бяха от последната им дългосвиреща творба "In the Embrace of Sorrow, I Smile", излязла през 2016 г.

Сетлист на BLACK THERAPY:

01. In the Embrace of Sorrow, I Smile
02. The Final Outcomе
03. Stabbed
04. Voices in My Heаd
05. She, the Weapоn
06. Mad World

 

 

   След кратка пауза ни "нападнаха" четиримата самураи от WHISPERED. Те, вместо от Япония, идваха от Финландия, но бяха пременени с грим и костюми, вдъхновени от традиционния японски театър кабуки. Само барабанистът Jussi Kallava, припознал вероятно след ледената Финландия тропическа жега в нашето циганско лято, беше с грим, но гол до кръста. Още тук ще кажем, че снощната среща с българската публика е само началото на едно приятелство със самобитната банда и че имаме надежда да я видим отново с хедлайнърски сет. WHISPERED е група позната на родните любители на епик метъла и вчера двете страни имаха късмет да осъществят контакт благодарение на избора на WINTERSUN за подгряващи групи. Какво точно представят "финландските самураи"? - Мело-дет с японски фолклорни мотиви, а също така свирене на традиционния японски триструнен инструмент шамисен от страна на басиста Mikko Mattila. За съжаление, снощи чухме звуците от този инструмент на запис, а Mikko демонстрира само способностите си като басист. Като цяло няма за какво да съжаляваме, защото всички от групата са мултиинструменталисти, всички пеят, а на сцената правят шоу, достойно за вдъхновилите ги смели японски воини на честта. Сетът на групата включваше главно парчета от последния им албум "Metsutan - Songs of the Void" от 2016 г. Изпълнението на всички песни беше много артистично, емоционално и експресивно. "Гвоздеят" на представянето им може би беше композицията "Sakura Omen" - за орисията на благородните воини-самураи, чиито живот е сравняван с краткотрайните цветчета на японски вишневи дървета сакура. Цветовете живеели не повече от три дни, а самураите били готови при нужда да пожертват живота си по всяко време. Съществува японска поговорка: "Вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората". Ще споменем също, че съвсем естествено, на стила на WHISPERED е лепнат етикетът "самурайски метъл". В крайна сметка, след като викингите са "свирили" метъл, какво пречи и самураите да са го правили. По-важното от разните наименования беше, че българската публика явно хареса WHISPERED и бандата беше изпратена с бурни аплодисменти, желание за бис, на който подгряващите нямаха право, но остава надеждата за нови срещи.

Сетлист на WHISPERED:

01. Strike!
02. Exile of the Floating World
03. Kensеi
04. Sakura Omen
05. Lady of the Wind
06. Hold the Sword
07. Bloоdred Shores of Enoshimа

 

   Сред облаци дим на сцената се качиха хедлайнърите на вечерта WINTERSUN. Все още не можехме да повярваме, че пред нас от плът и кръв е застанал един от визионерите на скандинавската метъл сцена - самият маестро Jari Maenpaa. Сам превърнал се в легенда, дори и с малко противоречива слава, заради безкрайните обещания и чакания на албумите му, сега той редеше пред нас легенди от суровата си северна родина. Възпяваше чудната финландска природа, четирите ѝ сезона, различни от нашите пролет, лято, есен и зима. Там слънцето не залязва половин година, но после половин година не изгрява. Животът през пролетта се заражда мъчително в замръзналата земя, но пък какво тържество настъпва през краткото лято, когато слънцето успява за малко да сгрее живите същества. Това изпя, изигра и преживя пред нас Jari Maenpaa с парчето "Awaken from the Dark Slumber (Spring)" от новия си албум "The Forest Seasons" (2017).

   След това бандата ни представи някои по-стари композиции още от първата им дългосвиреща творба "Wintersun" (2004). Чухме и видяхме уникалната композиция "Sons of Winter and Stars" от очаквания осем години албум "Time I" (2012). Именно "и видяхме", защото това, което ни се представи не беше просто концерт, а спектакъл, смесица от музика и театър, като публиката взимаше дейно участие. Jari разговаряше с феновете, даваше им микрофона да пеят, разпяваше ги, караше ги да скачат и пляскат. В средата на терена, още от изпълнението на WHISPERED, "вреше" постоянен съркълпит, който WINTERSUN съвсем подлудиха. Но не само участниците в погото, всички присъстващи в клуба бяха изпаднали в странен транс, пренесени сякаш в друга реалност, възвисени над ежедневието, очаровани и възхитени. Там, в това място извън пространството и времето, вилнееха стихии, а техен повелител беше Jari Maenpaa. Вдигнал ръце като езически жрец, той дирижираше древните сили и рисуваше прекрасни картини с глас и жестове. Сигурно мнозина го оприличиха на магьосника-поет Вайнемойнен, един от главните герои на финския народен епос Калевала. Може да се направи паралел и с "черния иберийски чародей" Fernando Ribeiro от MOONSPELL, но докато Fernando повече напомня на алхимик от Средновековието и Ренесанса, който се занимава с нечестиво изкуство, Jari носи духа на времената, когато светът е бил млад и неопитомен и се е извършвало сътворението сред вечния Хаос. Трябва да отдадем дължимото и на помощници на Jari на сцената - виртуозният китарист Teemu Mantysaari, който ни радваше с прекрасни сола, басистът Jukka Koskinen и вторият китарист Asim Searah, пристигнал от далечен Пакистан да търси реализация като рок-музикант в "Меката на метъла" Финландия. Сграбчил здраво шанса да свири заедно с маестро Maenpaa, Asim свиреше като луд, не спираше да се движи по сцената и да развява буйната си, подобна на черен облак, коса. Като сесиен барабанист видяхме Rolf Pilve от STRATOVARIUS, наместо оригиналния ударник Kai Hahto (който пък гледахме миналата година с NIGHTWISH), възстановяващ се след нараняване на ръката при инцидент.

   Редовният сет на групата завърши с парчето "Eternal Darkness (Autumn)", отново от албума "The Forest Seasons". След настоятелните викове на публиката за още, WINTERSUN излязоха на бис. Тогава Jari грабна китарата на Asim и реализира "третото правило" за един качествен концерт (припомняме, че другите две са еднодневни билети и блек) - изсвири началото на "Smoke on the Water" на DEEP PURPLE. Публиката избухна в аплодисменти и след това пя до изнемога дългата композиция "Time" от албума "Time I". Това беше и краят на концерта. Последва развяване на родния трибагреник, снимки и хвърчащи перца, палки и смачкани на топка сетлисти. WINTERSUN се оттеглиха под бурни ръкопляскания и викове за още. Кога ще бъде следващата среща с бандата - не можем да предположим, но със сигурност снощи българската публика спечели сърцата на още три групи.

Сетлист на WINTERSUN:

01. Awaken From The Dark Slumbеr (Spring)
02. Winter Madnеss
03. Beyond the Dаrk Sun
04. Death and the Heаling
05. Sons of Winter and Stars
06. Loneliness (Wintеr)
07. Starchild
08. Eternal Darknеss (Autumn)
Бис:
09. Timе

Текст: HeathenHeart
Снимки: Ивайло Хранов


   В галериите ни може да разгледате и много снимки от концерта на WINTERSUN в София.

 



Коментари   (37)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


... 23.10.2017 15:42:03 отговори + 3 13
скучна група, скучен концерт. Добре, че двама аматьори си мерят ония работи та да стане интересно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

информиран 12.10.2017 18:17:53 отговори + 14 12
В началото на годината онези почти цял месец не им работеше сайта, защото въпреки че са си сложили просешка кутийка "Черпи ни" не искат да плащат за хостинг. И продължават да са на сървър без пари. Очаквайте след някоя и друга година пак да изчезнат за 1 месец. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 14.10.2017 03:30:08 + 11 7
Така е когато

Идем из село......
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

кеворкян 12.10.2017 10:29:36 отговори + 1 22
самият факт, че някакъв модератор пише постоянно и се оправдава, е безумен. класна журналистика! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

кеворкян 13.10.2017 22:30:42 + 0 13
модераторът ли праска тия минуси Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 10.10.2017 15:03:53 отговори + 20 20
Ще се повторя ама.....


Ние сме най-добрите копи/пейст изпълнители...
Идем из село мама ви снобска
нашата цел е всичко да ви копнем.
Нема значение текст или картинче
при всяко положение хангара че го завлече.
Нема спасение от наште преписвачи
яко че ви копим, софийски драскачи,
чуваме юрдечки, роним мамули,
носим на босо вехти цървули.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 9.10.2017 18:21:32 отговори + 27 23
Видяхте ли преписвачите как ви откраднаха това за блека, смока и еднодневните билети?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


WeRock.bg 9.10.2017 18:47:15 + 29 21
Не бяхме видели Благодарим! Станали сме институция и учители след като вече превърнали се в клишета изрази, срещани първо (а някои и само) в нашите коментари, създават "формули" за българските рок и метъл фенове

И понеже пак може да го изтрият, нека го увековечим

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 10.10.2017 10:00:56 + 25 24
Те там не пишат репортажи, а преразказват вашите репортажи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hegemon 10.10.2017 12:23:20 + 22 30
Не знам, WeRock. И двата репортажа са добре написани. Вашият от художествена гледна точка, техният от реалистична. На всички ни е напълно ясно, че сте номер едно в бранша и никой не може да го отрече. В случая обаче не виждам причина да се заяждате (за пореден път) с екипа на въпросния сайт. Особено, когато е за шега, която е широко разпространена из рок и метъл феновете у нас и не е тръгнала от вас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бейемот 10.10.2017 13:02:19 + 25 29
WeRock, що не вземете да си патентовате целия български речник . Тези лафчета за блека и смоука съществуват много отпреди да се появят във вашите коментари. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 10.10.2017 13:30:42 + 27 21
Фразата "пак няма блек" идва от никъде другаде, освен от нашите коментари, когато съобщавахме за новите броеве на "Про-Рок" и касае съдържанието на списанието. И в началото дори не беше шега. Преди 10 години - през октомври 2007 я "правим официална" със заглавие "Новият брой на Про-Рок излиза на... в него пак няма блек", при положение, че на корицата са Darkthrone. Потърсете с Гугъл "пак няма блек" и вижте резултатите.

Фразата "няма еднодневни билети" се появи през 2012 г. при обявяването на тогавашния фестивал "Sofia Rocks", за който имаше само двудневни билети. И в начало също не беше шега. Преди пет години - през октомври 2012 ние я "правим официална", съобщавайки, че ще има еднодневни билети за изданието на "Sofia Rocks 2013", което е в еди ден

Фразата за "Смоука", признаваме, нямаме идея кога се появява. Но съчетанието на трите заедно е при всички случаи срещано първо при нас и много преди където и да е другаде. Потърсете с Гугъл
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hegemon 10.10.2017 13:41:28 + 23 29
Фразата за блека съществува още от едновремешните форуми. Фразата за еднодневните билети не се е зародила през 2012 г., а още преди това. И става въпрос за Каварна!

При всички случаи, тези крилати фрази съществуват от доста време. И това, че Вие първи ги използвате в заглавие, не ги прави ваши. Нито това, че най-често се употребяват във вашия сайт.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 10.10.2017 13:55:20 + 30 23
И за какво се е отнасяло "пак няма блек" в тези "едновремешни форуми"?
За трите концерта годишно, които се провеждаха по онова време ли? Обявяват концерт на Ингви Малмстийн, например, и някой казва "пак няма блек"

Ако фразата "няма еднодневни билети" се е зародила по повод Каварна, къде се е случило това, ако не в нашите коментари и форум? И защо Гугъл не намира такива резултати при търсене на тази фраза + Каварна? Триденвните издания в Каварна започнаха през 2007 г., а каквото е имало като форуми и коментари тогава, още го има

П.П. И накрая, но не последно място, говорим за съчетанието на трите фрази
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Winter 10.10.2017 14:33:00 + 22 28
Здравейте,

Позволих си да направя малко проучване в Гугъл. A Z-Rock защо не сте захапали? Или са прекалено огромна хапка за високото Ви самочувствие на номер 1?

http://www.zrock.bg/novini/za-koncerta-na-richi-blekmor-s-muzikata-na-rainbow-i-deep-purple-ot-pyrvo-lice-12984/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 10.10.2017 14:38:33 + 27 23
Отговорът е толкова лесен, че самото задаване на този въпрос е смехотворно

Защото ние нямаме репортаж от същия концерт на Ричи Блекмор, в който да сме написали за "блека, еднодневни билети и Смоука".

А сега имаме материал, публикуван 3 дни след нашия, в които има същото, каквото и в нашия репортаж. И съвсем не за първи път
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Winter 10.10.2017 14:48:45 + 26 30
Иб*си! Посетили сте един и същ концерт и се тропате, че има съвпадения в репортажите? Намирам за съвсем нормално това, че и те са отбелязали изпълнението на "Smoke on the Water", използвайки тази шега. Все пак, колкото повече читателят успява да се припознае в текста, толкова повече му харесва. А какъв по-добър начин за изпълняването на тази цел от това да св използва тази шега? Независимо от кого е тръгнала. Рок и метъл медиите в България се броят на пръсти. Та дори Про-Рок се споминаха... Защо трябва малкото останали да се драпате като кучета и котки? Всъщност, вие сте единствените, които се опитват да подкопават други. И не говоря само за тази медия. Всички, повтарям ВСИЧКИ останали си помагат, промотират се едни други. Какво пречи да успокоите топката и да помогнете на този социум? Нападайки други медии, разделяте феновете на два лагера. Защо да не сме едно цяло всички? Можем да постигнем много повече! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 10.10.2017 15:00:11 + 26 22
Това "съвпадение" е точно толкова нормално, колкото "съвпадение" на 99% на преведен от чужд език текст

А въпросният сайт копира и преписва от нас на поразия още от преди да стане сайт. Примерите са вече стотици. Там още стоят картинки с наши водни знаци, копирани от нас цели пасажи, сетлисти, дори и авторски текстове и какво ли още не.

И когато някой гребе с препълнени шепи от нас, сме в правото си да негодуваме. Ако не мислите така, да Ви дойдем на гости, да си вземем от покъщнината Ви каквото ни хареса и после да кажем "нормално е - хора сме, живеем в България и е нормално да притежваме едни и същи предмети"
Иб*си!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Winter 10.10.2017 15:05:31 + 24 25
Хайде, все едно Вие на чакате на прицел да излезе бо в Blabbermouth и не го превеждате на момента...

А тези картинки с ваши водни знаци къде точно са? А откраднатите авторски текстове? Подкрепете изказванията си с доказателства. В случая - линкове. На приказки и баба знае да подхвърля обвинения.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 10.10.2017 15:16:14 + 24 21
А правите ли разлика между "превеждане" и "копиране"? Върху превода има и авторско право

Имаше случай, в който пуснахме една от картинките и след това цялата новина беше тихичко изтрита от техния сайт
Много удобно, за да попитате сега "къде са"? Е къде да са като си ги трият, след като ги покажем?

За копирания авторски текст питайте Кремена от "Firestorm Productions". Посетихме магазин "Beer & Coffee", с който те бяха близки партньори. Написахме авторски материал за магазина, който цъфна с леки промени след няколко дни на въпросния "нормално преписващ" сайт Когато тя разбра за това, естествената й реакция беше "Трябва да им се скарам". Но вие ги (се) оправдавайте
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бейемот 10.10.2017 16:44:01 + 21 23
Относно това с Blabbermouth: По вашата логика ако използвате обществена тоалетна, тя автоматично става ваша и никой друг не може да ползва повече явно трябва въпросния сайт да пуска новините си минута преди вашите, че да се окажете вие преписвачите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 10.10.2017 17:04:23 + 21 19
Хахаха Нищо подобно не следва от нашата логика. Как точно го съчинихте това? Да не сте от хората, които умеят само да преписват, а когато трябва да покажат собствена мисъл, раждат уникални бисери

А пък по вашата логика, новините, които ние пускаме преди Блабърмаут (има и много такива), Блабърмаут са ги превели от нас
Днес досега сме публикували 5 новини. 2 са преведени от Блабърмаут. Една е българска, а останалите 2 тепърва ще се появят в Блабърмаут. И какво правим тогава?

Задача с повишена трудност: Досетете се защо само по-ранно публикуване на новина не е достатъчно, за да има преписване
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 10.10.2017 18:31:12 + 22 20
Видимо тук са дошли няколко от преписвачите и се опитват да се изкарат невинни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

шошо 10.10.2017 21:52:09 + 18 18
Веднъж им писах колко са неграмотни. Оправихе си грешките им и изтриха коментара. От тогава почти не ги посещавам. А във ФБ съм виждал да ви псуват каруцарската. Пък тука някой иска да сте се подкрепяли. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 12.10.2017 09:12:11 + 14 13
Цялата работа е "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак".
Те толкова много искат да приличат на вас и да бъдат като вас, че за това непрекъснато ви подражават и копират.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 23.10.2017 15:40:51 + 2 8
и едните и другите аматьори ! ама при липса на трети си мислим, че някои от двамата стават за нещо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цани 9.10.2017 11:39:28 отговори + 12 17
Със сигурност в топ 3 на всички концерти, на които съм бил. Просто ненормално шоу, толкова отдавна чаках и уиспърт, и слънцето, теми дойдоха на тепсия и двете банди. Благодаря Ви, BGTSC, благодаря ти, Финландия Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

.... 8.10.2017 14:55:53 отговори + 9 17
Яко беше. Само първите подгряващи не ме изкефиха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Александър 8.10.2017 04:36:00 отговори + 20 14
Безмълвен съм! Крайно перфектни музиканти. Изсвириха всичко познато по перфектен начин и съм изключително щастлив, че не пропуснах да ги видя наживо! Бях резервиран към барабаните, но Rolf се справи перфектно! Искам да ги гледам и слушам наживо пак! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен 7.10.2017 23:40:43 отговори + 10 14
"Сигурно мнозина го оприличиха на магьосника-поет Вайнемойнен", ей, а пък аз си помислих че съм единствения Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dragon 7.10.2017 23:04:30 отговори + 19 14
Страхотен концерт и много интелигентен и добре поднесен репортаж! Радост за душата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


sulfric 7.10.2017 22:49:03 отговори + 11 14
Супер концерт. На Whispered звукът малко куцаше ми се струва. После техниците на Wintersun го оправиха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 7.10.2017 20:51:32 отговори + 12 18
Е, за блека няма нужда да се напъваме чак да го извличаме от eternal darkness, имаше си блек (therapy). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

5PM 7.10.2017 17:18:44 отговори + 4 28
Супер беше концерта, да! Благодарим на организатора.
Иначе за сетлист-а, дето сте дали... помня го, че беше:
02. Beyond the Dark Sun
03. Winter Madness
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 7.10.2017 17:37:52 + 27 0
Сетлистът в репортажа е правилен. След първата песен Яри каза, че ще свирят нещо по-старо и започнаха Winter Madnеss. Освен това навсякъде свирят с един и същ сетлист. Даже и трите групи така действат. Beyond the Dаrk Sun беше третата песен. Повечето песни ги обявяваха, но нея и още 1-2 не ги. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

5PM 7.10.2017 17:42:36 + 5 24
Съгласявам се, моя грешка. Бях в еуфория и опиянение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Доволен 7.10.2017 16:19:28 отговори + 33 19
Браво за репортажа! Имаше еднодневни билети, имаше блек, имаше и смоука! тетфае! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".