Lenny Kravitz разкри душата си пред 15 000 в София

28 юли 2008, 01:34 ч. 1337 / 13 20
пред./следв.
В пренаситения напоследък от метъл събития концертен живот у нас като че ли липсват концерти на групи или изпълнители, които са свързани с по-лекия рок, блуса и дори на моменти тяхната връзка с поп музиката. Промоутърите в родината ни в повечето случаи правят по максимум един-два такива концерта годишно. "Joker Media" се нагърбиха с нелеката задача да поемат риска и да запълнят тази празнина в концертния живот в България. От началото на годината те са организирали цели три такива събития - Chris Rea, Zucchero и Lenny Kravitz. Тази формула явно се оказва успешна както за тях, така и за феновете - и трите концерта бяха разпродадени. За първите двама изпълнители билетите бяха свършили седмици преди концертите и понеже Зала 1 на НДК се оказа тясна за многобройните почитатели на блуса и рока, се наложи пускането в продажба на правостоящи билети. Подобно нещо се случи и на 27 юли, но този път на доста по-големия като капацитет стадион "Академик" - около 15 000 човека дойдоха за да видят и чуят един от най-интересните и многостранно развити рок изпълнители - Lenny Kravitz.
   Каквото и да кажем за него все ще е малко. Певец, композитор, мултиинструменталист и продуцент са само част от неговите превъплъщения, които се проявяват в най-различни стилове на музиката - рок, соул, фънк, реге, хард-рок, фолк, поп... В собствените си записи, освен че пее (включително и като бек вокалист), той често записва сам соло китарите, бас китарите, барабаните, кийборда и перкусиите. Продал десетки милиона копия от албумите си в цял свят, той не случайно е носител на всевъзможни музикални награди, като сред тях е и забележителното му постижение от четири статуетки "Грами" в четири последователни години за най-добро рок изпълнение (1998 - 2001). След всичко изброено едва ли някой ще се учуди от факта, че на стадион "Академик" имаше толкова много зрители.
   Самият концерт започна с абсолютна точност - в 20:00 ч., когато подгряващите ОСТАВА започнаха своето изпълнение. Със стегнат 35-минутен сет те се постараха да повдигнат настроението на хората и да ги подготвят за това, за което бяха дошли. И донякъде успяха. Групата представи главно песни от новия си албум, но и зарадва почитателите си с някои от по-известните си парчета.
   В 21:20 на сцената се качи Lenny Kravitz и слезе от нея точно 2 часа и 15 минути по-късно. За това време той успя да представи четири композиции от актуалния си албум "Love Revolution", заради чиято промоция е турнето, част от което е и концертът в София. Между тях бяха и двете песни, които вече са се превърнали в хитове и са пускани по всички радиостанции в света - "Bring It On" и "I'll Be Waiting". Освен с нови парчета, Kravitz зарадва феновете си с едни от най-известните си песни. Сред тях се откроиха и три от четирите композиции, донесли му награди "Грами" - "Fly Away", "American Woman" и "Dig In". Съвсем естествено, не бяха пропуснати сърцеразбивача "Stillness of Heart" и запазената марка на Kravitz "Are You Gonna Go My Way". Голяма част от песните бяха придружени с дълги импровизации, в които си пролича, че музикантите от групата му са професионалисти от световна класа. И как иначе, при положение че нивото на професионализъм при самия Kravitz достига завидни висини... Страхотен глас и сценично поведение, на които могат да завидят доста от известните музиканти в света. Това видяха българските фенове.
   Тук е моментът да кажем няколко думи за публиката. Знаем си, че феновете у нас са сред най-всеотдайните, когато пред тях стои любимата им група или изпълнител. Но съм сигурен, че включвайки България като част от турнето си, Lenny Kravitz изобщо не е очаквал да види това, което видя във вечерта на 27 юли. Едва ли е предполагал, че на другия край на света, в България, ще види пред себе си 15 000 почитатели, които във всяка от паузите между песните няма да спират да крещят името му, а освен всичко друго ще знаят всяка дума от текстовете на песните му. Учудването му се видя от всички. На моменти той не знаеше какво точно да каже на публиката - просто седеше и я гледаше. Два пъти падна на колене пред българските си фенове и не спря да повтаря колко удивително е това, което вижда. И ако трябва да сме честни - звучеше съвсем искрено. "Maybe I'll never leave Bulgaria!" казваше той и отиваше при първите редове от публиката обикаляйки ги от единия край на сцената до другия. Стискаше ръцете на феновете, прегръщаше се с тях, а на няколко пъти дори почти успя да се прехвърли от другата страна на оградата.
   Що се отнася до техническата част на нещата, то тук освен суперлативи не можем да кажем нищо. Оставяме настрана перфектното осветление... Говорим за звука. На няколко пъти по време на концерта си мислех има ли рок събитие провеждано в България от тези на които съм присъствал, на който звукът да е бил по-добър? С ръка на сърцето си признавам, че такъв няма. Ако има концерт, на който българските озвучители да се учат как се правят нещата, то това е концертът на Lenny Kravitz! Кристален звук почти доближаващ се до това, което чух на концерта на THE POLICE преди около месец. Като добавим към това и факта, че вратите на стадиона бяха отворени навреме, влизането на публиката ставаше без никакви проблеми, групите започнаха да свирят в предварително обявения час, химическите тоалетни и местата за продаване на бира и безалкохолни напитки бяха в такова количество, че опашки практически нямаше, то съвсем спокойно можем да поздравим "Joker Media" за перфектно организирания от тях концерт. И да добавим, че ако всички концерти в у нас (или повечето) минаваха по такъв начин и с такъв звук, то българските фенове едва ли щяха да имат от какво да се оплакват.

   Ето и сетлист от шоуто на Lenny Kravitz в София на 27 юли 2008 г., ст. "Академик":
01. Bring It On
02. Always On The Run
03. Dig In
04. Fields Of Joy
05. It Ain't Over Till It's Over
06. Dancin' Till Down / Another Brick In The Wall - part (Pink Floyd cover) / Billie Jean - part (Michael Jackson cover)
07. Be
08. Stillness Of Heart
09. I'll Be Waiting
**Band Introduction
10. Where Are We Runnin'
11. American Woman
12. Fly Away
13. Let Love Rule
Бис:
14. Are You Gonna Go My Way /Love Revolution - part (Kravitz On Drums)
Ози

kravitz



Коментари   (20)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


lenny_fan 6.09.2008 22:49:50 отговори + 0 0
Какво да кажа, според мен това беше концерта на лятото!!! Ходих на всички други, но този беше най-силен от всички!!! Въпреки класата на Лени, той не пропусна да се докосне до феновете си (чиито късмет имах и аз) и да направи един невероятен концерт!!! Искрено се надявам скоро да се върне пак и пак да ни зареди с тази невероятна енергия, която се изсипа на стадиона!!! Единственото за което съжалявам е че пропуснах after партито...някой има ли информация за него, материали...? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

уф 1.08.2008 23:20:03 отговори + 0 0
аз също, че ни спести присъствието си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1860 1.08.2008 16:43:11 отговори + 0 0
Даже съм много доволен,че не съм бил там. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

уф 1.08.2008 09:37:19 отговори + 0 0
Като не си бил там, по-добре не коментирай Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1860 31.07.2008 11:02:03 отговори + 0 0
Негър и то евреин.Скапана музика.лигав поп-рок.Е това ли е хубаво?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Иван 29.07.2008 16:02:59 отговори + 0 0
Само да вметна нещо за снимките-ако тук има такива с убийствено качество то те са изтекли отнякъде-иначе не би трябвало да са тук!Имайте го предвид когато питате! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 28.07.2008 22:22:23 отговори + 0 0
страхотен Лени, невероятен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boooooooooo 28.07.2008 16:16:17 отговори + 0 0
бях на металика оня ден и беше супер. снощи бях предубен за лени, обаче ... Беше фантастично. Всички музиканти бяха страхотни. много различно от металика, но пак голям кеф. На мен лично ми подейства много релаксиращо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До Octavarium 28.07.2008 14:17:20 отговори + 0 0
Аз не мога да разбера защо ти ги намесваш. Явно си прекалено първосигнален дори и в омразата си. Имай едно наум, че този негативизъм докарва неизличими болести Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Octavarium 28.07.2008 12:57:42 отговори + 0 0
Чакаме някой да намеси Млековар! rofl
Радвам се, че все още са останали такива звезди, които се раздават за публиката! А на публиката - браво, че сте изненадали и удивили човека, показали сте се като истинска БГ здрава публика!
Евала и само такива концерти да има
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


oxo 28.07.2008 12:36:00 отговори + 0 0
Не бях на концерта, защото не слушам Лени Кравиц, но щом хората са останали доволни, значи всичко е супер.В края на краищата това е важно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Joro 28.07.2008 12:12:12 отговори + 0 0
За звука.... в началото определено саунд инжинерите не бяха ориентирани, но после се оправи. Самият стадион също не е най-доброто за подобни мероприятия място. Но пък Лени, да оставим пищящите фенки настрана, Лени се раздаде докрай като истинска рок звезда, която пее не за парите, а за публиката си... Беше страхотен уикенд - Металика и Лени Кравиц оставаше и концерта Лепард-Снейк да беше в събота и ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.07.2008 12:11:54 отговори + 0 0
Има ли снимки? Ози? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

carpe_diem 28.07.2008 11:51:04 отговори + 0 0
Е, не може пък на всеки концерт да се ходи...

/Леле как ме е яд (((((((((/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kalandor 28.07.2008 11:04:01 отговори + 0 0
Не бях на концерта, не съм почитател на Лени (Леми е друга тема ) но се радвам, че хората са останали доволни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


wiktory 28.07.2008 10:55:02 отговори + 0 0
поредният страхотен отзив от Ози!
поздравления :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.07.2008 10:50:25 отговори + 0 0
Е това наистина е добър репортаж, казвате това, което и аз бих казала за концерта. Доста обективни сте дори и в хвалбите си. Бих направила само една забележка. Хората бяха колкото на Уайтснейк и Деф лепард. Сметнете колко са. Само ще кажа че не са 15 000. А тези които не са отишли снощи - много трябва да съжалявате! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.07.2008 10:13:53 отговори + 0 0
ВЕЛИК КОНЦЕРТ!!! ТОВА Е!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.07.2008 09:30:59 отговори + 0 0
Въпреки, че слушам основно доста по-твърди неща, тоя концерт беше нещо уникално!

Не бях гледал такова нещо досега, евала му на Лени, АДСКИ голям!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 28.07.2008 09:01:54 отговори + 0 0
Браво, Ozzy! Страхотен материал :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".