LIEVEIL и KHAN - победители във втората българска "битка" за фестивала във Вакен

6 юни 2016, 12:22 ч. 3513 / 8 29
пред./следв.

   След трите дни на предварителна селекция дойде ред и на големия финал. Очакванията, че публиката ще е поуморена след повече от 18 часа музикална инвазия, или стресната от изсипалия се по-рано в столицата дъжд, не се оправдаха. Още преди началния час, нови и вече познати от предишните дни лица си избираха места из "Маймунарника" и се зареждаха с бира, в очакване на заключителната фаза в избора на български представител за германския мегафестивал "Wacken Open Air 2016".

   Стартът бе даден точно в 17:00 ч., когато на сцената се качи група EUFOBIA. Вълнението не попречи на момчетата да се представят по убедителния начин, по който го правят в последно време. Натрупаният опит и заслуженото признание, на които квартетът се радва, за щастие водят не само до повишено самочувствие, но и до качественото им израстване като музиканти и утвърждаването им като една от добрите български групи.

 

   Сетът на следващия финалист - група 8M/S - започна, както и при предишното им участие, с пого. Публиката за втори път припозна групата като повелител на купона, и не спря да се забавлява, докато момчетата я "разходиха" във времето, включвайки песни от всичките им албуми досега. Изпяха и песен на български език - нещо, което рядко се среща в този жанр, но което направи изключително добро впечатление.

 

   Да се представят трети се падна на ЮВИГИ. Не са много групите, които стоят толкова стабилно и уверено на сцената. Името им отдавна е символ на висок професионализъм (включващ на моменти твърде "музикантски" елементи, които може би остават неразбрани от широката публика), както и на много обичана и подкрепяна от феновете група. Събралото се множество пееше заедно с групата, а кулминацията беше на финалната (и любима на всички) песен - "Злите езици".

 

   Четвъртите участници - група KHAN - правят шоу, трудно за описване. Оригиналният им музикален стил, определян от тях като "фолккор", макар и интересен сам по себе си, не би бил толкова впечатляващ, ако не беше изключително атрактивното му представяне. Момчетата не спират да се движат, подскачат, подканят, а енергията, която генерират, се предава на публиката и изпълнители и фенове се сливат в едно ликуващо цяло, готово да куфее до изнемога.

 

   Петият финалист беше група ADRENALINE OVERLOAD. Основана едва преди две години, без дългогодишен сценичен опит и съответно солидна фенска маса, квинтетът направи с участието си на форума огромен, и напълно заслужен пробив. Сетът беше много добре премерен - акцентираше върху силните страни на композициите, прикова вниманието ни към енергичния млад фронтмен, и създаде едно общо усещане за креативност, която тепърва ще следим в развитие.

 

   Закриващият сет беше на LIEVEIL. Както и предишната вечер, групата беше стабилно подкрепена от фенове. Силен, зареждащ сет, изпълнен "на скорост" от първия до последния звук. Спойката между музикантите беше напълно органична, което проличаваше много ясно при смяната на темпата и при вътрешните акценти в рамките на една и съща песен. Над всичко това безапелационно доминираше харизматичното присъствие на вокалиста, обладаващ освен широка гласова палитра, и неизчерпаема енергия.

 

   Финалната вечер на организираното от "BGTSC" събитие премина в изключително приятелска атмосфера. Публиката възторжено аплодираше всички групи, а музикантите поздравяваха поименно останалите финалисти и им пожелаваха успех. Не беше изключение гледката, как току що слязъл от сцената изпълнител отива в публиката, за да подкрепя бурно колегите си от друга група. Ако е имало елемент на конкуренция и състезателен хъс, то той е останал в бекстейджа. Това, което видяхме на сцената и пред нея, беше едно кавалерско, колегиално и добронамерено отношение между музикантите.

   В 22:00 часа дойде часът на истината. На сцената се качиха членовете на журито (Бойко Гюров, Васко Катинчаров и Мартин Николов), които споделиха кратки впечатления от цялото събитие, мотивираха избора си, и отправиха пожелания за успех на българската сцена като цяло.

   Решението: България ще бъде представена на "Wacken Open Air 2016" от група LIEVEIL.

   Специалната награда - ко-хедлайнърски сет с PYOGENESIS на "Sea Of Black Festival 2016" в Бургас, беше отредена за момчетата от група KHAN.

 

Текст и снимки: Karolina



Коментари   (29)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Бацето 6.06.2016 23:04:17 отговори + 6 8
Удри уйноооо, Лайвейл на Вакен! Заслужават го, най-накрая българите се събудиха и отдадоха заслужения почит и признание на групата! Успех! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ЧичА ми 7.06.2016 21:46:11 + 0 2
Костурков, разкрит си! :-D Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хикс 6.06.2016 22:29:10 отговори + 2 5
Добре е, че тази група е стилово различна от миналогодишната. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

International Day Of SLAY 6.06.2016 21:22:55 отговори + 3 4
Браво, днес все пак някой (ТРЮ) спомена SLAYER!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MrUncleslayer 6.06.2016 17:40:25 отговори + 3 4
Честито на победителите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Китарист 6.06.2016 17:36:42 отговори + 6 14
До Спас Генев от група Ювиги:

Спасе, намали си малко самочувствието и седни да репетираш повечко
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Lieveil Fan 6.06.2016 16:35:37 отговори + 15 3
От профила на Катинчаров във фб: Второто издание на ‘W.O.A. Metal Battle Bulgaria’ вече е в историята. Спечелиха варненците lieVeil, които ще представят България през август на фестивала в Германия. Привидно, спечели една банда, но реално печелившите бяха всички участници. Мненията за изборът, вероятно ще са различни, защото всеки е видял нещата през своята призма. Има обаче и няколко важни неща, които не трябва да бъдат подминавани. Всяка група се съгласява предварително на условието, че ще бъде оценявана от жури. Не искаш да те оценява никой – не се записваш за участие. Мнението при хората е крайно субективно нещо и трябва да си готов, другите да мислят различно от теб. Изборът ни като жури не беше лесен, но беше воден от едно генерално нещо – групата да ни Убеди, че трябва да се спрем точно на нея. Изборът ни беше формиран от комплексни фактори, но в основата трябваше да сме убедени, че съответната банда е най-подготвена за там. Ние застанахме с имената си (Бойко Гюров, Мартин Николов и Васко Катинчаров), с ясната представа, че поемаме цялата отговорност за избора си. През трите дни видяхме и сериозни банди, и такива, които просто бяха дошли да ‘подрънкат’ без да си дават сметка, че този конкурс не е за група, която след това ще свири на мото-събор. Няма как да те видят/оценят сериозно, ако самия ти не подхождаш сериозно към труда си. Лесното за журито приключи с изборът на победител. Оттук започва трудното за lieVeil, които носят отговорност, че бяха избрани да представят България. На огромен форум, като Wacken, има много опции за развитие, стига да използваш шансовете, които са ти дадени. Едва ли някой се заблуждава, че родна банда утре ще подпише с Nuclear Blast Records и на следващата година ще свири на главната сцена на феста. В Германия, обаче, музикантите ще имат възможност за създаването на контакти, които могат да бъдат наистина ценни за бъдещото им развитие. В заключение искам да кажа, че най-важното е, че за втори път родна банда ще участва на огромен фестивал, като Wacken. Пътят вече е проправен и само от нашите банди си зависи дали ще използват това като стимул, за развитие на сцената ни. Желая достойно представене на lieVeil на Wacken и се надявам догодина малко повече банди да подходят сериозно към конкурса. Да посвирят повече и по-малко да говорят. Добрият шанс, рано или късно, идва при тези, които са подготвени за него. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Елена Кучкова 6.06.2016 16:29:08 отговори + 11 5
Само не ми стана ясно, защо до финалът не отидоха две прекрасни групи като Vokyl и Cupola? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 6.06.2016 19:41:01 + 6 5
Ех... и аз това се запитах. Но безспорно победителите заслужаваха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 6.06.2016 20:51:47 + 7 3
И аз се учудих, но не съм им гледал сетовете и не мога да коментирам истински. Но не мисля, че имаме много право да спорим с добре подбраното жури, пък винаги има и ниво субективност в крайна сметка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 6.06.2016 15:23:43 отговори + 10 4
Браво! Lieveil ми направиха много добре впечатление още миналата година. Заслужават си без да омаловажавам и другите банди на финала.
Иначе дано се запази този конкурс, щото е супер приятно да чуеш български групи, за които не знаеш и да те оставят с добро впечателение.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 6.06.2016 14:44:25 отговори + 11 14
Khanъ бре льольовци Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но Красив! 6.06.2016 13:34:33 отговори + 15 6
Много ясно и коректно бяха избрани за победители, но смея да кажа, че който са е сетил да вземе Бойко Гюров, Васко Катинчаров и Мартин Николов за съдии(най-вероятно е самият Гюров) е взел най-правилното решение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Dred 6.06.2016 13:58:19 + 19 5
Съгласен съм 100% с теб! За мен това са трима от петимата, които са "в час" с всичко което се случва на музикалната сцена, а и тенденциите!!! Иначе аз също симпатизирам на Khanь, но те имат още над какво да поработят. Lieveil са машини и ще ни представят добре! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Grosskopf 6.06.2016 13:27:37 отговори + 8 3
Интересно е, че не сте споменали за непрекъснатите технически проблеми съпровождащи всяка група - изключване на бас и каса на няколко пъти по време на сета. И което доведе до това някои от музикантите да напуснат с двеста след края на изпълнението им. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Spaz 6.06.2016 13:41:14 + 6 3
Ние от Ювиги сме шампиони в категорията с две спирания на централното за 1 сет Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трю 6.06.2016 14:19:41 + 7 1
В България трябва да споменава ако НЯМА технически проблеми. Всички чухме как звучаха преди седмица Slayer.
Пък и истинският професионалистси проличава точно в реакцията и отиграването на кризисни ситуации. Факт е, че отдолу при публиката не се усетиха тези "непрекъснати" проблеми при "всяка" група.
Хайде научете се поне да губите с достойнство.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Spaz 6.06.2016 14:28:56 + 11 0
Трю, не ме разбра явно. Сигурен съм, че техническите проблеми по никакъв начин не са наклонили везните в една или друга посока. LieVeil & Khanь спечелиха съвсем заслужено! Поздравления! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трю 6.06.2016 14:41:21 + 8 0
Spaz, респект, човече, и вие бяхте машини! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Grosskopf 6.06.2016 15:08:51 + 7 0
Когато спрат баса и касата дори глухият ще усети... с тялото си! Но това е друга тема.
При LieVeil спиранията също бяха две. Т.е. всички банди бяха поставени при еднакво (не)благоприятни условия. А моята чуденка беше само защо това беше подминато в статията, нищо повече
От друга страна, ако изключим тези проблеми, саундът беше на много високо ниво.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ЕйчБи 6.06.2016 15:50:15 + 15 5
Пичове, анонимен съм, че да няма излишно четкаджийство :Р
Свикнали сме да свирим по клубове. Добре се сцепва там като има какво да ти прикрие дребните и не толкова дребни недостатъци с изпълнението. На този празник на метъла, който представляваше т.н. конкурс, имахме шанса да пробваме условия на свирене доста над средното ниво (до толкова ми стига компетентността, няма да се изхвърлям отлични, прекрасни и т.н., че ще ме налазят протата ). Най-голямата спънка с техниката беше собствената ни неопитност на рахата, който ни осигуриха от МюзикДивижън . В такива условия свириш и после гледаш и поскаш салза . Та да, имаше гафчета - някои сами си ги сътворяваме, знаете как е. Не мога да се сърдя на никого и ги пиша тези неща, че да не остане някой четящ с грешно впечатление. Както виждам, музикантите са наясно за какво става дума.

Идеята за конкурс/състезание доста ме отвращаваше по принцип, но организаторите направиха така, че да се усети приятелската атмосфера, уважението между хората и в крайна сметка не гледахме на това събитие като съревнование. Дадохме всичко от себе си и се забавлявахме много. Дано не сме били твърде тегави за хората, които бяха там от сутрин до вечер и за публиката . Не се случва често да се отнасят с теб както човешки, така и професионално.

Имахме шанса да си сверим часовниците с доста широка извадка от българската сцена и това няма как да не действа мотивиращо, защото имаше много интересни и добре свирещи групи. Направо поколения музиканти и то свирещи индипендънт музика :Р. Чухме як траш, блек, дет, кор.

Кефи ме, че както самите концерти, така и избора на групите предизвика емоция в публиката.

Мерси на всеки, който беше там да подкрепи любимата си или повече групи. На вход свободен и ПКС 3лв можеше още да се изсипят, ама догодина .

Успех, Лайвейл!

Към всички групи бих казал, да се кооперират, да свирят заедно и да правят събития. Знаете си с кого си пасвате, позапознахме се, до колкото времето ни позволи.

Аз ще си цъкна първия минус на тоя коментар Няма да позволя някой да ми дефлорира писанието.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Злият 6.06.2016 19:46:19 + 5 2
Дано освен твоят, друг минус да нямаш. Като един от участниците в конкурса, те подкрепям напълно. Всички се забавлявахме и най-добрата група спечели. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Spaz 6.06.2016 22:30:53 + 4 0
Не съм разбрал за спиранията при LieVeil, my bad! От гледна точка на сцената спирането на централното не се усещаше по никакъв начин с изключение на тичащия озвучител който трескаво се опитваше да рестартира стъпалото. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Елена Кучкова 6.06.2016 13:12:57 отговори + 11 5
Пожелавам им успех на Вакен, дано да бъдат забелязани от някои западни промоутъри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 6.06.2016 12:47:30 отговори + 14 8
Абсолютно точна преценка от страна на журито - адмирации! Преди да излязат Lieveil фаворити ми бяха Khan, но варненци са станали още по-брутална машина и буквално отвяха всички! Пак се получи много приятно фестче, но ми се ще вече средното ниво на българските банди да започне да се вдига. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tulimyrsky 6.06.2016 14:10:21 + 11 4
Човек, това не просто е много приятно фестче, а е истинският фестивал у нас. Празник на тежката музика с много и добри групи дни наред, които се кефят на свиренето и да са на сцената пред хората, яка атмосфера под небето и короните на дърветата, достатъчно място и въздух кой както иска да си се забавлява и куфее и прочие. Няма друг такъв. И всичкото това без пари. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

@ Tulimyrsky 6.06.2016 14:17:59 + 5 4
Това не е точно фест, а конкурс / състезание. Ако беше фест нямаше да е безплатно и щеше да е в някое клубче. Нямаше да е 4 дена и нямаше в последния ден да свирят само банди, които са свирили и в предните дни. Нямаше и всички банди да свирят сетове с еднакво време и т. н. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tulimyrsky 6.06.2016 14:34:03 + 5 4
Все тая. Важното е, на практика че се получава истински празник за нас. При това прилича доста повече на голям и истински фестивал, отколкото онези събития, които биват наричани фестивали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 6.06.2016 20:44:53 + 2 2
Да, абсолютно си прав, Tulimyrsky Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".