Луда фолк метъл веселба с KORPIKLAANI и ARKONA на 1 ноември в София

2 ное 2015, 10:57 ч. 2378 / 7 15
пред./следв.

   Който фен на фолк метъла не присъства снощи, 1 ноември, на напълно разпродадения концерт на финландските веселяци KORPIKLAANI и руските "езичници" ARKONA, изпусна уникално сърцато шоу и със сигурност най-жизнерадостния метъл концерт на годината. За превъзходното настроение допринесоха всички – изпълнители, публика и организаторите "BGTSC". Последните се бяха погрижили всичко да протече "по часовник" – влизане, настаняване, напитки и т.н.

   KORPIKLAANI и ARKONA са едни от любимите изпълнители на българските почитатели на "най-веселото дете на метъла". Още в късния следобед на хладния есенен ден пред клуб "Mixtape 5" се бяха събрали ентусиазирани фенове, които бяха наченали песните, танците и пиенето. В подлеза беше изнесен някакъв импровизиран подгряващ концерт, на който можеха да се чуят песни на ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ, SABATON, както и популярни парчета, възхваляващи разнороден асортимент от алкохолни напитки. Вратите на клуба се отвориха по регламент точно в 19 ч., влизането беше при пълен ред и всеки заемаше каквото място му харесва. Някои бързаха да застанат точно пред сцената, а други предпочетоха панорамната гледка от "втория етаж".

   Първи на сцената се качиха московчаните ARKONA. Вокалистката Маша "Scream" Архипова занарежда началото на едноименното с последния албум на групата, "Явь" (2014), парче, а после разтресе залата със здравите си харш вокали. На публиката ѝ трябваше съвсем малко, за да подеме буйната енергия. Издигнаха се ръце (и телефони), размятаха се коси и всеки заприглася кой както може. Следващите два хита - "От Сердца к Небу" и "Гой, Роде, Гой!" нажежиха още повече атмосферата. Не са много концертите, на които публиката кипва като врящ котел или пенливо пиво, още на третото парче. ARKONA, въодушевени от възторжения прием, не спираха да се раздават без остатък и продължиха не просто с пеене, а изнесоха потресаващ спектакъл. Малко по-късно щяхме да видим подобно изпълнение и от KORPIKLAANI. Още тук ще споменем, че и двете банди бяха в много подходящо сценично облекло, подновено от предишните им концерти и в унисон със съдържанието на песните от последните им албуми. Това допринасяше присъстващите да се насладят на пълноценна картина на изпълненията, които рядко посягаха към "каноничния" английски, а бяха на родните езици на групите – руски и фински. За езикова бариера обаче изобщо не можеше да се говори, защото пеенето на роден език е една от особеностите на фолк метъла и предпочитано от част от феновете. Но да не се отклоняваме с разсъждения, а да се върнем на сцената, където ARKONA изпълняват, т.е. изиграват, някои от най-популярните си парчета – "Лики бессмертных богов", "Заклятие", "Славься, Русь!". Брадатият, малко страховит китарист и съпруг на Маша, Сергей "Lazar" Атрашкевич, трябваше само да вдигне ръка и залата започваше да се тресе от викове. Любимецът на пубиката, младият гайдар Владимир "Volk" Решетников, всеки път получаваше гръмки овации за изпълненията си. Руската банда идва за четвърти път в България, като последното ѝ гостуване беше преди година и половина с подобен сетлист, но българската публика няма нищо против да чува познати неща. По традиция на песента "Стенка на Стенку" феновете пред сцената се разделиха на две и пресъздадоха импровизирано древния славянски обичай в чест на бог Перун "Стена срещу стена". Някога, две редици мъже са се изправяли едни срещу други и са започвали юмручен бой в средата на полето. Сега след сблъсъка се развъртя буйно пого, което премина към весели танци на последното парче от изпълненито на ARKONA – жизнерадостното "Ярило". Групата, видно много доволна от възторжените фенове, развяваше подаденото ѝ българско знаме, покланяше се, благодареше и обещаваше нови срещи.

Сетлист на ARKONA:

01. Явь
02. От Сeрдца к Нeбу
03. Гой, Рoде, Гoй!
04. Лики бессмертных богов
05. Заклятие
06. На Страже Новых Лет
07. Славься, Рyсь!
08. Память
09. Стенка на Стенку
10. Ярилo

 

   Не особено дългият саундчек на KORPIKLAANI вероятно все пак би изнервил някои от феновете, ако не беше веселяшкото поведение на един от техниците на групата, нахлупил безподобна шапка с лъскави пайети, размахващ ръце и правещ смешни физиономии. Това всичко се развиваше на фона на думкането на барабаните от ударника на финландците Matson, също развесен и усмихнат. Скоро светлините угаснаха, KORPIKLAANI се явиха на сцената и забиха бодряшкото начално парче "Viinamaen mies" от последния си албум "Noita" (2015). Феновете, леко уморени от експресивното изпълнение на ARKONA, по време на първите песни сякаш повече слушаха и поклащаха щастливо глави в ритъма на песните. Постепенно обаче магията на финландците разпръсна умората и веселбата в клуба се начена с нова сила. Трябва да се отбележи, че KORPIKLAANI изпълниха дълъг сетлист, цели 23 песни, може би най-дългия в източноевропейската част, а дори и в цялото турне, посветено на издадения по-рано тази година албум "Noita". Представени бяха парчета от всички творби на групата, стари и нови композиции бяха размесени в своеобразни тематични блокове. Имаше за танцуване, имаше за слушане, а както вече споменахме - и за гледане.

   Финландците бяха облечени в черно. Matson, вършещ тежката работа зад барабаните в традиционния си потник. Соло китаристът Cane гледаше изпод водопад от руси коси, нахлупил вечната си шапка. Басистът Jarkko Aaltonen, както винаги шляпаше бос по сцената. Младият акордеонист, последното попълнение на бандата, Sami Perttula, беше просто в скромни черни панталони и елек. Фронтменът Jonne Jarvela, с подновена прическа на расти, беше с впечатляваща, напомняща малко на пиратска, горна дреха. Единствен цигуларят Tuomas Rounakari беше целият в бяло, сякаш някакво светло божество сред черни тролове. "Белият бог" обаче явно се чувстваше прекрасно в тази компания, защото ваеше страстни сола на цигулката.

   И тъй, след дежурната в репертоара им песен "Journey Man" и парчето "Pilli on pajusta tehty", групата подхвана буйната "Kantaiso", а Jonne Jarvela се качи на пиадестала пред барабаните, вдигна ръце и започна да ръководи веселбата. На композицията "Lempo", посветена на едноименния фински бог на любовта, вече всички пляскаха и се люлееха в ритъм, а Tuomas Rounakari и Sami Perttula сътвориха "диалог" за цигулка и акордеон. По време на ритмичната "Sahti", което е наименование на финландска домашна бира, зелени светлини осветиха пръските от множество вдигнати за наздравица бири. На "Ruumiinmultaa" Jonne за пръв път тази вечер изпълни йоик – специфично лапландско пеене. "Тъмната половина" на Tuomas се появи за инструментала "Vaarinpolkka" – на сцената излезе гост-цигуларят Tero Hyvalvoma, със същата прическа като Tuomas, но с черни дрехи. "Ангелът" и "дяволът" подхванаха умопомрачителен дует на цигулките. Химнът на ледения вятър "Viima", една от най-обичаните песни на KORPIKLAANI, беше започнат първо акапелно от Jonne, а след това довършен с активното участие и на публиката. На скокливата "Metsamies", вече всеки пляскаше, потропваше, танцуваше и се опитваше да приглася, доколкото може. Пред сцената бушуваше някакво весело пого, почти без обичайната агресия, а люлеещо се на талази като развълнувано море, като понякога над "вълните" някой политаше в краудсърфинг.

   Последва част от концерта, посветена на три по-бавни, "тежки" композиции от новия албум "Noita" - "Mina nain vedessa neidon", "Ammanhauta" и "Kylasta kevainen kehto", които Jonne изпя, изигра и изтанцува по възхитителен начин. Без тази уникална интерпретация, протяжните напеви на неразбираем език биха доскучали, но сега се следяха с интерес от стотици жадни очи.

   Най-големият хит на бандата, "Vodka", постави началото на финалната част от концерта, която концентрираше по-голямата част от обещания "Best of". Феновете избухнаха на парчето "Rauta" от албума "Manala" (2012), като повтаряха до несвяст припева "Iske, iske, iske, iske…" ("Удряй"), а накрая бяха "наградени" от йоик в изпълнение на Jonne и Tuomas.

   Публика и изпълнители бяха видно изтощени, но и много доволни. Последваха още четири песни. Прозвуча първият хит на KORPIKLAANI "Wooden Pints", от далечната 2003 г. и инструменталът "Pellonpekko", изпълнен на две цигулки, с участието и на Tero Hyvalvoma. "Happy Little Boozer" беше изкрещяна със сетни сили от публиката. Концертът завърши с "Juodaan viinaa" с колективно изпълнение на припева, много усмивки и сърдечна раздяла. Това беше краят на този чудесен весел фолк метъл празник, от който фенове и изпълнители си тръгнаха доволни, с добро настроение и желание за нови срещи.

Сетлист на KORPIKLAANI:

01. Viinamaеn mies
02. Journey Man
03. Pilli on pаjusta tehty
04. Kantaiso
05. Lempо
06. Sahti
07. Kirki
08. Ruumiinmultаa
09. Petoelaimen kuоlа
10. Sumussa hamaran aamun
11. Vaarinpolkka
12. Viima
13. Metsamiеs
14. Kultanainen
15. Mina nain vedessa neidon
16. Ammanhauta
17. Kylasta kеvainen kehto
18. Vodka
19. Rauta
20. Wooden Pints
21. Pellonpekko
22. Happy Little Boozer
23. Juodaan viinаa (Hector cover)


Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов


   В галериите ни може да разгледате и над 50 снимки от концерта на KORPIKLAANI и ARKONA.

 



Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Язе 23.11.2015 10:12:49 отговори + 1 0
Отличен концерт наиситна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Въх, 13.11.2015 12:22:36 отговори + 0 2
К'ви организатори, к'ви концерти стойте си дом пийте си ракията и си ги слушайте в youtube. Това е истината, големи сте абдали да ходите по концерти и пари чак да давате за билети. Хахахаха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Провидец 3.11.2015 08:29:35 отговори + 4 8
Много се чудех дали да не ходя. В крайна сметка не отидох и не съжалявам. Шоуто е било яко, но тоя клуб напълни ли се става отврат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нищо не каза 3.11.2015 12:15:59 + 8 3
Ако изобщо се опита Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иху 2.11.2015 20:01:03 отговори + 14 8
Супер концерт беше Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Paganist 2.11.2015 17:00:25 отговори + 18 14
След снощи вече съм убеден, че организатора има значение! Как така при разпродаден концерт всичко си беше спокойно и наред, а в други случаи е хаос и напрежение? BGTSC the best! m/
А за бандите думи нямам! Korpiklaani доказаха, че наистина са най-голямата фолк метъл банда!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


aman 4.11.2015 12:28:58 + 9 9
Айде пак самореклама! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hate is dead! 4.11.2015 13:29:25 + 7 7
И така да е, да не би да е лъжа?
Концерта и организацията бяха супер!!!
Това е най-добрият ни организатор, неоспорим факт! Посочете друг?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 4.11.2015 14:36:49 + 8 5
В царството на слепите едноокият е цар ..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Въх, 5.11.2015 12:54:39 + 8 5
кохортата на Бейко пак прави самореклама. Колкото и добър да е един концерт, оставете хората да го кажат, а не рийте в чуждите дворове. Смешно и нелепо е.
На кой концерт е имало хаос и напрежение? От посетените немалко досега не е имало от гореописаните драми.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Paganist 7.11.2015 12:42:47 + 6 5
Какъв ви е проблема бе организаторчета? Не сте свикнали хората да са доволни? Вижте събитията и страницата на BGTSC във Фейсбук където феновете им благодарят открито и пак се върнете да злословите! Не се притеснявайте няма да направя списък с имена и дати, за да не ви изложа Ще ми е интересно да продължите с фантазиите и обвиненията че съм част от "кохортата..." или каквото ви е в главите. Но разберете, че ВИЕ сте тези които рият в собствените си дворове некадърни и тъпи сребролюбци! От години пътувам в чужбина и заради некадърници и измамници като вас много често пропускам любими банди у нас! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Въх, 7.11.2015 13:47:04 + 5 2
Паган, нито съм организатор, нито организаторче. Не знам с какво си измамен, вина за това аз нямам. Проблемът си е твой, явно лесно се поддаваш на лъжи и манипулации.
Вижда кой е сребролюбец, и кой не. Кой рие в малките дворчета, за да остане само неговата градина на показ. Не можеш да ме злепоставиш, защото няма с какво. Факт е, че BGTSC си вършат добре работата (слава богу, че не са единствените), някой да го е отрекъл, или ти е удобно да четеш между редовете. Но от твоя пост грее злъч и негативизъм, запази си го за себе си.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 11.11.2015 12:35:24 + 3 1
Въх,, ти си страшен хитрец и манипулатор
Не може да ти се отрече как мазно се опитваш да се измъкнеш
Кой са твоите концерти?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

вентилатор 2.11.2015 12:36:12 отговори + 13 0
Пичове, след "Водка" имаше още поне 4-5 парчета, сред които "Wooden Pints", "Pellonpekko" и "Happy Little Boozer". Допълнете си сетлиста, моля. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HeathenHeart 2.11.2015 13:05:55 + 11 0
Мерси! Да, имаше. Оправено е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".