"Machine Head" на 50 години! DEEP PURPLE почетоха юбилея в София.

30 май 2022, 07:06 ч. 7986 / 12 16
пред./следв.

   Повече от половин век след създаването си (как звучи само!) DEEP PURPLE продължават да записват албуми и да правят световни турнета пред огромни и пълни с техни верни фенове зали. Когато човек се замисли за какъв период от време става въпрос, направо му се завива свят... Това са вече няколко поколения, които продължават да следват групата, да слушат музиката ѝ и да възпитават децата и внуците си на това що е то хард рок в най-чистия му и вероятно най-съвършен вид. България също е част от тази приказка. Не е тайна за никого, че тук на DEEP PURPLE се гледа като на някакъв вид рок божество. Не е имало и няма и да има техен концерт у нас (а и на всички групи и изпълнители произлезли от тази банда), който да не е привлякъл огромно количество публика. Публика, която знае с абсолютна точност какво ще види и чуе. Тя не търси изненади или пък нещо, което да е в крак с модните тенденции, а иска да получи музикално представление, за което годините не са от значение. Не е важно дали сме 2000-а, 2010-а или пък 2022-ра - тези песни ще се слушат вечно. Да, някои може и да подхвърлят, че DEEP PURPLE са твърде стари, че са "динозаври" (в добрия или лошия смисъл на тази дума) и са твърде далеч от съвременните рок и метъл. Да, може след всеки техен концерт да има хора, които питат шеговито имало ли е "Смоука", Black (Night) или пък еднодневни билети. Оособено в коментарите на нашия сайт. За протокола, снощи имаше и трите. Истината обаче е, че музиката на DEEP PURPLE е абсолютно неподвластна на времето, а всяко тяхно гостуване у нас се превръща в музикален празник, на който група и фенове заедно пеят любими на поколения рок химни.

   Честта да открие концерта на DEEP PURPLE в България този път се падна на родната банда CALIBERTY, която се качи на сцената в 20:00 ч. В рамките на около 40 минути вокалистът Джейми Рашед и колегите му представиха осем парчета, предимно от актуалния си дебютен албум, който носи името на групата. CALIBERTY се подвизават изцяло в стилистиката на класическия хард рок, а песните им са с изявен китарен звук, придружен от високи и чисти вокали. Музикантите оправдаха гласуваното им доверие и успяха да вдигнат градуса на настроението на прииждащата публика.

 

caliberty

 

   Кратка пауза за пренареждане на сцената последва изпълнението на CALIBERTY и в 21:10 ч. деветото PURPLE пришествие у нас започна. И то как! Кратко интро, след което Ian Paice сяда зад комплекта барабани. Появява се и Roger Glover, като двамата започват да свирят познат ритъм. Don Airey заема мястото си зад клавира и се включва в мелодията. Simon McBride (временно на мястото на титуляра Steve Morse, чиято съпруга се бори с рака и той е до нея) забива първите китарни акорди, а Ian Gillan заедно с близо десет хиляди гърла запява: "Nobody gonna take my car, I'm gonna race it to the ground!" Великолепната "Highway Star" от албума "Machine Head" сякаш е създадена за начало на концерт и съвсем очаквано изправи на крака голяма част от залата. Още тук отпаднаха и всякакви съмнения относно това дали Simon McBride ще се справи със задачата да е заместващ китарист в PURPLE - онова извънземно китарно соло, измислено от гения Blackmore, беше изсвирено безупречно. А като заговорихме за "Machine Head", сетихте ли се каква кръгла годишнина празнува през 2022-ра този учебник по хард рок? Албумът се появява на бял свят през далечната 1972 година. DEEP PURPLE почетоха достойно половинвековния юбилей на този крайъгълен камък, който стои здраво в основите на рок музиката и за радост на всички присъстващи снощи чухме цели шест композиции от него.

   "Pictures of Home" ни напомни за още един гений - отишлия си от този свят Jon Lord ни я изпълни и при двете си самостоятелни гостувания у нас (в Пловдив през 2009-а и в София през 2010-а), при това със синфоничен оркестър, а този път в средата ѝ чухме част от китарното соло на "Child in Time". Един от най-достолепните и уважавани от всички музиканти в рока бе почетен с "Uncommon Man" (със запомнящо се встъпление от McBride), посветена именно на него. Тя не бе единствената по-нова песен, която Ian Gillan и компания изпълниха. Миналата година DEEP PURPLE издадоха албума "Turning to Crime", съставен изцяло от кавър версии на любими на групата рок композиции. От него чухме "7 and 7 Is" и "Caught in the Act", но като цяло в сетлиста преобладаваха класиките. "Strange Kind of Woman" и "Lazy" са песни, които няма да омръзнат на публиката никога, съдейки по реакцията на зрителите, а изпълнението на "When a Blind Man Cries" докосна душите на всички ни. Ian Paice и Roger Glover за пореден път демонстрираха, че са една от най-солидните и непоклатими ритъм секции изобщо в рок музиката, а клавирният магьосник Don Airey се поклони на българските фенове с "Ерген деда", вплетена в чудесното му соло изпълнение, което както винаги завърши с началните акорди на "Perfect Strangers". Що се отнася до Ian Gillan, то на всички е ясно, че високите тонове вече не са неговата стихия. Човекът все пак е на 76 години, но въпреки това, тази вечер му се получи и пя на едно доста добро за възрастта си ниво. Няма как да гадаем дали заради почти двете години концертна пауза породена от световната пандемия или пък защото нашият концерт бе в самото начало на турнето и умората у вокалиста още я няма, но със сигурност можем да кажем, че за последните три гостувания на PURPLE в "Арена Армеец", снощи Ian пя най-добре. А и самото му присъствие на сцената е някак си харизматично. Няма и как да е иначе - легендарният статус на Gillan в рока е абсолютно безспорен.

   "Space Truckin'" и вселенският хит "Smoke on the Water" дадоха край на основната част от концерта, а задължителният бис бе напълно очакван и предвидим. Кавър версията на "Hush" по Joe South, която DEEP PURPLE са записали още за първия си студиен албум през 1968 г. и, разбира се, изключително популярната в България (а и не само) "Black Night" финализираха деветия концерт на рок титаните у нас. Вероятно следват логични въпроси. Това ли е прощалното турне на групата? Снощи ли беше последният път, в който ги видяхме на живо? Въпроси, които май си задаваме вече след всеки техен концерт в България. А няма никакъв смисъл да го правим. Ако отговорът е "да", то със сигурност ще пазим в спомените си множество моменти от срещите си с тези музикални легенди и ще ги разказваме на онези, които не са имали възможност да ги видят. А ако отговорът е "не", какво по-хубаво от това? Ще ги видим пак. Залата отново ще е пълна. Няколко поколения рок фенове отново ще са пред сцената. И отново ще пеят с пълно гърло заедно с Ian Gillan:
"We all came out to Montreux, on the Lake Geneva shoreline"

   Ето и пълен сетлист от концерта на DEEP PURPLE, организиран от "NuCoast" и състоял се на 29.05.2022 г. в зала "Арена Армеец" в София:

--- Intro: Mars, the Bringer of War
01. Highwаy Star (Machine Head '72)
02. Pictures of Home (Machine Head '72)
03. Strange Kind of Woman (Fireball '71)
04. Nothing at All (Whoosh! '20)
05. Uncommon Man (Now What?! '13)
06. Lazy (Machine Head '72)
07. When a Blind Man Cries (Machine Head '72 sessions)
08. 7 and 7 Is (LOVE cover) (Turning to Crime '21)
09. Throw My Bones (Whoosh! '20)
10. Time for Bedlam (Infinite '17)
--- Don Airey's keyboard solo
11. Perfect Strangers (Perfect Strangers '84)
12. Space Truckin' (Machine Head '72)
13. Smoke on the Water (Machine Head '72)
Бис:
14. Caught in the Act (Turning to Crime '21)
15. Hush (Joe South cover) (Shades of Deep Purple '68)
--- Roger Glover's bass solo
16. Blаck Night (In Rock '72 sessions)

 

Текст: Ози
Снимки: Иво Канин

 

   Десетки снимки от концерта на DEEP PURPLE и CALIBERTY може да разгледате в нашите галерии.

 

don airey

simno mcbride

roger glover

ian paice

ian gillan



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


milena 2.06.2022 17:39:56 отговори + 5 0
Невероятен концерт! Страхотен анализ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нищовец 2.06.2022 12:50:55 отговори + 3 1
Добрееем ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Purple 1967 31.05.2022 10:10:55 отговори + 14 0
Мисля, че това беше най-добрият концерт от "Дългото сбогуване", продължаващо три концерта за България. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 31.05.2022 11:28:03 + 8 0
Не си съвсем прав. "The Long Goodbuy Tour" обхваща периода 2017-2019. След това пандемия. А сега, от 2022-а, турнето е друго и се казва "Whoosh! Tour". Иначе има истина в думите ти - това си беше най-добрия от последните три концерта в същата зала. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Purple 1967 31.05.2022 12:07:00 + 8 0
По-скоро беше игра на думи с името на турнето, с което уж се сбогуваха. И дано ги видим пак! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Завинаги 31.05.2022 05:58:59 отговори + 19 0
Огромен поклон на великаните в рока Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Люската 30.05.2022 21:34:00 отговори + 25 0
Да ги слушаш повече от 40 години и да ги видиш на живо най-накрая! Нямам думи! И ревах, и пях, и крещях, и куфях! Страхотно беше! Благодаря ви, Пърпъли, ВЕЛИКИ СТЕ! Искам пааааааак!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Стронций84 31.05.2022 09:07:04 + 2 6
Наистина ли? Слушаш ги повече от 40 години и през повече от половината от това време не си бил на нито един от предишните им концерти? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Purple 1967 31.05.2022 10:04:15 + 3 1
Трети концерт от 2017 насам Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радо 30.05.2022 10:55:00 отговори + 4 30
Всъщност, не бийте китариста, той толкова може.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 30.05.2022 14:08:29 + 24 2
Що,какво му беше, абсолютно перфектен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 30.05.2022 10:11:45 отговори + 12 25
Вече не са ми интересни. Но се радвам, че Гилън е бил във форма. На следващите концерти и потоп Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 30.05.2022 09:48:15 отговори + 20 0
Този път не можах да отида. Дано да има още един да ги закръглим на 10 и да ги видя пак. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пор4о 30.05.2022 09:28:13 отговори + 26 1
Як концерт беше!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

................ 30.05.2022 08:18:56 отговори + 42 2
Изревах си очите. Стъпвам в Арената за пръв път от 2г и беше вълшебно.
Подобни банди са с божествен статут.
Толкова много енергия, богата музика и спомени се върнаха.
Гилън беше уникален.
И да не забравяме, че имаше Смоука, имаше еднодневни билети и имаше Блек (Найт)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Stormbringer 30.05.2022 08:01:28 отговори + 41 1
Много, много големи! Супер концерт се получи снощи. Личеше си, че и самите музиканти се забавляват. Поклон и респект. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".