Mark Knopfler подари пет диаманта на българските си фенове

12 юни 2008, 07:46 ч. 715 / 12 16
пред./следв.
"Ще го видим ли пак? Съдейки по факта, че за 30 години той дойде един път у нас - едва ли. Но поне има една успокоителна новина. В огромната си част феновете на Chris Rea винаги са били и фенове на DIRE STRAITS. А както знаем, Mark Knopfler също ще посети родината ни тази година - на 11 юни." Така завърших репортажа си за концерта на Chris Rea преди няколко месеца. И се оказах прав. Същите тези фенове изпълниха до краен предел Зала 1 на НДК, за да видят и чуят една от живите легенди в рок музиката. Билетите за концерта бяха пуснати още на 24 септември миналата година (по изрично настояване на мениджмънта на Knopfler) и този път бяха разграбени не няколко седмици, а няколко месеца преди концерта! Нещо, което е рядко случващо се у нас, но не изненада никой.
   Организираният от "Sofia Music Enterprises" концерт, влязъл под шапката на фестивала "Arena Muzika 2008" беше едно от най-чаканите събития от рок феновете у нас. И макар че DIRE STRAITS не съществуват от около 15 години, а в последните си албуми Mark Knopfler прави музика като че ли само за американския пазар, те не останаха разочаровани. Освен всичко друго, Knopfler пристигна у нас и с фантастични музиканти в групата си - Richard Bennett (китара), Danny Cummings (барабани), Guy Fletcher (да, онзи същия, от DIRE STRAITS - кийборд), Matt Rollings (кийборд), Glenn Worf (бас) и John McCusker (цигулка).
   С едночасово закъснение в 21 ч., под оглушителните аплодисменти на публиката музикантите излязоха на сцената и откриха концерта с "Cannibals" - песен от соло албума на Knopfler излязъл през 1996-а година. В продължение на около час гениалния британец поднесе на българските си фенове "китка" от най-добрите си песни от своята соло кариера. Публиката чу (и пя) както нежни и прочуствени песни като "What It Is" и "Sailing To Philadelphia", така и откровените кънтри забежки на Knopfler - "Why Aye Man" и "Marbletown". Групата наблегна на песни от албума "The Ragpicker’s Dream" от 2002-а (цели четири парчета), но пък пропусна да ни зарадва с една от най-хубавите соло песни на Knopfler изобщо в кариерата му - "A Place Where We Use To Be". Новият албум "Kill To Get Crimson", издаден в края на миналата година беше представен от две композиции - "True Love Will Never Fade" и "The Fish And The Bird". Самото турне, от което беше част и концертът в София, има за цел именно промоцията на този албум.
   Хората пяха, ръкопляскаха и попиваха звуците на китарния гений. Не пропускаха да изригнат с овации дори когато не знаеха някоя от соло песните на Knopfler. И чакаха своя миг. Този, заради който бяха дошли. Заради който търпеливо изтърпяха период от около 20 години. Чакаха това, което до снощи бяха виждали единствено по видеокасетите и DVD-тата. И тайничко са си мечтали някой ден да им се случи и на тях. В едно свое старо интервю Mark Knopfler беше казал: "Ако смесите любовта към музиката с професионализма, ще получите DIRE STRAITS." Едва ли може да има по-точно определение за една от най-великите групи в рок музиката, а и зрителите сами се убедиха в това. В продължение на около 40 минути те получиха дозата "DIRE STRAITS", която чакаха от толкова време. Mark Knopfler подари на българските си фенове 5 диаманта от творчеството на любимата им група:
   - "Romeo & Juliet" - прекрасната романтична балада, започваща с мелодия на онази вълшебна сребърна китара, накара публиката да притаи дъх и тихо да припява думите заедно с Knopfler. Песента беше за тази част от зрителите, които вярват, че вечната любов, която не може да бъде победена от нищо и от никого съществува. Тази песен беше за онези, които вярват, че когато двама души са родени един за друг, няма сила, която да им попречи да бъдат заедно. Стига да имат шанса да са на точното място и в точното време.
   - "Sultans of Swing" - типично рок парче в стил DIRE STRAITS, превърнало се в един от най-големите хитове на групата и на 80-те години изобщо, съвсем естествено накара зрителите да станат на крака и да не спрат да припяват до самия край на песента. Тази композиция беше за онази част от публиката, която винаги си е мечтала да присъства на един концерт на DIRE STRAITS, в който от началото до края групата изпълнява само най-големите си хитове. Това за жалост няма как да се случи, но зрителите поне успяха да си изпеят от край до край "Султаните на суинга" и с поведението си в залата показаха, че "They don’t give a damn about any trumpet playing band. It ain’t what they call rock and roll!" И да, песента завърши с онова дълго, китарно соло!
   - "Telegraph Road" - 15-минутното музикално съвършенство изпълнено така, както е и в албума "Love Over Gold", беше за феновете на ранния DIRE STRAITS - този до 1982-а година. Беше за тези, за които не е важно дали една песен е хит или не. За хората, които съзират красотата в музиката там, където другите не могат. И усещат интелектуалния заряд тогава, когато другите остават безчувствени. За онези, които откриват частица от музиката на PINK FLOYD в творчеството на DIRE STRAITS. Фантастично изпълнение на групата, докарало до екстаз феновете от първите редове в оркестрината, добили правото да са там, купувайки билетите си за този концерт почти девет месеца преди неговото начало.
   - "Brothers In Arms" беше за мен! И съм сигурен, че повечето хора в залата са си помислили същото. Една от най-красивите песни писани изобщо някога. И една от най-тъжните. Не случайно зрителите припяваха само в самото начало на песента. От там до края и те само слушаха. Защото тази песен не се пее. Тя се преживява. Изключително изпълнение на Knopfler, което успя докосне душите и сърцата на много от феновете. И съвсем заслужено това се превърна в кулминацията на вечерта.
   - "So Far Away" беше за всички в залата. Последна DIRE STRAITS-класика, която върна зрителите във времето на един от най-добрите и успешни албуми на групата - "Brothers In Arms". Време, за което феновете на групата си спомнят с известна носталгия, но и с радост, защото музиката от тогава е жива и днес. В това тази вечер се убедиха всички.
   За финал, публиката чу и инструменталния шедьовър "Going Home" от саундтрака към филма "Local Hero", с който ненадминатия Knopfler се раздели с българските си фенове, които го изпратиха станали на крака и с нестихващи аплодисменти.

   Съвсем не случайно никъде в репортажа не написах нищо за показаните професионални качества от музикантите, а и от самия Knopfler. Който е слушал неговата музика, който е гледал записи на негови изпълнения, знае за какво става въпрос. Мисля и да завърша така, както и започнах. Ще го видим ли пак? Съдейки по факта, че за 30 години той дойде един път у нас - едва ли. И този път обаче има нещо положително. И то е, че българските фенове успяха, макар и за миг, да се докоснат до харизмата на Mark Knopfler, пяха и преживяха песни, които не са вярвали, че ще видят и чуят на живо и успяха да се потопят в частица от съвършенството на DIRE STRAITS. А това не е никак малко, нали?

   Ето и сетлист от паметното събитие:
01. Cannibals
02. Why Aye Man
03. What It Is
04. Sailing To Philadelphia
05. True Love Will Never Fade
06. The Fish And The Bird
07. Hill Farmer's Blues
08. Romeo & Juliet
09. Sultans Of Swing
10. Marbletown
11. Speedway At Nazareth
12. Telegraph Road
Бис:
13. Brothers In Arms
14. So Far Away
15. Going Home
Ozzy

knopfler



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Fucked-Bizzar 20.06.2008 12:25:11 отговори + 0 0
Имам чувството, че от статията на стандарт лъха един заблуден "фен". Всеки който слуша Кнопфлер знаеше какво да очаква. И аз исках да чуя много неща от годинките с Dire Straits, но знаех, че това е невъзможно. Май някой хора са останали с пръст в уста и още не разбират, че не са феновете за които се мислят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.06.2008 13:23:38 отговори + 0 0
Shupiluliluma, статията е тенденциозна и съдържа много лъжи. Не става въпрос, че всички трябва да харесват Марк - всеки има различно виждане и усеща нещата различно!! НО!! Има и интелигентен начин да напишеш негативна статия. Явно обаче интелигентността не е на ниво сред редакторите от отдел "Култура и стил" на в-к "Стандарт", което е жалко...
Поздрави
Славина Иванова
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Verlinel 13.06.2008 20:37:54 отговори + 0 0
Ozzy, наистина страхотен репортаж! И аз не съм била на концерта, но се трогнах до сълзи четейки твоята статия. Дано да има повече такива емоционални концерти и вдъхновени ревюта!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

disco партизан 13.06.2008 15:40:11 отговори + 0 0
да, и аз преди малко прочетох точно това. странно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Shupiluliluma 13.06.2008 11:58:36 отговори + 0 0
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-06-13&article=236099
Баси колко са различни двете статии.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Слави 12.06.2008 22:17:29 отговори + 0 0
Сбъдна се една от големите мечти в живота ми...Видях Марк на живо!! Концертът беше невероятен. Благодаря на Марк и групата за върховното преживяване.
Ozzy, ревюто ти написано много майсторски и вдъхновено...благодаря и на тебе.
Слави
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 12.06.2008 13:49:57 отговори + 0 0
Бе умерено харесвам Стрейтс и Нопфлър , не бях там , но направо се увлякох докато четях репортажа!Има хора , които умеят да се изразяват и е удоволствие да четеш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 12.06.2008 13:39:52 отговори + 0 0
И от мен поздравления за остроумното и инстригуващо заглавие и изключително емоционалния материал. Не бях там, но като чета ми се иска да съм била... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fanatik_Priest 12.06.2008 12:03:46 отговори + 0 0
Хитро заглавие И много добър репортаж! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

duende 12.06.2008 11:21:48 отговори + 0 0
Поздравление за репортажа. Много добър. Но и за Марк няма как да не пишеш вдъхновено. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


wiktory 12.06.2008 11:04:37 отговори + 0 0
хей, разплака ме човеко! това, което там едва се удържах да не направя... особено на Brothers In Arms
обичам те. наистина вълшебна вечер... поздравления за репортажа:-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Милен 12.06.2008 10:25:19 отговори + 0 0
Много добър репортаж,един от наи стойностните които съм чел!Даже забелязах флашбак:-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Scorpio 12.06.2008 10:08:44 отговори + 0 0
Поздравления и от мен за репортажа! А дори не съм фен на Dire Straits )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Row 12.06.2008 10:00:58 отговори + 0 0
Макар, че думите са безсилни да опишат емоцията, мога само да кажа: ТАКА БЕШЕ! СБЪДНАТА МЕЧТА, ВЪРХОВНО ЩАСТИЕ! Казват, че най-бърза е мисълта, защото за части от секундата може да те пренесе на другия край на света, или на Луната. По мое скромно мнение, музиката също може да те пренесе навсякъде, пътуването става по-бавно, но е много, много КРАСИВО! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 12.06.2008 09:26:30 отговори + 0 0
Респект за уникалния репортаж, братко!
Наистина трогателен!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Lord Vickeron 12.06.2008 09:06:23 отговори + 0 0
Невероятен репортаж! Ozzy, все едно бях там. Това се казва страст към музиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".