"Master Of Puppets" на METALLICA ще се съхранява в библиотеката на Конгреса на САЩ

25 мар 2016, 08:02 ч. 1533 / 1 37
пред./следв.

   Библиотеката на Конгреса на САЩ, "National Recording Registry", всяка година избира 25 творби, които са оценени като "културно, исторически и естетически значими" и съхранява оригиналите с най-високо качество за идните поколения.

   В изявление на Конгресната библиотека се твърди, че издаденият през 1986 г. като трети албум на METALLICA "Master Of Puppets", "показва, че групата се отдалечава от траш метъл историята и репутацията си, като разработва нови идеи".

   Едновременно с посочването, че "Master Of Puppets" се стреми "да се освободи от траш догмите" се казва и следното: "Трашът, който набляга на скорост и агресия, е реакция срещу поп метъла в началото на 80-те години на миналия век."

 

metallica-1986-master-of-puppets-

още за:

Metallica


Коментари   (37)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


me and eva 26.03.2016 17:09:19 отговори + 0 0
Metal Church са първите,които свирят спиид метал....а Anthrax кръщават стила траш с песента си "metal thrashing mad",от първия си албум "Fistful of Metal"(83)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кольо 31.12.2016 12:58:17 + 0 0
Фистфулчето е от 84-та Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

НЕ! 26.03.2016 14:59:38 отговори + 0 2
Абе, вие етикетите на музиката ли слушате?!
За мен музиката се дели са мо на две. Хубава и лоша. И за сведение на палячото по-долу, докато Мтв беше музикална телевизия (преди около 10тина години), имаше наистина хубава музика във всеки един жанр и стил.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 26.03.2016 16:58:11 + 0 3
Палячо можеш да кажеш на баща ти, ясно? И, само да кажа- като човек който все още се занимава с музика!- няма лоша музика. Има не интелигентни индивиди, които я класифицират като "хубава" и "лоша". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

НЕ! 26.03.2016 21:05:03 + 1 0
Друг палячо визирах, ама щом ти е кеф...и има достатъчно бездарници с музикални инструменти които със зъби и нокти се борят за съществуването на лошата музика Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 26.03.2016 00:06:29 отговори + 3 1
Ако Слейър са истинския Траш, то тогава Криейтър какво е?
Аз относно вмъкването в някакви музикални стилове имам дълбоки резерви. Най- малкото защото, специално Металика са група, която е Първата открила нова страница в Метъла. Никога не съм ги приемал за Траш група. Представете си само- до 1983 има кои групи- Мейдън, Сабат, Джудас, ДиСи, Аксепт, Скорпионите, Саксън. От тези групи, само Джудас, Аксепт и Саксън са 100% Хеви Метъл по тогавашните стандарти на Метъл Хамър. Другите групи са...Хеви Рок, Шок рок- за ДиСи.... И, изведнъж се появяват Металика, които изсвирват Hit the Lights и на останалите банди плюс на цялата редакция на Метъл Хамър им се заваряват пломбите от жици! Бързо, яростно, гневно и....още по-бързо. Това е Метарика 83. До тогава, няма такава музика. Как да я кръстят? Ами- бърза е. Това я откроява. Значи- Спийд Метъл. Логично е. Не може да кръстиш нещо Траш, без да има Спийд. Това е като да измислиш дезодоранта преди колелото... Веднага след Металика излизат Слейър, чийто 84 си е...чиста Металика. И, вече 1985 се променя всичко с идването на Криейтър и първия сингъл на Содом където вече на мен наистина ми се завариха пломбите от ужас...защото много добре си спомням тези години. Та, за мен, именно Криейтър са родоначалниците на Траша. А, вече през 1986 излязоха толкова групи, че не бих могъл да ги изброя. Но, в Траша тогава през 1986-87 имаше групи като Месая, Позест, Артилери, Асасин, Некрономикон, Нюклиър Асаулт и прочее от които ми ставаше тясно в кожата ми... Хелоуин за мен са Откривателите на Спийд метъла. Така си мисля аз. Може и да бъркам нещо, ама съм си сипал едно голямо уиски и ми е гот като си спомням времената в които бях на 15 години- един млад Метъл, току-що откачил по Металика 83....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 26.03.2016 00:52:23 + 2 0
Спийд метълът не е изобретение на Металика. Забравяш Венъм, Мотърхед, Енвил (същите, които ни умориха от скука на концерта на Удо, защото не са мръднали да се променят за над 35 години), позабравените Иксайтър. Каква е ролята на Металика - прави бързия агресивен метъл, популярен.
С траша работата е ясна - американски вариант (Слейър), европейски вариант (Криейтър).
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

the hellion 26.03.2016 09:41:39 + 1 0
По принцип смятам, че нов стил/подстил не възниква изведнъж. Т.е. няма как в един албум да се покаже нещо ново толкова отчетливо, че да бъде забелязано от много хора и да бъде класифицирано като ново, като в същото време нищо подобно да не е било свирено преди това. Просто някои групи имат смелостта и късмета да наложат категорично някои начини на правене на музика, които преди тях са били инцидентни и екзотика. Ще се подкрепя с примери от темата за спийд-метъла. Кога и коя група го е измислила? Ами да видим отделни песни. Screaming for vengeance 1982, Rapid fire 1980, Exciter 1978? И това е само една група (няма да казвам коя, за четящите тук сигурно би било обидно ). Това са прекрасни примери за спийд метъл, но отделни песни! Някои други герои освен тези великани просто направиха цели албуми с тази скорост и вкараха своя саунд като елемент. И пишещите ги забелязаха дотолкова, че тръгнаха да слагат нов етикет на стоката Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 26.03.2016 10:54:47 + 1 1
Феята на Смъртта просто по това време е слушала само най-известните неща, затова си мисли, че Миталицата са открили топлата вода. Горните примери съвсем не са единствените... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

разбирач 27.03.2016 14:19:40 + 0 1
Веднага след Металика излизат Слейър, чийто 84 си е...чиста Металика.
_______________________
Какво?Първо-Show no mercy e 83,освен това няма нищо,ама абсолютно нищо общо с Meталика.Има влияния от Priest,Maiden,Venom.
Второ-по това време терминът траш още не беше изобретен,така че албумът се класифицира по-скоро като спийд/траш/блек метъл.Но в него Slayer за пръв път вкараха онези злокобни рифове които оказаха огромно влияние върху траш,и по-късно и блек сцената.Първия истински траш албум в метъла безспорно е Hell Awaits,a Reign in Blood достигна тавана в стила и се превърна в еталон в траш музиката.Интересното е,че Металика,въпреки огромния си комерсиален успех и над 100млн. продадени албума,никога не достига това влияние върху метъла,както Slayer.Просто двете групи са коренно различни, въпреки привидната си близост като стил,място-ЕлЕй,и години-81г.Още в Master of Puppets,който уж им е най-добрия албум(за мен никога не можаха да надскочат Kill em all,но това е чисто субективно мнение),се забелязват наченки на тази комерсиализация,която се затвърди с албума им от 88г. с онази противна полу-балада One,и смехотворния звук в албума-баса го няма,за да се чуват по-ясно бездарните партии на Ларс,за да избухне в чудовищни размери в Черния албум.Това не означава че е слаб албум или нещо подобно,а просто показва,че Металика винаги са се носили по вятъра(или парите,ако предпочитате)и като добри бизнесмени още тогава усетиха,че стила запада под ударите на гръндж,алтърнатив,индъстриъл,и групи като Нирвана,Гънс и Бон Жови,и бързо-бързо смениха курса.Нещо,което го направиха още няколко пъти в следващите години,което показва,че проекта Металика е много повече бизнес предприятие,отколкото музикална група.В този смисъл имат много повече допирни точки с Kiss например,отколкото с групи като Slayer,въпреки че уж са отговор на комерса в началото на кариерата си,а впоследствие се превръщат във символ на същия този комерс.Нещо като,крадеца вика-дръжте крадеца.
Темите за Kreator,Possessed,Messiah,Sodom,Running Wild с първите си албуми,също са много интересни,но задължително трябва да се споменат и групи като Destruction,Hellhammer,Celtic Frost.Но тук вече навлизаме във водите на прото black/death метъла и става дълга и широка...Само ще добавя,че Kreator не са измислили нищо,камо ли траша,но са първите заедно с Destruction в германската траш сцена(да не забравяме и Endless Pain 85,който е доста блек ориентиран) ,а Sodom започнаха като блек 84/86,и едва 87г.се ориентираха към чистия траш.Seven Churches na Possessed е първия дет метъл албум,а да не забравяме и групи като Sepultura,Razor,Voivod,които също оказват огромно влияние върху стила траш(и дет за Сепултура).Темата е огромна,а това са само съвсем повърхностни щрихи.Със сигурност забравям още много-много групи,но просто става безкрайно.М/у другото,Fast as a Shark също е мн.добър претендент за първото истинско траш парче,въпреки че дори Queen се бутат за родоначалници на траша с някакво парче от 74г.,което е смехотворно разбира се,но за някакъв прото спийд рок енд ролл би могло да мине...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

разбирач 27.03.2016 15:56:42 + 0 0
Забравих да спомена и Bonded by Blood разбира се,който наред с Hell Awaits се явява като магистрален албум в траша. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

4Chlenin 25.03.2016 21:23:37 отговори + 2 3
Judas priest са единствената истинска heavy metal група завинаги Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

the hellion 25.03.2016 23:37:27 + 2 0
Чак единствената едва ли, но са истинския от няколко оригинала, от които се е почнало копиране Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дядо Рок 25.03.2016 17:41:59 отговори + 1 3
Както и да си говорим друго си е да имаш няколко мощтни балади които да гарантират турне на продадени стадиони -и опашки пред касите за още. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Станислав 25.03.2016 17:36:46 отговори + 1 4
Но за едно нещо съм съгласен - Металика никога не са били траш метъл. Всъщност единствената траш банда от така наречената "голяма четворка" е Slayer. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Станислав 25.03.2016 17:11:07 отговори + 7 1
Металика и преди 1991-а са били мултимилионери и са продавали милиони копия от албумите си. До излизането на черния албум, ...And Justice For All продава 3 милиона бройки, групи като Мегадет и Антракс продават няколко десетки(максимум стотици) хиляди копия, кво да си говорим...Тоест и без черния албум, Металика пак са били в пъти по-успешни от всяка друга метъл група(без Мейдън и Прийст естествено). И не я разбирам тая истерия около "баладите" в черния - има само една балада и това въобще е първата балада която групата прави; като ви чета коментарите ше кажеш, че Металика са първата метъл група която е направила балада, баси...Иначе другото в албума си е чист 100% хеви метъл, може би с изключение на Enter Sandman... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Станислав 2 14.08.2017 14:01:12 + 0 0
Адаш,много си зле.Първо в Черния има две балади-"Nothing else Matters" и "The Unforgiven".И второ-това изобщо не им са първите балади.Да си чувал са "Fade to Black". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дедо Рок 25.03.2016 16:10:55 отговори + 2 3
Хеви метъла още преди Металика-1991- показа че е комерсиална стока за големите-огромни пари.Така че абсолютно нормално Металика-1991-мега-ултра-хипер-комерсиален за огггггромните тонове пари.И не само Металиката.Просто със баладите се оказа изключително точен ход до големите пари-стадиони и банкови сметки.А Айрън Мейдън със 1992 и последвалите концертни албуми.1000-процента-машина за пари.И не само те.......Метъла отдавна вече е машина за пари-адски много пари.
Групи като Металика-Скорпионс-Мейдън-AC/DC се възползваха от паденето на Берлинската стена и със големите концерти на Уембли за Ф-МЕРКЮРИ или във Москва на Горбачов просто се подсигуриха за 3 поколения напред.
А Бон Джови-Деф Лепард-Гънс-ако горните банди са комерсиални-тези какви са.......
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хммм 25.03.2016 15:11:28 отговори + 3 12
Металика '91 е поп метъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 25.03.2016 13:57:14 отговори + 6 3
Поп метъл - тъпа измишльотина на някой тъпунгер. Няма такова чудо. Има хеви метъл. Това е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Трол2 25.03.2016 14:04:08 + 2 5
Някои може да са спрели до хевито, ама видове метъл колко щеш, сред тях и поп метъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 25.03.2016 14:06:29 + 4 1
И какво означава поп метъл? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефанов 25.03.2016 14:25:15 + 4 3
Другото наименование на глем-а, предполагам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 25.03.2016 14:43:28 + 2 2
Чувал ли си за ню-метъл? Пусни си ранните албуми на Линкин Парк, Папа Роуч или някоя друга "метъл" бой банд и ще разбереш що е то "поп-метъл". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 25.03.2016 15:10:11 + 11 3
Така де, през 80-те стиловете глем метъл и глем рок са били определяни като поп музика, особено сред феновете на Истинския Метъл.

Тогава по MTV не са излъчвали метъл, а главно глем музика, като това е един от най-комерсиалните поджанрове на метъла. Тогава се навъждат десетки глем групи, които свирят това, просто защото е популярно. След дебютния албум на Guns N' Roses в края на 80-те, а по-късно и раждането на грънджа и алтернативното движение, глем музиката бавно замира и много малко (глем) групи остават популярни.

След '94 година нещата стават съвсем по-зле. Кърт Кобейн умира. Грънджа умира. Алтернативната музика излиза от контрол. Джъстин Бийбър се ражда. KoRn издават дебютния си албум, в който реват за това колко неразбрани са, като така се заражда един нов подстил - ню-метъл. Чиято тематика е точно това - колко неразбран и нещастен си.

Откак KoRn издават дебютния си албум, се навъждат безброй ню-метъл бой банди, които претендират да бъдат "метъл" (но всъщност са просто женчовци, позьори и емота)... и до 2004-2005 това е най-популярния поджанр в метъла. Но къде са китарните сола? Какво е това реване? Това рапиране ли трябва да бъде? Защо барабаните звучат като тенекия? Ами текстовете? Разбити сърчиа, вафлички, храсти, меки китки, маргаритки, депресия, тийнейджърски гняв. Това дори не е метъл!

От 1998-2004 MTV върти единствено ню-метъл, залъгвайки 12-годишните си зрители/слушатели, че слушат нещо "БрУтАлН0", докато Истинския Метъл е напълно игнориран. Подобно глем музиката, ню-метъла също губи популярност и MTV му дърпа щепсела.

Тогава MTV дава зелена светлина на един еднакво позьорски и еднакво ЕМО стил - метълкор. Докато ню-метъл групите сменят стиловете си или направо се оттеглят от метъл сцената (на която никога не са били), нови женчовци и нови позьори започват да реват за това колко нещастни и неразбрани са. Така и до ден днешен...

Така става, когато една телевизия диктува на цял свят какво да слуша и какво да бъде популярно. Така става, когато група безмозъчни зомбита следват вкусовете на масите. Но истинската сила идва отвътре, а не от другите! Метълкора също ще замре, а на негово място ще се появи друга "метъл" позьорщина... Но Истинския Метъл е безсмъртен! Когато всички тенекии бъдат забравени, Боговете на Метъла все още ще бъдат на върха и ще всяват страх в сърцата на грешниците!

СМЪРТ НА ФАЛШИВИЯ МЕТЪЛ!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 25.03.2016 16:03:21 + 12 0
Терлик, ставаш за проповедник. Докосна ме дълбоко в душата ми Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хммм 25.03.2016 16:05:55 + 3 1
Така е. С тази разлика, че MTV от години върти само повърня като безсмислени реалити шоута, които са дъното на културната деградация. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

разбирач 25.03.2016 11:27:31 отговори + 7 11
Те никога не са свирили траш,та да се отдалечават от него.Харесвам им първите албуми,но истинския траш са Slayer,Exodus,Testament,Dark Angel+Kreator,Sodom,Destruction и някои други.Миталицата са спийд до 88г.От 96г. натам стилът им може да се определи като боза. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефанов 25.03.2016 11:49:02 + 3 5
Overkill спадат към тези някои други, шогун.
Фейо, с този коментар не изби рибата, но изби малко кафе от устата ми.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванката 25.03.2016 12:11:55 + 2 2
скрии се брачед .. разбирачите в харвард Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kuzman 25.03.2016 12:25:44 + 4 3
Абсолютно вярно. Металика никога не са били траш. Всички си ги знаехме като спийд още през 86-а, 88-а. И така ги определяха официално /по списания и др./. Кога се набутаха в траша, че и в голямата четворка, не знам. И за стилът им след 96-а, също съм съгласен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 25.03.2016 14:41:45 + 4 1
Простете невежеството, но Металика не бяха ли едни от създателите на траша?! Именно те бяха една от причните траш метъла да се популяризира. Да, може би вече са далеч от стила (особено след изцепката през 2003), но си остават едни от главните фигури на този жанр.

А пък и кой знае как ще звучат за в бъдеще...

(ще се изкефя на инди рок или нещо шейсетарско от сорта на Бийтълс)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Di' 25.03.2016 15:23:30 + 3 2
Е, да де да. Само където като идват насам, Васил Левски е техен, нали така. А всички тези, които изброи, все по заличките се набутват. Защо, ли?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 26.03.2016 11:43:53 + 2 0
Боза наистина е доста точно стилово определение Не, че не съм ги слушал като малък де Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ttt 25.03.2016 10:26:00 отговори + 6 17
Поредната тъпа новина, свързана с "бившите" трашари и настоящи богаташки гъзета Метлица. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 25.03.2016 11:08:21 + 9 4
Простете, но Вие сте изключително нерафиниран индивид. Възпитанието не ми позволява да Ви напиша, какво именно мисля за Вас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ttt 25.03.2016 17:30:39 + 1 5
Истината боли. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".