Max Cavalera: "Тъй като не знаят точно какво ще чуят на концерт на SOULFLY, феновете идват с любопитство да ни гледат"

24 юли 2023, 16:18 ч. 2637 / 28 5
пред./следв.

   Поводът за блиц интервюто с Max Cavalera е поредният концерт на SOULFLY в България. Този път поканата е от "Blue Hills Evennts", които съдействаха и за интервюто с музиканта. Шоуто е в Летния театър в Пловдив на 29 юли със съпорт LAST HOPE (поръчай билет онлайн) и ще бъде осмо за "племето на Max" у нас, както и 20 години след първата лайв изява на SOULFLY в България.

   Интервюто е излъчено в предаването "От другата страна" по радио "Варна" на 17 юли.

 

Привет, Max, какъв ще е сетлистът на SOULFLY при гостуването ви в България и последния албум на групата "Totem" ли ще е в основата му?
Със сетлиста представяме цялата кариера на SOULFLY. Което смятам за страхотно. Разбира се, че изпълняваме песни от "Totem", но в същото време свирим композиции от цялата кариера на групата. SOULFLY достигнаха до нивото, на което всички вече ги познават. Днес групата е под светлината на прожекторите. Изминаха четири години от последното ни стъпване в Европа. Смятам, че феновете се вълнуват много, защото след четири години отново имат възможност да ни видят. За това и решихме да изпълняваме по малко от всичко. Съставили сме компилация от известни песни, като сме включили и непознат материал, както го наричам - композиции, които може би ще са изненада за феновете. Т.е. опитваме се да изненадаме хората, с парчета, които те едва ли ще очакват. Знам, че всеки може да влезе в Интернет и да открие сетлиста, който изпълняваме, но когато дойдем в България, със сигурност ще приготвим няколко изненади.

Чудесна новина. Но как се поднасят изненади днес, когато всичко е на един клик разстояние?
Не е лесно, но ние сме способни да го направим. Всичко зависи от желанието. Успяхме да запазим в тайна цялата работа на CAVALERA CONSPIRACY по презаписите на "Bestial Devastation" и "Morbid Visions". Това стана преди две години. Запазихме пълно мълчание. Никой не знаеше с какво сме се захванали, докато не се разкрихме. Все още има някои неща, които можеш да запазиш в пълна секретност. Трудно е, но не и невъзможно. Същото се отнася и за сетлиста. Винаги има песни, които можем да изпълним, без публиката да ги е очаквала и които ще бъдат изненада за нея. Този подход много ми допада. Точно заради това, че никога не са наясно какво ще чуят на наш концерт, феновете идват с любопитство да ни гледат. Със сигурност имат някаква представа, но тя не покрива напълно действителността. Независимо че живеем в дигитална ера, в която информацията е достъпна, винаги има възможност за някоя изненада.

Занимаваш се с музика 40 години. Има ли все още нещо, което може да те изненада?
Това се случва всяка вечер. Тази музика е толкова специална. В нея има много голям духовен аспект. Опитваме се да превърнем, доколкото можем, нашите концерти в духовно-племенни събирания. Всяка вечер трупам впечатления от реакциите на феновете. Дали те преживяват концертите по един и същ начин. Това е нещо специално. Много е трудно да облека в думи онова, което виждам, за това използвам думата "духовен". Тя най-много се доближава до онова, което се опитвам да обясня. Да, не звучи много метъл, когато кажа "духовен". Според мен, обаче, е супер, защото в тази музика има нещо, което я отличава от всички останали стилове. И това е страстта, която препуска с нея. Уникална е. Знаеш ли, имам фенове, които са с мен през всички тези 40 години. В същото време имам и нови, които буквално са ме открили вчера. Комбинацията от тях е много вълнуваща. Прегръщаме нови фенове и в същото време се радваме, когато виждаме как на следващия концерт старите се завръщат и все още се наслаждават на музиката след всички тези години.


След 40 години развитието на Max Cavalera и SOULFLY отговаря ли на първоначалните ти планове?
Никога не е точно така, както сме си го мислили. А и никога не сме имали някакъв точен план. Всъщност никога не е имало план. Дори, когато създавах SEPULTURA. Напротив, просто разполагаш с късчета надежда, откъслечни идеи, какво би искал да правиш. Тези фрагменти се променят с времето, но според мен това прави пътят интересен. При мен винаги е ставало въпрос за връзката ми с феновете. И тази свързаност е уникална. Всяка вечер, колкото мога, наистина отварям душата и сърцето си за феновете. Опитвам се да споделя с тях вътрешното ми "Аз" по възможно най-дълбокия начин. В това се крие красотата, човече. Когато го постигаме с метъл, се превръщаме в голяма сила. В същото време всяка една песен, която изпълняваме, представя една цяла ера от историята ни. Когато свирим "Eye for an Eye", се пренасяме преди 25 години, когато беше поставено началото на SOULFLY. Напълно съм наясно, че следващият албум на групата ще бъде различен. Не знам по какъв начин ще стане, но със сигурност няма да се опитвам да се повтарям. В SEPULTURA аз бях този, който системно подтикваше към създаването на нещо ново и различно. Днес съм много щастлив от образа и съдържанието на SOULFLY. Смятам, че сме постигнали страхотно ниво. Групата е много уважавана. Връзката ѝ с феновете е несломима. И съм фокусиран върху нейното бъдеще. Любопитен съм какво ще ни поднесе. Продължавам да се надявам, че ще издаваме страхотни албуми и в следващия - тринадесетия, ще използвам всичко от предишните дискове. Числото е специално и ще се опитаме да създадем наистина специален албум.

Значи не си фаталист?
Не, в никакъв случай. Преди няколко дни си говорехме със сина ми (Zyon Cavalera, бел. ред.), който свири на барабани в SOULFLY. Казах му, че понякога музикантите изпадат в умиление по т.нар. "златни години". Въпреки че имам страхотни спомени от миналото, точно днес е най-великото време от живота ми. Защото споделям моментите с него. Той участва в SOULFLY с мен. Това беше мечтата ми, когато се роди. В моята представа за времето, точно в момента преживявам златните си години. И съм убеден, че всеки може да го усети. Особено с това европейско турне на SOULFLY. Всички концерти са претъпкани. Феновете се вълнуват да ни гледат отново. Мисля си, че тази четиригодишна пауза ни се отразява много добре. Защото появата ни всяка година може да отегчи хората. Понякога е по-добре да почакаме четири години. Надявам се, че и в България ще е същата лудница. Надявам се, че феновете нямат търпение да ни видят.

Най-ценното нещо за теб в музиката днес?
Това за мен е автентичността. Да бъдеш автентичен, да бъдеш себе си. Точно това харесвам в SOULFLY. Ние свирим различно от другите групи. Нашето изпълнение не е перфектно. Но на мен ми харесва. Харесва ми факта, че е несъвършено. Защото е човешко. Животът е такъв. Това е нашият живот. На сцената не зависим от подложки и други подобни неща. Всичко там, отпред, е създадено от нас, от ръцете ни и гласовете ни. Това е истинският дух на рокендрола и смятам, че е страхотно.

Свириш в SOULFLY със сина си Zyon. Със сигурност си го научил на много неща. Но той с какво допринася?
Той е много енергичен. Внася в групата свежест и младежки дух. Аз съм вече стар. На 53 съм, скоро ще стана на 54. Zyon внася в SOULFLY младежко сърце. В същото време е луд по музика. Притежава онзи глад характерен единствено за младите хора. Комбинацията от неговия млад ум и сърце с моя опит изгражда една много добра основа. Не знам. Наистина на живо звучим много свежо. Саундът е страхотен. Отборът от музиканти, които сме се събрали - аз, Zyon, Mike Leon и Mike DeLeon, в момента звучи наистина много стегнато. Може би, защото свирим много. Направихме деветседмично турне в Америка. Когато правиш турнета, се превръщаш в машина. Което е страхотно. А синът ми Zyon допринася с младостта си и внася нов дух в групата. Понякога една банда се нуждае точно от това след толкова много години. Хубаво е, че ние го имаме.

 

soulfly



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Наблюдател 25.07.2023 16:06:28 отговори + 2 0
Без Макс няма Кавалера! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aries 25.07.2023 15:07:36 отговори + 3 0
Чудесно интервю! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 25.07.2023 05:32:32 отговори + 5 2
Остават 5 дни до концерта и вече имаш билет? Браво Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Промоутър 25.07.2023 02:30:58 отговори + 5 3
Тва ще е брутално шоу. Вече имам билет Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 24.07.2023 16:47:10 отговори + 8 9
Макс трябва да спре с кавърите на Сепултура и да започне да пише сериозна музика както само той може. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".