Метъл хеттрик в София - KREATOR, VADER, DAGOBA!

25 яну 2018, 08:58 ч. 3039 / 4 21
пред./следв.

   В зимната вечер на 24 януари подлезът пред клуб "Mixtape 5" беше стъписваща гледка за случайните минувачи - плътна тълпа в черно се придвижваше стъпка по стъпка към входа на клуба, над кожените якета и дългите коси се кълбяха облаци цигарен дим и всеки незапознат би си изкарал акъла. За всеки запознат обаче гледката беше наслада за очите и той с удоволствие се вливаше в редиците, домогващи се до заветния вход, иззад който вече се носят звуци, които те карат да пристъпваш нетърпеливо, защото обявеният начален час вече отминава, въпреки малкото (но своевременно съобщено) закъснение, а когато знаеш, че концертът се организира от "BGTSC", е изключение, ако всичко не върви като по часовник.

   Концертът за "три генерации метъл фенове", както сполучливо бе промотиран, започва с французите DAGOBA и въпреки че по време на сета им публиката все още влиза в залата, пред сцената има доволно количество народ, дори приятно изненадващо много. Залата се разпродаде едва два дни преди събитието, поради което нямаше как то да бъде преместено другаде в последния момент, и скоро започва да става задушевно - никога отвъд границата на поносимото, за щастие.

   DAGOBA всъщност не са никак млада група, съществуват от над 20 години, първият от седемте им студийни албума е издаден преди 15 години. Като съпорт на KREATOR в Европа представят съвсем новия си диск "Black Nova" (2017), но всъщност от него чухме само едно парче ("Inner Sun"). Мелодичният дет и груув метъл на марсилците, обогатен с индъстриъл влияния, бе посрещнат радушно. Групата бе за пръв път в страната ни, но вероятно няма да е за последен - живото изпълнение се отличаваше с голяма енергия, доволна комуникация с публиката, прилично разнообразие в парчетата. Нелепо е за банда на две десетилетия да се казва, че има потенциал, но за непредубеденото око и ухо момчетата звучаха съвсем младежки и свежо, новият албум е посрещнат с положителни реакции, общото впечатление от сета им също е позитивно, така че със сигурност спечелиха нови фенове и интереса на голяма част от публиката.

Сетлист на DAGOBA:

01. I, Reptile
02. The Man Yоu're Not
03. Inner Sun
04. Whеn Wintеr...
05. The Sunset Curse
06. The White Guy (and the Black Cerеmony)

dagoba


   Оттегляйки се от сцената точно по график, французите оставиха добре загрята тълпа, която се разпръсна стратегически из последните местенца с добра видимост в очакване на шестото появяване на VADER на българска сцена. Забавно съвпадение е, че имената и на двете групи са вдъхновени от "Междузвездни войни" - любопитен факт, който нямаше да съществува, ако DECAPITATED не бяха принудени да отменят всичките си дати, след като бяха арестувани в САЩ и задържани там до изясняване на случая. За щастие наскоро обвиненията бяха свалени, но междувременно мястото им в турнето с KREATOR заеха сънародниците им.

   Групата на Piotr "Peter" Wiwczarek празнува 25 години от появата на първия си албум "The Ultimate Incantation" (1992) и по този случай го изпълнява целия на живо. За почитателите на новите творби на бандата остава надеждата да видят любимците си с различен сет следващия път, но това пътуване назад във времето на 90-арския дет метъл е безценно и разбира се, уникално, затова можем само да се радваме, че от неприятната случка с DECAPITATED излезе потвърждение на поговорката "всяко зло за добро". За почитателите на VADER, разбира се.

   "Добър вечер, София!" на български отекна мощно в микрофона и след още няколко реплики за допълнително нажежаване на вече разгорещената атмосфера, поляците стовариха размазващата мощ на "Vicious Circle" върху публиката, с цялото зло великолепие на китарите на Peter и Marek Pająk "Паяка" и барабанните погроми на James Stewart. Времето е нещо относително, щом група, започнала съществуването си в началото на 80-те години, не само успява, но и няма никакъв проблем да препуска с дивия ритъм на първия си албум четвърт век по-късно. "The Final Massacre" отговори напълно на името си - безмилостна месомелачка, струните на китарите режеха глави, а барабанните палки с гръмовните си удари се забиваха дълбоко, още по-дълбоко право в сърцето. Последва "Testimony", а след това си припомнихме, че някога албумите имаха "А" и "Б" страна и се мислеше специално кое парче къде да влезе - този спомен се върна с "Chaos", първата песен от "Б" страната. Гласът на Peter помиташе с мощта си, цялата група като едно сплотено цяло излъчваше талази енергия, пред сцената вреше и кипеше - VADER отново бяха на шеметно високо ниво. Но "The Gods of violence awaits!", затова с края на "Breath of Centuries", преди да зазвучи емблематичният марш от "Междузвездни войни", бележещ финала на шоуто, Wiwczarek се провикна: "Ще се върнем!" Задължително!

Сетлист VADER:

01. Dark Аge
02. Viciоus Circle
03. The Crucified Ones
04. Thе Final Massacre
05. Testimony
06. Chaos
07. One Step to Salvation
08. Dеmon's Wind
09. Decapitаted Saints
10. Breath of Centuries


 

   Не успяхме да видим KREATOR миналото лято в Бургас поради отмяната на фестивала "Summer Chaos". Дочуваха се недоволни гласове, че групата вече е идвала "толкова много пъти". Това явно се отрази и на продажбите за този концерт и въпреки че накрая пак имаше желаещи, които не успяха да си купят билети, по-голяма зала едва ли щеше да бъде прилично запълнена. Което е жалко, защото Mille Petrozza и компания са в страхотна форма, албумът "Gods of Violence" (2017), който представят с това турне, получи много добри отзиви от критици и фенове и дори успя да заеме първо място в класациите в Германия - все фактори, които говорят, че си струва такова събитие да се посети. И наистина си струваше. Mille сякаш омагьосваше публиката и тя откликваше и на най-малкото му движение. Още в самото начало, след "Hail to the Hordes", се заформи мошпит, умело подклаждан от фронтмена, за цялостната атмосфера допринасяше умело изградената концепция на осветлението, изобилното количество пушек, особено подходящ акцент във "Phobia", а сетлистът включваше, освен пет парчета от новия албум, посрещнати с ентусиазма, обикновено запазен за класиките, прилична разходка из творчеството на тевтонците. Разбира се, при четиринайсет албума, от които да се избира, сетлистът може да е различен всеки път, без да се повтаря нито една песен, и пак всички да са доволни (или винаги да има недоволни).

   Без угризения може да се заяви, че присъствахме на чудесно изграден концерт с отличен звук, групата в лицето на Mille беше в непрекъсната комуникация с публиката, енергията не спадна нито за миг.

   Когато в един момент на сцената се развя знаме, за всекиго беше ясно какво следва - "Flag of Hate". Тъкмо човек си мисли, че не може преживяването да стане по-наситено и интензивно, и чува следващата песен, после следващата - всяка като че ли нагнетява още и още емоция, а в същото време е идеалният отдушник. Това е то магията на метъла.

   След забележителната "Gods of Violence" започна още едно "вехто" парче, посветено на всички "от старата школа" - "Total Death", отново от първия албум на групата "Endless Pain" (1985). След него Mille отбелязва: "Събрали сте се доста нагъсто, плътно един до друг. Точно като концертите през 80-те!" и избухна "Hordes of Chaos" - съвсем тематично. Задушевно към задушно беше, наистина, вентилацията се усещаше от време на време, но като цяло атмосферата си остана нагорещена - и в буквален, и в преносен смисъл. До самия си край това беше концерт, който те разглобява и събира парчетата наново, само за да те попилее пак в следващия миг.

   Но наистина всяко нещо си има край и след "Totalitarian Terror", още една от новите композиции, Miland "Mille" Petrozza, Jurgen "Ventor" Reil, Christian "Speesy" Giesler и Sami Yli-Sirnio се оттеглиха от сцената за кратко, преди да се завърнат устремно за биса. По-мелодичната и болезнено откровена "Fallen Brother" бе последвана от "Betrayer", посветена на другите две групи и на феновете, а същинския финал заби величествената "Pleasure to Kill".

   Така от началото до самия край KREATOR отново показаха как се прави, раздавайки се в пространството на "Mixtape 5" не по-малко, отколкото на голяма сцена с хилядна публика - и точно там се надяваме да е следващата ни среща с тях.

Сетлист на KREATOR:

01. Intro: Mаrs Mаntrа
02. Phantom Antichrist
03. Hail to the Hordes
04. Enemy of God
05. Satan Is Real
06. Civilizatiоn Collapse
07. People of the Lie
08. Flag of Hate
09. Phobia
10. Gods of Violence
11. Total Death
12. From Flood into Fire
13. Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
14. Violent Revоlution
15. Totalitariаn Terror
Бис:
16. Fallen Brother
17. Betrayer
18. Pleasure to Kill

 

Текст: Гергана Стойчева - Нуша
Снимки: Ивайло Хранов

 

   Още фотоси от събитието може да разгледате в нашите галерии: KREATOR, VADER, DAGOBA.

 Коментари   (21)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Hellraze 28.01.2018 20:23:47 отговори + 3 0
Наистина ли не са свирили "Tormentor"????? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пенка Раздавачката 29.01.2018 11:55:52 + 3 0
Да немаше Торментор, бахти мистерията. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dfdgfd 27.01.2018 01:15:08 отговори + 13 0
Имаше едно маце с пънкарска прическа, мрежеста блузка и син потник - Не знам коя си, НО ТЕ ОБИЧАМ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бири-Мири 28.01.2018 13:20:34 + 12 0
Да ... готина мацка - слабичка с черен кожен панталон.По едно време беше до мен Успех Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dfdgfd 29.01.2018 01:31:59 + 8 0
От тогава я търся из фейса, не мога да я открия... Ще я търся цял живот, мерси! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

най-големия концерт 26.01.2018 00:48:22 отговори + 15 1
беше на Содом -1991г в София.....15 хиляди публика....звука кристално чист и мощен....китара,бас,барабани ,вокали...едно към едно със студийните записи,без никакъв компромис.......жесток концерт
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kuzman 26.01.2018 10:17:28 + 11 1
Там бях! Много метъли имаше верно! Ама едно време като цяло имаше повече метъли. Сега само Шушана и Криско дееба... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Винервайс 26.01.2018 15:20:17 + 9 0
"...звука кристално чист и мощен....китара,бас,барабани ,вокали...едно към едно със студийните записи,без никакъв компромис..." - Точно така НЕ беше Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dismember 25.01.2018 20:04:22 отговори + 7 12
На Нуша да й го намуша. Поставям отличен шест за есето. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 25.01.2018 18:53:04 отговори + 8 7
Страхотен концерт. В ляво от пулта звука си беше супер .Даже бих казал че китарата на виртуоза Сами е едно към едно със студийните записи с изключение на началните секунди на "Totalitarian Terror".Нормално китарата на Миле беше малко по-слаба,но достатъчно отчетлива.Барабаните на суперско ниво,баса приемлив.Микрофон - Миле си "ръмжи" както само той може. Без никакви забележки. Криейтър от албума Enemy Of God са основоположници на "нов жанр" в траша и една от малкото неизчерпани групи, успяваща да ме впечатлява с всеки следващ албум. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Калин 25.01.2018 18:18:13 отговори + 13 2
Издушихме се ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Опа 26.01.2018 09:18:39 + 6 7
Не ти ли беше скъпо/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

АзАз 25.01.2018 17:49:43 отговори + 5 4
До авторката Нуша-супер репортаж,съдържателен,листа и т.н,но имам само една малка забележка-изреди всички от Vader без Tomasz "Hal" Halicki на баса.Съжалявам моето момиче,не искам да те обиждам,но Vader заслужават да бъде изброен всеки един от тях
До останалите-знаете на концерти как е-кой превари,той завари.Тези,които чакат да влезнат в последния момент на SOLD OUT си остават най-отзад-прост факт
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kuzman 25.01.2018 16:11:30 отговори + 13 6
Звука не беше толкова добър "колкото всеки път". На сета на Криейтър беше ужасно усилен, имаше брумове, тонколоните буквалко "пърдяха", Миле крещеше ужасно /не знам не си ли чуваше микрофона в монитора/, имаше микрофонии, песните се познаваха след 30-така секунда, щото всичко се беше замазало като звук... въобще - не беше на ниво. Това не се отнасяше за звука при първите две групи. Само на Криейтър. А се очакваше да бъде обратното. Всъшност Дагоба се чуваха най-добре и за това най им се изкефих, въпреки че отидох за Криейтър. P.S. Никой не е пушил в залата. Хората пушеха само електронни цигари. Специално се оглеждах за това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 25.01.2018 17:05:39 + 9 0
Както казах по-долу, по време на сета на Вейдър само около мен видях двама души да палят цигара. Все още знам как изглежда огънче от запалка и запалена цигара. Със сигурност не като електронна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

панцер 25.01.2018 17:11:00 + 13 1
Аз не съм бил на концерт в зала, клуб или каквото и да е, където да не се пуши. Дори не съм бил на концерт, на който да съм видял някой от охраната да прави забележка на скапаните пушачи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 25.01.2018 19:47:26 + 10 0
Това, че се прави, не значи, че е окей да се пуши на закрито - поради ред причини Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 25.01.2018 14:48:56 отговори + 19 6
За пръв път толкова слаба организация от страна на BGTSC. Адски разочарован съм - редял съм се да вляза близо час и изтървах изцяло сета на Dagoba - банда, която надали ще видим пак у нас. Малко след моя ред на гардероба пък сложиха табелка, че няма места в гардероба. Е, бива ли, януари месец да ни набутат като сардини в клуб и да няма къде да си оставим зимните дрехи вътре. Някой да си тръгне от концерта в линейка ли очакват, за да им светне лампичката,ч е нещо не е наред? През цялото време пък из клуба имаше орки, пушещи си цигарки необезпокоявани. Много зле. Като оставим това настрана, Vader и Kreator се представиха много на ниво и концертите от тяхна страна бяха супер. Звукът, както винаги в Mixtape, също беше на ниво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bai Mile 25.01.2018 15:11:51 + 4 5
Абе не знам дали си прав за цигарите - аз съм супер чувствителен на цигарен дим и не усетих нищо. Имаше хора с електронни цигари, но не видях такива които да пушат вътре. Иначе щях да им спретна един мошпит около и върху тях. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 25.01.2018 15:56:34 + 9 0
По време на сета на Вейдър стоях по-отзад, до пулта. Само около мен на две места някакви дебели чичаци си палиха цигари. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 25.01.2018 17:20:21 + 6 9
Много добре и бързо се влизаше. Ако си дошъл късно и си очаквал да влезнеш за 5 минути е друг въпрос. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".