Метъл стакато - вихрено начало на "Sofia Solid" на 28 юни

29 юни 2023, 09:01 ч. 2822 / 2 9
пред./следв.

   Предвид биполярното време през последните няколко седмици у нас, дъждовните концерти се превърнаха в особена тенденция. Но въпреки това, на 28 юни за пореден път стана ясно, че не съществува сила, способна да спре жадния за жива музика меломан.

   Организираното от "Fest Team" събитие се проведе по план - пропускателният режим беше на ниво, а предварително обявеният график - спазен. Първият ден от концертната серия "Sofia Solid" в столичния колодрум "Арена София" премина под флага на жанровото разнообразие. Започна с типичния за Скандинавия мелодичен дет метъл на DEADSCAPE, продължи със сиатълския груув на HELLION STONE, премина през дивашката комбинация от ню метъл, поп и алтърнатив рок на BLIND CHANNEL и завърши с добре познатите на българската публика метълкор ветерани BULLET FOR MY VALENTINE.

   Честта да отприщят меломана у всеки един от посетителите имаха родните мелодет метъли DEADSCAPE. От скоро те са секстет - новото попълнение в бандата се казва Edgar Monreal. Свири на клавишни и помага с чистите вокали в някои от парчетата. Мероприятията на DEADSCAPE в обновения им състав се броят на пръстите на една ръка, но по всичко изглежда и звучи, че бързо са се нагодили към новата динамика в екипа си и са по-нахъсани от всякога. Макар и все още прииждаща в голямата си част, публиката се наслади на скандинавския им метъл. Както на всички техни концерти, така и този път контактът с публиката беше на ниво. Те бяха и единствената група за вечерта, която успя да извади позитив от влошеното време, тъй като то допринесе за създаването на атмосфера, напомняща на меланхоличния север.

deadscape

 

   Влизат в едно студио Eddie Vedder, Dave Grohl и Sully Erna и започват да правят музика. Резултатът е HELLION STONE. Втори на сцената бяха свежите столичани, които са една от отличаващите се банди в родния ъндърграунд. Шегата в началото на абзаца не е случайна, тъй като звученето им напомня именно на интересна комбинация между сиатълския гръндж и модерен и енергичен хард рок. Тяхното време също беше ограничено, но това не им попречи да развеселят публиката както с музиката си, така и с шегите на фронтмена Иван Попов. Не след дълго приятното пътешествие из Сиатъл приключи и присъстващите се върнахме в една по-различна Скандинавия.

hellion stone

 

   Дивите финландци BLIND CHANNEL не са напълно непознати на българската публика. За пръв път дойдоха тук през 2018 г. като съпорт на HOLLYWOOD UNDEAD в столичната зала "Универсиада" (бел. авт. - Абе, с тази зала к'во става?). Тогава съдбоносната Евровизия за тях тепърва предстоеше. Музикалният конкурс оказа голямо влияние върху начина, по който кариерата им се разви. Едва две години по-късно, те вече са под крилото на лейбъла "Century Media Records" и са в най-добрата си форма от години насам.

   Първият, но далеч не и единствен мошпит за вечерта, се заформи именно по време на техния сет. Динамичната им енергия зарази публиката още щом стъпиха на сцената и този обмен на настроения продължи до края на тяхното изпълнение. Умението им да преминават плавно както от бързи ню-метъл парчета до по-мелодични поп рок песни, така и през по-бавни и стадионни песни, е ясен знак за музикалната им гъвкавост. Всеки един от членовете на групата имаше своите моменти, в които да изпъкне с индивидуалните си таланти, показвайки какви всъщност са най-силните черти на BLIND CHANNEL.

Сетлист на BLIND CHANNEL:
01. Happy Doomsday
02. We Are No Saints
03. Died Enough For You
04. Lose Yourself (Eminem cover)
05. Over My Dead Body
06. Bad Idea
07. Flatline
08. Left Outside Alone (Anastacia cover)
09. Balboa
10. Dark Side


blind channel

 

   Скоро настъпи време за гвоздея на програмата в първата вечер на "Sofia Solid". Макар BULLET FOR MY VALENTINE да стъпват на българска почва за четвърти път, това им идване е втория хедлайнърски концерт на групата у нас. Още с излизането им на сцената събралата се публика се екзалтира сякаш от доста време е чакала точно такъв концерт, за да презареди житейските си батерии. Сетлистът беше внимателно подбран, включвайки песни от 6 от 7-те студийни записа на уелските метъли. Всяко едно от изсвирените парчета изваждаше наяве есенцията на BULLET FOR MY VALENTINE - смесица между тежки рифове, докосващи душата мелодии и припеви и емоционално заредени текстове. Същевременно песните се различаваха една от друга в това, че носеха характерните белези за звученето на BFMV през периода, в който са били издадени.

   Фронтменът Matt Tuck дирижираше вечерта с неповторима харизма и високи вокални и китарни умения, към които допринасяха китаристът Michael Paget и басистът Jamie Mathias. Ударникът Jason Bowl не остана по-назад и също даде всичко от себе си, за да може публиката да види и чуе защо той е избран за барабанист на една от най-успешните метъл групи от Острова. Изпълнението на BULLET FOR MY VALENTINE си беше един вид мастърклас на тема "Как се прави истинско шоу когато си модерна метъл банда?". С началото на откриващата "Knives" до края на емблематичната "Waking the Demon", Matt Tuck и компания показаха нагледно защо продължават да бъдат смятани за една от най-важните банди за развитието на съвременната рок и метъл музикална индустрия.

   Публиката беше неразделна част от това уравнение. Едни фенове пееха дума по дума всяка една от 14-те песни, други скачаха, а трети забъркваха мошпит след мошпит. А някои - и трите. Чувството за едно голямо семейство, което продължава да бъде все така силно през годините, беше налице. Редом с него силно се усети и страстта, която всички споделят към музиката на BULLET FOR MY VALENTINE. Концертът им беше показно за непоколебимия и постоянно развиващ се талант, който имат и способността им да се свързват на енергично ниво с публиката, за да напипат и извадят наяве точно това, което им е нужно, осигурявайки едно безмилостно и незабравимо преживяване на своите фенове.

   Накрая, но не на последно място - скоро очаквайте интервюто, което Matt Tuck даде за WeRock.bg преди концерта на бандата в столичния колодрум "Арена София".

   "Sofia Solid" продължава днес на същото място с AMON AMARTH, KREATOR и BLEED FROM WITHIN.

Сетлист на BULLET FOR MY VALENTINE:
01. Knives
02. Over It
03. Piece of Me
04. 4 Words (to Choke Upon)
05. You Want a Battle? (Here's a War)
06. Shatter
07. All These Things I Hate (Revolve Around Me)
08. Scream Aim Fire
09. The Last Fight
10. Rainbow Veins
11. Don't Need You
12. Your Betrayal
13. Tears Don't Fall
14. Waking the Demon

 

Текст: Eino
Снимки: Иво Канин


   Над 120 снимки на BULLET FOR MY VALENTINE, BLIND CHANNEL, HELLION STONE и DEADSCAPE може да разгледате в нашите галерии.

 

bfmv



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


jimmy 29.06.2023 13:50:59 отговори + 3 1
А в Лауда имаше Вектор и се получи доста стабилно шоу за феновете на по олд скул метъла Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sulfric 29.06.2023 18:48:50 + 3 0
Добре беше Vektor,но в този бар звукът е покъртителен... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 29.06.2023 12:05:04 отговори + 8 1
Аз се изкефлих.
А на Сърдитко Петко празна му торбичката.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Alteran 29.06.2023 11:36:12 отговори + 12 0
Определено имаше повече хора, отколкото 2019 в Арена Армеец. Защото, нека да си го признаем, от първия ден нямаше група, освен Бфмв, която да може да привлече повече от един Микстейп хора. Всички знаем за кого реално бяхме там. Бфмв бяха във феноменална форма. Може би най-добрия им концерт от всички 4 дотук.

Сигурно щеше и още повече хора да има ако имаше двудневни билети (на разумна цена). Коалициите ни не са коалиции, фестивалите не са фестивали... Голяма простотия е това с липсата на двудневни билети. Дано тази практика да не се повтаря пак от Фест Тийм.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 29.06.2023 10:03:05 отговори + 10 8
Искаш да гледаш BFMV и съпорт за колко? За 20 лева? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sixxx 29.06.2023 09:56:11 отговори + 15 6
Цялостната концепция на организаторите беше сбъркана. Нормално е да не е имало чак толкова хора. Булет 100 кинта, Екзит в Сърбия с изпълнители като Prodigy, Wu tang clan и Skrillex - 150 лева. Не става така. Можеше да си го направят фестивал с днешния концерт и да има общи нормални билети и щеше да е друго. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


jimmy 29.06.2023 13:41:55 + 7 0
Имаше в последния момент врътка,в която ако имаш билет за Амон Амарт този за Булет ти струва 60 кинта, но това май само по имейл то го казват. Тези скрити промоции и необяснената промяна в цените от днес за утре е доста дразнеща,но им стана навик на Фест тийм. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хелиън 29.06.2023 09:48:41 отговори + 9 1
Изненадата за мен в тази вечер бяха Hellion Stone - мнооого яки тези мъжове! А Булетът ни отвя както се очакваше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 29.06.2023 09:44:06 отговори + 9 0
Страшен концерт на Булет,бяха в зверска форма!Много повече ми хареса от предния им в Арена Армеец.Кофти за скъпите цени на билетите само и със сигурност това е не малка причина да нямаше чак толкова много хора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".