MF дъжд. MF Corey Taylor. И едно CMFT шоу в София

31 май 2024, 09:03 ч. 3427 / 87 10
пред./следв.

   Около 650 метра по права линия е разстоянието от ст. "Васил Левски" до "Arena Sofia" (Колодрума). Това са двете точки, където се случиха първото и последно (засега) гостуване на Corey Taylor в България. През юни 2010 г. Corey дойде със STONE SOUR и свири на националния стадион ден след историческото гостуване на Голямата четворка на американския траш метъл у нас. През юни 2018-а STONE SOUR ни посетиха отново. А историческото първо гостуване на SLIPKNOT в България бе през юли 2022-ра. А вчера, 30 май, мистър Taylor изнесе концерт в България и като самостоятелен изпълнител.

   Концерт, който бе белязан от променливо дъждовно време и кратък, за щастие, порой с гръмотевици, което наложи прекъсване на събитието за близо половин час. Но да започнем отначало...

   Предпоследният ден от месеца предложи типично майско време - ту слънчево, ту облачно и с многобройни превалявания с различен интензитет. Разбира се, това не попречи на феновете да се съберат и постепенно да напълнят голяма част от терена на Колодрума, от няколко години превърнат в концертна локация. Организаторите от "Fest Team" се бяха погрижили за всичко - отделен вход и специална платформа за притежателите на VIP билети, които бяха обслужвани и от сервитьори. Няколко бара с всякакви напитки, вкл. наливна бира, плюс брандирани шатри на популярни марки, богата като вид ястия балканска скара и, разбира се - официален мърчандайз щанд.

   Турската банда BLACK TOOTH откри събитието, част от концертната поредица "Sofia Solid", почти точно една година след като бе съпорт и на реюниън шоуто на PANTERA в София. И причината не е само, че вокалистът Tuna Vural има дядо българин, а явно, че групата се радва на приема, който получава у нас. BLACK TOOTH започнаха гига си в 19:00 ч. пред прииждащите фенове и въпреки все още неголемия им брой не спряха да призовават за съркълпит и дори wall of death. Фронтменът посвети песента "Wolf is Down" на починалия си брат, на кавъра на PANTERA "Walk" бе трудно да останем безучастни. Vural не спираше да отправя добри думи към публиката и за кратко сложи на раменете си малко дете, което със сигурност ще запомни завинаги тази случка. Към 19:15 ч. BLACK TOOTH слязоха от сцената и тя бе пренаредена за следващата група.

black tooth live


   В 20:00 ч. започна сетът на гостуващата за първи път в България датска пост-хардкор банда SIAMESE. Стилът им на свирене включва електронни пасажи и... цигулка. Дали последното не се дължи на това, че вокалистът Mirza Radonjica е всъщност от Сърбия? Това можем да разберем, ако музикантите са щастливи от посрещането и ни посетят отново, както обещаха. Преди изпълнението им да бъде прекъснато от най-силния порой за деня, при това съпроводен от гръмотевична буря. Опасността от поразяване на високоволтовата техника на и около сцената наложи прекъсване от по-малко от половин час. След това небето се проясни и до края на концертната вече не падна повече и капка. SIAMESE се върнаха към 20:50 ч. и довършиха сета си, като освободиха сцената малко преди 21:10 ч.

siamese live


   Както винаги преди появата на хедлайнър последва по-дълга пауза и техниците имаха повече работа по сцената. Кулминацията настъпи около 21:40 ч., когато след интрото "The Box" един по един излязоха барабанистът Dustin Robert, басистът Eliot Lorango и китаристите Christian Martucci (участващ още в STONE SOUR) и Zach Throne. И разбира се - неподражаемият Corey Taylor. Да си част от SLIPKNOT, да имаш група като STONE SOUR и в последно време да развиваш активно и соло кариера определено говори за свръх творческа активност. От което няма как да сме недоволни, тъй като изключително интересно да видиш любими музиканти в различно амплоа. Като самостоятелен изпълнител Corey има вече два албума и издаден миналия месец диск с Б-страни за Деня на музикалните магазини в САЩ. На фокус бе и илезлия през 2023-а "CMF2", като не липсваха песни както на STONE SOUR, така и на SLIPKNOT, като последните предизвикаха най-голям фурор.

   Сeтът започна с "Post Traumatic Blues", продължи с "Made of Scars" на STONE SOUR и още няколко парчета, преди Taylor неколкократно да загатне, че трябва да направи нещо "преди да забрави". И така след "Beyond" дойде ред на първата за вечерта песен на SLIPKNOT - "Before I Forget". Феновете я приеха екзалтирано и бяха усмирени с откъс от саундтрака на "Спондж Боб Квадратни гащи"... На който обаче припяваха на Corey. Преди да получат още един ъперкът - "Snuff" на SLIPKNOT.

   Към 22:20 ч. вокалистът поднесе специална изненада на феновете - песен, посветена на "любовта на живота му" (спътницата му и съпруга от 2019 г. Alicia Dove), която не е изпълнявал на турнета и е свирил само четири пъти на живо. Това бе баладичната "From Can to Can't". Певецът, прекарващ голяма част от времето на сцената с китара в ръце, да сподели за своите проблеми, които неотдавна го изпратиха в рехабилитационна клиника. Той сподели, че е взел важното решение занапред в живота си да се отдава само на позитивната енергия и да остави лошото зад себе си. Но, все пак, Corey си е Corey и не може понякога да не "Talk Sick"... След още една песен на STONE SOUR - "Through Glass" музикантите се скриха, но естествено съвсем скоро излязоха за бис, призовани от искащите още и още фенове. Corey каза, че ще изсвирят още две песни, но ако публиката вдигне достатъчно шум, може да има и награда. Той разделяше феновете на зони и накрая поиска всички да покажат дали искат да си тръгнат или шоуто да продължи. Естествено, публиката заслужи и получи своята награда - трета песен. Бисът започна с кавъра "The Killing Moon", продължи с емблематичната "30/30-150" на STONE SOUR и избухна за "довиждане" с хита на SLIPKNOT "Duality". След това всичко приключи. Можем да кажем със сигурност, че след четири гостувания у нас феновете искат още Corey Taylor и без големи претенции с коя група или като соло музикант.

   Във вечерта на 30 май около 4-5000 души посетиха първото събитие от "Sofia Solid 2024", а само след две седмици на същото място чакаме легендите от MEGADETH.

   Сетлист на Corey Taylor от концерта му на "Arena Sofia" (Velodrome) на 30 май:

Intro - The Box
01. Post Traumatic Blues
02. Made of Scars (STONE SOUR song)
03. Black Eyes Blue
04. We Are the Rest
05. Song #3 (STONE SOUR song)
06. Beyond
07. Before I Forget (SLIPKNOT song)
08. Snuff (SLIPKNOT song)
09. From Can to Can't (Corey Taylor, Dave Grohl, Rick Nielsen & Scott Reeder cover)
10. Talk Sick
11. Home
12. Midnight
13. Through Glass (STONE SOUR song)
Бис:
14. The Killing Moon (ECHO & THE BUNNYMEN cover)
15. 30/30-150 (STONE SOUR song)
16. Duality (SLIPKNOT song)


Текст: Мартин Силенъс
Снимки: Мирела Кънева, "Desolate Art Studio"

  Над 100 снимки от концерта на Corey Taylor в София ще намерите в нашите галерии.

 

corey taylor band guitar

corey taylor live

corey taylor live



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Любо 3.06.2024 07:28:51 отговори + 4 0
Малко допълнение за фактологията - бира 6 лв, ама 300 мл (на чашките си го пишеше), така че на практика бира 10 лв Иначе и аз не видях проблеми в организацията, влизаше се ок, излизаше се ок, промените в Колодрума ми допаднаха (че преди влизането/излизането от това мини два метра порутено тунелче си плачеше за трагедии тип Индиго....) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 4.06.2024 11:32:41 + 0 0
Бирата в Белград също беше 300 мл, гадна на вкус и последните даже топли...За смръднята от калта няма да говорим. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Gargarmel 1.06.2024 02:31:14 отговори + 11 5
Я стига с мрънкането - организацията беше супер. Бира 6 лв. ( на фона на 12 миналата седмица в Белград), влязохме за 3 минути, никакви опашки, достатъчно място пред сцената, страхотен концерт. Нищо повече не трябва, ама Ганьо пак се чувства длъжен да мрънка - не ми се мисли, ако се озове на някой сериозен фест, сигурно ще припадне. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдателен 1.06.2024 00:08:50 отговори + 8 6
Аз от толкова вече време повтарям за елементарните пропуски покрай организирането на "великия" фест в Пловдив, но все още се намира някой да цъка минуси и да се вълнува. Тази сиромашия трябва да спре, защото само храни подобни промоутъри. Дори да идва любимата ви банда, гледайте я другаде - не пълнете гушите на организаторите, които не струват. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен 31.05.2024 23:30:06 отговори + 4 11
Ще повърна... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ААА+ 31.05.2024 16:03:33 отговори + 12 4
Добре подбран сетлист, за да се разграничи от Слипнот. Получи се средно ниво концерт поради няколко причини. Хаос при пускането, почти затворен вход откъм езерото с лилиите. Имаше хора още от 12 ч., които са били изгонени да отидат по назад към алеята при сектор Б. Впоследствие хаосът беше овладян след куп преминавания и донасяне на огради след 17 ч. и измислянето на някакъв ред за влизане. Охраната впрочем се държа доста добре и отвън, и отвътре. Black Tooth кипяха от енергия, но не може от първата песен да приканваш хората за mosh pit и wall of death и след това за всяка песен пак и пак. Вторите подгряващи още си търсят стила, съдейки по постоянната примесване на вокалите, но постоянство при инструменталите. Кори беше Кори, не изневерява на себе си. Уви чете речите и текстовете на песните си. По-добре би било без празни повтарящите се приказки, но пък все пак това е изпипана постановка и трябва да оценим професионализма Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


slipknot 4.06.2024 22:43:33 + 0 0
Ами след десетия път донесоха огради. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 31.05.2024 10:39:52 отговори + 19 4
Абсолютен мега професионалист! Цялото шоу, сетлиста...Фокин амейзинг!
Чакаме го пак и пак...винаги е добре дошъл.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 31.05.2024 10:15:47 отговори + 14 4
Дъждът малко ми попречи. Аз се изкефих доста. Браво, Кори, браво Тейлър! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хаха 31.05.2024 09:41:34 отговори + 18 1
Сигурно е забранено да се пише mother f****** Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".