Michael Gira прокле Слънцето и пред българска публика

4 май 2012, 14:42 ч. 740 / 7 5
пред./следв.
"Животът на Michael Gira е необикновен, такава е и неговата музика." С тези думи организаторите от "DerCircle" триумфално завършват една новина, която за родните почитатели на емблематичния музикант е почти толкова невероятна, колкото бе и неочакваното "прераждане" на SWANS през 2010 г. Новината за първото гостуване на Gira в България. Композитор, поет и истински артист, американецът е посветил целия си (необикновен) живот на изкуството. Сега, на 3 май, когато пролетта разцъфва - свежа, пъстра и прелестна, а хормоните бушуват по-силно от всякога, големият експериментатор е в София, за да изпее няколко… любовни песни. Или по-скоро песни за живота такъв, какъвто е. Суров и истински.

   И необикновен.

   В доказалия се като едно от най-подходящите места за клубни изпълнения "Mixtape 5", (повечето) насядали около барове и маси, са се събрали около стотина души. Около. Но това няма никакво значение, защото в момента е важен единствено той и неговата музика. Michael Gira излиза на подиума малко преди 21:30 ч. Представя се, сваля сакото и неизменната си каубойска шапка и привиква публиката пред сцената. Иска зрителите близо до себе си, иска да вижда лицата им. За целта, вече седнал на своето столче, Gira дава поръчения на момчетата, отговарящи за прожекторите. Той има внушителен контрол върху всичко, най-вече върху тези, които са дошли да го видят/чуят/усетят. И когато сам е аранжирал предметите (на сцената) и осветлението, Gira започва своята изповед. Началото е поставено от "Jim" и "Eden Prison", две незабравими песни от първия студиен албум на SWANS след 15 години мълчание, "My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky". Недвусмислен старт. Означава: "SWANS ARE NOT DEAD".

   Случва се нещо много специално. Днес няма подгряващи изпълнители, няма декори, няма светлинни и аудиоефекти. Има само човек с китара в ръцете. Неговият глас изпълва клуба, освобождава съзнанието и пронизва душата - от вълшебния баритон, през зловещо ръмжене и гъгнене до напълно неконтролируеми агресивни викове. В момент на пълно безумие, Gira си лепва двоен шамар. Красиви и поетични думи отстъпват място на цинични изрази и жажда за кръв, само за да се върнат отново, но още по-красиви и поетични. Сякаш омагьосана, електро-акустичната китара предава суровата енергия на SWANS на "съблечените" (от какви ли не звуци) песни като "Oxygen" и "My Birth". Когато артистът прекъсва, за да накара да спрат да го снимат със светкавица, когато кабелът на китарата му се разкача от безмилостните движения на дясната му ръка, се отварят по няколко секунди, в които публиката просто поема въздух, сякаш (временно) помилвана от съдбата. Защото тежестта е непосилна за всеки друг, освен за самия Michael Gira. Защото той е способен да смаже живо същество... със звук. И след всяко прекъсване продължава от там, докъдето е стигнал… Продължава да мачка.

   Страховит е крясъкът "LET THEM OUT!" в потресаващата "Promise of Water" от последния (във всеки смисъл) албум на ANGELS OF LIGHT, "We Are Him". След него китарата е оставена за спиращ дъха акапелен финал. От своето място на сцената, Michael поръчва на момче от публиката да му донесе бира и се чуква за здраве преди да обяви последната песен. Тази песен, разбира се, е закриващата SWANS ’89 ("The Burning World"), "God Damn the Sun" - една разкошна балада за зависимостта и депресията. Така, със своята честна и емоционална музика един изключителен творец оставя незабравим спомен на малкото негови почитатели у нас.

   Michael Gira не прави концерти. Той прави ритуали.

Shub-Niggurath

Michael Gira, София
Michael Gira, София
Michael Gira, София

още за:

Michael GiraDercircle


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


seigen 6.05.2012 10:09:21 отговори + 0 0
Преди години(87/88г) баща ми ме заведе да гледаме SWANS в бивша Югославия. Бях на 17-18г, не очаквах, че има такава агресия. Само като се сетя и получавам ерекция. ... Сега не беше толкова мощно, но intimité Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mmm 5.05.2012 07:56:53 отговори + 0 0
Жира-то с една кухарка без малко да срути НДК-то. Което ме кара да мисля какво ли би било да дойдат SWANS в целия им монументален, децибелен блясък. За концерта - Жира си е Жира, уникален, с неподражаемо излъчване на сериен убиец, с повече страст и от David Eugene Edwards, и с по хипнотично пеене и от Джим Морисън... всичкото в едно. При все, че държи да не го снимат и записват, и едва не изрита един фотоапарат, се държа съвсем непринудено и естествено, преди, по време и след концерта. Просто човека си има принципи и държи на тях... позабравено нещо днес. Само се чудя как не скъса струна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 4.05.2012 16:27:29 отговори + 0 0
Жира беше не-чо-век! Един човек, един глас и една китара - значително по-големи, шумни и мрачни от бая метъл групи. Бравос!
И за рапорта - бравос също
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CR 4.05.2012 15:17:40 отговори + 0 0
Браво,Shub-Niggurath Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dagon 4.05.2012 15:13:06 отговори + 0 0
Страшен репортаж! Евала! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".