Mikael Stanne (DARK TRANQUILLITY): "Страшно много се вълнувам, че се завръщаме в България"

17 апр 2018, 11:12 ч. 1778 / 14 1
пред./следв.

   Остават три дни ди концерта на DARK TRANQUILLITY, швейцарците MIRACLE FLAIR и италианците 5RAND в София. Събитието ще се проведе на 20 април от 19:00 ч. в клуб "Mixtape 5". Билетите са в продажба в мрежата на "Eventim" (поръчай онлайн).

   По-долу може да прочетете интервю с вокалиста на DARK TRANQUILLITY Mikael Stanne, излъчено в предаването "От другата страна" по радио "Варна" този понеделник, 16 април.

 

 

От другата страна: Привет, Mikael, как си? Къде те намирам?
Mikael Stanne: Отлично се чувствам. Намираш ме в Сантяго де Компостела в Североизточна Испания.

В момента сте на турне...
Точно така, вече трета седмица сме на турне. Дотук ни се събраха 18 концерта, които се получават невероятно. Вчера ни беше първият свободен ден, който съвпадна с пребиваването ни в Сантяго де Компостела. Довечера подновяваме концертите. Чувстваме се много добре. Обиколката ни минава през прекрасна част на света и градове, в които преди не сме имали шанса да свирим. Това ни вдъхновява.

Как преминава турнето?
Невероятно, наистина е удивително. Не знаехме какво да очакваме от групите, с които сме. Това всъщност е втората част от европейското ни турне. Свирим и в добре познати градове, но повечето места, които посещаваме, са нови за нас, както и страните, в които изнасяме концерти. Надявахме се, че ще се получи по-добре от първата обиколка и до момента надеждите ни се оправдават. Абсурдно невероятни концерти, фантастични фенове. Не го очаквахме в такава степен, но го преживяваме.

Имате ли възможност да разглеждате местата, които посещавате?
Определено. Последните няколко години се опитваме да тръгнем на турне в края на пролетта, за да можем да се разхождаме и да се забавляваме, вместо както в близкото минало правехме, когато организирахме турнета основно през зимата. Тогава се чудехме с какво да си запълваме времето до концерта. Осъзнахме, че е много по-интересно турнето да е през пролетта, което ни дава възможност по време на обиколките на света да разглеждаме градовете, в които свирим, да си правим екскурзии и там каквото правим. Опитваме се всеки ден до колкото ни е възможно да сме навън. Странното е нещо друго - в някои от градовете сме свирили по 15 пъти и досега не съм имал шанса да ги обиколим, защото сме ги посещавали в средата на зимата, когато е много студено или вали, а на това турне най-накрая имаме шанса да ги разгледаме. Получихме нещо като откровение, че турнето може да премине и по друг начин. Преди бяхме заети с какво ли не. Днес вече сме стари пушки, не ни се налага да стоим в залите, в които свирим и си позволяваме да разглеждаме забележителностите, да се срещаме с местните, да пием по нещо някъде. Много по-добре се чувстваме от преди. Преоткриваме турнетата и сме много доволни.

Има ли нещо специфично, което търсиш, когато се разхождаш?
Аз съм невероятен фен на бирата. За мен е много интересно да попадна на бар или бирен магазин, в които да открия местно пиво и наистина много специални бири. Винаги се оглеждам за подобни предизвикателства. Това винаги ми дава поводи за интересни разговори. Оглеждам се също за вкусна храна, интересна атмосфера. Всъщност това не е кой знае какво. Обикновено обикаляме улиците и разглеждаме наоколо. Изминаваме по около десетина километра дневно, но издирването на интересни бири заема голяма част от деня ми.

Има ли бирен вкус, който предпочиташ?
Разбира се. Когато сме в Европа в градовете, в които свирим, предпочитам да опитам местните бири. Колкото е по-специфична и локална бирата, толкова по-добре. В Америка е малко по-различно, защото там пивоварните са на всяка крачка и направо ги посещавам и опитвам продукцията им на място. Лично аз предпочитам IPA, stout, тези по-екстремни вкусове. Понякога ми е трудно да попадна на нещо, което да провокира вниманието ми, но с времето съм станал все по-добър в откриването на някоя интересна бира. Навсякъде има по един или два бара, в които мога да се потопя в бирения свят и да открия нещо интересно. Точно в момента съм го намерил в този малък, силно религиозен град в Испания. Т.е. който търси, намира.

Някоя монашеска бира например...
Определено, обичам подобни микропивоварни...

Би ли споделил няколко думи за бирата на DARK TRANQUILLITY - кой даде идеята, как я направихте?
В града, от който са DARK TRANQUILLITY - Гьотеборг, има пивоварна, чиито бири много харесвам и често посещавам техния бар. Също така доста си говорихме с тях по въпроса да направим нещо заедно. От друга страна самият аз съм малко или много пивовар и от няколко години си произвеждам бира за собствени нужди. Бях създал рецепта, която много харесвам и смятах, че ще е подходяща за бира на DARK TRANQUILLITY, защото е много тъмна и е създадена от много компоненти, много e комплексна. Сама по себе си тази бира е предизвикателство. Започнахме да работим по рецептата заедно с представителите на пивоварната. В основата стояха моите идеи, които комбинирахме с техните виждания. Така стигнахме и до нейната реализация и я пуснахме на пазара преди година. В Швеция я харесаха. Получихме и предложихме фантастичен Imperial Stout. Няма как да не съм щастлив с постигнатото, защото наистина произведохме много добра бира, но бих искал да я разпространим по света, за да достигне до повече хора. Заради законите в Швеция, обаче, ще е много трудно. Продължаваме да работим по въпроса.

Защо я нарекохте "Atoma"?
Решихме, че е подходящо и ни пасва, защото смятахме бирата да е на пазара по същото време, когато трябваше да издадем албума. Не се получи, както искахме, но когато започнахме да варим пивото, вече работехме по диска. Съвпадението беше идеално. Името е обикновено и ще привлече и почитатели на бирата, които не слушат метъл. "Atoma" се харесва, както на заклетите бирени фенове, така и на "металните" глави.

Как всъщност гледаш на "Atoma" година по-късно още повече, че в него направихте голяма крачка към песни, в които има само чисти вокали?
Започнахме турнето в подкрепа на "Atoma" в същия ден, в който излезе и албумът. Имахме притеснения и големи дискусии за броя на песните от него, които да включим в сетлиста. Така стигнахме сами до убеждението, че в първата част от турнето трябва да изпълняваме шест или седем от новите композиции. Хората веднага ги приеха и ги харесаха. Одобриха избора ни и решихме да продължим по същия начин, което е фантастично. Албумът се прие много добре. Това го разбрахме веднага през първия месец в САЩ по време на турнето. Феновете харесват новия материал, той работи много добре и ние се чувстваме страхотно, докато го изпълняваме на живо. След това поразменихме някои песни, за да изпълним и нещо по-различно, но "Atoma" получи невероятно одобрение от всички. Няма как да не сме доволни от този факт. След което пуснахме две песни като сингъл за европейската част от обиколката. Те бяха записани по време на сесиите за "Atoma", но станаха толкова различни, че решихме да ги издадем отделно. Те влязоха в специалната ограничена версия на албума, а също така и като седеминчов винил с името "The Absolute". Беше ни много интересен този експеримент особено по време на работата в студиото. Беше нещо различно и внесе разнообразие в работата и музиката ни. Прикова ни вниманието. Обичаме от време на време да експериментираме.

dark-tranquillity-2016-atoma


Ще продължите ли да експериментирате още повече със следващия албум на DARK TRANQUILLITY?
Не, но тези композиции с чистите вокали ни дават още повече възможности. След онова, което направихме, се чувстваме страшно удовлетворени и самият процес ни беше много интересен. Още повече, че наистина се хареса на хората. Сега сме още по-отворени за експерименти в същата посока за следващия албум. Но кой знае. Все още нищо не сме решили. Предстои ни още една година в турнета. Обичам да опитвам някои нови неща и ако те проработят, ми се иска да направя още от тях. Може обаче да поемем в съвсем различна посока. Ще видим...

Има ли граници в музиката, които никога няма да си позволите да пресечете?
Не знам. Не бих казал. Със сигурност обаче има някои теми, които никога не съм засягал в текстовете досега, както и музика, за която не ни пука и никога няма да се опитаме да свирим. Според мен нещата опират до това да открием онова, което наистина ни харесва да създаваме и в което влагаме страстта си. Няма значение дали е коренно различно от постигнатото досега. Правим го, без да се замислим. При всички положения обаче смятам, че то трябва да ни движи напред. Експериментираме, предизвикваме се, опитваме нови подходи, но в същото време трябва да останем DARK TRANQUILLITY, трябва да сме ние, трябва да сме истински. Харесва ни да се заиграваме с различни стилове, които слушаме, но тези експерименти трябва да ни движат напред и да ни пасват, а не да ни карат да тъпчем на едно място. Ако трябва да говоря за развитие, никога не сме се ограничавали в стила, в който се подвизаваме. Никога не съм усещал, че музикалните ни решенията, ни вкарват в капан. Точно обратното - смятам, че имаме достатъчно свобода в нашия стил и не се страхуваме да експериментираме и да правим онова, което искаме.

Има ли тогава врати, които искате да затворите?
Понякога се чувстваме отегчени от стила ни и от онова, което свирим. Няма как да правим едно и също постоянно. По някакъв начин се оказва, че трябва да сме конкурентноспособни на самите себе си. Постоянно го мислим и премисляме и не се отказваме да се развиваме. Когато усетим, че сме се преситили, спираме и поглеждаме в друга посока, опитваме нещо ново. Може да е мимолетно, може да са леки промени в структурата на песните или премахването на фрази, които често използвам в текстовете. Идва момент, в който трябва да се спра сам, да си кажа, че повече няма да повтарям това или онова и да се опитам да съм по-оригинален от постигнатото до момента. Познатото е безопасно, изпробваното - работи, това носи сигурност, но се превръща в рутина. Предвидимото не ми е интересно.

След толкова години в музиката, къде откривате предизвикателството за себе си?
В откриването на нови и интересни начини за себеизразяване. Много е елементарно просто да се повтаряме и да издаваме постоянно една и съща песен, един и същ албум, които да се приемат добре и всичко да е чудесно. Ние обаче винаги сме се стремили онова, което правим, да е свежо за нас самите. Например да създадем нов албум в различна перспектива. Това е трудната част. Каква ще е следващата ни стъпка също. Веднъж обаче като започнем, влизаме в състояние, в което всичко става съвсем естествено, но то трябва да е ново. За нас е важно да вземем всичко, създадено от нас до момента и да добавим към него нови и свежи идеи. Тази комбинация след това става основа за последващото развитие. От друга страна в момента не мислим в тази посока. Предстои ни година или две в турнета, след което ще си вземем почивка, за да презаредим и едва след това ще работим по нов материал, когато сме свежи, с нов поглед към нещата и гладни за нова музика. Тогава всичко се получава.

Имаш ли си специално място или настроение за композиране?
За всеки в групата е различно. Всеки има собствен начин на действие. Аз ставам сутрин, имам вече някакви предварителни идеи за песни, преглеждам ги и започвам да "пея" в стаята си. Измислям думи, напасвам към песните текстове, които преди не съм използвал. Моят начин на работа е рано сутрин след две кани кафе, слагам си слушалките, започвам с вокалите пред компютъра и полудявам. Повечето от материала създавам късно през нощта, когато не мога да заспя, заринат съм с тонове идеи, които трябва да изкарам от себе си. Те се озовават в бележника ми и евентуално се превръщат в части от песни или песни.

Когато се обърнеш към миналото, как гледаш на музикалното наследство на DARK TRANQUILLITY?
Май по-скоро не се опитвам да мисля по този въпрос твърде много, защото сме в бизнеса много дълго. Иначе съм много горд от постигнатото до момента, обожавам възможностите да се срещам с фенове по време на турнетата, които правим и които ни следват от 10, 15, 20 дори и 25 години. Радвам се, че музиката ни вдъхновява хората. Невероятно е и съм много доволен от този факт. Не съм се замислял дали онова, което сме създали, се разглежда като наследство. Знаеш ли, с годините осъзнах колко много означават за мен музиката и бандите, които обичам, с които съм израснал, както и групите, които днес откривам. Разбирам колко са важни за мен. И фактът, че има хора, които смятат нашата музика за толкова важна, колкото са тези банди за мен, е невероятно. Това означава, че DARK TRANQUILLITY са станали по някакъв начин част от живота на хората. Наистина е фантастично. Това, че бандата е част от музикално движение, което създаде цяла сцена и повлия на много музиканти, е също фантастично. Дори и това да е без значение в по-дългосрочен аспект, ние сме били оригинални, отговорни сме за духа на стила, различни сме и продължаваме да го развиваме - с това наистина съм много горд. Винаги сме били на предната линия, никога не се отказахме, никога не позволихме някой да ни влияе, да влияе на решенията ни. Винаги е ставало дума за нашата група, която създава собствена музика, която предоставяме на публиката и тя вече принадлежи на всички. Но никога не сме позволили на някого да ни казва какво да правим. В това се крие тайната на дълголетието на DARK TRANQUILLITY. Никога не допуснахме компромиси, свързани с групата.

И накрая няколко думи за българските фенове - предстои ви втора среща с тях...
Много, страшно много се вълнувам, че се завръщаме в България и отново ще свирим в София. Ще бъде невероятно. Все още се удивявам на факта, че продължаваме да създаваме музика и да издаваме албуми, да правим турнета и където и по света да свирим, има хора, които продължават идват, да ни гледат, и продължават, да ни подкрепят. Мисля по този въпрос всяка нощ. Завръщането ни в България ще е невероятно преживяване. Измина много време от предишния ни концерт. Сега отново се надявам да се получи фантастично шоу, което не бива да се пропуска.

 



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Сокол 17.04.2018 15:35:49 отговори + 3 1
Лека поправка, Сантяго Де Компостела е в Северозападна Испания, област Галисия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".