Mike Patton и ZU подложиха на тежка мозъчна интервенция българската публика

15 юни 2008, 14:09 ч. 264 / 4 13
пред./следв.
Изглежда мистериозната огнена субстанция, простичко наричана от нас "ракия", се е усладила на Mike Patton, защото той взе често да се отбива в България. Едва три месеца и половина след второто си гостуване у нас, за което ви разказахме тук, вокалният Квазимодо осъществи поредното си посещение в родината ни, отново по покана на "Нова Музикална Агенция". Ако една от целите на култовия експериментатор е била да накваси с горещото питие гърлото си, около 500-те полезни изкопаеми, посетили събитието в клуб "Blue Box" на 14.06.2008 г., желаеха да утолят жаждата си не толкова за високоградусови питиета, колкото за високооктаново музициране. И получиха прилична доза от него, макар и с час и половина закъснение след обявения за начален на концерта час.
   Предните две посещения на Mike Patton, макар и да бяха комбинирани с участие на други музиканти, минаха под знака на неговите индивидуални изпълнения. Докато снощи се сбъдна мечтата на болшинството от верните му фенове - да го гледат като пълноценна част от формация. Е, не пя чисто и формацията не се казваше FAITH NO MORE, но пък никой не съжаляваше. Защото се оказа, че италианското трио ZU умее да завихря зловещи звукови урагани на живо, а в квартет с необятното гърло и адските машинарии на лудия Майки, потопът става сигурен. Да влезе Ной!
   Под злокобните звуци на струнна класическа музика излязоха тримата италианци на сцената в бившето кино и почти моментално забиха триона в черепите ни и почнаха да стържат. А в момента, в който се появи и лидерът им в настоящия проект, скалпелът разцепи безжалостно в мозъчните ни кори и мъгла от свежа кръв пръсна наоколо. Оказа се, че присъстваме на експериментална фрий джаз оргия, решена в почти изцяло инструментална опаковка. В случая семплите, синтетиката и компютъризираният саунд бяха сведени до минимум, дори вокалните акценти бяха изтеглени на по-тих заден план. Преобладаваха здравото издевателстване над живите инструменти и пълна шокова импровизация. Основната движещата сила в хаоса от звуци беше басът на Massimo Pupillo. Хрипливият ефект и бруталното блъскане върху му даваха тон, ритъм и посока на останалите музикални чудовища, утъпкващи клиничната пътека, по която пъплеше публиката. Впечатляващи дуети с писъците на Patton направи на своя баритон-саксофон Luca Mai. Стряскащите ревове на внушителния му инструмент се спускаха над публиката точно тогава, когато тя най-малко ги очакваше и се забиваха като рибарски кукички в ушите ни. Когато пък не ни осъществяваше изненадващи психо атаки, усложливо подлагаше грапавия му звук под гласа на легендарния фронтмен, за да може той да го улови и импровизира в неговата тоналност и тембър. Цялата тази анархична гмеж бе шеметно завихряна в барабанния ритъм на Jacopo Battaglia и прекъсна само два-три пъти през продължителността на шоуто. Независимо дали в музиката се прокрадваха хард кор нюанси, хаотични джази неравноделия, екстремен рифов метъл или ритмично рокабили, цялата картинка сменяше цвета си за секунди в зависимост от свирения в момента пасаж. А акцентите идваха и си отиваха внезапно, променливи като настроението на душевноболен.
   Макар физически да беше на преден план, макар да блестеше в свръхактивността и бесовете си, този път Mike Patton не изпъкваше. Не ръководеше парада. Дори на моменти стоеше леко встрани от общото сценично настроение. Но се оказва, че и това поредно превъплъщение му отива страшно много. Очевидно е част от сценария "самоубийствена свобода", към който стриктно се придържа.









Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 18.06.2008 07:25:47 отговори + 0 0
Доста оригинална статия звучи ми като едновремешните на Албенка в списание хаос- 'ПО АНГЕЛИТЕ'! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

redordead 16.06.2008 22:15:27 отговори + 0 0
ами излезе след около час след концерта, иначе стандартни неща, супер шоу, той казва благодаря, че дойдохте то накрая го чакахме 4 човека и там единият пчона много глупости да му дрънка, някви с техничекса насоченост, и патън разправя - не те разбирам Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.06.2008 22:13:09 отговори + 0 0
Ле ле redordead как ти завиждам и аз трябваше да го дочакам,към колко часа излезе той,някоя дума разменихте ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.06.2008 14:07:55 отговори + 0 0
Mike Patton Is God, period Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Razor 16.06.2008 12:53:21 отговори + 0 0
Не знам за концерта, но статията наистина е тъпа... sorry Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


redordead 16.06.2008 11:27:12 отговори + 0 0
http://redsample.hit.bg/img/me_and_patton.jpg Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 16.06.2008 11:16:56 отговори + 0 0
какво значение колко бяхме 300 - 500 - 600 важното е че само точните хора и Мишо и Зу! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хохохо 16.06.2008 08:05:48 отговори + 0 0
Ебати "умното" изказване долу, аман от анонимни хейтъри. Цу напраиха нещо доста яко, тоя път си беше много добре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хахаха 16.06.2008 02:35:00 отговори + 0 0
Ебати тъпата статия, аман от напъни за оригиналност. Патън беше супер зле на тоя концерт, не правеше абсолютно нищо освен да накара хората да дойдат и да вземе някой лев. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dudeo 16.06.2008 00:50:27 отговори + 0 0
май са били не повече от 300 човека, но кой да вярвам сега!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 15.06.2008 17:00:02 отговори + 0 0
http://www.youtube.com/watch?v=kZMSLmUyEtU Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 15.06.2008 16:27:16 отговори + 0 0
вокалният Квазимодо, хихихихи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

disco партизан 15.06.2008 14:32:12 отговори + 0 0
к'ва масичка му сложили xaxaxaxaxaxaxax Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".