MINISTRY шлифоваха зала "Христо Ботев" със струг от стомана

13 юли 2008, 01:57 ч. 577 / 9 36
пред./следв.
Реформата в индустрията взе 2000 свидни жертви тази вечер. Не, това не са съкратени работници от някое предприятие. Нито се е взривил паметникът на социалистическото слабоумие "Кремиковци", още по-малко пък Сергей Станишев е подписал указ за закриването му. Просто на 12 юли 2008 г., в зала "Христо Ботев" в София, по покана на "Tangra Mega Rock" и "Sofia Music Enterprises" (в рамките на "Arena Muzika"), пред въпросните търсачи на силни усещания за около два часа гостува и управлява родната тежка промишленост един по-особен Министерски съвет, назоваващ себе си MINISTRY. И начело с откачения си премиер - Al Jourgensen, издадоха следното постановление - "Правителството се саморазпуска. И след нас - анархия".
   Предвестник на предстоящите масови безредици и хаос бяха българите от ALIEN INDUSTRY, които точно в 21 ч. - както предварително бе обявено, подпалиха с енергичен траш-индъстриъл и без това разгорещената от юлския задух и уранизираните напитки публика. Стегнато и мощно прозвучаха авторските парчетата от 40-минутния сет на родните експериментатори. Няма да преувелича ако кажа, че това е една от най-адекватните подгрявки, които съм гледал изобщо. И от стилова и от гледна точка на изпълнение. Музикантите, в чиито редици изпъкваше достолепната фигура на "най-обичания и най-мразения човек в България" - Фънки, сториха изключително трогателен жест като накараха цялата публика да вдигне шум до небесата в памет на барабаниста си Михаил Яланджиев - Църо, когото изгубиха трагично миналата година. На по-адекватно отдаване на почит на музикант рядко съм ставал свидетел.
   Точно в 22 ч. светлините угаснаха и под звуците на песен на REVOLTING COCKS (друг проект на Al Jourgensen), носеща палавото заглавие “Homo Song" ("I’m Not Gay"), огледално диско кълбо във формата на човешки череп се завъртя на огромния видеоекран, разположен в дъното на сцената. Бийтовото електронно начало не подлъга публиката, която бе притихнала в очакване на най-страшното. И то не закъсня. Високите монохромни решетки - единствен декор на семплата сцената, не успяха да озаптят музикантите от MINISTRY, които със самото си появяване зад тях забиха такъв адски звуков шут в тонколоните, че въздушната струя, с която те изпъшкаха, се усети чак в първите редици. Зад микрофона си, скроен от рога, черепи и кости под формата на злокобен кръст, Al Jourgensen подпали острите бръснарски ножчета в гърлото си, а музикантите зад гърба му тласнаха буталата на машината MINISTRY в шеметен бяг. Във всички посоки заваляха пръски от машинно масло и окъпаха жадната за механична музикална енергия тълпа. "
   Естествено, основният акцент на концерта бе новият албум "The Last Sucker", но се наблягаше най-вече на втрещяващо силния звук и екстремния характер на шоуто. Когато става въпрос за тази група, политическата окраска на събитието е неизбежна и тя се изразяваше в мултимедийните прожекции, съобразени с тематиката на всяко от парчетата. Революционната идеология винаги е била най-съществената част от проектите на MINISTRY през годините и в случая българската публика успя да се убеди нагледно в безподобната ненавист на Al към семейство Буш и американската политика във всичките и форми. С напредване във времето започнаха да се промъкват и по-стари парчета, а първият бис се оказа от типа "мечтата на фена" - само класики. И отново бяха с много по-сурово звучене от студийните записи. Основна заслуга за това имаше здравенякът с вид на холивудски сводник Tommy Victor, чиито рифове и на живо са непоклатими като стоманена арматура в стегнал бетон.
   След края на първия бис, сериозна част от тълпата, изглежда преситена от високите децибели и почти непоносимите нива на шума, не остана за дежурните подканящи аплаузи и се изнесе бързо-бързо към вратите.
   Но "заседанието продължава, дами и господа" - както би се изразил прелюбимият ми герой на Илф и Петров - Остап Бендер. За съжаление обаче - то продължи само с една песен. Може би заради отвратителния задух и липсата на всякаква вентилация в неизбежната дупка, наречена зала "Христо Ботев", ни бяха спестени цели две парчета от сетлиста, който бандата обикновено изпълнява. Една от тях се оказа именно многоочакваната от мен кавър версия на "Roadhouse Blues" - може би най-купонджийското и пропито с алкохолни (и други разни) изпарения парче на легендите THE DOORS. И все пак, успяхме да се насладим на едно от чудесата в музикалната история, наречено "кавър от MINISTRY". Непреходният евъргрийн "What A Wonderfull World" на големия Сачмо озари с ведра усмивка края на концерта. Но не съвсем. Верни на себе си, музикантите смляха на кайма втората част на парчето и го изстреляха в ушите на публиката по такъв брутален начин, сякаш искаха да не останат оцелели, които да разказват.

   С настоящото турне MINISTRY казват "сбогом" на екстремния музикален свят. За да няма страдащи от раздялата, решили са да отбележат разформироването по подобаващо унищожителен начин, оставяйки след себе си безкрайна мъртва пустош. За всеобща радост на феновете на различната музика - и София стана част от този лунен пейзаж.

   Ето и пълен сетлист от концерта на MINISTRY в София на 12 юли 2008 г., а галерия с над 50 снимки може да разгледате тук.
1. Let's Go
2. The Dick Song
3. Watch Yourself
4. Life Is Good
5. The Last Sucker
6. No W
7. Waiting
8. Worthless
9. Wrong
10. Rio Grande Blood
11. Senor Peligro
12. LiesLiesLies
13. Khyber Pass
Бис 1:
14. So What?
15. N.W.O.
16. Just One Fix
17. Thieves
Бис 2:
18. What a Wonderful World
Violator


Коментари   (36)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


digimor†al 14.07.2008 18:45:50 отговори + 0 0
Ето ви едно клипче, което заснех с джиесема >>> http://vid.data.bg/jcum1xsm#vid <<< по всичко личи, че е N.W.O. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.07.2008 13:46:38 отговори + 0 0
министри са велики както и лаифа,не ходете на подобни иэяви след като очаквахте повече от бедна и раэорена българия,фак-ю софия министри са вечни Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.07.2008 13:39:57 отговори + 0 0
Ами манаааа ми главЪта тез... За водата нинам, аз си пиех бира и не съм се и сетил за вода, звука е традиционен за залата.MINISTRY RULEZ. ТМР моля замислете се дали не е време да спрете да експериментирате с тъпата зала ХрБотив.... ми грозно е бе пичове, още колко концерта трябва да се прееее....ат за да се сетите, ми да трудно е да се организират такива неща, зор и клизма е, ма тва почва да прилича на гавра с фениовети и грепите, покажете малко уважение и правете нещата подобаважо или изобщо не ги правете.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.07.2008 13:11:39 отговори + 0 0
Едва ли Юргенсен е чувал, а още по-малко виждал някакъв с мустаци от Дания. Министри са свирили в клетка с мрежа още на турнето си от 1987, ако не се лъжа. Оттогава не бяха ползвали тази идея, явно сега като за последно са решили да вадят всички класики наяве. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.07.2008 12:17:15 отговори + 0 0
Идеите с оградата и кръста ги имаше и при King Diamond, но не знам кой от кой е крал. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


mogul 14.07.2008 09:35:43 отговори + 0 0
Концерта беше размазващ, не съм им голям фен но ми хареса много.Организацията беше на ниво, публиката също!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.07.2008 08:51:30 отговори + 0 0
Аматьорска организация и много добро желание. Тъжно
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.07.2008 01:40:49 отговори + 0 0
ОК, и аз харисвам МИНИСТРИ, харесвам ги още от най-ранните им неща,но това не означава,че съм сляп и глух - звукът беше отврат!Много са смешни хората,които сравняват парите-да,на запад за този концерт може да платят 30 евра, тука е 20 лева,но въпросът е принципен-дай сега като е евтино и да не се чува нищо,парчетата да звучат като едно,но важното е ,че сме на концерт.Ми то по тая логика да се съберем в някой гараж и да си пуснем видеото им от 1989,таман там крис пее SO WHAT? Хубавото, е че наистина видяхме групата преди да се разпадне,но съм сигурен,че не това беше мечтата на повечето хора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 13.07.2008 22:43:44 отговори + 0 0
Залата се определя според очакваната публика. Да наемеш Зимния или "Фестивална" за 2000 или под 2000 души е едновременно неизгодно и може да направи недобро впечатление на групата - че свири пред полу- или две трети празна зала. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2008 22:22:43 отговори + 0 0
@eforce - всичко свързано с организацията си беше на обичайното за Христо Ботев ниво, като изключим началният час, който по чудо бе спазен. Т'ва с липсата на вода, въздух и други жизненоважни за нормалните хора неща ми се е случвало много пъти, ма ний сме корави копелета, нал' тъй? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ronnie 13.07.2008 22:16:13 отговори + 0 0
Абе Ботев е само с една идея по-зле от Зимния и две от Фестивална. Дано се сетят по някое време да направят концертна зала.

А концертът беше размазвация пълна!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пак фен 13.07.2008 21:39:42 отговори + 0 0
хареса ми как бяха разкарани позьорите от първия ред с влизането на lets go Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

fen 13.07.2008 21:37:36 отговори + 0 0
концерта си беше як, но не знам само на мен ли ми се стори че на средата на Just one fix нещо зеха всеки да си свири нещо си Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metallica fan 13.07.2008 19:58:04 отговори + 0 0
Нарочно пропуснах този концерт, макар и след доста размисъл, защото Министри са големи музиканти. Причината да не отида на концерта е мястото на неговото провеждане. Зала "Христо Ботев" просто не е пригодена за концерти. Много пъти съм се измъчвал там - последният път беше на концерта на Камелот. След това си казах, че няма смисъл да повтарям до безкрайност една и съща грешка. Дано организаторите на концерти, за които е ясно, че ще бъдат посетени от по-малко хора, да намерят някакво по-добро решение. Зимният дворец на спорта в Студентски град е една не лоша алтернатива. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ники 13.07.2008 17:59:02 отговори + 0 0
жалко,че го пропуснах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Felly 13.07.2008 17:49:22 отговори + 0 0
eforce - 2008-07-13 12:30:51
"Другият момент... бил съм на 10-ки концерти, но такъв зор да гледам сцената не съм виждал. Не знам кой гении е правил осветлението, но не стига че беше супер бедно и аматьорско... имаше директно насочени към публиката бели мигащи светлини!"

Е няма такъв глупак! Този незнам откъде пада, но явно не е чувал за блиц, нито, че без него, дет се вика, не става индъстриъл концерт. А вода имаше в тоалетните, които даже бяха без 0,30 лв. вход :-)
А който е изненадан от мрежите-ами тва си е класически Министри декор, старите фенове знаят...
За погото нищо не мога да кажа, тъй като държах да гледам Ал в очите (очилата). Въобще не ме и интересува погото, пого мога да си правя и в хола, ама да гледам Ал в очилата-не.
Относно това кой-как "седи" в Министри-хаха, ама те сега изглеждат много добре издържани в траш-метъл стилистика, по по-старите турнета са като цигански катун, което също е част от идеята. Нали затова ги обичаме-защото са неподражаеми и ексцентрични гении!

Звукът беше размазващ, чуваше се всеки семпъл и това най-отпред, на решетките.

Идеален концерт! Сбъдната мечта!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

digimor†al 13.07.2008 17:11:45 отговори + 0 0
Концерта си беше размазващ. Адската жега и опашките за бира не успяха да помрачат радостта на феновете. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mm 13.07.2008 15:22:50 отговори + 0 0
@eforce

брях, пак се почна с дежурното мрън-мрън-мрън.

вода нямало... ами имаше бира, бе. аааа, ама не ти напълнили до нивото? Ами моите си бяха пълни догоре. Добрата наливна бира има свойството да се появява с пяна, ако не си забелязал.

няма въздух, няма звук, светели с фенери в очите - абе, човек, това ПЪРВИЯ ти концерт ли е в зала Христо Ботев? Какво по-точно си очаквал по това време на годината на това място?? Още като си давах 20-те леФФФчета ми беше ясно какво купувам. На теб не ти ли беше ясно? Или се надяваше, че ще е с климатик, с фонтанчета и езеро със златни рибки в средата, с голи сервитьорки сервиращи безплатна бира, а Министри след всяка песен ще идват да те питат дали си доволен и звука ще е меден.

За кво да мрънкам сега - само за да имам мнение, все едно не съм знаел какво ме чака ли?

и какви са тия "сантиментални моменти" на чичо Ал? Томи Виктор пък от толкова албуми и години вече свири и концертира с Министри, че нещо не ти разбирам мислата за "надника"? Имаш впредвид, че другите свирят благотворително ли? Или просто нямат какво да правят?

Аз получих точно това, което си и очаквах и съм тотално Удовлетворен. ))

А за статията - Борис пак е изкъртил миффките със заглавие, къф струг от стомана, кви шлифовки, кви арматури в бетон?? Като прочета таквоз заглавие и се замислям за журналистичество тип "168 часа", което разчита да вземе ума на читателя със "шокови" заглавия като хубава, шарена опаковка на безвкусен бонбон.
И що пък да прилича Виктора на "холивудски сводник"? ))) Отгде ги черпиш таквиз метафори, не знам. ) На мен много ми прилича на един от Пронг... )))

И накрая - поздравления за бързата реакция със статията и за труда, благодаря за сетлиста, и за снимките - има няколко от тях, които са се получили просто страхотно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2008 15:04:03 отговори + 0 0
нещУ са краднали идеята от Краля Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

d.r.i. 13.07.2008 14:17:43 отговори + 0 0
АУУУУУУУУУУУУУУУУ!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 13.07.2008 14:08:28 отговори + 0 0
просто декор бе Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2008 14:06:51 отговори + 0 0
праат се на интересни Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2008 13:52:01 отговори + 0 0
тая решетка за ко са я турили не е ясно, пффф Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SOUND AND BEER 13.07.2008 13:10:14 отговори + 0 0
Пардон - на приятелките!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SOUND AND BEER 13.07.2008 13:07:59 отговори + 0 0
EFORCEЕЕЕЕ,нали се сещаш коя черта у теб ми харесва най-много...(подсказвам: не е обективността!)! Пък на приятелката, моите съболезнования...за всичко! 8-))))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


eforce 13.07.2008 12:30:51 отговори + 0 0
Това е един от малкото концерти, които смело мога да заявя като провал. Организацията беше, много зле. Може ли да няма вода в залата да се продава? Само някаква наливна менте бира... от която на приятелите им стана кофти. Да не говорим, че цената е 2лв за 330-350мл... просто чашите не се пълнят до нивото на обявените 400мл. В залата беше ад, преди да почне концерта. Няма въздух, аспирация, задимена и задушна обстановка. Не помня такъв зор да имало на над 15 концерта съм бил та. Саунда на Министри беше пълна порнография. След 5-6 песен се опитаха да подобрят нещата, но уви... Повечето парчета се чуваха и звучаха като едно и също. Другият момент... бил съм на 10-ки концерти, но такъв зор да гледам сцената не съм виждал. Не знам кой гении е правил осветлението, но не стига че беше супер бедно и аматьорско... имаше директно насочени към публиката бели мигащи светлини! Е това нещо ни скапа очите. Тази светлина не престана и след час гледане в този дим и задух беше нетърпимо. С приятелите си менкахме един чифт сл.очила)) Погледнах публиката, всички премигваха и мижаха... накои и сълзяха... Дано да е от кеф. Погото беше пресилено... На два пъти се качвах на седалките. Поведението на чичо Ал ме разочарова. Приличаше на Менсън в сантименталните моменти. Томи Виктори от Пронг си личеше, че не му е там мястото. Но човека е на надник в турнето... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2008 12:29:47 отговори + 1 0
и мога ли да попитам и аз какъв е проблемът да отидеш на live на голяма група без да си й фен?!?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2008 11:27:40 отговори + 0 0
Ти правиш ли сметка, ако само фенове ходят по концерти пред каква мизерна публика ще са повечето. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sjfhsgfsjdfs 13.07.2008 11:20:23 отговори + 0 0
ами човеко ,като не си им фен кфо изобщо правеше там,да ми беше подарил билета!ха след малко може да кажеш ,че и на Църо не си му бил фен..хахаха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.07.2008 11:15:42 отговори + 0 0
да само дето пак нищо не се чуваше Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


СТАНИШЕВ 13.07.2008 11:13:34 отговори + 0 0
Наистина беше ВЕЛИКО! Дори в най-смелите си мечти не съм предполагал, че ще стане такъв концерт! МИНИСТРИ СА КОЛОСИ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

katatonia 13.07.2008 10:58:44 отговори + 0 0
концертът беше супер - можеби най- добрия за тази година. Алиен Индъстри направо къртиха с изпълнението си.Организацията беше на ниво.
Иначе се запознах с доста хора от други държави - Русия,Гърция. Едни гърци ми разправяха,че са пътували 18 4аса, за да доидат в София - идваха чак от остравите под Атина. Интересно беше, че един от руснаците сподели,че Министри никога не са свирили в Русия. Очевидно, че ние българите трябва да се гордеем с този рзмазващ концерт.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

StreetSoldier 13.07.2008 10:09:30 отговори + 0 0
най-якият концерт тази година !!!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

S-O-D 13.07.2008 03:24:19 отговори + 0 0
яко беше ! лично аз на Alien Industry се погребах ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 13.07.2008 02:39:56 отговори + 0 0
"Сатире, сниман си как снимаш :p"

Тъкмо от "Wizard" да си платят за рекламата :-D
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Fanatik Priest 13.07.2008 02:34:03 отговори + 0 0
Концертът беше много здрав! И това го казвам, като човек, който не е особено голям фен на индъстриала. Подгряващите се справиха чудесно, а Министри бяха супер! Публиката се скъса да подскача, но дали съркъл питовете, подтиквани от групата, се случиха не знам понеже бях на първа линия, но нямам съмнения Най-много се изкефих на призивите на публитката към Министри, когато в ритъм с името тропаха с крака и целият под се разлюля. Интересно беше, че около мен имаше доста прищълци от съседните държави. Радвам се, че успях да видя тази култова група преди да умре завинаги, въпреки че не съм й фен!

П.С.: Фанах перо от Томи Виктор, ама като видях колко хвърли, май не е много за хвалене

П.С.: Най-звездната снимка - Сатире, сниман си как снимаш :p
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".