Музикалните личности, които ни напуснаха през 2015 г.

4 яну 2016, 21:42 ч. 3856 / 10 5
пред./следв.

   Наред с многото новини, касаещи радостни рок и метъл събития, които публикувахме през изминалата 2015-а, за жалост не се мина и без такива, с които периодично ви съобщавахме за кончината на музиканти, известни или не чак толкова, които са дали своето, за да я има и да продължава да съществува любимата ни музика. Решихме да почетем всички тях, като ги съберем на едно място. Напълно наясно сме, че има вероятност да пропуснем някого, но това е неизбежно. Също така е важно да отбележим, че сред имената по-долу ще видите и такива, които не са непременно на музиканти, но пък са на хора, които по един или друг начин са свързани стабилно с рока и метъла.

   Тъжно е, но трябва да признаем, че в последните години твърдата музика губи все повече свои бойци. И това, за жалост, е процес, който е невъзвратим. Причината е ясна - една голяма част от любимите ни музиканти са вече на сериозна възраст, а друга е водила начин на живот, който рано или късно дава своето отражение върху здравословното им състояние. Не обаче причините за смъртта на музикантите са поводът, заради който пишем тази новина. Направихме го за да си спомним за онези хора, които са "виновници" за не един и два щастливи и емоционални моменти в живота на всеки един от нас.

 

   На 11 януари 2015-а на 74-годишна възраст почина Tim Drummond - басист, свирил с легенди като Neil Young, Bob Dylan, Eric Clapton, BEACH BOYS и мн др. Освен че е взимал участие в концертите и в албумите на именитите си колеги, Drummond е и съавтор на някои от техните песни.

   На 20 януари в австрийската столица Виена внезапно почина основателят на германската електронна/рок група TANGERINE DREAM Edgar Froese. Причината за смъртта му е усложнения след белодробна емболия. Froese създава TANGERINE DREAM през 1967 г. и през дългата си и плодотворна музикална кариера издава множество знакови албуми. Последната творба на бандата му, "Chandra - The Phantom Ferry Part II", излезе през по-миналата, 2014 г.

   На 19 февруари, в хотел в град Районг (Тайланд), е открит мъртъв шведският клавирист Mats Johan Olausson (Yngwie Malmsteen, ARK, EVIL MASQUERADE). Музикантът напусна този свят на 54-годишна възраст. Вероятната причина за смъртта е прекомерна употреба на алкохол.

   Бившият басист на TOTO Mike Porcaro почина на 59-годишна възраст на 15 март. В последните години от живота си музикантът страдаше от амиотрофична латерална склероза (АЛС), което наложи оттеглянето му от сцената през 2007 г. Болестта му бе обявена публично през 2010-а. Porcaro свири с TOTO от ранните дни на бандата в края на 70-те години на миналия век, но е обявен за пълноправен член на групата чак през 1982-ра.

   След 40-годишна музикална кариера, на 16 март си отиде Andrew McLan "Andy" Fraser - един от основателите на FREE. 62-годишният басист участва в записите на всеки албум на групата, с изключение на последния - "Heartbreaker" от 1973-а. Причините за смъртта на музиканта са две - рак и СПИН.

   Барабанистът на TWISTED SISTER A.J. Pero си отиде от този свят на 55-годишна възраст. Това се случи на 20 март. Pero свири с групата в периодите 1982-1986 г., 1997-1998 г. и от 2003 до смъртта си. Барабанистът участва във всички албуми на TWISTED SISTER, освен в един - "Love Is For Suckers" (1987). Също така, Pero бе член на ADRENALINE MOB от 2013 г. и има две издания с тях - албумът "Men of Honor" (2014) и EP-то "Dearly Departed" (2015). След смъртта му TWISTED SISTER обявиха, че ще направят прощално турне посветено на него, след което групата ще преустанови съществуването си. За концертите, като барабанист бе привлечен Mike Portnoy (екс-DREAM THEATER). Именно с него TWISTED SISTER гостуваха на десетото издание на фестивала "Kavarna Rock - 2015" и бяха хедлайнър в последната вечер.

   На 24 март на 47-годишна възраст почина бившият басист на DEATH, участвал за кратко и в CONTROL DENIED, Scott Clendenin. В последните години музикантът имаше здравословни проблеми, но прогнозите са били за възстановяване и новината за смъртта му бе изненадваща. Clendenin свири в последния албум на DEATH "The Sound of Perseverance" (1998). През 2012-2013 той има изяви и с трибют-формацията DEATH TO ALL (DTA), която предстои да изнесе концерт у нас на 3 април.

   В края на март Scott Weiland разпространи съобщение, че на 30-и същия месец е починал китаристът Jeremy Brown, който участва в самостоятелния проект на певеца - THE WILDABOUTS. Scott Weiland среща Brown през 2008 г. и оттогава двамата работят заедно, включително и по записите на албума "Blaster".

   Оригиналният барабанист на LYNYRD SKYNYRD Robert Lewis "Bob" Burns Jr. загина на 3 април, на 64-годишна възраст, в автомобилна катастрофа. Burns е сред основателите на групата и свири в нея до 1974 година, записвайки барабаните в първите два студийни албума на LYNYRD SKYNYRD - "Pronounced 'Leh-'nerd 'Skin-'nerd" и "Second Helping".

   На 5 май, след дълга битка с рака, почина оригиналният басист на RAINBOW Craig Gruber. Музикантът бе на 63 години. Преди групата на Ritchie Blackmore, той свири с Ronnie James Dio в ELF, а след това има участие в албуми на Gary Moore, THE RODS, OZZ, RAVEN LORD и др.

   Легендарният блус музикант BB King, който изнася концерти и записва музика от края на 40-те години на миналия век, почина на 89-годишна възраст. BB King е издъхнал в съня си на 14 май в дома си в Лас Вегас. Няколко дни преди това той бе хоспитализиран заради диабет Тип ІІ, а след изписването си от болницата бе на постоянни домашни грижи. Наследстовото, което BB King оставя след себе си, е огромно и се простира далеч извън границите само на блус музиката.

   Над половинвековната филмова кариера на легендарния британски актьор Кристофър Лий (Christopher Lee) е трудно да бъде представена. В последно време той участваше в епични ленти като "Междузвездни войни", "Властелинът на пръстените", "Хобит" и др. Има обаче и връзка на Лий с метъл музиката и тя не е от вчера - специфичният му глас и тембър може да бъде чут в албуми и концертни изпълнения на RHAPSODY и MANOWAR. Между 1998 и 2014 г. актьорът издаде четири хеви метъл албума, три EP-та и няколко сингъла, в които той е певец. На 7 юни, Кристофър Лий почина в болница, след като е бил приет с респираторни и сърдечни проблеми.

   Басистът, вокалист, носител на "Грами" и един от основателите на YES Chris Squire почина на 28 юни, на 67 години. По-малко от два месеца преди това той бе диагностициран с рак. Squire основава YES с Jon Anderson през 1968 г. и е единственият оригинален член, който участва във всички албуми на групата до класиката от 1983 "90125", от която е големият хит на бандата "Owner Of A Lonely Heart". В последно време той бе заместен в концертния състав на YES от Billy Sherwood.

   На 26 юли Everett "Vic" Firth - основател и собственик на водещата компания за производство на палки за барабани "Vic Firth" - почина на 85-годишна възраст. Той започва дейност през 1963 г., след като свири със Симфоничния оркестър на Бостън и решава, че палките, които е използвал, са надценени. Фирмата му предлага не само високо качество, но и изключително разнообразие от палки. Сред музикантите, които ги използват през годините, са: Vinnie Paul Abbott (HELLYEAH, PANTERA), Christoph Schneider (RAMMSTEIN), Roger Taylor (QUEEN), Carmine Appice (VANILLA FUDGE), George Kollias (NILE) и мн. др.

   На 56-годишна възраст почина бившият басист на британската готик-пънк банда THE DAMNED Bryn Merrick. Той записва два албума с групата - "Phantasmagoria" (1985) и "Anything" (1986). Освен в THE DAMNED, Bryn се изявява и като част от VICTIMIZE, както и в THE SHAMONES, които са трибют група на THE RAMONES. Причината за смъртта е рак.

   Смъртта застигна и барабаниста Martin "Kiddie" Kearns от британските дет метъл легенди BOLT THROWER. Той се присъединява към бандата през 1994 г., напуска за известно време и се завръща през 2000 г. и така става най-дълго свирилият с групата ударник. Музикантът напусна този свят на 14 септември на 38-годишна възраст. Той се е почувствал зле по време на репетиция и е починал същата нощ в съня си.

   На 11 октомври, на 66-годишна възраст, почина саксофонистът на THE STOOGES Steve Mackay. Причината е сепсис след операция, която е претърпял месец по-рано. В последните дни от живота си Mackay е бил в критично състояние в болница, заобиколен от семейството си. Iggy Pop публикува съобщение на Фейсбук-страницата си, в което изразява почит към паметта на покойния си колега. Сега Iggy остава единственият жив член от състава на THE STOOGES, създал знаковия албум от 1970 г. "Fun House".

   След дълга битка с рака, на 18 октомври почина бившият басист на OBITUARY Frank Watkins. Музикантът напуска този свят на 47-годишна възраст. Watkins се присъединява към OBITUARY през 1989-а след записите на дебютния им албум "Slowly We Rot" и напусна групата през 2010 г. по взаимно съгласие. През 2007-а Frank създаде мениджърската компания "Back From the Dead Productions", чрез която помагаше на млади банди. Между 2007-а и 2009-а четириструнникът работи и с норвежките блекметъли GORGOROTH под псевдонима Boddel.

   Дългогодишният перкусионист на групата на Carlos Santana - Raul Rekow - почина на 61-годишна възраст на 1 ноември. Музикантът бе част от състава на SANTANA в последните 34 години и участва в записите на 16 от неговите албуми. В т. ч. "Marathon", "Beyond Appearances", "Supernatural" и "Corazon" от 2014-а.

   Бившият барабанист на MOTORHEAD Phil "Philthy Animal" Taylor почина на 11 ноември на 61-годишна възраст. В последните месеци от живота си той се е борил с неупомената болест, която е причината за смъртта му. Phil Taylor свири с MOTORHEAD в периода от 1975 до 1984-а и между 1987 и 1992 г. Приживе, фронтменът на бандата Lemmy Kilmister определяше в интервюта бившия ударник като един от най-добрите си приятели.

   Хард рок вокалистът David VanLanding (екс-MICHAEL SCHENKER GROUP) загина сутринта на 17 ноември при автомобилна катастрофа в Клиъруотър, Флорида. В кариерата му има и краткотрайно участие в CRIMSON GLORY. Лично Michael Schenker изказа съжалението си от загубата на талантливия певец. За последно VanLanding пя с MSG през 2012 г., като за 2016-а бе планиран еднократен концерт с него на круиза "Axes & Anchors".

   Вокалистът Scott Weiland бе открит мъртъв в тур-буса си в Минесота на 3 декември около 21 ч. местно време, малко преди да излезе на концерт в "Medina Ballroom". Weiland е познат от участията си в групи като STONE TEMPLE PILOTS и VELVET REVOLVER, с които се раздели не без известна доза скандали. Причината за смъртта му е комбинация от кокаин, екстази и алкохол. Scott има дълга история на злоупотреба с наркотици. Музикантът напусна този свят на 48-годишна възраст.

   На 28 декември, след като в последно време неведнъж страдаше от здравословни проблеми, в дома си в Лос Анджелис почина легендарният фронтмен на MOTORHEAD Lemmy Kilmister. Причината за смъртта на Lemmy е нелечима агресивна форма на рак на мозъка и врата, която е била открита едва на 26 декември. Колкото и да се каже и изпише за Ian "Lemmy" Kilmister, няма да е достатъчно и пълноценно. Той е икона за рок музиката каквито остават все по-малко. Българските му почитатели ще останат със спомена за двете гостувания на MOTORHEAD в България - през 2000 г. в София и през 2007 г. в Каварна.

   През 2015-а станахме свидетели и на две трагични събития, които се превърнаха във водещи новини навсякъде по света. На 30 октомври, по време на концерт на групата GOODBYE TO GRAVITY в клуб "Colective" в Букурещ, избухна пожар, който причини смъртта на десетки (над 50) рок фенове. Ранените са над 200. Сред загиналите са и четирима от членовете на GOODBYE TO GRAVITY - китаристите Vlad Telea и Mihai Alexandru, барабанистът Bogdan Lavinius и басистът Alex Pascu. Единственият оцелял член на групата остава вокалистът Andrei Galut, който е сред ранените. Събитието предизвика масови протести срещу корупцията в Румъния, които доведоха до оставката на правителството, водено от премиера Виктор Понта.

   По-малко от две седмици по-късно, на 13 ноември, в Париж - един от символите на свободата и демокрацията, бяха извършени няколко терористични нападения. Едно от тях се случи в театър "Bataclan", по време на концерт на американската група EAGLES OF DEATH METAL. Въоръжени с автомати "Калашников" ислямски фундаменталисти хладнокръвно застреляха 89 души. Ранените са над 200. Като по чудо, всички членове на групата останаха живи. В резултат на терористичните нападения редица групи отмениха концертите си във Франция, а някои дори и целите си европейски турнета. Сред тях са и U2, които е трябвало да изнесат два поредни концерта в най-голямата зала в Париж на 14 и 15 ноември. Двайсетина дена по-късно, на 6 и 7 декември, ирландците все пак направиха двете шоута. На второто, преди последната песен, Bono се обърна към публиката с думите: "Искам да ви представя едни хора, на които сцената им бе отнета по брутален и безчовечен начин. Затова им предоставяме нашата. EAGLES OF DEATH METAL." Двете групи изпълниха заедно песента на Patty Smith "People Have the Power". Събитието бе излъчено по тв-канала "HBO".

   През 2015-а загубихме още: Gary Richrath - REO SPEEDWAGON, Justin Lowe - AFTER THE BURIAL, Eddie Rendini - COLD, Ryan Shutler - LAZARUS A.D, Shawn Tyler Chavez - HAVOK, Carson Van Osten - WOODY'S TRUCK STOP, NAZZ, Stevie Wright - EASYBEATS, John Garner - SIR LOED BALTIMORE, Allan Fryer - HEAVEN, Bruce Crump - MOLLY HATCHET, Brandon Carlisle - TEENAGE BOTTLEROCKET.

   И накрая, но съвсем не на последно място, през 2015-а загубихме много ценен за нас, а със сигурност и за много от вас, човек. В автомобилна катастрофа загина един от най-старите и почитани рок журналисти в България - творил за "Нов Ритъм", "ХАОС", "Про-Рок", WeRock.bg, "Metal Hammer Bulgaria" и мн. др., а също така автор и преводач на десетки литературни произведения. За нас от WeRock.bg, той бе не просто колега, но и приятел, в чиято компания беше удоволствие да бъдеш. Винаги усмихнат и добронамерен, говорещ с истинска фенска страст за любимите си филми, книги, групи, албуми и песни - такъв ще запомним Адриан "Maldoror" Лазаровски, който ни напусна едва 39-годишен.

   Вечна им памет!

 

още за:

Heavy Metal


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


666 6.01.2016 16:12:25 отговори + 0 5
Да споменем и Paul Raven (Killing Joke, Ministry, Prong, Godflesh, Society 1, Zilch, Neon Hearts, Treponem Pal, Pigface Murder, Inc. Kitsch, Mob Research)!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

нъц 6.01.2016 16:16:36 + 4 0
Ти хубаво го споменаваш, ама нещо си объркал годините:

Born: January 16, 1961, Wolverhampton, United Kingdom
Died: October 20, 2007, Geneva, Switzerland
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ройбос 5.01.2016 11:04:41 отговори + 10 0
Поздравления за обзора. Ще добавя още едно име към него. Миналия март почина Daevid Allen - съосновател на The Soft Machine и основна движеща сила в Gong. Един от влиятелните музиканти в сферата на психеделичния рок. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 5.01.2016 01:01:26 отговори + 14 3
Невероятна статия! Много силна! Браво за труда! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хич 4.01.2016 21:50:38 отговори + 36 2
сега палец горе ли да давам на тази новина палец долу ли - не знам.
евала за труда.
няма да цъкам палци
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".