Музиката променя вкуса на бирата

19 май 2020, 15:13 ч. 1261 / 5 6
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Музиката влияе върху вкусовите възприятия от бирата

Националната бирена академия на Съюза на пивоварите продължава онлайн

19 май 2020 г. През последните месеци, светът изглежда различен поради ефекта от пандемията на COVID-19. Според актуални данни, процентът на промяна в ежедневието на хората в световен мащаб е близо 50%. Тази тенденция преобръща редица установени навици и води до нови начини за комуникация и споделяне между хората. Ето защо информираността, приятните емоции, слушането на музика или активното участие в живота на семейството, са част от адаптацията и начин за справяне с промяната.

В подкрепа на това, интересно звучи изследването на група учени от Оксфордския университет, според което музиката може да повлияе върху начина, по който усещаме...вкуса на бирата. Ръководител на проучването е професорът по експериментална психология Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие изучава начините, по които сетивата променят емоциите и изживяването, включително при консумацията на пиво.

Резултатите от неговите изследвания показват, че възприятието за вкуса на бирата се повлиява чувствително от това, което консуматорът чува. В проучването на проф. Спенсър са участвали 3000 респондента, разделени на няколко групи спрямо комбинациите от двата главни фактора – бира и музика. Всички те са слушали внимателно мелодии с еднаква сила на звука - близо 35% от използваната аудио система. След това са отговорили на 3 въпроса, свързани с това дали песента или произведението им е познато, дали им допада и дали смятат, че подхожда на пивото, което консумират. След задълбочен анализ на данните изследователският екип установява, че влиянието на музиката върху цялостната преценка за вкуса на бирата е приблизително 25%.

Подобни резултати показва проучване и на белгийски учени, които установяват, че музикалният фон може да промени дори възприятието за алкохолното съдържание на пивото. На участниците в това изследване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от различни жанрове, нейният вкус се сторил различен на хората, като варирал според музикалните стилове. При по-висок звук, вниманието било привлечено от сладките нотки във вкуса на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси.

Изводът от експеримента е, че в зависимост от вида музика, се променя и начинът, по който усещаме бирата. Плодовите или тези със сладникав вкус бири си отиват най-вече с песни, които се характеризират с чистота на звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-добрият избор за този вид пиво, защото тези инструменти придават лекота на звученето. От друга страна, бирите с кисела нотка, които са характерни за белгийските стилове пиво, си подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс (дисхармония на тоновете).

Не само видовете мелодии оказват влияние върху вкуса на пивото. Стилът на харесваната музика има отношение и към предпочитаната бира. Силното пиво с високо съдържание на алкохол е в отлична хармония с дарк музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които виртуозно се изявяват тромбони и тромпети. Поп и рок феновете обикновено си поръчват пилзнер и други по-светли бири, докато почитателите на хеви метъл харесват повече тъмни.

Този различен поглед към света на пивото по нов начин доказва, че между бирата и музиката има много по-голяма връзка, отколкото сме си мислили досега. Още повече, че и музиката, и бирата стимулират произвеждането на ендорфини, които са хормоните на радостта – факт, който също е потвърден от редица научни проучвания в световен мащаб.

С представянето на тези и още много други интересни изследвания и полезни данни за пивото Съюзът на пивоварите продължава тазгодишната Националната бирена академия. В отговор на предизвикателствата на времето през 2020 г. тя ще е най-вече в онлайн вариант. „За нас новото онлайн издание на Бирената академия е креативна възможност да създаваме положителни емоции и поводи за усмивки, особено в настоящото положение. Повече от всякога стремежът ни е да поднесем на почитателите на бирата свежи и интересни изживявания, за да почувстваме позабравената приятна страна на живота.“, сподели Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Така почитателите на кехлибарената напитка ще имат възможност не само да подобряват бирените си познания, но и да повдигнат настроението си с тематичните видеа от експерти и известни личности, любители на бирата като журналистът и актьор Павел Владимиров, музикантът и композитор Михаил Йосифов, диетолологът и ендокринолог д-р Райна Стоянова и други. Вижте видеоматериалите с тях тук.

 

още за:

Heavy Metal


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Стефанов 20.05.2020 12:13:36 отговори + 2 0
Като се знам какви боклуци пия, дори Stargazer, вероятно най-съвършената хард рок песен на всички времена и измерения, не би могла да оправи вкуса на пот и провал.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Филипов 20.05.2020 11:05:16 отговори + 0 2
Давайте източник за такива пълнежи. Иначе си идваме на «британские учёные» являются синонимом исследователей, работающих над совершенно безумными, идиотскими и не представляющими абсолютно никакой практической ценности псевдонаучными проектами.
http://lurkmore.to/Британские_учёные
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фриц 20.05.2020 11:26:22 + 2 0
Я Филипов бил червена бабичка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 20.05.2020 11:33:58 + 5 1
Източникът е посочен на три места в текста. Явно пак си идваме на тази таблица. Избрали сме я като за Вас с повече Ы



Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 19.05.2020 19:48:55 отговори + 5 4
Качеството на бирата е в количеството. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гай Баньо 20.05.2020 20:17:58 + 1 0
Прави си на 33%
Трябва да е студена, да е прясна и да е много.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".