Най-доброто от музикалния свят онлайн

28 юни 2020, 07:48 ч. 676 / 7 0
пред./следв.


   Последните месеци доведоха до драстичен ръст в онлайн събитията. Изпълнителни, артисти и музиканти от всякакви жанрове замениха лайв сцената, концертите и участията с платформите за лайв стрийм. Онлайн ивентите изпълниха социалните мрежи и сайтовете за стрийминг и вдъхнаха нов живот както на изпълнителите, така и на феновете. Оказа се, че изкуството, добрата музика и разбира се положителните емоции могат да се предават дори от разстояние.

   Дигиталният свят за пореден път доказа, че може да предложи също толкова забавления и развлечения като реалния и да предложи множество различни онлайн събития и то ежедневно. Артисти от цял свят успяха да се докоснат виртуално до своята публика и да зарадват феновете си директно в домовете им. Макар и не на голяма сцена, тези изпълнения също се радват на голям успех и имат своя чар. Повечето от тях остават качени в платформите дълго време след живото излъчване и могат да бъдат гледани по всяко време. Много артисти записват в собствените си домове, което прави изживяването много по-интимно и персонално. Освен това те влагат повече креативност, любов и старание, за да предложат незабравимо шоу на почитателите си, да повдигнат техния дух и да не ги разочароват.

   Тук сме подбрали някои от най-добрите онлайн изпълнения и виртуални концерти, на които попаднахме в последно време.

   Момчетата от DUBIOZA KOLEKTIV определено са начело на класацията с не едно, а цели седем онлайн изпълнения, които все още могат да бъдат гледани на официалната им Фейсбук-страница. Те кръстиха поредицата "Quarantine Show", като всеки един от членовете на групата се включваше на живо от дома си за едно незабравимо и истинско шоу.

   Neil Young също записа няколко онлайн концерта от дома си в Колорадо, под името "Fireside Sessions". Акустичните концерти са записани и режисирани от съпругата му актрисата Дарил Хана и са достъпни на неговия сайт "Neil Young Archives".

   Ветераните от METALLICA също не останаха по-назад и решиха да зарадват своите почитатели, макар и не с лайв концерт. Те избраха да качват цели записи от някои от най-добрите си концерти на своята официална YouTube страница. Списъкът продължава да се обновява всеки понеделник (вторник българско време) и серията носи името #MetallicaMondays. Сред избраните записи са концерти на групата от Париж, Копенхаген, Мюнхен, Лима, Манчестър и други, като най-старият е още от 1983 г. в Чикаго.

   Наскоро бандатата сподели, че дори в условията на дистанция обсъждат работни проекти чрез "Zoom" и по имейл. "Засега поне звуковата страна и практическите елементи са в изненадващо добра форма. Остава ни да разберем колко можем да създадем, без да сме на едно и също място", каза барабанистът Lars Ulrich по повод виртуалния творчески процес в групата.

   Подобно на колегите си от METALLICA, RADIOHEAD също решиха да подарят на феновете си цели записи от свои концерти по цял свят. Те обещаха да обновяват ежеседмично плейлистата "At Home with Radiohead" в техния официален YouTube канал. Най-популярен изглежда е записът от концерта им в Берлин от "Lollapalooza Festival" през 2016 г., който вече събра 1 милион гледания.

   Българските изпълнители също приеха присърце идеята да влязат в домовете на почитателите си през екрана на дигиталните им устройства. Те използваха каналите си в социалните мрежи, както и набиращите голяма популярност родни стрийминг платформи, където публиката има възможността да заплати за изпълнението и по този начин да подкрепи любимите си артисти и музиканти.

   Сред първите банди, които стартираха вълната от виртуални изпълнения у нас, бяха D2. Въпреки провалените им участия на живо, те направиха първия си онлайн концерт напълно безплатен, като гледащите имаха възможността да закупят символичен електронен билет. Музикантите и създателите на инициативата за концерти у дома споделиха, че искат да окажат подкрепа на хората на изкуството и да се забавляват с феновете си, макар и от разстояние.

   Събитията от последните месеци показаха ясно, че изкуството и музиката са неизменна част от нас. Социалните мрежи и онлайн платформите се превърнаха в сцена за хиляди артисти и убежище за тях и техните почитатели, където да споделят своето изкуство и емоции и да се забавляват заедно.

още за:

Heavy Metal


Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".