Национален индъстриъл празник с COMBICHRIST и MORTIIS

3 мар 2011, 00:05 ч. 651 / 8 22
пред./следв.
Леден северен полъх, точно в навечерието на националния празник на България, донесоха двете знакови норвежки групи COMBICHRIST и MORTIIS, които са имали великолепната идея да обединят усилията си в съвместно европейско турне, обхващащо 40 дати - "Monsters on Tour 2011".

   У нас събитието мина под знака на традиционния "Gorgon Electro Mini Fest", проведен за четвърти път в София, като организаторите от "Gorgon" отново осигуриха присъствието на изключителни групи, със завидна популярност и стойност за ценителите.

   Случайно или не, сякаш в унисон с концепцията, бръснещи ледени снежинки се понесоха още привечер над София, което само допринесе за подходящия декор на предстоящото шоу. Вечерта в "R.B.F." започна с около 30-минутен въвеждащ ембиънт сет с произведения на SHRINE, подсигурявайки необходимата атмосфера за настройка на феновете, които постепенно напълниха залата.

   Точно в 21 ч. на сцената излязоха четирите фрийк-силуета от шайката на MORTIIS за ударна доза концентриран хеви-индъстриъл.

   Култовата личност на Havard Elefsen, която неминуемо продължаваме да свързваме с приноса му през първите години на могъщите EMPEROR (1991-92), е претърпяла десетки арт-метаморфози през годините - като визия, музика и цялостна концепция.
   Изключително продуктивното му творчество обхваща четири странични проекта, освен MORTIIS, с който има 12 албума, плюс редица сингли, ремикси, видеа и участия в саундтракове. Превъплъщението, което видяхме снощи в София, представлява една по-директна версия на упражнявания от бандата през последните десетина години електро-индъстриъл - поднесена с по-рокаджийски, прям подход, който - без да да профанизирам, като музика и интензитет - доста напомни на лайв-версиите на MINISTRY и Rob Zombie.
   За разлика от концепцията на студийните албуми, преобладаващо подвластни на електронния и програмиран звук, MORTIIS на живо в момента предлагат ударно, електро-шоково шоу, с подчертано рокендрол и на моменти даже пънк- звучене. Визията на групата се вписва чудесно в цялостната концепция на представянето като гримът и костюмите, напомнящи зомбита в гората, й придават доста "упадъчен" вид, без да бъде прекалено натруфено. Така или иначе, поради приглушеното осветление на сцената, през повечето време откъм публиката се виждаха предимно тъмни силуети, като само на моменти в светлините на прожекторите попадаха отделни, несъмнено доста любопитни детайли.

   Съдържащ точно 9 парчета, краткият 45-минутен сет беше фокусиран върху материала от предстоящия - все още неиздаден албум "The Great Deceiver", с нахъсани и запомнящи се парчета, които звучат повече от обещаващо, заедно с две от актуалния "Perfectly Defect" (който MORTIIS предостави на феновете си за свободен даунлоуд) и разбира се - няколко класики от най-популярния до момента "The Grudge".

   За мен кулминацията на сета беше по средата с "Closer to the End", увлякло публиката да приглася на тежкия припев, както и ударният финал с "Demons Are Back" - недвусмислена заявка за бъдещите "творчески планове" на норвежката легенда и знак, че скоро можем би ще ги гледаме отново, този път като хедлайнери.

   Последвалата 45-минутна пауза между двата сета малко накъса иначе чудесно замислената единна концепция на шоуто и определено подчерта разликата в статута на MORTIIS като "специални гости", а COMBICHRIST - като хедлайнъри на турнето.

   Сетът на култовите електро-индъстриъл маниаци стартира точно в 22:30 ч. Тези, които вече са ги гледали на предишното издание на "Gorgon Electro Mini Fest" през 2009 г. или като съпорт на RAMMSTEIN на някоя от европейските дати миналата година, могат да правят сравнения и да очертават тенденции. За мен тази първа среща с едни от най-видните клонинги на норвежката сцена остави незаличими "белези"и ме направи техен доживотен почитател.

   Имах чувството, че съм попаднала на някакъв анти-"Love Parade" и си помислих, че "ето това отговаря на моята представа за идеалното "рейв" парти!". При такива групи, където съотношението в използването на "живи" и "програмирани" инструменти вече губи значение, защото благодарение на съвременната технология всичко може да бъде изсвирено или "пуснато" по хиляда различни начина, единственото важно са качеството и зарядът на композициите, както и енергията, предадена на публиката.

   А в това отношение COMBICHRIST са наистина напред с материала - за близо час и половина, нямаше дори и секунда "празно" или момент, в който интензитетът на шоуто им да намалее. Маршовите набивки, силно подчертани от наличието на два различни сета барабани, сменяни от агресивни бийтове и врязващи се в съзнанието демонични рифове, гарнирани с безкомпромисните вокали на Andy LaPlegua - такава перфектна хомогенна смес определено може да държи публиката хипнотизирана с часове.

   Гората от ръце така и не оредя, а естесвената реакция на тялото да откликва с ритмични движения на хипнотичния транс не подмина никого в тълпата, включително и коравите почитатели на по-екстремния звук (знам, че няма да си признаят, но ги видях :-Р).

   Новото в снощния сет на COMBI' естествено бяха преобладаващите парчета от новия албум "Making Monsters", общо 9 на брой, всяко от които беше прието със същия възторг от публиката, както и големите хитове като "Get Your Body Beat", "Blut Royale" и "Electrohead". Най-силните моменти от новия материал дойдоха с "Follow the Trail of Blood", "Throat Full of Glass", "Slave to Machine", както и епичното "They".

   Бисът очаквано дойде с класиките "Fuck That Shit" и "What the Fuck Is Wrong With You?" и след като кулминацията беше подсилена като част от перкусиите на сцената "дадхоа фира", а две фенки от първия ред бяха издърпани горе, сетът приключи така стегнато и категорично, както и премина.

   Единственият ми коментар по отношение на техническото ниво на концерта - прекалено "минималистичният" подход към осветлението и сценичните ефекти, търсен или не, но мисля че засили малко повече от необходимото усещането за "ъндърграунд" събитие. Според мен и двете групи - като визия и мащаб заслужават малко по-щедро светлинно шоу, което да подчертае интензивното сценично присъствие и уникалния им спектакъл.
   С тази малка забележка, моето лично усещане за концерта беше, че всеки от нас тази вечер получи своето малко лично късче "Wave Gothic Treffen", камерно като мащаб, но за сметка на това истинско и внушително като съдържание.
   Завършвайки този репортаж, забелязах, че на официалния Facebook-сайт на COMBICHRIST най-новият пост гласи: "SOPHIA, YOU FUCKING RULE! THANK YOU!"

Абигейл ЛаФей
Сетлист на MORTIIS:
01. The Ugly Truth
02. Way too Wicked
03. Doppelganger
04. Closer to the End
05. Perfectly Defect
06. Broken Skin
07. Decadent & Desperate
08. Scalding the Burnt
09. Demons are Back

Сетлист на COMBICHRIST:
01. Reclamation
02. Just Like Me
03. Follow the Trail of Blood
04. Today I Woke to the Rain of Blood
05. Electrohead
06. Throat Full of Glass
07. Get Your Body Beat
08. Deathbed
09. Slave to Machine
10. Fuckmachine
11. Blut Royale
12. They
13. Never Surrender
Бис:
14. Fuck That Shit
15. What the Fuck Is Wrong With You?


    Ето и фотогалерия със снимки от събитието.




Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 23.03.2011 11:18:38 отговори + 0 0
А ето как COMBICHRIST са видели престоя си в София
http://vampirefreaks.com/journal_comment.php?entry=6939763
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.03.2011 16:18:33 отговори + 0 0
искаме ги пак!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 5.03.2011 14:00:20 отговори + 0 0
Какво техно бе? Мортиис са с метъл звучене наживо.
Концерта беше върхът!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fullmoon 5.03.2011 11:56:13 отговори + 0 0
Ауу, беше страхотно! Tака се размазахме, че още боботя при "Добро утро" и имам мускулна треска, но не съжалявам за нито 1 минутка на концерта! и на мен ми се струва, че беше доста тъмничко на сцената за по-дълго отколкото трябва, но нейсе... и звукът си беше доста добре (за учудване в такова малко място). E, едва днес спрях да чувам тишината, но тоо всичко си има цена - който се лепи до колоните, така му се пада)
А пък на такива неориентирани душици като Окъсания по-долу, дето, видиш ли, не щял да попада на техно парти - е какво бре, да не би с нож и пистолет да те заставиха да ходиш? То човек като дава пари за билет за концерт се предполага да знае какво представят тия на сцената... И не беше техно, впрочем, ама карай... било му гадно! да беше си отишъл на ваш`то тогава! на анелия, камелия (дори не мога да им сложа главната буква) или прочие девойки с по едното име ли щеше да ти е гот?! тцтцтц! отива, а после се излага с "гнъ-гнъъ-мрън-мрънн". Пу! Умрем за такива хейтъри - fuck that shit! Концертът си беше много добър, а кака много е ходила и знае) И другия път ще им ида
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie 4.03.2011 23:31:06 отговори + 0 0
Беше страхотно! Единственото, за което съжалявам е, че не бях на предния концерт на Combichrist (когато освен това са изпълнили и още няколко от любимите ми песни).

А Mortiis ако звучат яко на студиен запис, то на живо направо газят.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


:p 4.03.2011 22:13:03 отговори + 0 0
hhahahha let me be your unicorn Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sa6o 4.03.2011 08:33:31 отговори + 1 0
....не, признавам си, адски ме накефи ( аз съм от почитателите на по екстремния звук) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Evil14 4.03.2011 00:15:43 отговори + 0 0
Това пищене за тоя еднорог не ми се коментира,колкото до концерта беше нечовешки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

За синия еднорог 3.03.2011 22:48:06 отговори + 0 0
До ********** дето си мисли,че тоя еднорог е спешъл за нея от Джо Аз го подарих,ма! И го подадох на вокала и той го закачи до другия еднорог,а ти май си мислиш,че ти мирише на Джо Заблудена си, айде радвай се Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Diabolus 3.03.2011 19:11:50 отговори + 1 0
И репортажа е супер Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Okasan 3.03.2011 18:43:12 отговори + 0 3
Никога не съм искал да попадам техно парти, но ми се случи. И беше гадно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Завиждащ благородно 3.03.2011 17:38:07 отговори + 0 0
Ех, радвам се за вас, хорица! ^^ Сега да разглеждам снимките и да си се нервя на прецакнята... :Д Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Перун 3.03.2011 13:59:52 отговори + 0 0
Попаднах на една много яка снимкова галерия - http://stand.bg/page/detail/id/2689 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Templar 3.03.2011 13:36:49 отговори + 0 0
определено не сме сред живите вече Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Diabolus 3.03.2011 13:24:27 отговори + 0 0
Уникално беше! Който не е дошъл може само да съжалява.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


mortiis fan club 3.03.2011 11:31:26 отговори + 0 0
...живи ли сме след това вчера... не съм сигурна Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

autist 3.03.2011 10:16:52 отговори + 0 0
Зверска музика и зверска пушилка! Мислех, че има пожар! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2011 09:53:51 отговори + 0 0
беше мега якотооооо и накрая едвам си измолих да ми дадът синия еднорог от Combichrist ^^^ ;d <333333333333333333333333333333333333 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2011 05:59:17 отговори + 0 0
подкрепям те напълно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 3.03.2011 01:53:45 отговори + 0 0
То концерта ок,ама тази гнусна дупка RBF е крайна мизерщина!!! Ало, Гешче и Капче аре да помислите малко и да ъпгрейднете миризливото клубче,че щях да повърна когато отидох до тоалетната.Как не ви е срам бе,паяжини,счупени тоалетни чинии,пикня до колене,лайна..И у вас ли е така,а? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 3.03.2011 01:18:14 отговори + 0 0
О ДА! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2011 00:31:08 отговори + 0 0
беше ЖЕСТОКО Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".