NIGHTWISH бяха тук. Най-сетне!

15 сеп 2016, 08:37 ч. 12668 / 43 144
пред./следв.

   Навръх 20-годишния юбилей на финландската симфоник метъл институция NIGHTWISH, най-накрая се сбъдна дълго чаканата им първа среща с българската публика. Години наред запалени родни фенове обикаляха европейски зали и фестивали, окачаха гордо трибагреника ни на оградите пред сцената и дори завладяха челните редици на шоуто в Букурещ миналия декември. Но трябваше да се подредят безброй звезди, планети и подписи под договори, за да изгрее слънцето и на нашата улица и да станем съпричастни на "най-великото шоу на Земята".

   За съжаление непредвидени обстоятелства помрачиха настроението на една част от присъстващите. В следобедните часове на 14 септември бе публикувана информация, че камионът с техниката на групата е забавен на сръбската граница. Отварянето на вратите на залата бе отложено от 7 за 8 ч. вечерта, а след това чакането на главните "виновници" за събитието се проточи мъчителни два часа и половина. В тази ситуация се наложи родната подгряваща група SEVI да отпадне от програмата, за да има време за саундчек и подготвяне на сцената. Ирония на съдбата е, че през януари 2012 г. в зала "Арена Армеец" се проведе концерт на бившата певица на NIGHTWISH, Tarja Turunen, който бе отложен за следващиия ден поради огромно закъснение, отново по логистични проблеми.

   Часовникът показваше почти 22:30, когато светлините угаснаха, публиката изригна в нетърпеливи овации и Kai Hahto се качи зад барабаните си, последван от останалите трима финландци в бандата - клавириста и основен композитор на NIGHTWISH Tuomas Holopainen, басиста Marco Hietala и китариста Emppu Vuorinen. Когато гласовитата рок кралица от Холандия Floor Jansen застана зад микрофона, ослепителна в асиметричната си рокля с пъстро наметало, прозвучаха първите акорди на "Shudder Before the Beautiful". Трепетната вълна, която обля присъстващите, бе осезаема. "Добър вечер!" - изкрещя Floor на български и обезоръжи всичко живо с чара си.

   Вихреното начало с две песни от новия албум (втора беше идеалната за развяване на коси "Yours Is an Empty Hope") бързо увлече публиката и плени с магическата смес от симфонични аранжименти и китарно-барабанна офанзива, която е запазена марка на NIGHTWISH от две десетилетия насам. Floor демонстрира безупречни вокали и с лекота властваше в центъра на сцената, сякаш винаги е била част от групата. А със завръщането към ранния период "Bless the Child" (от албума "Century Child", 2002) певицата за първи път тази вечер пусна на воля извисяващото сопрано, с което е надарена.

   Чак когато дойде редът на "My Walden", под прожекторите се появи и англичанинът Troy Donockley с богатия му набор от фолклорни инструменти - ирландска гайда, флейта, мандолина - и изпъстри оставащите песни с екзотично звучене и приятни беквокали. Българското ни самочувствие погъделичка с възклицание "Славна България!" - на нашия език.

   Няколко особено жизнерадостни и любими на феновете парчета повишиха настроението и за миг помогнаха да забравим несгодите: малки и големи подскачаха и танцуваха на мелодично-бомбастичните хитове от "Imaginaerium" (2012): "Storytime", "I Want My Tears Back" и "Last Ride of the Day". Нямаше как да минем и без "Elan", първия сингъл от "Endless Forms…", който бързо влезе под кожата на досегашните последователи на NIGHTWISH и им спечели хиляди нови.

   Онези, които носят в сърцето си "стария" (или "С Таря") NIGHTWISH, имаха предостатъчно поводи да дадат воля на емоциите си и да попеят до болка познатите текстове на "Nemo" и "Sleeping Sun" или да се върнат към корените със "Stargazers" (от албума "Oceanborn", 1998). Последният запис с вокалите на Tarja Turunen, "Once" (2004), бе представен, освен от вездесъщия "Nemo", от леко озадачаващия избор на слабо популярната "The Siren" (но пък това изпълнение даде шанс на Floor да блесне с нечовешка орнаментика) и мащабната пиеса "Ghost Love Score". Не може да се отрече безупречното представяне на холандската вокалистка, която успя да направи всяка една от тези песни своя и на моменти звучеше дори по-колоритно от оригинала.

   От липса на 10 и повече минутни епоси също не можем да се оплачем. Освен споменатата "Ghost Love Score", имахме възможността да се насладим на живо на личната музикална изповед на маестро Holopainen, "The Poet and the Pendulum", която е рядко бижу, изпълнявана само на 20 от всичките 145 концерта по време на актуалната световна обиколка. Грандиозният заключителен опус в албума "Endless Forms Most Beautiful" бе и завършекът на концерта. "The Greatest Show on Earth" (която възпява удивителното чудо на еволюцията и биологично многообразие, а не егото на музикантите) увенча финала на точно двучасовото представление, завършило 30 минути след полунощ с неизбежните подаръци - перца и палки - за шепа щастливци и снимка за спомен с цялата над 12-хилядна публика.

   "Ние бяхме тук" ("We Were Here") - NIGHTWISH го написаха с пламтящи букви не само на огромния екран на сцената, но и в наелектризираната атмосфера в зала "Арена Армеец", и най-вече в сърцата на верните си почитатели. Този концерт бе епилогът в световното турне на бандата, което последва издаването през 2015 г. на актуалната им творба "Endless Forms Most Beautiful".

   Трябва да се признае, че музикантите и екипът им дадоха максимума от себе си, за да има концерт, въпреки огромното закъснение, но сътресенията в графика явно обтегнаха нервите на всички присъстващи. NIGHTWISH бяха железни професионалисти и поднесоха безукорно, но и някак стерилно изпълнение - сведено до минимум общуване с публиката, препускане през песните без дъх, предсказуем сетлист. Но на фона на вероятността шоуто въобще да не се състои, кои сме ние, че да ги съдим?

   Организационните неудачи оставиха горчив вкус в устите на голям брой фенове, други продължиха да ронят носталгични сълзи по непрежалимата Tarja (вместо да приемат веднъж завинаги настоящето и да ходят по турнетата на любимката си, която никога не подминава София). След събитие от такъв мащаб е неизбежно да има диаметрално противоположни гледни точки. Но е неоспорим фактът, че датата 14 септември 2016 г. ще остане в историята на родния концертен живот с първото посещение на финландското явление NIGHTWISH - всепомитащ ураган, развълнуван океан, симфония от емоции, която докосва различни струни у всеки, но не оставя никого безразличен.

   Следва пълен сетлист от първия концерт на NIGHTWISH в България, състоял се на 14 септември 2016 г. в зала "Арена Армеец" в София:

Intro: Roll Tide (Hans Zimmer song)
01. Shudder Before The Beautiful
02. Yours Is An Empty Hope
03. Blеss The Child
04. Stоrytime
05. My Walden
06. Elan
07. Weak Fantasy
08. 7 Dаys To The Wolves
09. The Siren
10. The Poet And The Pendulum
11. I Want My Tears Back
12. Nemo
13. Stargazers
14. Sleеping Sun
15. Ghost Love Score
16. Last Ride Of The Day
17. The Grеatest Show On Earth (chapters 1, 2 & 3)

 

Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

 

още за:

Nightwish


Коментари   (144)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


moonlight 29.09.2016 23:08:56 отговори + 10 1
Бях на предните редове в правостоящия сектор. Гледам ги за трети път(и трите пъти с Флоор) и не съм гледала други записи от турнето преди самия концерт, че да сравнявам и да търся кусури както някои хора. Липса на сценично поведение? Флоор не спираше да се раздава и се извини няколко пъти. Туомас попринцип винаги гледа да не обсебва шоуто, но този път беше много щастлив и му личеше. Емпу не спираше да търчи и да се усмихва, а Марко беше вял, може би заради загубата, която скоро бе преживял. Кай също ми направи положително впечатление. В крайна сметка имаше хора, които наистина не бяха запознати с творчеството на групата и бяха дошли, защото това са Найтуиш. Мда, трудно може да ни се угоди, но в крайна сметка следващия път може да пропуснете! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 27.09.2016 15:39:08 отговори + 1 9
Направих си труда да прослушам записите от Мадрид и другите дати от същото турне. Само, за да ги сравня със записите от Арена Армеец. Естествено, напънали са се много повече на предишните концерти, отколкото на този. Май само тук са дошли да отбият номера. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WishMaster 18.09.2016 09:51:14 отговори + 14 23
Факт, няма ли я Таря, няма и Найтуиш. С Янсен, по-добре е да сменят името на ФлорГарден например. Дори една толкова добра певица като Флор Янсен не е в състояние да замени Таря, която просто е целуната от Бог.
След 300 години хората ще продължават да слушат записите с Таря, а само след 20 Флор ще си я спомнят катоедна добра певица, там от близкото минало. Това е разликата.
На Найтиуш найтуиша вече хич не им се получава. Соло кариерата на Таря върви не зле. Но магията беше когато Таря пееше песните на Холопайнен и компания. Няма я вече магията...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WishMaster 18.09.2016 10:02:08 + 11 20
Изгонването на Таря не е просто Краят на една Ера в музиката.
Това е Тотален дизастър. За Найтуиш.
За Музиката и нейните почитатели - огромна Загуба.
Дано както Типтън навремето разбра, Джудас Прийст без Роб не може да има, на Холопайнен му просветне в главата.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

FSL 18.09.2016 11:55:10 + 10 14
Така е. Изпълненията с Таря наистина са в унисон с името Nightwish.
Флор Янсен е мощен вокален колос, но липсва мистиката и романтиката. Дай хард феновете може много да се напъват, но ако Найтуиш тепърва трябваше да пробиват с музиката, която правят в момента, може би пак щяха да са слушана група, но една от многото.
Въпреки това не мисля,че ако Таря се върне, групата ще бъде това, което беше. Вече името е марка, която пълни зали не заради музика, а заради факта,че са те.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

птеродактил с ориз 18.09.2016 12:25:09 + 23 4
Wishmaster, магията започна да изчезва още в Century Child, а в Once нямаше и помен от нея. Колкото до Таря, тя също изгуби очарованието на гласа си отпреди години. В момента концертите й отиват повече към демонстрация тип "чуйте колко високо мога да пея!" , но липсва емоцията, която едно време преливаше от гласа й, когато пееше песни като Swanheart, като Beauty & the Beast, като Sleeping Sun...
Флор Янсен е уникат в метъл сцената, бидейки способна да пее в какъвто си поиска стил, при това с невероятна енергия и сила, но музиката на финландците, особено в последните години, не дава поле за изява на такъв тип вокалистка. Пролича си и предпочитам да си я слушам с Аfter Forever или в албумите на Arjen Lucassen, отколкото тук.
Между другото, тя беше единствената причина да отида на концерта и надмина всичките ми очаквания - все си мислех, че никой освен Таря не може да изпее като хората The Siren, Stargazers и Sleeping Sun, но дамата се справи великолепно със задачата.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WishMaster 18.09.2016 09:27:26 отговори + 10 16
Посредствен концерт. Много от критиките са оправдани. Все пак не беше зле.
Звука в Арената - лош. Сравнете Найтуиш с Флор, когато я взеха на Вакен - това е добър звук. Ако някой си въобразяма , че в Арената е било добре, не разбира от звук.
Лафа, че няма незаменими хора е напълно погрешен. Ако Флор е много добра певица и супер попадение след Анетка, извода след концерта е следният - Не Можеш да ЗАМЕНИШ -
1. Таря Турунен . Найуиш явно са групата най-голями есхолове и дебили, след като са били шута на Таря, независимо по какви си там причини.
2. Брюс Дикинсън. Годините през които Метъл музиката за малко не умря, бяха тези през които, Грънджо властваше и Брюс не бе един от Мейдън.
3. Роб Халфорд. Бяха го изритали, щото бил гей. И аз като чух това, бях шокиран. Но после разбрах. Няма ли го Роб - няма Джудас Прайст...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Име или псевдоним 21.09.2016 15:17:33 + 6 0
WishMaster не е точно така.
Няма ка да сравняваш концерти на които на единия си бил и то в зала, а другия e Open Air и го гледаш на видео. Просто не е еднакво.
Освен това за незаменимите:
1. Таря - според мен съвсем не беше ясно дали групата я изгони или тя реши че е много голяма и ги носи на гръб и ги напусна. Като че ли и двете страни са "есхолове и дебили" или поне аз с такова впечатление останах. Каквато и да е истината и двете страни загубиха. На Таря колкото и добре да пее, като няма кой да и напише песни е трудно слушаема особено от рок фенове. Само да отбележа, че тази година на Wacken, Таря беше нещо като хедлайнер и концерта и мина супер скучно. Освен това не съм специалист, но ми се стори че ползва подпирачки на гласа. Т.Е не е много ясно дали това е същата Таря. Освен това има и сценарий при който Таря остава и защото просто са изчерпани почват да правят тъпни.
2. Брус - не знам по каква причина е напуснал, но Блеиз твърдо не ми харесваше след Брус. Обаче Брус като се завърна, албумите с Блеиз ми се струват по добри от новите Мейдъни. Т.Е като в предишния случай, когато Брус е напуснал/изгонен групата вече е била изчерпана. Сори понякога се случват такива неща.
3. Халфорд - Халфорд си тръгва не защото го гонят защото е обратен. Той е искал да правят по твърда и бърза музика а те не са искали или са усещали че вероятно не могат. Реално Рипъра го сменят отново с Халфорд не защото Халфорд е незаменим вокал, а защото той е писал текстовете им, а текстовете на Рипъра са били тъпи и за това (според Джудас) не са се харесвали на феновете и не са ги купували. Всички тези неща са описани в биографията им.
Та за тези трите случая историите са много различни и не трябва да се поставят под общ знаменател. Все пак очаквам с нетърпение следващия албум с Фло, защото имам чувството че Туомас, може да напише специфична музика за всеки глас само му трябва повече време.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен 18.09.2016 01:37:13 отговори + 19 5
Абе вие и на фестивали, като Wacken и Rock in Rio да отидете пак ще сте недоволни.
Концерта беше Супер!
Флор Янсен е Велика!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


WishMaster 18.09.2016 09:30:48 + 10 15
На Джвакен звукът е в пъти по-добър. Флор е много добра певица.
Великата певица е Таря Туронен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аман от разбирачи 2 17.09.2016 16:39:16 отговори + 16 7
Във Всеки трети пост се споменава ...БИРА..Абе вие на концерт ли сте отишли или на кръчма???Алкохолици долни. Напивате се като свини, едва ходите и блискате хората, които са отишли заради музиката. ТЪПАНАРИ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Алкохолик 17.09.2016 17:05:31 + 8 1
Ти ако си мислиш, че някой може да се напие с блудкавата течност, която продават вместо бира на концертите на двойна-тройна цена, значи си по-тъп от тъпанарите
А пък и да има повече алкохол в нея - с тея опашки - колко пъти да се наредя и колко пъти ще успея да си купя бира преди да свърши концерта, че да се напия. Мега тъпанар!
Пияндета по концертите си отиват предварително наквасени да те открехна.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.09.2016 21:30:29 + 9 0
И аз много се дразня, когато съм масимално близо до сцената и покрай мен всички са пияни. Донякъде ги разбирам - и аз не бих дал 3 лв за 500 мл бутилирана вода! Но 5 лв за българска урина... не мерси.

Поне да беше нещо качествено, та и аз да си взема и после да изкъпя гадните емота с нея - чух, че дори една капка скандинавска бира е достатъчна да ги изпари, изчадията зализани! Колко емо косички и тениски на Царевицата, Слипнот и Аскинг Александрия видях онази вечер, не е истинa! А обикновено преобладават тези на Мейдън
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SoulBG 17.09.2016 09:17:36 отговори + 34 8
Беше невероятно, неповторимо и истински вълнуващо! На нас, българите, трудно могат да ни бъдат покрити изискванията, понеже разбираме и сме компетентни във всичко. Сетлиста беше уникален. Дългите композиции са най-прекрасните и истински неща в музиката им. Цели три от тях в един концерт е просто зашеметяващо. Голяма изненада за мен беше "The Siren", с която Флор се справи повече от перфектно. Никакъв контакт с публиката? Моля ви се. Emppu, Tuomas и Маrco не се спряха. Дълго ще останат в съзнанието ми с прекрасните им и усмихнати лица. Туомас особено беше адски щастлив през цялото време. А да те погледне Emppu няколко пъти по време на концерта и накрая да ти направи знак и да ти каже "Call me" е просто безценно. Толкова енергичен, забавен и контактен човек. Групата свириха и се държаха интелигентно на сцената, без излишни маниери и кръчмарски подвиквания, а това безспорно е нещо, което ги отличава от останалите банди. Влюбен съм в техният стил и начин на поведение, това е една висока класа в метъл музиката. Това, разбира се, е лично мнение и никога не ангажирам с него. За всеки влак си има пътници. А тези, които не спират да мрънкат, ще им кажа, че явно не са толкова запознати с творчеството им и стила им, или просто са кофти хора, на които света им е крив. Аз ги чаках от 13 години и още не мога да повярвам какво ми се случи. Беше като една приказка. Сбъдната мечта. С нетърпение ги очаквам отново Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mago 17.09.2016 07:23:34 отговори + 6 11
Слушам ги от 1996-та....когато в цяла София освен мен, още 5 човека ги бяха чували и така до ден днешен. Концерт чакан 20 години. Организация, звук, бира - всичко това е въпрос на лично мнение, а то винаги е различно. Аз ще продължавам да ги слушам, но у дома....с камерни концерти за пиано и оркестър приключих. Предпочитам да ходя на метъл концерти....за останалото си има ДВД-издания
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

джезве с кокаляк 16.09.2016 19:59:12 отговори + 16 11
Абе, хора, защо ходите на такива концерти, като после все сте недоволни? Не се заяждам, а само питам. Наистина ми е интересно.

Ясно е, че организацията на концерти в България в повечето случаи граничи с престъпление спрямо посетителите (да не говорим за "качеството" на звука), ама и вие няма да се научите, че докато има кой да пълни гушите на нашите пишман "промоутъри" (има и изключения, но те са много малко), то нищо няма да се промени към по-добро.

За групата - нямало магия, нямало контакт с публиката, били стерилни... още малко и ще почнете да се оплаквате, че нямало елфи с арфи на сцената. Не съм почитател на тази група и не харесвам музиката им изобщо, следователно не съм бил на този концерт, но такива жалби изглеждат смешни отстрани. Това са музиканти и тяхната основна работа е да свирят перфектно, а не да изнасят куклено шоу.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 16.09.2016 21:01:48 + 12 1
(И без това съм написал най-много коментари тук май, защо да не драсна още един?)
Много ме кефи това, честно. "Закво ходите, кат после недоволствате ве?" Да, наистина, отишъл съм, за да ме скапят чисто физически. За да ме лъже охраната пред залата, за да мятат пълни с вода бутилки към главата ми, за да ме тровят с гнусен цигарен дим...
Съжалявам, обаче след никой концерт преди не съм бил толкова изтощен - чисто физически това, да го кажа пак. Дори след петчасовия на Manowar. (Верно, че тогава бях в много по-добра форма от сега, де.) Още ме боли цялото тяло от седемте и кусур часа, които отвисях прав, почти без да мърдам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Съвет 16.09.2016 15:35:43 отговори + 12 17
Винаги ми се е струвало много неправилно, репортажите да се пишат от "болни фенове" на съответната група. Репортерът трябва да е обективен и безпристастен. Не за първи път се случва - бравурни репортажи по сайтовете, а коментарите на присъстващите и клиповете от събитието говорят съвсем друго. Разбирам, че сте поставени в доста неудобно положение, спрямо промоутърите и "die hard"-феновете - първите ще спрат да ви дават пропуски и акредитации, а вторите ще спрат да посещават сайта. И все пак - малко обективност не вреди. Да не пропускаме и факта, че репортажите са за хората, които не са били на концерта. Интересно дали не изпадат в шизофренично раздвоение, четейки за "всепомитащ ураган" и "симфония от емоции", и гледат клипове от концерта?
За протокола - не съм фен на Найтуиш, не бях на концерта. Чета мнения на приятели. Нито едно положително. Е на кого да вярвам сега? На приятелите си, които познавам, на клиповете в YouTube или на надъханите и претъпкани със суперлативи репортажи?
Менкайте ги малко тия репортери, иначе ако се довери човек на репортажите, един неуспешен концерт няма в България, всичко e перфектно е от култ нагоре :-D
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Репортерът 16.09.2016 16:04:06 + 17 5
Най-трудно се пише за любима група. Не смятам, че в репортажа има пристрастие, напротив - намирам го за балансиран, като са изтъкнати най-големите минуси и проблеми на събитието, включително с фрази като "мъчителни два часа и половина [чакане]", "обтегнаха нервите на всички присъстващи", "стерилно изпълнение" и т.н. Разбира се, има недоволни и от тези определения. Колкото до "всепомитащия ураган" и "симфонията от емоции" - NIGHTWISH СА това и много повече (дори на записи от други концерти се вижда). Просто онази вечер не бяха, за съжаление. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Съвет 16.09.2016 16:46:48 + 9 6
И пристрастия има, и суперлативите са повечко :-) Но не искам да споря, и целта на поста ми не беше лична нападка към Репортера на конкретното събитие :-) Уважавам усилията на всеки, който си прави труда да сподели с останалите нещо, принципно трудно за споделяне - емоции :-)
Споделих ПРИНЦИПНО мнение - неутрални, или дори леко негативни репортажи просто НЯМА. Някакви полу-любителски събития пред 150 човека се изкарват като събития на годината. Винаги всичко е идеално, всеки музикант - виртуоз, всяка певица - рок кралица, всяка песен - любима, и докарваща публиката до екстаз.
Добре :-D
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 16.09.2016 16:53:20 + 5 6
Да, това е проблемът, че именно "всепомитащия ураган" и "симфонията от емоции" липсваха Всичко, което сме гледали от DVD-то и клиповете в YouTube с Флоор не се случи. Просто отбиха номера. Иначе репортажът на мен ми харесва! Поздравления за написаното Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Klinghoffer 16.09.2016 16:55:26 + 7 6
Когато започнеш да плащаш заплатите и осигуровките на професионални репортери, тогава имай претенции. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Репортерът 16.09.2016 17:10:34 + 16 0
Klinghoffer, ако все още има неразбрали, ние в този сайт сме изцяло на доброволни начала. Единствената ни компенсация е безплатното влизане на концерти. Лично на мен това не ми пречи (смятам) да си върша работата професионално. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Klinghoffer 16.09.2016 21:01:07 + 11 2
@Репортерът: Нали и аз това казвам... Който има претенции някакви, да направи сайт и да плаща на хора непредубедени да му пишат обективни репортажи. Ако изобщо има начин да се напише обективен репортаж за концерт. Тоест, има: този-и-този излязоха в еди-колко-си часа. Свириха тези-и-тези песни. Концертът продължи еди-колко-си време, имаше толкова-и-толкова хора. И това е обективен репортаж за концерт, по всички правила на журналистическата професия. Но това никой няма да го прочете.
Само който никога не е писал репортаж за концерт и хал-хабер си няма от това как се пишат такива неща, може да има нахалството да мърмори, че не му било достатъчно обективно.
Който се е интересувал от концерта, вероятно е отишъл. Който не е бил, да е бил. Музиката е изкуство, а за изкуство няма как да се пише хем обективно, хем добре. Най-хубавите концертни репортажи предават атмосфера и емоция, така че четящият да има чувството, че и той е бил там, ако не е бил. А който е бил, да изживее емоцията отново.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Репортерът 16.09.2016 21:44:39 + 4 0
Klinghoffer, благодаря! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

skipper 16.09.2016 22:47:10 + 4 1
Аз приветствам идеята репортажите да ги пишат нефенове на групата. През по-голямата част от концерта те ще се чудят и/или няма да знаят коя песен звучи. Но ще напишат "обективен" репортаж Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.09.2016 00:50:54 + 7 1
Може ли аз да напиша репортажа за предстоящия концерт на Asking Alexandria? Ще бъде достоен за Пулицър, обещавам Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Helmi 16.09.2016 14:12:27 отговори + 23 5
За недоволните или изненадани от сетлиста: отворете setlist.fm, разучете го и си го направете Homepage за следващия концерт, който смятате да посещавате. Как очаквате на концерт през 2016 г. групата да свири повече песни от албуми, най-новият от които е на 12 години. Въпреки това ако си направите проста сметка, ще забележите, че в София изсвириха 6 песни от актуалния албум (който е тема и цел на това турне все пак!), също 6 (словом шест!) от "ерата на Таря" и 5 от каталога с Анет. Но и това не ви стига... На другите, които искат Dark Chest of Wonders, She is my Sin и подобни ще кажа, да бяхте посетили предишното турне, когато тези песни бяха редовни. А на онзи, който говори за конспирации - явно не си се интересувал от групата особено напоследък. Флор вече е пяла почти всички песни от Once, класиките от Century Child и Wishmaster, и както някой каза Sleeping Sun и Stargazers са по нейно предложение.
Съветвам всеки, който очаква сетлист, посветен на албума Once или Wishmaster, да пропуска всеки следващ концерт на Найтуиш!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 16.09.2016 15:39:42 + 9 12
Ами да бяха дошли през предишното турне, бе умник! Що идват чак сега? Всъщност, да бяха идвали през всичките си турнета! Защо нямат 7-8 концерти в България, като са канени много пъти? Естествено, че като правиш средно по 1 концерт на 20 години, тогава хората ще искат да чуят именно онези златни хитове, с които си останал в историята. А не "недооценените" парчета от последния албум. И то действително прозвучаха "недооценените" парчета, защото даже не изпяха по-готините песни като Alpenglow. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пол 16.09.2016 13:36:44 отговори + 5 16
Никой ли не забеляза че четирите песни от новия албум бяха чист плейбек. Едно към едно от албумния диск (вокали, акорди всичко). Дори и липсинка се разминаваше на Флор. От концерта и сетлиста съм общо взето доволен, на Ц.1.3. се чуваше идеално. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 16.09.2016 16:24:51 + 13 1
Не, явно това е твое персонално откритие. Всички други сме останали в неведение за плейбека. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Marv 16.09.2016 16:53:28 + 6 0
Мисля, че се казваше сид бек, когато част от нещата са на "запис" - като оркестъра, бек вокали, а струва ми се и някакви барабани (или тимпани). Отделно имаше и неща, които бяха програмирани в синтезаторите. То, ако ги нямаше, с тази една китара, щеше да си е unplugged. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тцЪ 16.09.2016 18:04:47 + 7 0
Ми не, жената си ги пя. При това с невероятно умение.
Друг е въпросът, че голяма част от самите парчета звучаха на запис, щото не са помъкнали и оркестър, а Маестро Туомас го мързи да свири старите неща, където нямаха оркестрации и още повече го мързи да реаранжира по-късните песни, така че да звучат прилично, изпълнени от наличните 5-ма инструменталисти.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kuzman 19.09.2016 07:52:42 + 1 6
Аз забелязах. Плейбек си имаше. Или сид-бек, както там му казват. На много от песните. Ето още един повод за спад на уважението ми към групата. Флор е бременна в 4-ия месец. Може да й е простено, но като цяло концерта беше слаб. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пол 19.09.2016 14:47:49 + 0 2
Слушал съм "Endless forms ..." стотици пъти (аз съм фен на Флор и с другите и групи). Просто не може да има такова съвпадение в гласа, високи, ниски, "извивките", припевите и т.н. (едно към едно с албума). 100% плейбек/сидбек или каквото е там. Няма лошо - всъщност си мислех, че е някакъв вид почивка между "живите" песни (където пък на някои не и стигаше глас). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тцЪ 20.09.2016 17:29:28 + 2 0
Аз също. В момента дори нарочно си пуснах запис от концертното изпълнение на The Greatest Show on Earth в София, защото това е най-трудната от новите. Просто тя пее изключително точно на живо.
Може би такова впечатление оставя засилването на звука от микрофона й при високата нота преди да започне "джавкането", но разлика между записа и концертното изпълнение все пак има.
https://www.youtube.com/watch?v=MjRan0weYBw
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Max 16.09.2016 12:56:58 отговори + 22 5
Истината е, че повечето хора на този концерт не знаеха защо изобщо са там.Беше пълно с кифли и други подобни за които беше очевидно, че това е първият им концерт, а най-вероятно и последен.Nightwish бяха перфектни, а относно закъснението винаги може да се случи нещо подобно.Който иска шоу да ходи в дискотеката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

siXXX 16.09.2016 12:51:11 отговори + 6 11
Абе ако не са Кенибъл Корпс не ми гои фали Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

realist 16.09.2016 12:21:53 отговори + 14 4
Понеже продължавам да чета претенции за липса на контакт с публиката, ще се повторя. На всички онези, за които той е по-важен от грандиозното свирене и пеене на Найтуиш - горещо препоръчвам концерта на Веско Маринов. 30 ноември, отново в Арена Армеец, за точния час не съм сигурен, едва ли ще има такова закъснение. Ще се насладите на 3-часово шоу - 2 часа говорене - контакт с публиката, и 1 час пеене. Като алтернативен вариант бих посочил едно от представленията на Камен Донев. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


анти-терлик 16.09.2016 12:56:58 + 6 6
Там сме! И аз, и баба! Баба ще идва чак от норвежките гори! Слава на Веско Маринов! Повече Веско, повече Истински метъл, тежък чук за емотата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Раптор 16.09.2016 12:15:49 отговори + 6 5
Ей голямо мрънкане голямо нещо. Сега ясно ми е, че точно на този концерт много посетители не са точно типичните посетители на метъл концерти а по-скоро на поп концерти, ама все пак ...
В крайна сметка какво сте очаквали- невероятно сценично поведение? Найтуиш никога не са били известни със сценично поведение- който иска такова нещо и контакт с публиката- Сабатон е след няколко месеца. Отделно и няма как да се очаква кой знае какво в зала с над 10 000 човека- просто няма как да е като в клуб с 800 (ясно е, че в клуб е много по-добър контакта и шоуто).
Много народ не знае какво иска. И на мен ми се искаше Марко да има основна роля ама не ... обаче в крайна сметка добър концерт и квото такова. Може би защото предварително ми бяха ниски очакванията след новината за липса на сериозни други групи с тях.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тцЪ 16.09.2016 12:30:46 + 8 1
Предвид че барабанистът на Tarot и дългогодишен приятел на Marco, Pecu Cinnari почина преди два-три дни, разбираемо е защо той беше вял и му е простено.
На останалите членове на групата, с изключение на Kai, който по принцип си изглежда откъснат от ставащото около него, и Floor, която изнесе шоуто, им личеше, че предпочитат да са някъде другаде.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Magi 16.09.2016 11:51:03 отговори + 15 8
Моят коментар за събитието, явно на организаторите им пипсва смелост дори да се извинят!

Защо се почувствах ограбена на концерта на Nightwish. Не е защото не харесвам групата. В действителност съм им фенка от първия им албум, въпреки че, откакто Таря напусна, предпочитам други банди. Въпреки всичко исках да отида с голям ентусиазъм и дори заведох цялото си семейство, включително е шестгодишната си дъщеря.
Почувствах се ограбена не защото саунда не беше ок и не защото бандата беше някак стерилна. Реших, че просто са изтрещели от всичко което се случва с прословутия камион и отново намерих оправдание, въпреки че сега като се замисля, тази история ми се струва малко вмирисана откъм главата.
Нищо, че детето ми в 22:30 обикновено си ляга, а на следващия ден тя самата е на концерт. От както се е родила и показваме различната музика. Снощи самата тя се забавлява много добре, първите 30 минути.
Почувствах се ограбена от лелките на охранителната фирма, които безпардонно изхвърлиха всичките ми бутилки (1 пълна с вода и едно празно шишенце - любимо на детето, което винаги влачим навсякъде), ровиха като кокошки из раницата ми и накрая ми взеха чадъра. Въпреки протестите ми, ми обясниха, че нямало как да влизам с тежки вещи в залата и го хвърлиха на земята. Втрещих се и им заявих, че ще си го търся. Отговорът беше: „Ще си го търсиш, ако има от кой“, последван от „Аре мърдай, ма“.
От тук насетне ме загубихте. Ентусиазмът ми се изпари като дим. И продължи когато съпругът ми чака 1 час на опашка за нова вода за детето, когато естествено нямат пари да му върнат и беше принуден да купи и три бири със съмнително качество на "прилична" цена. Когато нямаше кой да ни упъти до местата ни, (явно не само аз страдах от това) и се наложи да се местя от едно място на друго, през цяла тълпа от хора. Защото представете си, това беше единственият начин да минеш – да вдигнеш 20 човека, защото пътеката, до която е и твоето място малко по – надолу, е преградена.
И да, шоуто сигурно е било велико, но за мен се оказа повече от злощастно и обидно. Час по-късно си тръгнахме с грохнало дете – раздразнени и огорчени.
И без чадър! Държа да зная кои бяха лелките, които се чувстваха като Господ? И ще държа лично Вас отговорни! Искам да знам, кои са хората които си позволяват подобно отношение към останалите, само защото явно светът им е крив!
Днес съветите ги раздавам безплатно, затова ще кажа: следващият път помислете малко повече за удобството на публиката, която все пак ви е платила и не демонстрирайте алчността си така безпардонно! Така ще спечелите повече, отколкото сте се надявали
И държа да ми отговорите на поставените въпроси и да накажете отговорните!
Сбогом и няма да се видим отново!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Van 16.09.2016 13:44:20 + 10 2
Колкото и да е неприятно това, което се е случило, истината е че на концерт никога не е било разрешено да се влиза с чадър. Има го като изискване наред с всякакъв вид храна, напитки и т.н. Преди години позволяваха да си влиза с пластмасови бутилки, но им взимаха капачките на входа. Ако на някои концерти охраната пуска хора с чадър в залата (стадиона) това би било по-скоро знак за небрежност и безотговорност, отколкото нещо положително.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

jojo 16.09.2016 13:52:19 + 16 0
Това, че е забранено да се влиза с чадър не значи, че могат буквално да ти го изхвърлят пред очите. И аз съм ходил на концерт с чадър. Взимат го - дават ми номерче и след концерта си го взимам обратно. А да ти го хвърлят на земята и да се държат грубо с тебе си е направо за жалба. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ypres 16.09.2016 15:15:58 + 8 2
Съгласен на 100%. По същия начин изхвърлиха парфюма на приятелката ми и след това нямаше нито от кой, нито откъде да се вземе. А когато аз си извадих портфейла и цигарите от джоба, единствено с цел "претърсването" да е по-лесно, охранителят ми каза "Какво ги вадиш тия цигари, бе, да не мислиш, че ще пушиш вътре?". Ми извинявай, че се опитвам да ти направя работата по-лека, следващия път ще натъпча пясък в джобовете, да ти е гадно.
Ако има информация коя фирма отговаряше за охраната, бих се включил в искането всички идиоти да бъдат наказани.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Magi 16.09.2016 15:55:32 + 6 0
Ypres, за жалост организаторите мълчат. Не мога да изкопча тази информация за сега, но дерзая!

Да забранено е да се влиза с чадър, да се влиза с води, но не е забранено грубото и арогантно отношение!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 16.09.2016 22:44:34 + 9 13
Този коментар е безсмислен, щото е в стил БГ мама и Провинциалистка за сефте на концерт. Не можело чадъри, на детето любимата дамаджана, мъжът ми на опашка - е добрутро! Само ми е жал за благоверния - той сигурно е фен на Бионсе или Весна, ама жена му го домъкнала барабар с чавето на почти метъл концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AnSo 16.09.2016 11:33:32 отговори + 11 4
Концерта ми хареса страшно много и дори голямото закъснение не успя да помрачи настроението ми. Всичко е въпрос на гледна точка - можеш да се насладиш на момента или да търсиш негативни неща, каквито винаги и навсякъде можеш да намериш.
Не споделям разочарованието на повечето от вас и съм благодарна за възможността да прекарам толкова яко сряда вечер! (: За мен беше epic преживяване и се заредих супер много с готина енергия.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радул 16.09.2016 11:13:26 отговори + 16 5
Ако някой БГ фен си мисли, че коя да е група би съобразила сетлиста в края на турнето си с желанията на публиката, щото видиш ли, тя ги била чакала не знам-колко-си години, то е време да слезе на земята.
Имаше забавяне, случва се. Това, че на сцената няма движение, далече не значи, че всичко е готово за старт на концерта.
Групата излезе, заби здраво 2ч без излишни приказки и разпявки с публиката, без дълги паузи преди бисове, което е голям плюс.
Да, вярно, може би протяжна средна част с тези дълги композиции, но Найтуиш са многолика група, не става само с 4 минутни резачки, щото и без това рифовете на Емпу се повтарят в тях.
Много се разглезихте, големи мрънкачи станахте.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

метълчо 16.09.2016 12:21:44 + 7 0
Ха разглезили сме се , въпросът е, че сме видели и друго поведени на сцената от далеч по-големи групи. Нищо лошо за концерта но нямаше я магията, тъжно но истина както казва чичо Джеймс. А магията може да се прави и без много приказки, за справка концертите на Рамщайн, ама нъцки Истината кой крив кой прав ще се види на втория им концерт тук Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 16.09.2016 13:34:08 + 13 0
Разглезихме се, да. Не виждам защо това да е лошо. Времената, в които се правеха по един-два концерта годишно, отминаха отдавна. Закъснението и неадекватната охрана щяха да са много по-лесни за преглъщане, ако не бяхме навикнали - дори тук, в България - на доста по-добра организация. И хайде, за закъснението - форсмажорни обстоятелства, това-онова, обаче другото? (А и колко да са форсмажорни, всъщност? Малко след шест излезе новината, че групата вече е в София.) Какво толкова пречеше някой да излезе и да каже, че концертът ще започне в десет и половина? Хората около мен се чудеха дали изобщо ще го има. Защо караха хората да изхвърлят вода, закупена на територията на концерта, вместо просто да вземат капачките на бутилките? (Това щеше да елиминира баскетболните изпълнения, които споменах по-рано - цяло чудо е, че някой не беше претрепан на входа от летяща бутилка. А може и да се е случило, след като влязох, знам ли и аз...) (То е ясно защо, де - нали и вътре продават? Как ще реализираме още допълнителни левчета, ако хората си внесат купената от нас вода отвън?) Защо се позволи на цял куп човешки отпадъци да пушат смрадливите си цигари вътре, близичко до сцената?

Ей такива неща... Дребнички.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kuzman 16.09.2016 10:14:09 отговори + 25 19
Чакам този концерт от поне 10 години. Пътувал съм 4 часа на идване и 4 на връщане - през нощта, за да закарам жена ми на първия учебен ден. Стоях не знам си колко часа прав и за какво? За нищо!!! Аз съм голям фен на групата и точно за това разочарованието ми бе толкова голямо. На трите концерта на Таря на които съм ходил слушах повече Найтуиш, отколкото на концерта на самите Найтуиш. Чувствах се като на форуми организиран и финансиран от сциентоложката църква и някоя екологична организация. Земята, морето, костенурките, птиците, рибите и мръсният въздух бяха по-важни за групата, отколкото подбора на песните, контакта с публиката и факта, че това е първи, дълго чакан и напълно разпродаден концерт. Не видях някой въобще да се съобрази с това. И не обвинявам цялата група, а само маестрото Холопайнен, който напеследък се изживява повече като учен и екоактивист, отколкото като музикант. Дори групи от по-голям калибър като Металика, Слейър, Антракс, Тестамент, Туистъд Систърс, Аксепт и мн. други, които са идвали в България се съобразяват с това. Проучва се желанието на публиката, пускат се анкети по интернет - разни игри и др. от които се събира информация за предпочитаните песни в сетлиста, нещо се прави. И големите го правят. А Найтуиш се мислят вече за много големи, но не са. Пак казвам, фен съм на групата, за това съм разочарован и обиден. Изгонили били фотографите да снимат надалеч. Айде аз не съм фотограф, но пак е обидно. Закъснението не беше по тяхна вина, но донякъде и беше защото за 2 часа чакане, нищо не се правеше по сцената - нито тичаха работници, озвучители, осветители - нищо. Всичко си беше готово, а те просто не излизаха. Това втора обида. Третата и най-голяма беше сетлиста. Отвратителен, скучен, посредствен, като че ли нарочно подбран от най-слабите, скучни, дълги, без енергия и нехаресвани от публиката песни. Къде бяха Дарк чест оф уондърс, Овър дъ хилс..., Айлендър, Уайл йоу липс ар стил ред и много други, заради които феновете слушат тази група. Какви бяха тия скучни 10-12 минутни композиции от новите албуми. Ами това е концерт. Всеки знае, че на концерт се свирят по-динамични, стегнати, бързи и енергични песни. Така се пали публика. Дългите композиции са си за в къщи на уредбата. Всъщност от това най-много бях разочарован, а и не само аз. Отвън в пушалнята по едно време имаше поне 50 човека и то не защото много им се пушеше, а защото щяха да умрат от скука. Само за това се говореше. Иначе звука беше добър. Аз бях долу на терена, непосредствено до озвучителя и всички инструменти си се чуваха добре. Ама нямаше какво да слуша! Липсата на бис накрая беше поредното и последно разочарование и обида към публиката. Мислех, че поне на биса ще извадят някоя от старите и истински песни на Найтуиш, заради които повечето от нас са прослушали тази група - песните от албумите на Таря имам предвид, ама не. Няма бис, няма стари албуми, няма класики, няма нищо. Сциентология и екология. Туомас се е побъркал. Смятам, че това е по негова вина. А Флор не може да надмине Таря - факт. След по-високо изпятите парчета й падна гласа ужасно. Помислих, че няма да продължи концерта, ама се оправи и го подкара по-ниско. И на всичкото отгоре я обвинявам в заговор с Туомас, че не иска да изпълнява песни от албумите на Таря, за да не я сравняват с нея. Но винаги ще я сравняват. А тя иска да се съизмерва с Анет, защото мисли, че е по-добра от нея и наистина е, но не пее песни на Таря, щото там е много висока топка. Разбирам я, но не ме кефи това. С две думи - не пяха песни от старите и по-добри албуми, а от тези нови шитни, дето не ги разбирам въобще. Така ми се сля всичко по едно време, че бях сигурен че изпяха една и съща песен два пъти - в началото и в края на концерта. Все едно всичко беше една обща песен, с еднаква динамика, еднакъв ритъм, с еднакво ниска енергия, с еднакво звучене и никаква емоция. Скука братя! А не отидох за това. Повече няма да стъпя на концерт на Найтуиш, ако ще да дойдат и в Миндя да свирят срещу 10 лв. билета. Ще си слушам старите албуми с Таря и ще им се кефя. P.S. Който иска да си оправи вкуса след тази слаба ракия, да отиде на концерта на Кататония в Античния театър в Пловдив на 22-ри. Мисля, че ще види и ще чуе по-добри неща, ще получи по-добро отношение и най-вече ще се почувства по-добре отколкото тук. P.P.S. Благодаря на WeRock, че ни държахте в течение по време на дългото чакане преди концерта. От вас се информирах кога какво ще започне, кога влязъл камиона с техника и т.н. Пиех си биричка на паркинга и четях новините в сайта ви. Някой беше пуснал от колата си Найтуиш... с Таря! Това май-беше най-приятната част от концерта.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


тцЪ 16.09.2016 10:50:44 + 7 0
kuzman, не знам дали Флор е в заговор с Туомас, за да не пеят песни на Таря... Знам, че и Stargazers, и Sleeping Sun са включени в сета по нейно настояване - от интервю с Марко от началото на турнето за сегашния албум.
Но иначе прав си - причината да не свирят песни от златната им ера е, че "Маестрото" нече.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 16.09.2016 11:08:56 + 20 4
Ето го и новият виц: "Проучва се желанието на публиката, пускат се анкети по интернет - разни игри и др. от които се събира информация за предпочитаните песни в сетлиста, нещо се прави. "
Това само Българският гении може да го роди! Българинът е центърън на вселената! Той е роден с опцията в главата си, че всеки на този свят - артист, музикант, политик или роднина, живее само за да угоди на него и САМО НА НЕГО!
Приятелю, групата е НА ТУРНЕ! Какви проучвания те гонят?!? ВЕЧЕ НЕ Е С ТАРЯ! Има нов албум и промотира него. Как очакваш всяка вечер да свирят различен сет-лист в зависимост от специалните изисквания на местната публика!?
Нека те попитам - не знам какво работиш, но да речем, че си готвач в ресторант - готов ли си всяка верер да сервираш ново меню, като преди това си проучил изискванията на капризните си клиенти за деня?!? Когато направиш това, или еквивалента му в професията си, тогава можеш да искаш от групата да изнася различен сетлист всяка вечер.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 16.09.2016 11:19:14 + 14 6
О и още нещо. Разбира се, ти разбираш всичко! Ти си експерт, ти си шефът, ти раздаваш ролите. Бил си в глямата на Туомас през цялото време Наясно си с Таря, Аня и Флор! Най-вероятно си завършил музикална академия и си напълно наясно точно какво й липсва на Флор, точно как й е паднал гласът, на коя минута и с колко октави.
Освен това ти си в час и с теориите на конспирациите. Вечер се свързваш с кораба майка и научаваш за поредния заговор на "лошите" срещу теб, които отново са решили да те пре..ът. В случая са Флор и Туомас, но утре ще е някой друг.
Ти си Българин. И си прецакан. Отново.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 16.09.2016 12:18:51 + 6 6
"...,, за да закарам жена ми на първия учебен ден." - Чакай малко. Ти си женен и жена ти е ученичка? Жена ти е учителка? Или просто викаш на гаджето си "жена ми" (това е най-гадното нещо на света). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 16.09.2016 16:06:06 + 3 0
Не зная защо, но нещо се е бъгнало и сайтът ми e сменил никнейма на двата отговора с WTFan. Уточнявам, за да не стане объркване, защото виждам и други коментари с ника WTFan, които не са мои.
Поздрави,
Misery
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kuzman 19.09.2016 07:39:06 + 0 2
Жена ми е учител, дори е заместник директор на училище и е абсолютно задължително да присъства на първия учебен ден. Толкова по отговора към mdenchev. Коментарът ти беше безсмислен, но все пак се налагаше уточнение. Към WTfan: Ако бях готвач, щях да проучвам вкусовете на клиентите си - да. Е, да речем не на най-претенциозните, но на масовата част от тях. Така щеше да ми върви ресторанта. Да- професионалните шеф готвачи наистина променят менюто доста често. Така се успява де се поддържа ниво и на никого да не му омръзва предлагането. Ако искаш питай някой шеф-готвач, но не такъв в българска механа, където предлагането е едно и също и то с цел е едно и също- традиционен ресторант му се вика. Но както и да е, аз не съм готвач. Психолог съм и подхождам индивидуално към всеки клиент. Не ги деля на претенциозни и непретенциозни. Те всички са претенциозни, защото очакват да се свърши някаква работа за парите им. И човек трябва да се променя според вкусовете на клиента си всеки път, всеки ден ако е необходимо. Какво като групата е на турне и свири еднакъв сетлист? Този концерт беше по-различен от останалите. Групата идва за първи път тук. Можеше да вкарат 2-3 различни песни и да променят /или допълнят/ сетлиста. Това исках да кажа. И да, проучвания за желанията на публиката се правят. Не е виц. ОК. Тук всички знаят повече от мен. Тук всички знаят повече от всеки. По това личи, че сме българи, а не по това че съм имал претенции да бъда "специален". Дал съм 140 кинта все пак. Това си е една европейска цена за билети. Не са ни направили компромис, че да получаваме по-неуважително отношение.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 19.09.2016 11:58:22 + 5 0
Кузмане, плашещо е, ако наистина си психолог. Убягват ти елементарни принципи.
Главните готвачи сменят менютата, факт - бандите пък правят нови албуми, сменят репертоара и ходят на изтощителни турнета. Това е една от най-трудните професии изобщо. Огромно уважение заслужава всеки артист, който продължава да го прави повече от няколко години, без да полудее или да изпадне в някаква депресия, или зависимост. Огромно постижение е, когато продължава да намира вдъхновение за това, което прави.
Възприятието е чисто субективно. Доколкото разбирам, яко си захапал миналото и точно ти не можеш да преживееш, че някога любима банда се е ПРОМЕНИЛА и продължила напред. Не, ти си искаш стария репертоар, твоите си парчета с Таря. Но Таря я няма! Тръгна си оттам. Направи го и ти.
А необходимостта някой да ти направи персонален сет-лист, за да можеш да се почувстваш "уважен", издава една от най-лошите прояви на ниско самочувствие и неудовлетвореност. Всеки начинаещ психолог лесно би го разпознал.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 19.09.2016 22:45:29 + 6 0
Кузмане, от сетлиста и аз очаквах друго, но като погледнах какво са свирили по предишните концерти - не са ни ощетили изобщо. Навсякъде са свирили близък до нашия сетлист. Не може да очакваш някакви драстични промени, особено пък в шоу с такава мултимедия, специално за нас. (Не че нямаше да се зарадвам на един бис с "Wish I Had an Angel", де...)
В Испания, два дни по-рано, са свирили абсолютно същия сетлист, който изсвириха в София. В Португалия по-рано - също. Преди това в Чехия са свирили даже по-малко, и пак ги няма песните, които искаш.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 16.09.2016 10:03:38 отговори + 4 9
За около половин година ще имаме шанс да видим и чуем три от най-успешните групи от по-ново поколение от континентална Европа - Найтуиш, Амон Амарт и Сабатон. Найтуиш видяхме какво направиха, за мен лично - под очакванията ми. Да видим другите два отбора юнаци какво ще сътворят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

харакири 16.09.2016 11:20:25 + 8 0
Нещо не те разбрах. Найтуиш идват за първи път след толкова чака не - да. Ама другите две групи - едната е идвала 2 пъти другата 100 пъти. Какво толкова има да им чакаш и да сравняваш тоя концерт с другите? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 16.09.2016 18:17:21 + 0 2
Имам предвид, че трите групи идват през 2-3 месеца и ми е интересно коя ще се представи най-добре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 16.09.2016 05:31:10 отговори + 12 11
Няма какво друго да кажа, освен - ВЕЛИК КОНЦЕРТ! И хиляди благодарности към WeRock.bg, че съобщихте кога всъщност ще започне концерта Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kaiku 16.09.2016 02:23:13 отговори + 15 4
Не е проблема закъснението.Аз бях на концерта в Мадрид.Същото статично изпълне ние..Без никакъв контакт с публиката която изригна на първата им песен.Но след всяка следваща ентусиазма падаше..Сякаш излязоха с добре заучен урок които издекламираха набързо без да се интересуват от феновете си.Но финала ме трогна.И в професионално отношение както винаги бяха на висота.Обожавам музиката която създават и съм техен страхотен фен но за следващият им концерт ще си помисля дали да отида.Не успяха да създадат магията на музиката си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kalata 16.09.2016 00:00:19 отговори + 9 15
само Мейдън Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

метълчо 15.09.2016 23:28:24 отговори + 13 14
Повечето коментари са верни , на трибуните лош звук, а най-лошото слабо сценично поведение , още има какво да учат докато станат водеща група , за справки концертите на металика или дори на Таря , но беше интересно в крайна сметка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Nightwishist 15.09.2016 22:39:18 отговори + 12 5
https://www.youtube.com/watch?v=O9UBjEogKp0
Този клип показва какво се чуваше по трибуните - единствено пресилени барабани и бас! Тотално лош звук! Не се чува клавира на Туомас! Не се чува китарата на Емпу! Дори силният глас на Флор едва се чуваше през тътена! Публиката пред сцената може и да е усетила нещо от концерта, но всички по трибуните чувахме само изкривен бас и барабани. Ужасно!!! Аз съм голям фен на групата, това е любимата ми група и чакам този концерт от 10 години! Аз, както и хилядите останали фенове в залата, на седящите места просто не можахме да чуем любимите ни песни заради някой скапан звукорежисьор! Аз не обвинявам групата, те са невероятни и свириха както винаги страхотно. Сет листа беше супер. За съжаление обаче нямаше кой да каже на звукорежисьора какво се чува в залата, защото явно той е глух! Една голяма мечта вместо да се сбъдне се превърна в ужасно разочарование!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Klinghoffer 16.09.2016 09:45:04 + 11 1
Звукът на трибуните през повечето време беше отвратителен. Аз принципно не държа на концерт да чувам всяка нота от всеки инструмент като от студиен запис, но това онази вечер беше ужас. Първите 40 минути на трибуните (съвсем леко в дясно от сцената) почти не можехме да различим песните - една омазана тресня, на фона на която Флоор почти не се чуваше. За китара изобщо да не говорим.
Просто потресаващ непрофесионализъм от страна на техниците на групата. Разбирам, че са бързали и всичко в последния момент е станало, но за група с техните претенции, очаквах малко повече професионализъм.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 16.09.2016 10:35:17 + 12 2
От трибуната, на която бяхме ние, звукът беше повече от добър. Над входа на сектор А, който е точно над пултовете, някъде около средата на залата. Дори тапи не сме слагали. Излязохме от концерта повече от доволни. Платихме най-високата цена за билет, но поне знаем защо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-идиот 15.09.2016 18:55:48 отговори + 9 35
Мноо специалисти тук мноооо нещо. Аре млъквайте всички, че ми лазите по нервите. Организацията била по български,Янсен фалшивеела,статични били музикантите. Ми кви да са бе,кючеци ли да ви ираят? Обикновен концерт на треторазрядна група,която учудващо събра толкова народ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 15.09.2016 19:43:59 + 10 2
Интересно коя група за теб е първоразрядна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-идиот 15.09.2016 19:58:00 + 8 17
Троле,едни DIMMU BORGIR са в пъти по-класна банда,а едвам събраха 2000 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

h0l0 15.09.2016 20:08:18 + 10 3
Ти викни диму боргир у Каварна па чекай да събереш повече ора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 15.09.2016 20:18:17 + 14 7
Да твърдиш, че Диму Боргир е по-класна банда от Найтуиш е смешно. Те са в съвсем различни категории (нямам предвид стилово). Найтуиш са в много по-предна дивизия.


Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-идиот 15.09.2016 20:36:06 + 7 18
Да не спорим повече,но Мустис е така само взима прехваления маестро на найтуиш и си го прибира в джоба за да не пречи За дръмъри да не говорим,за идеи още повече.. Айде със здраве заблудени люде! Найтуиш са в по- предна девизия там у квартала им където могат смо да мечтаят посряд нощ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 16.09.2016 10:29:26 + 5 2
Дай боже на всяка треторазрядна група толкова многобройна и отдадена публика. Dimmu Borgir могат само да си мечтаят да напълнят с техни фенове Арената или която и да е зала с този размер. Няма как да се случи просто. Мелодията не им е силната страна, не пишат песни, които да запееш и т.н. Въобще няма база за сравнение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 16.09.2016 21:27:39 + 0 0
Магията и вълшебството в Каварна на Диму я имаше независимо от късия според мен сет! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dido the great 15.09.2016 18:26:16 отговори + 8 3
Концерта си беше ок. Отличен звук, прекрасна Floor. Професионалисти. Винаги са били малко еднообразни. Преди две седмици гледах "Within temptation" в Букурещ , концерта им беше по-добър от този на "Nightwish" в музикално отношение. Без претенции за миродавност на мнението ми. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 15.09.2016 18:52:08 + 8 2
Честно, като гледам всичките коментари за "отличния звук", се чудя аз ли съм крив, другите ли са... Звукът беше на достатъчно добро ниво, че да не съсипе концерта, и все пак... В началото басът беше прекалено силен, за сметка на клавирите и китарата - трябваше да полагам усилия да чуя солата на Емпу. После, не знам, аз ли привикнах или го оправиха това, обаче беше доста добре - докато излезе Трой. Сори, обаче на него прекалено често струнните инструменти в ръцете му бяха за украса май - няколко пъти го виждам как човърка сола на лютнята или на китарата, обаче не ги чувам изобщо. Бях централно срещу сцената, на равно разстояние от двете колони. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dido the great 15.09.2016 19:31:40 + 6 3
Щом казваш сигурно е така. Понякога да разбираш повече ( независимо дали е вярно или само си мислиш, че е ) те лишава от удоволствието на това, което правиш, особено в областта на удоволствията. Ако се изразих сложно може и да опростя написаното. Аз се накефих на концерта и прекарах чудесно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 15.09.2016 19:42:43 + 5 2
Звукът беше омазан, не чак нетърпимо, но разваляше удоволствието. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 16.09.2016 00:04:33 + 4 0
То не е до разбирачество в случая, а и със сигурност щях да съм много по-малко критичен, ако други неща, несвързани с качеството на звука и изпълнението като цяло, не ми бяха отнели огромна част от удоволствието от концерта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Борислав 15.09.2016 16:09:10 отговори + 4 29
Floor Jansen е от Дания, а не от Холандия. Преди да пишете се осведомете малко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пепеляшка 15.09.2016 16:13:22 + 14 0
От Холандия си е, не е от Дания Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

панцер 15.09.2016 16:31:21 + 31 0
Аха. Има много заблуден народ, който си мисли, че dutch означава датски Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kuzman 16.09.2016 10:43:41 + 6 0
Тоз пък да се осведомим. А ти откъде се осведоми, че е от Дания, за да не се осведомявам аз от там друг път... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

знайко 16.09.2016 13:17:43 + 8 1
Дния, Холандия - няма значение. Все са балкански държави ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йоан 15.09.2016 16:06:12 отговори + 26 1
Да кажа и аз моето мнение, за мен концерта беше хубав, но не мога да си изкривя душата да кажа, че беше перфектен или дори много добър. Дали заради закъснението, или заради прекалено големите очаквания, но нещо не беше наред. Часовете, в които стояхме прави на терена също се отрази на енергията на публиката. Като минус отчитам и факта, че нямаше видео стени от двете страни, до мен имаше едно нисичко момиче и не знам дали тя видя нещо друго освен глави и ръце, а и тези които са назад, не им ли беше далеко. Този път имах удоволствието да съм много напред, почти до сцената и екраните не ми бяха нужни, но ако бях назад, нямаше да ми е хубаво. За контакта с хората, не че го нямаше, просто не се получи спойката, това според мен е заради закъснението, чакането и умората от дългите часове на крак. За да се стопли публиката, щеше да е много добре, ако Марко беше изпълнил или The islander или While your lips are still red, защото Флор е перфектна и прекрасна, възхищавам и се, но с такова закъснение, независимо по чия вина, класическите членове на групата, можеха да пооберат негатива с по-голямата тежест и авторитет, която имат в тази групата. Не знам защо някои се изказват негативно за Greatest show on earth, за мен тази песен е пример за многопластова и сложна съвременна композиция, супер много и се изкефих. Звука беше най-добрият, който съм чувал в тази зала, мисля че това е най-важния компонент в концерт на Nightwish, да чуваш този глас чисто и ясно. Аз си тръгнах от залата доволен и с усмивка, оптимист съм, че ще имат още концерти в България, все пак залата се разпродаде и дано тогава се изгладят грешките и да се получи наистина най- великото шоу на света, аз така или иначе пак ще съм там. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Nightwishist 15.09.2016 23:04:13 + 5 1
За всичко съм съгласен, освен за звука! Явно снощи имаше два концерта паралелно - един за правостоящи пред сцена и друг за всички останали, особено за централните трибуни. По трибуните, вервай ми не се чуваше нищо освен издутата до изкривяване каса на барабаните и пресиления, замазан бас. Клавир, оркестрации, китара, сола...нищо от това не се чуваше, трябва да се напрегнеш, за да схванеш коя песен се свири или по някоя дума. Добре че Флор е гласовита та да чуем поне малко от текстовете, но не и мелодията. Имаше само някакво ритмично бучене с паузи м/у песните. Наистина хората бяха в ступор, всички седнали, гледат напред и се мъчат да отгатнат коя е песента и като чуят познат рефрен почват да се поклащат...Как да се вдигнат и кефят, като до трибуните достига само бучене. Това е първият рок концерт, на който публиката седи като в театър...Ужасно беше...дано отпред поне да сте се изкефили, защото ние по трибуните нищо не получихме, освен тътен и светлини... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яско Хаяско 16.09.2016 09:24:39 + 3 3
За Nightwishist - бях на трибуните, в ляво от сцената. Нямаше проблем, какъвто описа. Чуваше се ясно, песните се различават, гласът се чува, солата се чуват............ всичко ОК!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WalkingDead 15.09.2016 14:55:34 отговори + 24 0
Между другото самата група беше обявила в социалните мрежи още към 19:30, че концертът ще започне в 22:30. Не знам чия е вината, но е факт, че по такива мероприятия никой няма топки да излезе на сцената и да информира хората за такива неща. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tulimyrsky 15.09.2016 12:17:55 отговори + 29 4
Този концерт за мен закъсня някъде с десетина и повече години, но по-добре късно, отколкото никога. И много много по-добре с Флоор, отколкото с Анет. И аз като един пич по-долу едва ли не се изкефих, че не изпяха някои от най-известните си песни за сметка на други. Дори и Немо да не бяха изпълнили, пак щеше да е яко. Щях да се изкефя и да ги бях чул де, но просто се радвах на това, че групата свири и чувам музиката им на живо за пръв път и то в България.

А закъснението от час и половина за излизането на сцената ми припомни някак приятно онова време, когато имаше по 1-2 големи концерта на година (пък и по-малки нямаше много), нашата метълска публика не беше се понаситила и чакаше с нетърпение и се кефеше силно на много групи. Като си лафиш с приятели и пийваш биричка, времето минава бързо. А че нямало бис - първо, че завършекът с "Най-великото представление на Земята" не предполага песни след него, но, второ - колко хора поскандираха поне малко името на групата след концерта?!

Севи почти не съм ги слушал и май много хора ги недолюбват, ама е доста неприятно така да ги отрежат, а не е като да нямаше време и те да посвирят поне половин час.

Звученето(долу, под екраните, по-точно) доказа, че работата опира до озвучител в тази зала, що се отнася до метъл концерти (което, всъщност, се е доказвало и за други зали).

Постоянното снимане с телефони просто ме поразява. Някои си губят половината време да преживяват концерта през екранчетата си, може би гонят покемони. После, каква толкова картина и звук, или пък снимки ще си запазят с тези апарати. Личното преживяване си е тяхна работа де, но с тия екрани е досадно като ти стоят пред очите половин-един час. А сигурно на тях също им е (или би им било) досадно ако някой им е изпречва пред очите/екранчетата с други екранчета.

А бе яко метъл беше! Дано пак дойдат у нас с по-добър нов албум и още повече хъс за свирене тук! Най-добре на открито на стадион.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Франко 15.09.2016 12:14:07 отговори + 27 6
Лично на мен концерта ми хареса. Всичко - звук, изпълнение, баланс, дори това, че беше леко стерилен откъм контакт с публиката. Може би последното нещо от което се нуждаеше след дългото чакане и умора беше дълги речи, опити за скандирания и тям подобни
Вдичко беше музика и професионализъм от най-висока класа. Перфектна Флор, особено в композициите писани за нейното гласище
Колкото и да не им харесва на някои, всичко тече, всичко се променя. Сет листа беше балансиран, с лека забележка от една композиция към средата.
Отидох за музика и я получих. Концерта отива в моите лични анали!
Велики!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фрея 15.09.2016 16:41:34 + 9 0
Напълно съм съгласна с теб !Да, това снимане на концерта през цялото време , напълно излишно ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

include 15.09.2016 12:13:03 отговори + 15 1
1 час на опашка, за да вземем по 2 бири.... безценннннно!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

VNP 15.09.2016 12:09:38 отговори + 19 5
Перфектно изпълнение от страна на музикантите. Звук и осветление без забележки. ОБАЧЕ: Какво е общото между Луната и концерта снощи? Пълната липса на атмосфера. Стерилно (много точно казано в репортажа) изпълнение. Скучен сетлист. Скандален кетъринг. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Nora 15.09.2016 12:06:42 отговори + 30 34
Съжалявям, но за мен нямаше приказност, нямаше магия. Гласът на Floor Jansen не е подходящ за песните на Nightwish. Тя често губеше тон и изпадаше в пълна фалшивост. Някои от най-атрактивните игри с гласа бяха на запис или с дотолкова удължено ехо, че да създадат усещане за студийно миксиране "на живо".

Групата нямаше никакава комуникация помежду си - сякаш гледахме отделни изпълнители с отделни концерти. Декорът беше постен (два панела с еднакви изображения и призанвам атрактивните човекообразни статуи). Самата вокалистка също имаше странно сценично поведение и само един "костюм". Знам, че ще понеса много критики за коментара си, но група от мащаба на Nightwish не може да си позволява такъв жалък setting и липса на визуална интерпретация на изкуството, което представят.

Да, аз съм почитател "от едно време" и съм посетила ВСИЧКИ концерти на Tarja у нас. Именно заради любовта ми към гласа й и носталгията по унисона на хард метъл и класика реших да се огледам в залата снощи, за да съм сигурна, че само аз не усещам магията. Не бях само аз - хората седяха, прозяваха се и гледаха телефоните си... На първия концерт на Tarja у нас всички бяхме на крака и пеехме с пълно гърло...цялата вечер и по време на всички бисове. Тя пя с цяло сърце и спечели публиката, мнозина от които първоначално бяха дошли само, за да крещят "Nightwish"...

Не, не мисля, че сравнението с ранни албуми е ненужна носталгия. Не мога да забравя "старите" Nightwish, защото това все още е името на групата, а и съставът е почти непроменен. Ивайки предвид как дори запис на End of an Era дава в пъти повече емоции от снощния концерт, аз мисля че има нещо, което не е наред. Според мен групата трябва да преоткрие своята музика. Тази, която ги направи легенди.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mitko 15.09.2016 18:41:03 + 8 5
Поколон Нора! Бях ти написал много неща, но нещо в системата на този сайт се скапа. Дано си момиче! За да си страхотна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mitko 15.09.2016 23:19:04 + 0 0
Нора подарявам ти една композиция, която е относима към може би онази приказност и магия, от която непрекъснато се нуждаем..както и от Любовата! - https://www.youtube.com/watch?v=Xiwtl-ljUI0 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mitko 15.09.2016 23:21:20 + 0 0
Поправям се - от Любовта!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сара 16.09.2016 08:26:41 + 3 0
Абсолютно точно съвпада с моето мнение! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nora 17.09.2016 18:23:29 + 1 0
Благодаря на Mitko и Сара. Даже съм приятно изненадана, че някой ме е подкрепил и съм поляризирала вотовете вместо да отнеса "хейт" :-) Предположих, че понеже не съм конформист и казвам мнението си на "не-хард металяга", ще ме разпънат, въпреки аргументацията ми...или просто нама да се прочете като твърде дълго мнение :-D

Ще добавя и съгласието си с всички, които споменаха пушенето в залата - не е нито приятно, нито безопасно, нито законно. Не трябва да разчитаме само на организаторите за регулация, трябва и малко "автоцензура".
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 15.09.2016 12:03:39 отговори + 15 1
Прекрасна статия.

Powerwolf ми харесаха повече, а имах в пъти по-малко очаквания към тях.
И вината не е на NIghtwish в случая, на организаторите е. Хайде, забавянето на границата е непредвиден форсмажор, обаче това, че когато излязох от нас, беше обявено, че ще отворят вратите в седем, охраната пред залата ми каза, че ще е в седем и половина, а ги отвориха след осем... Ами това, че в един момент имах чувството, че съм не на концерт, а на конференция на българските пушачи на гнусна смрад - и беше достатъчно близо до сцената, та все някой от охранителите да може да реагира, да не говорим колко отдалеч се виждат облачетата цигарен дим на такова място... Това, че на входа на залата караха хората да изхвърлят закупените на оградената пред залата територия на концерта бутилки с вода, а металните патрончета с алкохол се оказаха нещо, което безпроблемно може да бъде внесено. (Последното водеше до егати селташките прояви пред входа - на пет метра от жълтата кофа си, ама няма проблем - метай бутилката, все едно си професионален баскетболист - нищо, че именно това се опитваме да избегнем, като те караме да я изхвърлиш...)

За щастие, Nightwish са достатъчно железни, че да преодолеят организационните неудачи, и не претупаха концерта, макар че и на тях на моменти им личеше, че са уморени. Над два часа страхотно свирене... Ама...

В един момент организаторите бяха дружно освиркани от доста народ около мен. Заслужаваха си го, съжалявам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даааа 15.09.2016 12:00:34 отговори + 2 9
бях бесен на безизвестният организатор ..
. до момента в който разбрах,че дабавянето е по вина на групата
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

DayWish 15.09.2016 12:02:45 + 5 0
Организатора е BEC. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stavrogin 15.09.2016 11:34:24 отговори + 10 40
Toва беше най-отвратителното нещо на което съм присъствал, безвкусица във всяко едно отношение, дори на Рожен или на концерт на Слави Трифонов не се изсипва толкова чалга накуп...присъстващите на това позорище на кича, спокойно могат да останат за концерта на Миле Кутич, разлика няма Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 15.09.2016 12:00:43 + 15 3
Баце, що не идеш да се прегледаш? Вчера, вместо в Арената, е можело да идеш в "Четвърти километър", близо е и можеше да ти е от полза. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 15.09.2016 12:06:49 + 19 1
Ъъъъъъъъъъъъъъъ... Във форума плюеше по групата с години. Какво изобщо си търсил на концерта? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тути 15.09.2016 11:23:04 отговори + 8 3
Благодарности към г-н Чонко Чонев, че спаси концерта от провал, все пак той е най-добрия в тази сфера у нас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ванко от Монтана 15.09.2016 11:21:27 отговори + 27 1
Представянето им като музиканти беше отлично . Организацията беше по български.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Popfolk_headbanger 15.09.2016 11:11:14 отговори + 26 5
Аз останах изключително доволен от концерта, фен съм им от самото начало, смятам, че се справиха отлично, а звукът беше по-хубав и от на Iron Maiden, и от на Judas Priest, взети заедно ( казвам го, защото бях в същата зала, а аз на горе-долу един и същ сектор). Мисля, и дето се вика, надявам се, че това няма да е последният им концерт тук. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

realist 15.09.2016 10:57:30 отговори + 47 14
Като чета почти всички отзиви тук, имам чувството, че съм бил на някакъв друг концерт. Чакам ги близо 20 години, имах огромни очаквания и те се оправдаха напълно, дори бяха надминати! Стерилно изпълнение? Сто хиляди пъти предпочитам кристален звук и перфектно свирене и пеене, каквито снощи безспорно имаше. Не е необходимо два часа да тичаш като щур и да подскачаш на сцената, за да имаш излъчване и да завладееш феновете. Контакт с публиката? Благодаря, но предпочитам да слушам музика, отколкото традиционните "Здравейте София, тука ли сте?" Който иска повече контакт с публиката - на 30 ноември мисля че беше, Веско Маринов - отново в Арена Армеец. 3 часа концерт, от които 2 часа говорене. Благодаря. Лично мнение, разбира се, не ангажирам никого. Просто така ги разбирам нещата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пор4о 15.09.2016 10:35:19 отговори + 27 1
Концерта беше супер от страна на групата. Организацията беше зле. Остаряха хората на тия опашки. Закъснението беше голям бич. Поне да бяха пуснали Севи да подгряват за да ни забавляват. И без това са дали една торба с пари за да свирят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тцЪ 15.09.2016 10:31:37 отговори + 20 1
WE WERE HERE... Или пък не беше баш така?
Като изпълнение и сетлист нямам забележки - добре де, имам забележки - щеше ми се да чуя повече от класиките им отпреди умрелия Once, ама карай да е весело... Stargazers и Sleepeng Sun бяха върховни, а и противно на очакванията ми, формирани от клипчета в YT- The Siren звучеше страхотно.
Звездите на вечерта бяха две - Кай Хахто, човекът с каменното лице, който без да върти палки и да заляга над барабаните, успя да докаже, че е брилянтен барабанист и Флор Янсен. Снажната холандка изглеждаше да е единствената на сцената, която искаше да е там, а на живо гласът и е потресаващ, въпреки че е позагубила част от нечовешките си умения отпреди години.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Обективност 15.09.2016 10:27:20 отговори + 12 3
Не съм фен на групата, макар че има песни, дето слушам, не съм и бил на концерта, ама май повечето хора не са доволни от организатор (разбираемо е), но и от група (което е тъжно). Язък, ако са измамени очакванията на феновете. И аз съм имал групи, които много съм чакал, и като излязат - безлично изпълнение. Остава неприятно усещане и после вече пак ги харесвам, ама чак фен не съм, и не бих повторил да отида на техен концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ъъъ 15.09.2016 12:31:46 + 6 7
първо какво коментираш като не си бил, второ групата се справи повече от добре. Хейърите тук биха хейтили независимо как се развият събитията.. Не знам какво повече можеше да се очаква от Флор и компания.. контакт с публиката ? пфф за това ЛИ няма да ти хареса концерт на който групата се е представила отлично в музикален аспект?
Истинските фенове на текущият състав трябва да са доволни според мен.. феньките на Тария и Найтуиш с Тария може би не е трябвало да идват..
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 15.09.2016 15:19:57 + 9 1
Може би няма да е зле да обърнеш внимание на простичкия факт, че повечето от негативните коментари са по адрес на организатора - и са напълно заслужени.

Музикантите си се представиха на ниво. Ако бяха излезли навреме, сигурно щяха да се заиграят повече с публиката, обаче изнесоха пълноценен и зрелищен концерт.

Единственото, което бих казал като забележка, е - и то не е само за този концерт, а за всичките в тая зала - че бих предпочел да жертват част от мултимедията в името на по-висока сцена. Сега, аз съм относително височък на ръст, пък и бях доста напред и виждах добре, обаче на пет метра зад мен човек под метър и осемдесет сигурно би могъл да види само видеостената и барабаниста. И с Judas Priest беше така миналата година, а сега сцената ми се видя по-ниска. На Nightwish пък в един момент видеостената дефектира нещо и в последната третина на концерта беше разсечена от огромна черна лента.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бай Иван 15.09.2016 10:17:10 отговори + 23 2
Гледал съм групи, които свирят с много повече хъс и желание на сцената, дори и такивa, които са доста по-стари. На записите от Вакен нещата изглеждат доста по-добре.
Като свирене и пеене беше добре. Публиката също беше на ниво. Звукът беше учудващо добър за тази зала. Имаше един концерт на Helloween в същата зала. На него звукът беше ужасен.
Чакането на опашките беше неоправдано. Бирата беше залежала. Като цяло организацията не беше от най-добрите и доста хора се изнервиха. Отстраняването на подгряващата група беше грубо. Свирил съм в група и знам каква подготовка и мъкнене на техника пада преди концерти. Със сигурност закъснението щеше да се стори по-малко на публиката, ако имаше подгряваща група, но да приемем, че такива бяха обстоятелствата.
Като цяло средна работа спрямо голямото чакане.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 15.09.2016 10:08:47 отговори + 22 0
Концерта беше стерилен и безличен, но това го отдавам на огромното закъснение и желанието на групата да приключат максимално бързо. В целия този "тъгадък" нямаше време за усмивки, за разговори с публиката, за време за скандирания - просто песните преливаха една в друга. Сетлиста е предвидим, защото Nightwish не използваха факта, че това е първи концерт в България, последен за турнето и такъв, който закъсня заради тях, за да вкарат поне една различна песен или екстра такава. Иначе сетлиста беше много приятен. Аз имам някаква непоносимост към "мега известните и яко изтъркани" песни и това, че правят The Greatest Show On Earth, вместо "I wish I had an angel" си беше манна небесна за мен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

RJD 15.09.2016 09:56:16 отговори + 35 5
Като изпълнение Nightwish бяха перфектни снощи, но сценичното им поведение не просто куца, а е направо на инвалиден стол. Работата беше да си изсвирим парчетата, да си вземем парите и да си ходим. И какво беше това подготвяне на сцената при положение, че след 9 ч. нямаше никакво движение по нея. Час и половина чакахме финландските моми да си напудрят нослетата май. Повечето предполагам помните концерта на Def Leppard/Whitesnake. Там като отвориха вратите на стадиона, тировете с техниката още не бяха дошли, а Whitesnake излезнаха на сцената в 11. Тук тировете са на територията на София в 5 следобед, а те излизат в 22:30. Браво бе. Фен съм на групата от 2002-ра година, а те решиха в сетлиста за София да пропуснат по-голямата част от хитовете си. За това пък чухме някои от най-безличните им песни - така се задържа вниманието на публиката. The Greatest Show on Earth друг път. А за организацията - не ми беше приятно цялото това висене, но не е за първи път, няма и да е за последен. Поне организаторите уведомиха навреме за забавянето и бяхме подготвени. Повечето организатори не си правят труда. Най-лошото в случая е, че на другия ден сме на работа, а има и хора, които изминават сума километри след концерта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

FSL 15.09.2016 10:06:36 + 14 2
Нямаше да усетим чакането, ако бяха забили като хората !
Организаторите също имат голяма вина. Групата в 3 часа следобед написа да не идва никой преди 21ч, те тогава още са решили кога ще излязат, само организаторите явно си въобразяваха някакви неща, може да са се притеснявали от отлив на публиката. Кел файда,че я бяха турили оная пи арка да обяснява във ФБ цял следобед
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

voododoll 15.09.2016 10:12:47 + 16 2
Ситемата не ми дава да ти дам повече от един плюс, извини ме за което! Напълно подкрепям всякак казана дума. Аз ги чакам 15 г, и те ми поднесоха тая излагация.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 15.09.2016 09:54:48 отговори + 30 7
Концертът беше под очакванията ми. Както вече се спомена, вместо да изпълнят хитови парчета, бяха включени такива, където да блеснат оркестрациите на Туомас, но това доскучаваше. След такова закъснение и чакане, след 15 години очакване на групата, имаше хора да си тръгват преди края. Всички от групата, взети поотделно, са много добри музиканти (певци), обаче групата е много статична и ако не беше мултимедията, шоуто им беше слаба работа. В репортажа е споменат слабия контакт с публиката, изобщо липсваше живец и не се получи спойката с отзивчивата българска публика. Звукът може пред сцената да е бил добър, но на трибуните беше замазан, особено на при отделни песни, което разваляше кефа от хубавия глас на Флор. Въпреки, че е много добра като певица, Флор не прави добре някои от парчетата на Таря, защото са писани за човек с друго излъчване. При песните от новия албум и при тези от албумите с Анет, Флор е перфектна. Туомас обаче не дава възможност за достатъчно изява нито на Флор, нито на Трой, нито на Марко, което определено би разнообразило нещата. Фокусирането върху бомбастичните оркестрации на Туомас на моменти писваше, сори маестро, на сцена това е скучно. Странно защо участието на Марко беше толкова ограничено, той е колоритна фигура и добър вокалист. Трой, който е страхотен музикант и пее, също може да даде много повече. Да не звучи съвсем хейтърски - радвам се, че най-сетне ги видях на живо. Нямам нищо против Юка, но Кай е машина зад барабаните. Вероятно като (ако ) запишат повече албуми с Флор, ще има по-разнообразен репертоар на песни писани за нея и ако Туомас я остави да си разпусне гласището, ще чуем и видим това, което трябва. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


FSL 15.09.2016 09:37:33 отговори + 21 15
Определението, което е дал колегата отдолу, че концертът беше БЕЗЛИЧЕН е направо в десетката. В ивента гледах,че много хора са писали суперлативи, но не ги видях тези хора там. Отвреме-навреме някой подскачаше, но нямаше никакъв заряд, а след средата на концерта беше много рехава обстановка - най-отпред можеше да се разходиш.
Това,че след толкова много години чакане и над 2 часа закъснение, не изтропаха един бис, много ме разочарова. Тази 25-минутна шибания накрая беше най-тъпия финал на концерт, изобщо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стига ривали 15.09.2016 09:33:28 отговори + 7 16
Да бяхте се поинтересували кой е организатора преди да се самонавивате за МЕАГА-ГИГА концерт! Сега като ви излъгаха да ви вземат паричките естествено ще разказвате колко е било яко!

Радвайте се, че сте живи и здрави защото ако се беше случило нещо по-сериозно....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 15.09.2016 09:29:56 отговори + 27 30
Един безличен концерт на една надценена застаряваща формация. Истината е, че тази група изобщо не заслужава всички коментари и цялата енергия, която се излива тук. Дори не заслужава натискането на плюсчетата и минусчетата над текущия постинг. Напразно ги чакахме 20 години (и 5 часа). Концертът просто няма с какво да бъде запомнен, освен с голямото закъснение. Само да кажа, че да започнеш в 22:30 при положение, че още в 21:30 инструментите, видео стената и всичко беше успешно настроено... е... беше си чиста подигравка. Просто си бяха решили, че ще започнат в толкоз. Тон-режисьорите дори започнаха да се прозяват Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 15.09.2016 09:41:31 + 3 0
Аз съм ок, че стана така с началния час, щото висях (както и много други хора) на безкрайните опашки пред залата... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

РИЧУ 15.09.2016 09:28:56 отговори + 19 8
Смоука дъли свиряхъ, и не виждам на сцената никой с блек елек! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Елек 15.09.2016 09:42:14 + 23 3
То ако бяха избичили смоука, щяха да спасят и без това заспалия концерт... Трябваше да има бис и да извирят тея три безмъртни тру метъл химна: смоука, ду трупър и брекин дъ лоу. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Таблото 15.09.2016 09:19:54 отговори + 22 5
"предсказуем сетлист".... голяма част от групите, свирят един исъщи сетлист през цялото си турне, за да не ти е предсказуем, просто не влизайте в сетлист.фм през два дни или каквото там правите. Преди 10 години защо нямаше толкова предсказуеми изпълнения... защото не всеки имаше интернет и възможност да гледа концерти предварително в ютуб. Аз го имам този навик и убива част от удоволствието на видиш любима група на живо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


voododoll 15.09.2016 09:14:44 отговори + 27 21
Без да звуча цинично, но за това ли ги чакам 15 години?
Bye Bye Beautiful
While your lips are still read
WISH I HAD AN ANGEL
Dead to the world
End of all hopes
Islander
Over the hills and far away
Amaranth
Imaginareum
Wishmaster
She is my sin

Къде бяха, нито една, за сметка на тъпотии като Stargazer и The Siren!?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Елек 15.09.2016 09:18:38 + 12 5
И аз това питам.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Как къде? 15.09.2016 09:29:56 + 16 15
Оня най-първия средногорски чакал не ги ли вие, като идва тука всяка година? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

FSL 15.09.2016 09:40:14 + 30 2
"Тъпотиите" Stargazer и The Siren са култови песни, може да проявиш малко уважение към творчеството, което имаха преди да почнат да пускат бози като Бай Бай Бютифъл Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефан 16.09.2016 12:54:38 + 3 0
...А ''While your lips are still red'' /не ''read''/ дори не е официална песен на Найтуиш... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 15.09.2016 09:10:57 отговори + 24 1
Перфектен концерт - звук, светлина, изпълнение! Преди няколко месеца ги гледах на един от фестивал, но тук беше къде-къде по-добро!
Иначе в Арената за пореден път се оср@ха откъм предоставяне на напитки и храна! Едно и също всеки път. Кетъринг фирмата е за изхвърляне. Мисля, че е една и съща всеки път. Проблемът е, че явно са адски нагли, за да не правят нищо да промянт това.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бай Майле Кайтич 15.09.2016 09:16:44 + 21 2
Затова правиш като батко си Миле Китич и винаги си носиш половинка рикия със себе си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бачкатор 15.09.2016 09:02:39 отговори + 26 4
Перфектен звук пред сцената, изключително представяне на групата (как пък го измислихте "стерилно"?!). Особено впечатление ми направи Кай Ханто, нищо общо с Невалайнен, в пъти е по-класен. За Флор какво да кажа - ТОВА е точното попадение! Заради тях двамата отново прослушах Nightwish. А като организация - зле. И не говоря за забавянето, случва се... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дръндю 15.09.2016 09:02:36 отговори + 13 54
Начи от всичко най мраза опера, още повече опера с жици. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

azazel 15.09.2016 09:16:38 + 25 6
...значи не си за тука... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Луд 15.09.2016 09:41:32 + 17 6
ееее и чий го дървиш тук ??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mtd 15.09.2016 18:19:24 + 4 3
Само кат' ти гледам ника и ми е ясно...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".