Николо Коцев представи рок-операта "Nostradamus" и в София на 27 май

28 май 2017, 14:10 ч. 4107 / 12 9
пред./следв.

   На 14 декевмри 1503 г. в малкото френско градче Сен Реми дьо Прованс се ражда Мишел дьо Нострадам, популярен с латинизираната форма на името си Нострадамус, един от най-известните пророци и астролози в човешката история. Личността на Нострадамус става вдъхновение за множество произведения в различни видове изкуства. Българският китарен виртуоз Николо Коцев също е завладян от необикновената съдба на френския лекар и прорицател, в резултат на което се ражда рок-операта "Nikolo Kotzev's Nostradamus". Музикалното произведение има трудна съдба. Заражда се като идея още през 1997 г., но излиза на двоен диск чак през 2001 г. В записите на оригиналния вариант участват световноизвестни певци и музиканти като Joe Lynn Turner, Alannah Myles, Sass Jordan, Goran Edman, Jorn Lande, Doogie White, John Leven, Mic Michaeli, Ian Haughland.

   Световната премиера на живо на рок-операта "Nostradamus" се състоя на родна земя 15 години по-късно - на 18 ноември 2016-а на сцената на Държавна опера - Русе, като на следващия ден, отново на същото място, музикалното произведение имаше още едно представление. И двата концерта бяха напълно разпродадени. Последваха още три постановки - на 24 март във Велико Търново, на 26 май в Пловдив и снощи, 27 май, в Зала 1 на НДК в София.

   В съботната вечер в столичния конгресен център влизането беше спокойно и безпроблемно. Събитието започна навреме. Въпреки протичащия в момента ремонт на НДК и пространства заградени с найлони, във фоайето беше намерено място за щанд с мърчандайз.

   Представянето на такова мащабно произведение като рок-операта "Nostradamus" и то в няколко български града, е значимо събитие не само за феновете на рок музиката, а изобщо за културния живот у нас. Спектакълът беше на много високо ниво във всяко едно отношение. Певци, музиканти, танцьори и други работили по постановката лица бяха вложили талант, желание и огромен труд и публиката получи незабравимо прекрасно преживяване.

   Действието, освен на сцената, можеше да се проследи в по-едър мащаб на два странични екрана, на които течаха и субтитри на български към либретото. Над сцената имаше трети по-голям екран, на който се прожектираха картини, илюстриращи съдържанието, и се изписваше превод на български на думите на разказвача. Последният беше не кой да е, а известният британски актьор Бен Крос. У нас той е познат от филмите "Огнените колесници", "Първият рицар", сериала "Цитаделата" и мн. др. По време на представлението слушахме гласа му, а самият той присъстваше в залата, като накрая се качи на сцената да приеме аплодисментите на публиката.

   В снощния спектакъл взеха участие около 120 изпълнители, а целият ангажиран екип е 160 души. Ролите изпълниха певците:

Александър Атанасов - Нострадамус
Звездомир Керемидчиев - Инквизитор
Bjorn Lodin - Разказвач
Thomas Vikstrom - Войник / Дух
Mehmet Kaya - Крал Анри II
Амалия Ненова - Ан Гемел
Нора Караиванова - Кралица Катерина Медичи

   В постановката участваха група КИКИМОРА и гост-музиканти, оркестър, хор и балет на Държавна опера - Русе. Режисьор на постановката беше Орлин Дяков, диригент - Найден Тодоров, сценограф - Иван Иванов - Йоани, а музикален директор - самият Николо Коцев.

   Освен от певците, главните роли се изпълняваха паралелно и от артисти от балетната трупа, които с танц и мимика илюстрираха действието и съдържанието на песните.

   След инструментална увертюра действието на рок-операта начена във Франция през 16 в., по времето на управлението на крал Анри ІІ и Катерина Медичи (1547 - 1559 г.). На сцената се качи турският вокалист Mehmet Kaya, в ролята на Анри и в песента "Pieces of a Dream" изрази задоволството си, че като владетел успява да осигури просперитет на страната си и по-добър живот на гражданите, въпреки смутните времена на политически и религиозни противоречия. На заден план можеха да се видят хористите с бели роби с качулки и танцьори, представящи сцени от живота в кралския двор.

   С второто парче ("Desecration") действието се пренесе в 1791 г., по времето на Френската революция, в град Салон дьо Прованс, където е погребан Нострадамус. Известно е, че пророкът е забранил след смъртта му гробът да бъде отварян. "Ако човек отвори саркофага, щом нявга го открият и начаса не го затвори, ще бъде сполетян от зло, което никой не ще докаже." Група пияни войници обаче оскверниха гроба, разпиляха костите и дори един от тях пи вино от черепа на Нострадамус. На следващия ден, при засада от роялисти, войниците бяха убити. Свръхестествените сили на Нострадамус обаче се вселиха в духа на този, пил от черепа му. Изпълни се проклятието душата никога да не намери покой, а да се скита до края на света и да предупреждава човечеството за ужасите, предсказани от Нострадамус. В ролята на войникът-дух се превъплъти шведският вокалист Thomas Vikstrom (THERION, STORMWIND, екс-CANDLEMASS).

   С "Introduction" действието отново се върна към 16 в. и разказвачът Bjorn Lodin започна да "чете" от голяма книга историята за живота на Нострадамус - от детството и младостта, по време на които той изучавал различни науки, до момента, когато станал известен доктор във Франция. Срещнал и първата си любов Хенриет Д'Енкаус. Баладата "Henriette" е първата песен, с която се изяви изпълнителят на главната роля Александър Атанасов и веднага грабна публиката с прочувственото си изпълнение.

   Славата на Нострадамус растяла, той правел различни предсказания. Известно е, че за да не предизвиква църковните власти, е записвал пророчествата си разбъркано, като е използвал различни езици - френски, латински, гръцки, иврит. Предсказанията са оформени в четиристишия (катрени).

   Най-смелото му пророчество за времето му било за смъртта на краля Анри ІІ. Въпреки желанието на пророка, а също и на някои приближени, да предупредят монарха, погълнат от своите дела, той се отнасял високомерно и не желаел да се вслуша. Това е темата на песента "Caught up in a Rush", в която Mehmet Kaya, в ролята на краля, се опитваше да се отърве от нежеланите съвети на обкръжението си.

   На екрана се появи образът на Наполеон Бонапарт. Разказът на войника-призрак Thomas Vikstrom в "The Eagle" пренесе действието по времето на прочутия френски император, когото Нострадамус нарича Първия Антихрист.

   Следваше отново връщане към живота на Нострадамус. През 1537 г. във Франция пламнала чумна епидемия ("Plague"), в която загинали жената и децата на Мишел. Използвайки факта, че предсказателят не е успял да спаси собственото си семейство, инквизицията започнала преследване на Нострадамус и искала да бъде изгорен на клада като вещица. Спасило го застъпничеството на кралицата Катерина Медичи, която уважавала учения и ценяла способностите му ("Inquisition"). В ролята на Инквизитора, обвиняващ Нострадамус, че искал да убие краля с магия, изключително успешно влезе легендарният наш рок певец Звезди Керемидчиев (АХАТ, АНАЛГИН). Мощният му глас разтърси залата, всявайки почти реален ужас в душите на присъстващите.

   Това беше краят на първо действие от рок-операта, след което имаше кратък антракт. В оригиналния вариант от 2001 г. произведението е в три действия, но в настоящата версия на спектакъла, второто и третото бяха слети.

   С началото на второ действие, отново се върнахме към пророчеството относно смъртта на краля, който отново го отхвърли като невъзможно ("I Don't Believe"). Междувременно Нострадамус открил отново любовта и през 1547 г. се оженил за Ан Гемел. В ролята на последната видяхме Амалия Ненова, която изпълни прекрасен дует с Александър Атанасов в песента "Try to Live Again".

   Настъпили размирни времена на гонение на хугенотите, които умело използвали предсказанията на Нострадамус в своя полза ("War of Religions"). Това окончателно изчерпи търпението на Инквизитора, който от сцената се закле, че няма да яде и спи, докато не намери начин да осъди Нострадамус ("Inquisitor's Rage"). Междувременно се сбъдна пророчеството за смъртта на крал Анри ІІ. Историческите архиви сочат, че е бил убит от счупено копие при приятелски дуел по време на сватбата на дъщеря си Маргарита, което се забило в окото и засегнало фатално мозъка. Въпреки старанието на лекарите, кралят умрял след няколко дни от развилото се възпаление в адски мъки. На сцената беше представено как Нострадамус посещава краля преди смъртта му и изказва дълбоко съжаление, че на пророчеството не е обърнато внимание. До последния си дъх обаче владетелят се приемаше за богоизбран, а и високото му положение не му е позволявало да прояви страх и да се оттегли от двубоя ("Chosen Man").

   Отново дойде ред на Thomas Vikstrom като Войникът-дух, който разкри предсказанието за Втората световна война и Втория Антихрист, който е припознат в лицето на Адолф Хитлер. Моментът беше изключително въздействащо пресъздаден. На фона на кадри от войната, хористи и балет маршируваха по сцената под отсечен ритъм и зловещо проблясващи светлини ("World War II"). Последва още по-мрачно пророчество - за Третата световна война ("World War III"). Всички на сцената изведнъж закрещяха името Мабус. Това название посочил Нострадамус за Третия Антихрист.

   След смъртта на Хенри ІІ Инквизицията замислила да отмъсти на Нострадамус, като го унищожи на всяка цена. По време на среща на Мишел и Катерина Медичи му било подадено отровно вино и само бързата реакция на кралицата да го отведе в стаята с лекарствата и той да намери противоотрова, му спасили живота. Тук чухме друг чудесен дует от мъжки и женски вокали - Александър Атанасов и Нора Караиванова. На фона на хармоничните им гласове, като зловещ тътен звучаха проклятията на Инквизитора, не успял да изпълни пъкления си план ("Because of You").

   Последвалите години били спокойни за Нострадамус. Покровителстван от Катерина Медичи, той бил обявен за придворен лекар и получавал известно месечно възнаграждение. Направил и редица пророчества, сред тях за края на света през 3797 г. ("The End of the World"). Описаното страховито видение с две изпепеляващи слънца и чудовище, поглъщащо хора и всичко пред себе си донякъде напомняше на представата за Рагнарок от Скандинавската митология.

   Последното парче "I'll Remember You" разказваше за смъртта на Нострадамус в ръцете на Ан Гемел. Пророкът прости на всички, дори на тези, причинили му зло. Той предсказа предварително и датата на собствената си смърт. Бил е погребан, според желанието си, прав, в стената на църква в град Салон, където прекарал последните си години. През 1700 г. плъзнал слух, че в гроба му се крие таен ръкопис с ключ към пророчествата му. Гробът му бил отворен, но там намерили само метален медальон на врата на скелета, с надпис 1700. Явно Нострадамус е предсказал годината на отваряне на гроба му. После последното му обиталище останало необезпокоявано 91 години, когато седем пияни войници осквернили гроба - историята, с която начена разказът в рок-операта.

   Финалът на сцената на НДК беше наистина грандиозен. Краят на последното парче "I'll Remember You" беше изпълнен от всички певци. Николо Коцев представи поименно голяма част от певците, музикантите, диригента и други от участвалите в реализацията на проекта. Маестрото благодари и на организаторите от фондация "Пчелен кошер". След това отново от всички бяха изпълнени последните редове от финалната песен, с което внушителният състав на сцената си взе сбогом с публиката под бурни ръкопляскания.

   Надяваме се рок-операта да бъде поставена и в други български градове, както и в чужбина. Със сигурност е произведение, което заслужава да бъде видяно и съпреживяно.

Сетлист:
Act I
01. Overture (Instrumental)
02. Pieces of a Dream
03. Desecration
04. Introduction
05. Home Again (Instrumental)
06. Henriеttе
07. Caught Up in a Rush
08. The Eagle
09. Plague
10. Inquisition

Act II
11. The King will Die
12. I Don't Believe
13. Try to Live Again
14. War of Religions
15. The Inquisitоr's Rage
16. Chosen Man
17. World War II
18. World Wаr III
19. Because of You
20. The End оf the World
21. I'll Remеmber You


Текст: HeathenHeart
Снимки: Орлин Николов / rockthenight.eu


  Десетки снимки от премиерата на "Nikolo Kotzev's Nostradamus" в София може да разгледате в нашите галерии.

 Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


carpe_diem 29.05.2017 13:38:44 отговори + 8 0
Уникален концерт (представление) с над 100 души на сцената!
Не съм си и представял и не съм си и мечтал това нещо да ми се случи!

Ходил съм няколко пъти в Софийската опера и в кината на живо на The Metropolitan Opera (от Ню Йорк), така че знам как изглежда класически оперен спектатъл, ама пак не предполагах, че рок опера може да бъде поставена толкова грандиозно и зрелищно! Браво на всички, турчинът най-много ме впечатли с пеене (е, Звезди и Нора също, ама тях си ги знаем) ))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dido the great 28.05.2017 22:53:02 отговори + 7 7
Werock.bg, задавал съм ви този въпрос и преди. Защо не написахте нито дума за премиерата
в Русе, която си беше страхотна отвсякъде? Може би щом едно събитие не се е състояло в шопско, изобщо не се е състояло. А какви възвишени слова редите сега.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 29.05.2017 00:27:54 + 8 7
Възможно е. Не помним. Но знаем друго. От дълги години под коментарите е написано:

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти", или ги задайте във форума ни.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

скръц 30.05.2017 14:41:06 + 2 0
Всъщност, има интервю с Николо Коцев точно преди премиерата (виж в секцията Свързани Новини по-горе). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CRainbow 28.05.2017 22:46:16 отговори + 12 0
Мога само да предполагам колко много труд са вложили артистите, целият екип в помощ на спектакъла, организаторите, за да оживее приказната легенда за Нострадамус в този й вид. Всичко се е получило благодарение на неверятната страст и вяра в това, което Николо е създал преди толкова години. Щастлива съм, че го видях на сцена, още по-голямо щастие за всички - публика, автор, артисти - ще бъде представленията да продължат.
Пожелавам го от сърце, магията е налице! Браво, маестро Тодоров, браво Русе, овации за Николо Коцев!
Снимките са просто извънземни, браво на Орлин - любима ми стана снимка №25. А черно- белите... Класика!
HeathenHeart заслужава бонус представление - за да си го преживее отново, без да мисли за писането след това. Отлична работа!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Берое 28.05.2017 19:00:21 отговори + 19 0
Представлението вчера беше страшно силно.
Музиката беше на страхотно ниво, а певците бяха убийствени.
Накефих се на всяка една минута в залата.
Аплодисментис!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 28.05.2017 16:55:25 отговори + 10 1
Това ли е заместника на Герасим? Уцелили сте The Bulls eye Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


WeRock.bg 28.05.2017 17:13:23 + 10 0
Както може да видите, обявата за фотографи е още активна. Орлин е колега, който ни помогна в нужда. Наистина - с чудесни снимки Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

KraPan 28.05.2017 16:09:43 отговори + 21 0
Браво, колеги! Широк материал за едно много качествено произведение. На всяка една от сцените до момента - присъствието си струваше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".