NILE, GRAVE, BELPHEGOR, AMON DIN, THE REVENGE PROJECT - нужно ли е да казваме повече?

8 сеп 2008, 03:47 ч. 590 / 12 36
пред./следв.
Вероятно е нужно. Неприсъствалите ще искат да разберат как е минал екстремният "Most of Evil Metal Fest", а тези които бяха на него, да си го припомнят и да го обсъдят в коментарите. Но, прилагаме по-долния репортаж с една уговорка - След като на едно място и в един ден някъде са свирили NILE, GRAVE, BELPHEGOR, AMON DIN и THE REVENGE PROJECT, всичко, написано по въпроса, са нищо повече от подробности...

   7 септември 2008 година, София. Съвместното турне на една от най-големите банди в американската дет метъл сцена - NILE, класическата шведска дет машина GRAVE и австрийските дет/блек зверове BELPHEGOR минава през България, благодарение на "Most of Evil Music", а мястото на опустошението, което предстои, е клуб "Blue Box". Подгряващи са AMON DIN от Сърбия и една от най-силните банди от българската екстремна сцена - THE REVENGE PROJECT от Бургас, а цялото събитие е обединено под надслов "Most of Evil Metal Fest". При споменатите имена не е учудващо, че още в ранния следобед, въпреки необичайната за септември жега, пред клуба вече се е събрало солидно количество хора. Те дори препречват локалното платно на бул. "Мария Луиза" и това налага намеса на Контрол по транспорта, откъдето сравнително навременно и доста адекватно отклоняват движението на автобусите, за да няма опасност от инциденти и задръствания.
    Началото на феста е обявено официално за 17:00 ч., но както обикновено се случва на подобен род събития, има закъснение от около два часа. Феновете се изнервят и в малкото фоайе на Синдикалния дом на транспортния работник завира, но, за щастие до кипене не се стигна. Малко след 19:00 ч. вратите на "Blue Box" са отворени за публиката и на входа настава блъсканица. Половин час по-късно THE REVENGE PROJECT откриват концерта със стегнато и професионално свирене. Вероятно заради забавянето, сетът на бургазлии бе скъсен и след мелодичната "Unreal Is My Trip" е време за дет метъл бандата от Сърбия AMON DIN. Групата не е за първи път в България и бива посрещната доста радушно. Последната й изява бе през декември 2006 г., когато VADER не успяха да прекосят навреме границата, но останалите предвидени за шоуто банди излязоха на сцена. Сред тях бяха и AMON DIN, тогава с Dusan Vucicevic (екс-SACRAMENTAL BLOOD) като фронтмен, а сега те вече са със завърналия се титуляр Sasa Sarcevic. AMON DIN забиват брутално парчета от двата си официални албума "Dinamoneyezed" и "Where the Dreams No Longer Exist" и успешно раздвижват феновете в пред сцената.
   След сета на сърбите, около 20:50 ч. идва време за първата от трите основни банди за вечерта. Австрийците BELPHEGOR cа група със стабилно количество албуми зад гърба си и впечатляващо присъствие на сцената. Барабаните са по-бързи от картечница и пред сцената настава клане. Парчета като "Swarm of Rats", "Lucifer Incestus" и "Stigma Diabocum" унищожават със скоростта и яростта, с която са изсвирени. BELPHEGOR завършват с актуалното "Bondage Goat Zombie" от последния си едноименен албум, по време на която вокалистът Helmut слага кожена садо-мазо маска. Финалът е размазващ!
   След удара на BELPHEGOR, идва ред на едни от класиците в дет метъла - шведите GRAVE. Бандата разбива с олдскуул тежест и разходка из всичките си албуми - от тазгодишния "Dominion VIII", през дебюта "Into the Grave" от 1991 г., "You'll Never See" (1992), реюниън диска от 2002 година "Back from the Grave" и заковават последния гвоздей с химна "Soulless". Жестоко изпълнение на една легендарна банда!
   Часът е почти 23:00. Появата на George Kollias зад големия комплект барабани и светкавичните му двойни каси изтръгват ревове от публиката и са знак, че е дошло време за хедлайнърите на вечерта - NILE. Всеки, който някога е слушал тяхната музика, знае за какво става въпрос - нечовешки бързи рифове и барабани, много технично свирене и три дълбоки дет метъл гърла. И египетска митология в изобилие, разбира се. NILE удрят силно с парчета от последния си албум "Ithyphallic" и предходния "Annihilation of the Wicked", а звукът е плътен като стена. Лидерът на бандата Karl Sanders, макар и на по-задна позиция на сцената, е истинската душа на NILE, а светлорусите му коси и западняшки вид не навяват никакви асоциации с Древен Египет. И все пак, няма начин в предишен свой живот Karl да не е бил фараон или поне братовчед на такъв. Как иначе би сътворил песен със заглавие "Papyrus Containing the Spell to Preserve its Possessor Against Attacks From he Who is in the Water"? И след като тя е от актуалния албум на бандата, естествено, бе изпълнена на българска земя. Чудно е как тези четирима мъже успяват да изнасят представления с подобен интензитет няколко вечери поред, когато са на турне. Ако не бяхме виждали и други да го правят, щяхме да си помислим, че NILE са намерили папирус с необходимото заклинание (... to Preserve the Strength of the Death Metal Musician he Who is on Tour….).
   Финалът идва около полунощ пред около 800 зрители с "Black seeds of Vengeance", което кара всички близо до сцената да изригнат за последен път. Чест прави на Sanders, че излезе на края на подиума и се здрависа с първите редици на публиката и раздаде автографи и преди, и след изпълнението на групата си. Накрая дори опитите на дребнавия и заядлив мениджър на NILE, чието име няма да си направим труда да потърсим и научим, да отстрани феновете от Karl не се увенчаха с успех. Последният със сигурност заслужава да му се построи пирамида, на която да пише "Респект!".
   Ето и сетлистът на NILE от концерта им в София на 7 септември 2008 г.:
01. What Can Be Safely Written
02. Sacrifice Unto Sebek
03. The Black Flame
04. Papyrus Containing the Spell to Preserve its Possessor Against Attacks From he Who is in the Water
05. Cast Down the Heretic
06. Ithyphallic
07. Eat of the Dead
08. Ramses Bringer of War
09. The Essential Salts
10. Lashed to the Slave Stick
11. Annihilation of the Wicked
12. Black Seeds of Vengeance

NILE


Коментари   (36)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 9.09.2008 17:50:18 отговори + 0 0
е аз поне останах доволен от сетлиста, много исках да направят и Sarcophagus и The Blessed Dead, но и без тях концерта бешее мелачка, може би най-якото събитие за цялата 2008ма година, просто нямам думи !! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.09.2008 15:22:20 отговори + 0 0
и следващия път като дойдат да направят и Wind of Horus Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

THE_INEXORABLE 9.09.2008 03:21:49 отговори + 0 0
Концерт номер 1 за идните две години поне! Поздравления на MOST OF EVIL! Respect, guys!
Акдси се изкефих на Belphegor... Grave ... големи .. не улучиха вечерта просто. Представянето на NILE беше повече от концерт! A heart-touching experience, ако мога да използвам фразата. Или сбъдната 8-годишна мечта за мен... Вече ми липсват и ме наляга носталгия по отминалата вечер. Дано да дойдат отново!
Инак...
Много простотии от страна на метълите ("ари бе, дибееел"), тая група (както и другите 4) заслужава повече уважение.

Юлиан
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.09.2008 16:06:49 отговори + 0 0
nile ще свирят на 07.10 в атина. няна да се разсърдя ако на 8 дойдат пак. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.09.2008 15:59:45 отговори + 0 0
1. What Can Be Safely Written
2. Sacrifice Unto Sebek
3. The Black Flame
4. Papyrus Containing the Spell to Preserve Its Possessor Against Attacks from He Who Is in the Water
5. Cast Down the Heretic
6. Ithyphallic
7. Eat of the Dead
8. The Infinity of Stone
9. Ramses Bringer of War
10. The Essential Salts
11. Lashed to the Slave Stick
12. Annihilation of the Wicked
13. Black Seeds of Vengeance
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


daemon666 8.09.2008 14:35:45 отговори + 0 0
Доживях да видя GRAVE!!!:-)
А пък NILE...за тях или Респект или нищо,след като излязоха всичко гадно загуби значение,мисля,че всички усетиха "могъществото" на death metal-a,още не мога да повярвам ,че бях свидетел на такъв концерт...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Томов 8.09.2008 13:44:56 отговори + 0 0
Еми, хаха, и те бяха там и хората им се кефеха - не са всички като тебе,възвишени и над нещата...и по добре. Аман от аграри ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Suck my ass 8.09.2008 13:38:53 отговори + 0 0
Абе можеше, можеше една идея по-чист звук, не по-слаб, а с по-малко кривоч, защото иначе Найл си свириха перфектно, но усилията им се стапяха в един грохот, дето звучи все едно дали свирят пръстовка или бичат гьотере. Това на бързите моменти, иначе на бавните си беше ок. Евала, концертът беше страхотен, истински празник за дет-метъла Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaxa 8.09.2008 13:36:00 отговори + 0 0
NILE ! заглавието звучи ТЪПО ... при изпълнители като Nile и Grave и концерт като този кой се интересува от ьамон дин и реведж Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.09.2008 13:33:17 отговори + 0 0
ако някой знае линк-ове със снимки от концерта да казва Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 8.09.2008 13:32:53 отговори + 0 0
хаха тоя дебелия го бях помолил да ме метне в погото и просто полетях, не ми се беше случвало подобно нещо! А иначе концерта е 6, без абсолютно никакви забележки, саунда и всичко ми хареса, все пак не може звукът да е все едно си ги слушаш в къщи Найл..за това по-верните фенове на групата поне дето си знаят песните нямат проблеми със звука, и все пак това си е доста тежка и технична музика, бих се очудил ако звука беше перфектен... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 8.09.2008 13:28:36 отговори + 0 0
дам, и аз това си мислех - за комплексна музика като тази на Nile се иска повече от нормален саунд, за да се чуят детайлите. публиката се скъса от пого, сигурно 100 пъти фенове се хвърляха на стейдж дайв. най ми беше жал за онзи дебелия, дето като скочи и го хвана пода xD Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Suck my ass 8.09.2008 12:43:06 отговори + 0 0
на Найл наистина не беше добър звука, в сравнение с Грейв и Белфегор ... по замазан беше, а й като се има предвид самото им, донякъде претрупано музициране, ставаше доста нетърпимо (за мен поне). И на Амона и Ревендж беше добър саунда, да отбележа. Публиката беше много корава, та затова се и получи такъв бесен лайв. Анонимния отдолу с "умрелата" публика си е направил само гимнастика на пръстите ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Izrod 8.09.2008 12:40:04 отговори + 0 0
Намя какво да се каже-човекът-нечовек!А на анонимния да *****************... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

M A 8.09.2008 12:37:16 отговори + 0 0
А какво ще кажете за George Kollias Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Йонас 8.09.2008 12:12:49 отговори + 0 0
Нищо особено? Пък на мен особено яко ми се стори. Публиката умрела? Май не си бил там, анонимни друже. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.09.2008 12:06:15 отговори + 0 0
нищо особено не беше този фест.. а и публиката умрела, щот нема на кво да се кефи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Shredded human 8.09.2008 11:56:50 отговори + 0 0
Просто касапница-нищо повече!Дано доживеем да видим тази сеч още веднъж у нас някой ден!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

papyrus writer 8.09.2008 11:54:05 отговори + 0 0
...AGAINST ATTACKS FROM HE WHO IS IN THE WATER!!!
Не променяйте словореда, че Той дебне в мътните води!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 8.09.2008 11:50:59 отговори + 0 0
Звукът беше ок. Не бе чудесен, ама чак пък толкова гаден... Разпознавах парчетата на Grave и Nile от раз, значи не е бил непоносим саундът. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Izrod 8.09.2008 11:26:49 отговори + 0 0
Може би чудесният звук беше по-гаден? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 8.09.2008 11:21:39 отговори + 0 0
За по-голям, вероятно не. Обаче по-гаден - със сигурност. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.09.2008 11:08:05 отговори + 0 0
малко по-голям от блек бокс Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.09.2008 10:59:50 отговори + 0 0
Искам да попитам голям ли е този клуб или е нещо като блек бокса?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

DirtyDream 8.09.2008 10:46:54 отговори + 0 0
Супер,супер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


wolf 8.09.2008 10:28:15 отговори + 0 0
Ебаси якия концерт m/. Май няма какво повече да кажа.:>>>>

(А снимки ще има ли?)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.09.2008 10:18:18 отговори + 0 0
И The blessed dead не изсвириха.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 8.09.2008 10:14:00 отговори + 0 0
Grave смазваха всичко, и бързите, и с бавните моменти, бяха много приятна изненада.

Всичките групи се представиха мн мъжки, само не разбрах защо звукът на headliner-а беше толкова ужасен. Ходих на различни места из клубчето и навсякъде беше отврат (вкл. около пулта, не знам пичовете там глухи ли бяха или какво), дотам, че се зарадвах от липсата на бис...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Izrod 8.09.2008 10:13:02 отговори + 0 0
Много ми се искаше Nile от 2002 да свирят песни Особено Unas,Slayer Of The Gods.Не че не беше размазващо... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Милен 8.09.2008 10:04:07 отговори + 0 0
Искам да попитам голям ли е този клуб или е нещо като блек бокса? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


DM 8.09.2008 09:50:13 отговори + 0 0
концерта беше смазващ!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

S-O-D 8.09.2008 09:33:03 отговори + 0 0
умрехме, само ми липсваше поне едно парче от албумчето от 2002. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Garrotte 8.09.2008 09:00:31 отговори + 0 0
http://bfsl.org/temp/nile - късове видео от TRP и Nile. Валидност: ~ 1 седмица. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 8.09.2008 08:57:57 отговори + 0 0
Много як концерт .Направо ни отвяха и размазаха.Нямам думи , а и зверски всичко ме боли.Но си заслужаваше. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Renkse 8.09.2008 08:52:52 отговори + 0 0
Са сетиш ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Йонас 8.09.2008 08:31:35 отговори + 0 0
Grave и Nile бяха перфектни и се оказаха най-силните банди за вечерта. Както и предполагах :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".