Нов филм за "Napster" включва показанията на Lars Ulrich пред Сенатска комисия

30 юни 2013, 08:53 ч. 478 / 3 13
пред./следв.
На 1 юли в САЩ ще се появи (дигитално и в избрани кина) нов документален филм за революционната платформа за споделяне на музикални файлове "Napster". Заглавието на продукцията е "Downloaded" и тя ще проследява възхода и залеза на "Napster" в края на миналото и началото на новото хилядолетие. През юли 2000 г. Сенатската правна комисия разглежда случая, изслушвайки редица свидетели и засегнати страни. Сред далите показания е и барабанистът на METALLICA Lars Ulrich. По онова време той бе лице на групата в битката, която тя поведе срещу нелегалния даунлоуд, което му навлече доста лоши чувства от фенове по цял свят. Тогава "Napster" и METALLICA стигнаха до извънсъдебно споразумение, въпреки което около 300 000 потребители, споделящи песни на METALLICA, бяха блокирани от платформата. По-късно Ulrich признава, че би му се искало групата да е действала по друг начин, тъй като накрая се е стигнало до директно противопоставяне на METALLICA срещу феновете. "Не беше за пари, беше за правото на контрол върху нашата музика", твърди Ulrich. Вижте откъс от изслушванията в Сената по-долу:



downloaded napster film
Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


redordead 2.07.2013 13:03:29 отговори + 0 0
в момента всички нови албуми са изцяло качени в ютюб, така че спокойно можеш да го чуеш и да прецениш дали да го вземеш. Дург е въпросът, че колко хора, които ещ си свалят албума от замунда след това ще си го купят дори да ги кефи? Просто мисленето на хората си е такова - за какво да го купуваш, като може да ти е без пари. Когато излизаше дет магнетик, металика пуснаха на сайта си предварително може би 5 песни от него. Иначе не си прав за магазина, за много продукти не си сигурен дали ще ти харесат, но ги купуваш...в крайна сметка, за да се прозиведе даден продукт някой е вложил ресурси, специално за албумите, затова преди е имало пилотни сингли итн - както казах, сега това е без значение, защото има ютюб и можеш да чуеш всичко там, реално не е нужно дори да си сваляш от замунда, защото можеш да си слушаш всички директно от сайта дефакто. Пак казвам, хората так и не разбират позицията на ларс - те не че някой не си е платил за албумите, това е второстепнно - проблемът е, че някой им взима неготова песен и я ползва, както намери за добре. В крайна сметка, когато прозивеждаш нещо няма ли да искаш да имаш контрол за начина по който това нещо ще се ползва? Както наскоро се разбра, че Металика са помолили америксанките военни да не ползват песни на металика за мъчения на затворници. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 2.07.2013 12:19:11 отговори + 0 0
Музиката не е като да влезеш в магазина и да си купиш кило сирене или хляб.Аз как да преценя дали да си взема примерно нов албум на Металика без да го преслушам първо?Сабат си пуснаха албума преди да излезе официално и нищо не са загубили,защото знаят че ако е добро,феновете ще го вземат така или иначе,и са сигурни в продукта си.Има и друго-когато правиш нематериален продукт,ти трябва да си готов да го споделиш с другите,а те с други хора,а който е решил да не дава пари,ще намери винаги начин да го вземе.В 21век това е неизбежно,а Itunes е едно добро решение,така че няма проблем вече.Аз лично имам много оригинални СД и ДВД и непрекъснато взимам,но само когато съм сигурен че продукта си заслужава.Така че едното не пречи на другото,и всичко си е до човек.Това на ларс е един смешен плач,ще ти кажа че от нелегалния даунлоуд най-ощетени са по малките групи,а големите като Металика няма кво да ги мислим.Те винаги ще продават за милиони,е,не и толкова колкото преди 20г.,но това са реалностите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

redordead 2.07.2013 10:54:12 отговори + 0 0
анонимен, а защо да съм измекяр, че искам пари, за това което съм си заработил? Ако ти работиш в автосервиз, ще ти е кеф ли да си длъжен аз като дойда да ми оправиш колата, да ти платя 0 лева и да ти кажа, че си измекяр, защото искаш пари, за това, което си произвел честно на базата на уменията си? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 2.07.2013 01:28:00 отговори + 0 0
Точно обратно-заради алчни задници като ларс и измекяри като вас,светът е толкова гаден в момента. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 1.07.2013 22:22:09 отговори + 0 0
redordead
Абсолютно съгласен с поста и мнението ти!!
Ако повече хора разсъждаваха като теб, светът щеше да е много по- добро място.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


redordead 1.07.2013 21:55:58 отговори + 0 0
Ларс го боли фара за твоето мнение, а и да ти кажа, мисля, че се радва на достатъчно благоденствие. Аз така и не разбрах, как над 10 години след този слуай, вие така и не разбрахте, че Ларс не беше против самото нелегално размятане на файлове, а против това, че бандата няма контрол над това как да се разпространява музиката им. Конкртно в случая, той си пуска радиото и чува още недокрай записаната I Disappear. Аз лично работя в сфера, където се краде това, което прозивеждам и честн казано, не ми е кеф, че разни измекяри крадът продукта, който прозивеждам, ами и на всичкото отгоре искат съпорт като не знят как да се направи нещо. В крайна сметка всеки работи за пари и всеки има право да защитава продукта, който е прозивел както намери за добре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 1.07.2013 21:51:32 отговори + 0 0
До Попфолк Главотръскач.
Приятелю- защо не пишеш на Ларс и не се цаниш за негов частен психоаналитик? Гледам, бая разбираш от проблеми...
На всички останали, които мразят Металика и Ларс в частност, наричайки го гном- имате много поздрави от него! Викайте му как си искате- него го познават в целия свят, не защото е говорил против пиратството, а защото е изсвирил едни от най- великите барабани в песните които оформиха метъла като музика! За пиратството е абсолютно прав и го подкрепям 100%! А, като не ви изнася ни той, ни Металика, ми ходете на пейкинг с бирцокинг на Висококачествени Бири От 9 сорта хмел в Семейна Пластмасова Бутилка от 5 литра, клюцайте слънчогледово кюспе, маайте Махленски Салам от 100% Чисто Телешко Месо за 1.20лв, бъдете щастливи в така създадения от Вас Рай, дърпайте от Нет-я музика и моля ви- освободете ме от присъствието си!!!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 1.07.2013 16:03:28 отговори + 0 0
Ако Lars беше по-качествен музикант, и по-искрен артист ( тъй като това е заявената му претенция - великите авторски права на великия Моцарт на ударните инструменти...), нямаше да се излага публично по този начин.

Съблюдаването на регламентите по отношение на правото на интелектуалната собственост е едно, но кому е нужно да се правят публично достояние тези формални подробности от кухнята ? На другитe музиканти download-a не им ли пречи ?

По-малко засегнати ли са Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, WASP, Manowar, и т.н. от интернет-пиратството? Кой друг досега е бил чак толкова агресивен в изказванията си срещу, действително, нелегалния download ? Да, в интервюта много музиканти отбелязват, и намекват, че пазара се е променил, че сега е по-трудно от преди, заради развитието на технологиите, и интернет комуникацията, и т.н., но кой е крещял с толкова пяна на устата срещу това явление повече от Lars Ulrich ?

Според мен проблемът на Lars е от съвсем друго естество.

Според мен Lars знае, че е посредствен.
Освен това е наясно, че никога няма да притежава обаянието, харизмата и позитивния заряд на James Hatefield...а и на останалите в бандата.
При това положение единствения начин да се порадва на някакво публично внимание е извън сцената, като вдига врява за някакви "похвални каузи". Инфантилен опит да се хареса на собствената си гилдия, "чиито интереси защитава".

Според мен, ако беше малко по-сркомен в изискванията си към хората, и малко по-самокритичен - щеше да си усъвършенства музикантските умения, и след толкова години да се радва на благоденствие и истинско уважение от публиката, в есента на професионалната си кариера. А сега с това си поведение най-верните фенове на Мetallica, са най-критични и агресивни в подигравките си към него.

Сам се е докарал до това положение.



PS: Не твърдя, че съм прав, просто си споделям мнението.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

geregrave 1.07.2013 15:48:07 отговори + 0 0
Fuck off!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 30.06.2013 13:01:54 отговори + 0 0
Дайте на Ларсчо и компания да ядат,че те винаги са гладни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 30.06.2013 11:51:40 отговори + 0 0
От доста време - да. Но преди това? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

r2d2 30.06.2013 11:44:50 отговори + 0 0
Metallica от доста време държат правата на своите албуми на 100%! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.06.2013 10:48:56 отговори + 0 0
хах по онова време се пееше

Napster of puppets I'm pulling your strings
Twisting your mind and smashing your dreams...

И си беше съвсем вярно.

А датския гном се е опитал да се измъкне като Серьожата Станишефф.
Когато правата за музиката ти ги държи звукозаписна компания имаш ли контрол бе Сульо?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".