Трагедия на концерт на GREAT WHITE в Роуд Айлънд отне живота на 96 души ....

27 фев 2003

Пожар в следствие на пироефектите при концерт на GREAT WHITE в клуба "The Station", намиращ се в Уест Уорик, Роуд Айлънд, отне живота на 96 души. Собствениците на клуба твърдят, че не са били информирани за използването на такива ефекти. Ето и изказването на адвокатката Kathleen M. Hagerty, представляваща собствениците на концертния клуб:
"Огънят през онази вечер и гибелта на толкова много хора в "The Station" е трегедия, която не може да бъде описана с думи. Собствениците на клуба Michael и Jeffrey Derderian са покрусени и шокирани от това жестоко събитие, което отне живота на толкова много хора, между които и техни приятели. Молитвите им са отправени към всички, които в онази вечер се простиха с живота си, към техните семейства и приятели.
Jeffrey Derderian беше в клуба, когато огънят избухна, помагаше за евакуирането на сградата докато огнената стихия се разгаряше все по-бързо. Той беше интервюиран от държавните и местните власти и даде цялата информация, която се искаше от него. Michael и Jeffrey Derderian са собственици на "The Station" от март 2000.
Собствениците на клуба не са знаели предварително, че групата GREAT WHITE ще използва пироефекти. Нито групата, нито нейн представител е искал разрешение за използване на пиротехника в "The Station" и разрешение за това изобщо не е давано."

Междувременно вокалистът на GREAT WHITE Jack Russell и Paul Woolnough, собственик на "Knight Records" продължават да твърдят, че "клубовете от последното турне на GREAT WHITE са били информирани предварително за искрите, които ще се разхвърчат, когато групата стъпи на сцената.
Турмениджърите винаги проверяват дали е възможно използването на пиротехника и дали съответният клуб има разрешително за това", Woolnough добавя, че "Ако би имало някакви последствия, изобщо не биха използвали пиро-ефекти".
След трагедията собственици на клубове, където преди това са се провеждали концерти на GREAT WHITE, свидетелстват, че много от тях също са били изненадани от пироефектите, използвани без предварително предупреждение, поради което не са били вземани предохранителни мерки.