BLACK SABBATH свириха в София в оригинален състав

24 юни 2005

  Когато преди време стана известно, че у нас ще гостуват BLACK SABBATH в оригиналния си състав с Ozzy Osbourne, всичко изглеждаше далечно и нереално. Постепенно голямата дата наближаваше, а само два дни по-рано в зала "Фестивална" свириха MEGADETH. Предстоеше кулминацията на организираната от "София Мюзик Ентърпрайсис" "Aрена Музика 2005" - гостуването на легендарните BLACK SABBATH в оригиналния си състав - Ozzy Osbourne (вокали), Toni Iommi (китара), Geezer Butler (бас) и Bill Ward (ударни).

  Първоначално шоуто бе предвидено за стадион "Академик" в София, но след като се оказа че той може да не побере всички желаещи, мястото бе сменено със стадион "Локомотив" в столичния квартал "Свобода".

  В късния следобед на 23 юни около спортното съоръжение бе пълно с хора от всякаква възраст и най-различни социални групи, сред дошлите да видят BLACK SABBATH можеха да се забележат, както политици, така и други известни публични личности.

  Още преди началото на концерта блесна основният недостатък на организацията - въпреки че стадионите априори са пригодени така, че в тях да могат да влизат много хора едновременно, от "СМЕ" бяха взели решение да натикат публиката в два големи потока, които доста бавно влизаха от към южната част на стадиона. На моменти тълпата просто спираше и много зрители не присъстваха на изпълненията на откриващите български групи - SHEKY AND THE BLOODYBOYS и АХАТ. Първите започнаха почти точно в обявения час - 19:00, а след като около 20:00 АХАТ завършиха с "Черната овца", всичко затихна в очакване на групата на бившия китарист на Ozzy Zak Wylde - BLACK LABEL SOCIETY. Те са на турне в подкрепа на последния си албум "Mafia" и въпреки скорошната отмяна на четири техни концерта, за наша радост, успяхме да ги гледаме в София. Сетът им продължи около 40 минути - от 20:20 до към 21:00 ч., бе изпълнен стегнато и професионално и вече увеличилата се публика бе подобаващо подгрята. По време на изпълнението на BLACK LABEL SOCIETY на моменти вятърът си играеше със звука и той ту се засилваше, ту утихваше, но като цяло озвучаването бе на доста високо ниво предвид условията на съоръжението.

  През целия 23-и ден на юни метеорологичните условия в София бяха променливи, слънцето често се скриваше зад гъсти облаци, но за щастие на над 15-хилядната публика, дъжд не заваля. Преди появата на BLACK SABBATH дори вятърът поутихна и условията бяха идеални за провеждане на събитието.

  Сгъстяващият се мрак създаваше нужната атмосфера и около 21:40 ч. излязоха те - Бащите, предвождани от "Кръстника" Ozzy. Четири екрана, разположени два по два в центъра на терена и от двете страни на сцената показваха музикантите отблизо и по този начин и по-отдалечените зрители имаха възможност да се насладят максимално на шоуто. Квартетът откри изпълнението си с песента "N.I.B." от първия си албум. И публиката избухна, като не престана да приглася, размахва ръце и подскача до края на концерта. Последваха "After Forever" от "Master of Reality" и емблематичното "War Pigs", а Ozzy показа, че въпреки възрастта си и здравословните проблеми умее да бъде доста жизнен на сцената и да води шоуто в типичния си стил.

  Четвъртото парче бе "Dirty Women", по време на което за кратко на два пъти се получи микрофония, без това да навреди особено на изпълнението, след което Ozzy представи групата, която не се нуждае от представяне. Може би освен "задкулисният" клавирист Adam Wakeman (син на Rick Wakeman от YES), който вероятно по технически причини дефакто бе на сцената, но встрани, по-близо до съпорт-персонала. Последва "Fairies Wear Boots", а след него китка от "Symptom of the Universe", "Sweet Leaf" и "Electric Funeral" (от първите две звучаха само началните акорди, а последната бе изпълнена цялата). Направена бе кратка пауза, през която Ozzy, от чиито не особено ясни диалози с публиката, изпъкваше най-вече "I can't hear you!" (Не ви чувам), се опита да разпее зрителите, които естествено не останаха безучастни и явно доволен от участието им, Кръстникът ги поля с кофа вода по време на следващото парче - "Iron Man". Последва "Into the Void", а бавното начало на "Black Sabbath" (първото парче от първия, едноименен албум на групата), бе озарено от хиляди запалки. Чу се звук от хармоника, което означаваше че ще бъде изпълнена "The Wizard", а след нея прозвуча началото на "Sabbath Bloody Sabbath", която премина в култовата "Paranoid", след чийто край в 23:00 ч. музикантите напуснаха сцената, отправяйки благодарности към публиката. Тя, естествено, не беше съгласна да пусне така лесно легендарната група и получи заслужен бис - "Children of the Grave"... Песента приключи около 23:10 ч. и така след час и половина незабравим музикален катарзис, зрителите, броят на които се увеличи и бе между 15 и 20 хиляди души, започна да се разотива, а със сигурност почти всички ще помнят завинаги вечерта на 23 юни, когато в България гостуваха BLACK SABBATH. Поклон пред тях!