Обединени сили - HELLOWEEN и HAMMERFALL с епично шоу в София

14 окт 2022, 13:43 ч. 4186 / 21 20
пред./следв.

   12 ноември, 2020 година. Това е датата, на която трябваше да се състои този концерт. Уви, освен че това не се случи (всички знаем защо), тогава беше дадено и началото на поредицата от негативни събития касаещи не само столицата ни, но и цялото световно турне на HELLOWEEN. Концертът беше пренасочен за 10 юни, 2021-ва. И тогава не беше писано да гледаме немската група на родна земя. Последва второ отлагане, за 20 април, 2022 г. Но събитието отново не се случи. Трето отлагане, новата дата беше 13 октомври, 2022-ра. Три пъти за щастие, както се казва и вече можем спокойно да си отдъхнем - най-накрая, две години по-късно, едни от любимците на метъл аудиторията у нас изнесоха така дълго чакания концерт, част от турнето "United Forces 2022-2023". При това представяйки нов албум, носещ името на групата, който е и първи за нея с китариста и вокалист Kai Hansen (от 1988-а насам) и вокалиста Michael Kiske (от 1993-а насам). Гостуванията на немските хеви метъл законодатели в България имат свойството винаги да се превръщат в музикален празник, а този път родните фенове на тежката музика имаха и още един повод за радост - специален гост на събитието бяха шведите от HAMMERFALL.

   HAMMERFALL са позната и обичана от българската публика група, макар че снощи се оказа, че доста от присъстващите ги гледат на живо за първи път. Това се разбра след като фронтменът Joacim Cans поиска да вдигнат ръце, тези, които досега не бяха гледали бандата. Рекапитулацията беше приблизително 50/50 от публиката. Но да започнем отначало, когато групата мощно заби парчето "Brotherhood" от последния си албум "Hammer of Dawn" (2022). HAMMERFALL обещаха да пеят нови и стари песни и дори да получим като награда една балада, така че последва "Any Means Necessary" от албума от 2009 г. "No Sacrifice, No Victory".

   Още с първите си изпълнения шведите покориха сърцата на феновете. Абсолютно заслужено, защото видяхме на сцената перфектно шоу. Всички от групата се движеха навсякъде по сцената и издадената напред платформа, подскачаха, развяваха коси, подхвърляха си инструментите. Joacim Cans разговаряше сърдечно и приятелски с публиката, шегуваше се и дори разказа кратка притча: "Човек се ражда веднъж, но умира два пъти. Веднъж при последния си дъх и веднъж, когато някой за последен път каже името му." Това беше предисловие към песента "Venerate Me" от новия албум на групата "Hammer of Dawn" (2022). В студийната версия гост-вокалист е легендарният датчанин King Diamond. Чухме и обещаната балада - "Glory to the Brave", след което отново бяхме наелектризирани от бързите ритми на "(We Make) Sweden Rock".

   Снощи "Чукопадите" направиха великолепно шоу и логично залата се тресеше от викове "HAMMERFALL, HAMMERFALL". Тогава се случи нещо, на което рядко ставаме свидетели - подгряваща група излезе на бис. Joacim Cans благодари на хедлайнърите HELLOWEEN за отпуснатото време и се насладихме на още две песни - "Hammer High" и "Hearts on Fire". Разделихме се с бандата с обещание за самостоятелен концерт и чудесно настроение.

Сетлист на HAMMERFALL:
01. Brotherhood
02. Any Means Necessary
03. The Metal Age
04. Hammer of Dawn
05. Blood Bound
06. Renegade
07. Venerate Me
08. Last Man Standing
09. Hero's Return / On the Edge of Honour / Riders of the Storm / Crimson Thunder
10. Let the Hammer Fall
11. Glory to the Brave
12. (We Make) Sweden Rock
Бис:
13. Hammer High
14. Hearts on Fire

 

hammerfall

hammerfall

hammerfall


   Точно в 21:15 ч., както беше обявено предварително, светлините в залата угаснаха, от колоните прозвуча познато интро, миг по късно завесата покриваща сцената падна и единадесетото HELLOWEEN-нашествие в България (да, толкова станаха концертите им у нас!) започна със "Skyfаll". Избрана за сингъл от новия албум, тази над 12-минутна композиция е изградена в най-добрите традиции на HELLOWEEN и се оказа отличен избор за откриване на концерта. В нея Deris, Kiske и Hansen си разделиха вокалните партии, а всеки един от китаристите имаше възможността да изпълни свое соло. Човек би казал, че трима вокалисти и трима китаристи са твърде много за една група, но при HELLOWEEN това не се натрапва чак толкова и изглежда някак си естествено. Първата класика за вечерта, която публиката чу, беше една от най-обичаните песни изобщо от дискографията на бандата - "Eagle Fly Free" бе изпълнена изцяло от Michael Kiske, подпомаган, разбира се, от няколко хиляди метъл гърла. Вечните заигравките на Deris с публиката започнаха с "Mass Pollution" (също нова песен) и продължиха почти през целия концерт. Знаем си го Andi - непрекъснато търсещ контакт със зрителите, вечно усмихнат и създаващ настроение. За разлика от предимно статичния Kiske, чийто глас обаче е напълно достатъчен за да накара зрителите да приковат вниманието си върху него. "Future World" (с великолепни китарни изпълнения от страна на Weikath и Hansen) и "Power" очаквано вдигнаха градуса на настроението до максимална степен, а последвалата ги "Save Us" бе предвестник на един от най-силните моменти за вечерта.

   (Вече) по-старите почитатели на HELLOWEEN си спомнят началото на 80-те години на миналия век, когато Michael Kiske все още го нямаше в групата. Тогава четирима младежи от Хамбург - Michael Weikath, Markus Grosskopf, Kai Hansen и Ingo Schwichtenberg (отишъл си от този свят едва на 29 години през 1995-а), пишеха златни страници от историята на спийд и хеви метъла. Под звуците на "Walls of Jericho" се пренесохме точно в тези славни времена, а композиции като "Metal Invaders", "Victim of Fate", "Gorgar" и "Ride the Sky" разтърсиха доста сериозно залата, която до съвсем скоро носеше името "Арена Армеец". Макар и почти на 60 (ще ги навърши само след три месеца), Hansen показа, че е в топ форма и като китарист, и като вокалист, а краят на тази 15-минутна ранно-осемдесетарска метъл вакханалия дойде с "Heavy Metal (Is the Law)". Тук почти двуметровия Markus демонстрира своите басови умения, а след подобен музикален ураган присъстващите имаха нужда от малко успокояване на обствановката. Логичното се случи и чухме баладата "Forever and One (Neverland)" изпълнена по великолепен начин от Deris и Kiske, подпомагани на припевите от публиката. Изящното китарно соло на Sascha Gerstner бе възнаградено с напълно заслужени аплодисменти, а "Best Time" се оказа последната от новите песни, които групата представи у нас. Основната част на концерта завърши с две емблематични за HELLOWEEN композиции - "Dr. Stein" от втората част на албума "Keeper of the Seven Keys" и вероятно най-качествената песен от първия период бандата "How Many Tears", в чието изпълнение участие взеха и тримата вокалисти.

   По време на целия концерт на големия екран в дъното на сцената бяха прожектирани различни мултимедии, които заедно с ефектното осветление допринесоха за високото качество на това музикално събитие. Нека кажем и няколко думи за Daniel Loble: учудващо е как барабаните останаха здрави след такова зверско свирене, каквото той ни демонстрира от началото до края на вечерта. Не се вижда всеки ден музикант да прави подобно нещо с такава енергия, желание, всеотдайност и себераздаване. Всъщност май не можем да се оплачем и от никой от колегите му, защото всеки от тях се представи на нивото, очаквано от зрителите, които пък бяха възнаградени с два биса. Първият започна с "Perfect Gentleman", което е леко странен избор на песен, при положение, че в дискографията на групата има не една и две далеч по-любими на феновете композиции. Веднага след нея чухме метъл шедьовъра "Keeper of the Seven Keys", а концертът, очаквано от всички, завърши с визитната картичка на HELLOWEEN - "I Want Оut". Срещите с тази група май никога няма да омръзнат на българските ѝ фенове, които могат да си пожелаят следващият концерт на любимците им у нас хем да бъде скоро, хем да не минава през перипетиите, на които станахме свидетели през последните две години.

   Ето и пълен сетлист от концерта на HELLOWEEN, организиран от "Bulgarian Live Music" на 13 октомври, 2022 г.:

--- Intro: Halloween (Unarmed Version, Intro Only)
01. Skyfаll
02. Eagle Fly Free
03. Mass Pollution
04. Future World
05. Power
06. Save Us
--- Intro: Walls of Jericho
07. Medley:
- Metal Invaders
- Victim of Fate
- Gorgar
- Ride the Sky
08. Heavy Metal (Is the Law)
09. Forever and One (Neverland)
--- Guitar Solo (Sacha Gerstner)
10. Best Time
11. Dr. Stein
12. How Many Tears
Бис 1:
13. Perfect Gentleman
14. Keeper of the Seven Keys
Бис 2:
15. I Want Оut
--- Outro: For the Love of a Princess (James Horner song)

 

 

Текст: Ози, HeathenHeart
Снимки: Станимир Сребър   В галериите ни може да разгледате десетки снимки на HAMMERFALL и HELLOWEEN от концерта им в София на 13 октомври. 

 

helloween

helloween

helloween

derisКоментари   (20)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Running Wild 15.10.2022 11:55:42 отговори + 20 0
Изкефих се на max когато Кай Хансен заби няколко акорда от Heaving For Tomorrow в солото на How Many Tears... Gamma Ray са живи, хейиии!!! 2018та концертът беше половин идея по-по-спектакъл, а залата по-пълна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 15.10.2022 14:12:02 + 14 0
Дааааа, това с Heading for tomorrow беше много яка закачка, просълзих се и колкото и да се радвам, че Кай и Киске са в Helloween, ми е мъчно за Gamma Ray. Те официално не са спирали дейност, за разлика от Unisonic, но по понятни причини, така или иначе, са on hold Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 15.10.2022 09:24:22 отговори + 21 0
Концертът беше страхотен и много силно ми допадна фактът, че HammerFall, на практика, си изнесоха хедлайнер ако сет. Като гледам двете групи на живо, макар да не ми е за пръв път и с двете, вълнението винаги е като за пръв. Нямам какво да добавя - организацията беше страхотна, феновете се държаха много добре, а сетлистовете на бандите бяха много добре подбрани.

И нещо, което ме радва твърде много, с времето озвучаването по концертите става все по-добро. Най-много ми допадна това, че се чуваше кристално всичко, дори и отчетливо чувах бас-китарите! Поне на трибуните беше така, всъщност ми е интересно какво мислите вие конкретно за звука. Колкото и да обичам дадена група, гаден звук може да ти развали изживяването, както на Kamelot през 2008. Любима група, а не мога да позная нито една песен. Тук беше уникално всичко
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 15.10.2022 09:26:44 + 7 0
* хедлайнерски сет [ като писах за HammerFall, но автокоректът ми често развива самосъзнание]
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 15.10.2022 10:12:45 + 8 0
На първите три песни на HammerFall звукът не беше хубав, после го оправиха. И аз бях на трибуните. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 17.10.2022 13:13:29 + 0 0
Подкрепям мнението на Баба за Хамърфол. А звукът на Хелоуин, според мен в началото също не беше ок, после го оправиха и малко повечко дойде силата на звука.
Ние бяхме до озвучителите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 15.10.2022 00:51:07 отговори + 19 0
0_о

Две твъъъърде любими групи. Сцепиха и размазаха, и изобщо... Повече такива събития ни трябват.

Игати.
Два концерта имам за тая година - този снощи и Iron Maiden през юли, ама и двата бяха леле майко...

Между другото, с компанията ми бяхме при залата след седем вечерта, а влязохме за секунди. Верно, този път не бяхме на терена, а горе на седалките, обаче пак - няма друг концерт, на който да съм успял да вляза толкова бързо, а после и да изляза бързо. Не знам как успяха да го постигнат, ама евала. Така трябва.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

jimmy 21.10.2022 11:49:23 + 1 0
Помогна им доста фактът ,че нямаше отделна секция Front of Stage при правостоящите, както и като цяло особен контрол кой къде може да стои/седи. Все пак не забелязах проблеми,поне в сектора където имах седящо място. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Andi 14.10.2022 21:58:18 отговори + 26 1
Беше незабравимо !Тотално себераздаване на сцената и от страна на Хамърфол и на Хелоуин ! Всички бяха в супер настроение ! Поклон Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай Иван 14.10.2022 21:06:59 отговори + 15 1
Страхотно беше ! По мое мнение по - добре от миналя път . Малко ми липсваше If I Coud Fly , но Save Us беше достоен заместител . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


darkane 14.10.2022 18:05:27 отговори + 19 2
Всичко беше супер! И си заслужава да се отбележи, че бирата беше хубава (Бохемъ), което силно ме изненада, и този път имаше организация за по-бързо наливане и обслужване. Аз съм свикнал по концерти да пием Каменица със спорно качество...
Концертът беше на високо ниво, не мисля че някой остана недоволен :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хаха 14.10.2022 17:52:35 отговори + 13 0
Супер беше! След няколко години искам пак! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stormbringer 14.10.2022 14:58:02 отговори + 24 1
Яко беше! Групи, публика, организация, мърчендайз... Всичко както си трябва! Репортажът точно отразява концирта. Аз - доволен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тити 14.10.2022 14:55:19 отговори + 20 0
Яка, яка, колко да е яка? Вярно, има припев, за който се хващаш веднага, пеем го, подскачаме, готино. Ама, дай ми на мен вместо нея I'm Alive, A Little Time, Rise and Fall, We Got the Right, March of Time, Where the Rain Grows, I can, If I Could Fly, Where the Sinners Go... Още толкова мога да изброя. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 15.10.2022 00:53:22 + 7 11
По принцип си прав и съм съгласен с теб, че те имат множество здрави песни. Обаче предният път пяха March of Time, I I’m alive, a че и Halloween. Понеже съм ги гледал 6-7 пъти на живо, честно казано се изненадах приятно, че този път спестиха if I could fly. Когато бяха тук през 2013, заради някакъв скапаняк радио-водещ, гостуваха на някакво предаване, и той, кретенът на няколко пъти им каза колко много България обича тази песен. Заради този дебил не изпяха “Falling higher”, а беше редовна песен в сета от турнето им, та изпяха If I could fly вместо нея.

Не ме разбирай грешно, не е, че имам нещо против песента, обаче е най-бозавата, скучна и незапомняща се песен от The dark ride”. Харесвам я, не е че не я харесвам, все пак е на Helloween, любима група са ми. Обаче е безпристрастно погледнато е типичен пълнеж в един иначе страхотен и тежък албум. Само тя стои не на място в него. Един път да я чуеш - става. Повече - почва да досажда. Това, че все нея пускат по радиата, както, и че твърде често я свирят на живо, не помага много. А и честно казано звучиш като човек, който е слушал само двата кийпъра и хитовете, а това е група, която има толкова страхотни неща. Ако ти харесват, започни да разглеждаш по-подробно дискографията им, мисля, че няма да съжаляваш.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Pro 14.10.2022 14:45:32 отговори + 22 5
Концерта беше як, но това, което написахте за Perfect Gentleman не е много вярно. Песента е много яка и няколко хиляди човека го доказаха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


jimmy 21.10.2022 11:52:19 + 0 0
Песента е готина, а и предлага възможност на Анди да разпява публиката, което допринася доста към атмосферата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 14.10.2022 14:20:28 отговори + 23 3
Предишния го пропуснах, но се радвам, че успях да ида на този. Не съм голям фен, но това обединяване с Киске и Хансен е много добро решение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тити 14.10.2022 14:04:22 отговори + 29 0
Наистина прекрасен концерт! И двете групи се представиха на ниво. Хелоуин разбиха! Поклон! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".