Очаквано добра комбинация - NANOWAR OF STEEL, КОНТРОЛ и АКАЩИ ДЖУДЖЕТА свириха в София

2 дек 2019, 10:10 ч. 1459 / 11 2
пред./следв.

   Десет мрачни години изминаха от последното пришествие на NANOWAR OF STEEL, най-истинските истински богове на истинския метъл на родна почва, ала в най-последния ден на най-единадесетия месец на годината малцина избраници бяха възрадвани отново с богоявление. Димитър Стефанов, жрецът, призовал боговете, пряк наследник на Ной по линия на учинайката на четвъртия му братов зет, бе принесъл свидни жертви пред олтара, затова ще си позволим да му ударим едно рамо и да подшушнем да любителите на пародията да хвърлят едно око на книгата-игра "Ной".

   Но да започнем отначало. Целият калабалък, в който участваха три групи и към триста души публика, се случи в "Mixtape 5". Начален тон и тласък на джамбурето дадоха АКАЩИ ДЖУДЖЕТА, събрали видни бургаски муцуни, лежерно творящи в областта на пародията, докато са и здраво стъпили в метъла, което перфектно се връзва с жанра на хедлайнерите. Петорката в състав Нивелин, Милен, Тошко Сепултурата, Данчо и Ангебуто изкара 13 парчета, с което представи досегашното си творчество в почти идеална пълнота. Хитове като "Бързи, смели, сръчни", "Ужасна си", "Боса по асфалта" и "Летяща чиния" бяха посрещнати с ентусиазъм и алкохол, точно както си му е редът. "Ахъ Йее" мина без Гошо от Почивка, но от това никой не пострада. Майтапчийската формация пасна идеално на съботното настроение и отвори пътя (и глътката) за достигане на следващото стъпало от стълбата на боговете.

Сетлист на АКАЩИ ДЖУДЖЕТА

01. Бързи, смели, сръчни
02. Тази вечер
03. Зайчето с карираните уши
04. Ужасна си
05. Боса по асфалта
06. Свини
07. ЧРД
08. Летяща чиния
09. Пие ми се
10. Ахъ Йеее
11. Курназ boy
12. Илена


   На това стъпало застанаха КОНТРОЛ, група с достатъчно култов, легендарен, иконичен (пффф) и прочее статус, за да не се налага ама изобщо и хич да ги представяме. Иван Гатев, Владимир Попчев, Стоян Тенев и Оги Кьосoвски работят (предполагаемо усилено) по нов албум, от който чухме две парчета ("Полиция" и "Шанс за земята"), останалото бяха класика до класика и пак имаше мегдан за още. Пънко нема умре, поне докато това зависи от КОНТРОЛ и феновете им, които пяха, викаха и скачаха от началото до края на сета, че и завихряха задължителното пого на стабилна част от парчетата. Текстове, актуални за една друга система, звучаха надъхващо и сега, музиката не те оставя да стоиш на едно място, сработването между музикантите (минаха достатъчно години, откакто Иван Гатев е "новият" вокалист) е забележително, а и има нещо вълнуващо дори само в това да гледаш тези хора на сцената, с цялата история зад гърба им. Новите парчета се приемат добре, не излизат от добра отъпканата пътека на нахъсания пънк, който продължава да показва зъби и да вирее добре в специфичната ни музикална среда.

   Лекото закъснение, което се натрупваше в графика, не попречи на феновете да викат "още, още" след финалния картечен откос на "Seek and Destroy"/"Леле, како" и след два-три притеснени погледа към часовниците и съвещание помежду си, музикантите бързичко се върнаха да сложат точка с "Дайте ми". Всички дадохме, а можеше и много още.

Сетлист на КОНТРОЛ

01. Не съм нормален
02. Булка
03. 100 - 150
04. Обичам те, мила
05. Сватба
06. Ти още ли си тука
07. Алкохолен блус 1
08. Алкохолен блус 2
09. Шанс за земята
10. Отивам там
11. Полиция
12. Жива да не бях
13. One way ticket (Eruption)/Notorious (Duran Duran)
14. Ужас
15. Твърде съм красив (ЧУВАЛ ЧУВАЛ)
16. Бий хлапето
17. Апатия
18. Seek and Destroy (METALLICA)
19. Леле, како
Бис:
20. Дайте ми


   И така, вече минаваше полунощ и навлязохме с все още бодра стъпка, въпреки късния час, в декември - месецът с най-много самоубийства, между другото, какъв интересен факт. Дозата веселба и здрав метъл, който ни заля в първите минути на новия ден, обаче бе достатъчна да прогони всякакви лоши мисли за години напред. NANOWAR OF STEEL се впуснаха на сцената без огнени колесници и пламтящи мечове, но с уникалните си костюми, сценично поведение и як метъл, който пародийните текстове подправят стабилно и пиперливо, но не могат да заглушат. Напоследък все по-трудно се оценява хуморът и всеки е готов да се обиди от всичко, така че истински се възхищавам и на италианските комико-метъли, и на ценителите на творчеството им.

   "Barbie, MILF Princess of the Twilight" от последния албум "Stairway to Valhalla" (2018) бе избрана за откриваща песен и след нея нямаше спирка. Ктхулу дойде да врътне един телефон за "The Call of Cthulhu", зловещото и много опасно пиле "Barbagianni" слезе сред публиката, която оцеля като по чудо, вместо "стена на смъртта", феновете участваха в настървена "Wall of Love". Новият сингъл "Norwegian Reggaeton" е разкошен и на живо, а между парчетата валяха шеги, закачки, хумор и ирония с пълни шепи, само английски да знае човек - но съдейки по отзвука, публиката никак не се затрудняваше и чудесно разбираше всичко, а това направи шоуто истинско шоу. Да, не сме свикнали да се смеем на метъл концерт, но боговете затова са богове, могат всичко.

   Финалът беше наистина уникален - българската версия на "Schwanzwald", песента от албума "A Knight at the Opera" (2014), записана вече на няколко различни езика, звуча на живо като "Куроград" с помощта на Димитър Стефанов, благодарение на когото изобщо се случи този концерт.

   И така, в шеги и закачки, премина тази вълшебна нощ, в която боговете на метъла слязоха сред своите поклонници, за да свирят, пеят и пият до зори. Който има спомени, ще помни, който няма, ще чака следващия път, а ха дано да има следващ, защото всяка доза NANOWAR OF STEEL на живо неутрализира ефекта на три цигари или пет вдишвания на въздуха на Орлов мост дневно. А кой не иска да живее с орлите, пардон, с боговете?

Сетлист на NANOWAR OF STEEL

01. Barbie, MILF Princess of the Twilight
02. The Call of Cthulhu
03. Look at Two Reels
04. Il Cacciatore della Notte
05. Metal la la la
06. Wall of Love
07. Ironmonger (The Copier of the Seven Keys)
08. ...And Then I Noticed That She Was a Gargoyle
09. Norwegian Reggaeton
10. Metal
11. Feudalesimo e liberta
12. Hail to Liechtenstein
13. Tricycles of Steel
14. Odino & Valhala
15. Куроград

 

Автор: Гергана Стойчева - Нуша



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Monti 3.12.2019 09:39:18 отговори + 1 3
Е*аньеее... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но Красив! 2.12.2019 12:43:32 отговори + 8 3
Прекрасен концерт. Само ума ми не побира що не изсвириха песента Nanowar, може би една от най-добрите им резачки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".