Официално е - FINNTROLL с концерт в България на 12 април

27 ное 2023, 11:27 ч. 1299 / 48 9
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Финландските фолкметъли Finntroll ще свирят в София на 12 април 2024 г.

Европейското турне на финландските фолкметъли Finntroll минава през България! Датата, която промоутърите Блу Хилс запазиха за феновете у нас, е 12 април 2024 г. (петък). Домакин на шоуто е столичния клуб „Mixtape 5“, а програмата включва изпълненията на общо три банди - откриват Metsatoll и Suotana, с които събитието се превръща в истински многочасов фолк метъл празник.

Finntroll са едно от водещите имена на финландската метъл сцена. А тя, както е добре известно, е една то най-силните такива в световен мащаб. “Троловете” от Финландия идват с дълъг хедлайн сет с фолк метъл, който излиза от шаблоните на стила, но не загърбва комфорта на историите за тролове, природа, (финска) митология и прочее, които характеризират жанра. Те определено не са в капана му стилово, защото го моделират посвоему с блек метъл елементи, колкото и както върви, за да стегне добре сплавта Finntroll.

От създаването си през 1997 г. до днес Finntroll има издадени седем дългосвирещи албума, един концертен албум и три EP-та. Последният засега носи заглавието „Vredesvavd“ (Century Media, 2020) - самопродуциран е от клавириста и основен композитор в групата Henri „Trollhorn“ Sorvali, заедно с вокалиста Mathias „Vreth“ Lillmans, и се качи до 6-то място в класациите във Финландия, достигна и до тези в Германия, Белгия и Австрия.

Вторите участници в събитието Metsatoll вероятно ще се явят нещо като скритото бижу на този фолк метъл ритуал тъй като са по-бутиково име. Metsatoll е отличаваща се от потока самобитна формация от Естония, чиято музика е хибрид от хеви метъл и фолк. Композициите са не просто повлияни от естонския фолклор, а са със специфични мелодия, текст и аранжимент, с които изпъква тази тяхна ярка идентичност.

Използването на традиционни за народната музика на Естония инструменти като гайда, цитра, флейта, еврейска арфа..., както и архаичен естонски език и визии, и, разбира се-цялостния им подход към смесването на фолклора със суровата енергия на жицата, ги прави така уникални. Всъщност с присъединяването към състава на Lauri „Varulven“ Ounapuu през 2000 г. – една година след създаването на групата, фолк влиянията се засилват тъй като именно той владее всички тези инструменти. И между другото, както той самият споделя, купувал си е гайди и от България.

Metsatoll вече имат признание в своята родина, като още през 2011 г. албума им „Ulg“ (Spinefarm Records, 2011) е номиниран в категория „Metal Album of the Year“ в местните Грами награди - Estonian Music Awards. Също така, вече записаха участия на сцените на значими фестивали като Wacken, Tuska и т.н., и направиха турнета в Европа, Северна Америка и Латинска Америка.

На тази близо 30 дневна обиколка, на която Finntroll тръгват на 31 март 2024 г. от Осло, Норвегия, те водят и Suotana – една не толкова популярна група от Финландия. Те представят мелодичен блек метъл... Като ориентир каква атмосфера искат да носи музиката им, може да послужи факта, че харесват Summoning - записаха кавър версия на песен на австрийските блекари „Land of the Dead“, която пуснаха като втори сингъл от третия им все още пресен диск „Ounas I“ (Reaper Entertainment, 2023).

Билети в системата на Eventim
https://www.eventim.bg
Всичко за събитието:
https://fb.me/e/P6cPN04T

 

finntroll

finntroll



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Дъртия 28.11.2023 06:35:42 отговори + 2 2
Ще се сцепим! Следя ги от поне 15 години - уникална банда. Ако някак доведат и самия Хенри (досегашния клавирист напусна в КОВИД кризата) ще е култово събитие. Но определено не са за всеки - свират всичко, НО не свират палър ич. Както самия Хенри ги определя: “финтрол са мариачи от ада”. Баш! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тор 27.11.2023 17:33:45 отговори + 2 11
Много тъпа банда! Първите им албуми са добри, но само толкова! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дъртия 28.11.2023 06:37:58 + 3 1
Торе, Торе - нема брадви секири и мечове, скука верно…. Чук Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

RavenWing 27.11.2023 17:30:03 отговори + 13 1
SUOTANA!!!!!

Страхотна, абсолютно страхотна група - едно от най-големите открития за мен от метъло-богата Финландия през последните 4 години. Евала на организаторите, много рядка група откъм турнета и лайв концерти! Ще се сгазя на концерта
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sulfric 27.11.2023 15:06:29 отговори + 5 1
Уникално! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UGIN 27.11.2023 13:05:05 отговори + 6 1
Mixtape ще е тясна за желаещите според мен. Само дано не стане като с Pain и да го преместят в Христо Ботев… Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Тор 27.11.2023 18:07:41 + 2 8
Споко, това е за малката зала. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dc cooper 27.11.2023 12:35:57 отговори + 3 2
Суперрррррр.... От МНОГО време ги чакам !!! ТАМ СЪМ...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 27.11.2023 18:14:31 + 2 4
Не ги ли гледа на Sofia Metal Fest? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".