Онлайн продажбите на музика с 40 процента ръст

29 яну 2008, 11:41 ч. 113 / 2 2
пред./следв.
Само за 2007 г. продажбите на музика в интернет са нараснали с 40 процента, като вече представляват 15 процента от общия музикален пазар, гласи докладът на Световната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).
   Печалбите от онлайн продажбите за изминалите 12 месеца възлизат на 2.9 милиарда долара, а като причина за подобен ръст се изтъква преориентацията на звукозаписните компании към дигиталния бизнес.
   Като забележка в доклада се посочва все още големия процент на разпространение на нелицензирана музика в Интернет, което ограничава в голяма степен печалбите. Контролиране на кражбите на авторски права може да се осъществи ефективно само със сътрудничество на Интернет доставчиците – чрез системно изключване на нарушителите и използване на филтърни технологии.
    Изпълнителният директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия Джон Кенеди посочи за пример инициативата на френския президент Никола Саркози. През ноември Саркози поиска от френските доставчици на Интернет автоматично да прекъсват връзката с мрежата на всички потребители, които се опитват да свалят нелегално музика. Нещо подобно вече се случи в Белгия, където наскоро съдът поиска от местния Интернет доставчик "Скарлет" да ограничи обмяната на музикални файлове между своите клиенти чрез peer-to-peer програми.
    Ръстът от 40 процента на дигиталните продажби обаче не компенсира острия спад в пазара на CD в световен мащаб. Това означава, че общия музикален пазар бележи спад.

Източник: Avtora.com

още за:

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 29.01.2008 15:05:14 отговори + 0 0
Дано и тоя го гръмнат като адаша му -Дж.Ф.Кей.
ако си истински фен на някоя група си купуваш оригинални дискове за по 25-35-45 лева.Е много ясно ,че ако групата дойде отиваш да ги гледаш ,ама после пак продължаваш да събираш и да събираш ,докато не си купиш всичките дискове ;ама фенщината не спира до тука...
Абе както и да е, българска гледна(гладна) точка...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blackiel 29.01.2008 11:54:16 отговори + 0 0
Ето защо истината е в концертите. Човек може да сваля като луд, но ако е истински фен на някоя група, то той ще посети неин концерт ако е в неговата държава, затова смятам че трябва да се инвестира в живите изпълнения.
Давам лош пример с чалгата, но вижте какво се случва там: Турнета в около 10-ина града с 10-ина певачки. Публика-оклоо 20 000 човека, да кажем 5 кинта за билет-това са 100 000 лв НА КОНЦЕРТ, при 10 концерта, става въпрос за 1 000 000 лв. Естествено има и други разходи, но оня бастун на чалгаджийките се е осетил и за това е направил толкова клубове, защото е ясно за какво пиратство става въпрос.
Ревящите в случая са големите корпорации които не се интересуват от артиста, а само търсят кинтите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".