От сърцето към небето и стена срещу стена: ARKONA в София на 6 юни

7 юни 2014, 09:53 ч. 1373 / 9 17
пред./следв.

   След необуздания гняв на Тор, излял се като дъждовни потоци в деня на концерта на AMON AMARTH, на 6 юни славянските богове се оказаха по-благосклонни и слънцето периодично надничаше в умерено топлия ден. Мястото на събитието беше клуб "Mixtape 5" - "забъркал се и в политиката" покрай провелия се наскоро в него концерт на ARCH ENEMY. Сега обаче наоколо не преминаваха национално безотговорни личности, настроението беше ведро, дори малко приповдигнато, влизането в клуба беше спокойно.

   Част от феновете бяха решили да дойдат направо за изпълнението на "главните герои" на вечерта - руските паган/фолк метъли ARKONA, затова родната подгряваща банда SHAMBLESS започна пред не особено многобройна публика. Постепенно обаче пространството пред сцената се запълваше, момчетата от групата правеха каквото си знаят - редяха самобитни мелодии с текстове на причудлив елфически език. Сетът им беше стегнат и кратък, само от шест парчета, но това време беше достатъчно да направи впечатление високото ниво и професионалното изпълнение на бандата.

   ARKONA, които са най-известната руска метъл група в момента, гостуваха за трети път в България. Още по време на саундчека им публиката започна да пляска и потропва, а на пробните свирни на гайдаря Владимир "Volk" Решетников, избухна във възторжени крясъци. Явно беше, че на няколкостотинте фена, събрани в залата, им се пее, танцува и лудува.

   Сетът на ARKONA започна под звуците на интрото на песента "Явь" от едноименния нов албум на групата. Чаровната вокалистка Maria "Maшa Scream" Arkhipova зашепна като древно заклинание думите на песента, а след това разтресе залата с дрезгави ревове. Крехката на вид фронтдама беше наметната с неизменната голяма лисича кожа, с топлината на която едва ли се справяше климатичната инсталация на залата. Маша поздрави публиката с "Приветстваме ви, братя!" и последваха изпълнения на два от хитовете на бандата - "От Сердца к Небу" и "Гой, Роде, Гой! ". В първата част на концерта ARKONA представиха повече парчета от последния си албум, които са по-дълги, с повече философски заряд и поотложиха за известно време буйството, за което се бяха настроили феновете. Искрата обаче пламна с парчето "Славься, Русь!" от албума "От Сердца к Небу" (2007). Изпълнението беше колективно, а групата трудно надвикваше тълпата. В клуба, който не беше претъпкан, дистанция между изпълнители и публика почти нямаше. Шоуто беше от тези по-камерни концерти, където случайно попаднали липсват и атмосферата беше изключително разтоварваща и приятелска. Китаристът и съпруг на Маша, Сергей "Lazar" Атрашкевич, снажен и брадат като древен бог, не спираше да дава знаци на публиката да вика и пляска. Всъщност феновете не се нуждаеха от много подканяне и песента "Память" от албума "Гой, Роде, Гой! " (2009) даде началото на танците. Оформилото се още в началото на концерта пого обхвана почти половината от публиката. Най-големите ентусиасти се блъскаха в средата, а по периферията всеки подскачаше както можеше. Древните славяни са чествали бог Перун с обичая "Стенка на Стенку" ("Стена срещу стена"). Две редици мъже са се изправяли едни срещу други и започвали юмручен бой в средата на полето. На едноименното парче на ARKONA в редиците на блъскащите се "стени" взеха участие представители и на двата пола, а най-разгорещените фенове дори проляха малко кръв. Тази нощ в центъра на София се оформи истинско езическо веселие. Едва ли имаше някой в клуба, който да не се забавлява. Освен дивите танци, се пресуши доволно количество бира и наздравиците между феновете и към групата на секваха.

   Редовният сет на ARKONA завърши с жизнерадостното парче "Ярило", посветено на красивия млад бог на пролетта и плодородието. Като бис бандата изпълни още една раздвижена, весела композиция - "Купала и Кострома". Накрая летяха перца и палки, а музикантите дълго се здрависваха с всички желаещи. Със сигурност 14-те парчета, изпълнени от групата, се сториха недостатъчни на присъстващите в клуба и всички останаха с надежда за нови срещи и веселия.


Сетлист на ARKONA:
01. Явь
02. От Сердца к Небу
03. Гой, Роде, Гой!
04. Сербия
05. Заклятие
06. На Страже Новых Лет
07. Славься, Русь!
08. Зов Пустых Деревень
09. Сквозь Туман Веков
10. Память
11. Масленица
12. Стенка на Стенку
13. Ярило
Бис:
14. Купала и Кострома

Репортаж: HeathenHeart
Снмки: Герасим Трифонов


   В галериите ни може да разгледате и около 50 снимки от концерта на ARKONA и SHAMBLESS.




Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Маша 18.06.2014 09:16:08 отговори + 0 0
Доволна съм от публиката и концерта!
Всички се раздадохме на 100%!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Коментатор 15.06.2014 14:17:28 отговори + 0 0
Браво на Сепултура!
Язък, че още не сте си направили туитър, та да споделя там репортажа
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 8.06.2014 12:56:31 отговори + 0 0
Beer Bear и NordverG също са яки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лешак 8.06.2014 12:19:42 отговори + 0 0
СатанаКозел са лудница! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 8.06.2014 11:06:31 отговори + 0 0
ВОЛКОЛАК - абсурд да ги видим тук, но КАЛЕВАЛА, ALKONOST, САТАНАКОЗЕЛ са екстра, дано се сети някой да ги покани.

Сетлистът си е ок, не е разместен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Elling 8.06.2014 09:31:56 отговори + 0 0
Напълно съгласен! ВОЛКОЛАК са абсолютно култова група, но изобщо не си представям как могат да дойдат дотук. Иначе от руските групи в момента най-много бих искал да видя на живо КАЛЕВАЛА. Последният им албум е категорично най-добрият фолк-метъл, който въобще съм чувал Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фрезата 7.06.2014 23:39:18 отговори + 0 0
Страхотен концерт! Всички кокали приятно ме болят! Очакваме скоро да дойдат Волколак и Сатана- Козел! Дано някой да се сети да ги покани! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 7.06.2014 21:24:11 отговори + 0 0
Разцепиха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pest 7.06.2014 19:22:02 отговори + 0 0
Страхотен концерт!
Изключително приятно съм изненадан от Shambless!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

LeoThrax 7.06.2014 13:38:03 отговори + 0 0
на мен така ли ми се струва, или сет листата не е правилнво подредена... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Киро 7.06.2014 12:26:42 отговори + 0 0
Чакай малко - някои хора още не са се прибрали Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

няма 7.06.2014 11:32:31 отговори + 0 0
няма ли клипчета от тоз концерт
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мерудия 7.06.2014 11:08:52 отговори + 0 0
злобчо - 2014-06-07 11:00:18
Алла Пугачова и Филип Киркоров са най-известните руски банди,ха-ха...

Ами да
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хашек 7.06.2014 11:03:05 отговори + 0 0
Не просто банди, а метъл банди. Както и Любе Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

злобчо 7.06.2014 11:00:18 отговори + 0 0
Алла Пугачова и Филип Киркоров са най-известните руски банди,ха-ха... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Мерудия 7.06.2014 10:55:25 отговори + 0 1
ARKONA, които са най-известната руска метъл група в момента - НО след ЛЮБЕ, КРУИЗ, ЧОРНОЕ КОФЕ, АЛЛА ПУГАЧОВА, ФИЛИП КИРКОРОВ и куп други Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stanley 7.06.2014 10:42:13 отговори + 0 0
Слава братя Славяни. България определено обича Аркона. Страхотна атмосфера, страхотна публика и невероятна група. Даже успях да целуна Маша. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".