Ozzy Osbourne в Букурещ: "Let the madness begin!!!"

4 окт 2010, 19:58 ч. 786 / 9 29
пред./следв.
На 2 октомври Принцът на мрака, Бащата на хеви метъла или просто Ozzy Osbourne, изнесе концерт в румънската столица Букурещ. И както често напоследък се случва, когато има събития от подобен ранг в съседни на нас държави, българските фенове се отчетоха с масирано присъствие в "Zone Arena". Самото място се намира в северния край на Букурещ и представлява специално пригодено за концерти открито пространство, което доскоро е било изоставена промишлена зона. Тъй като "Zone Arena" се намира насред жилищен квартал, организаторите на всякакви събития са длъжни да се съобразяват с вечерния час в града. Шумът трябва да е приключил в 22:00 ч., а публиката да се е изнесла от квартала до 22:30. И това наистина се спазва.

   В 17:00 ч. вратите бяха отворени и публиката започна да влиза и заема местата си. Точно в 18:25 на сцената се качи първата от двете румънски подгряващи групи (COMA и LUNA AMARA). На българските фенове и двете банди не направиха някакво особено впечатление, особено като се има предвид фактът, че те пяха на родния си език, който за средностатистическия българин е напълно непонятен. Местните фенове обаче се радваха на изпълненията на групите, като дори от време на време припяваха на някои от песните. Все пак трябва да отбележим, че LUNA AMARA се представиха по-добре от колегите си и успяха донякъде да подгреят публиката, която съвсем естествено бе дошла за да види не тях, а една от най-легендарните фигури в хеви метъл музиката. Така или иначе румънските групи не прекалиха с търпението на феновете - всяка от тях се задържа на сцената за по около 25 минути.

   Часът е 19:50. Вече се е смрачило, а от високоговорителите се чува познат глас: "I don't fuckin' hear youuuuuuuuuu!", както по правило крещи Ozzy на микрофона, преди още да се е качил на сцената. Осветлението угасва, чува се познатата мелодия "O Fortuna" (част от кантатата "Carmina Burana"), а веднага след нейния край Бащицата влита на сцената. Публиката подлудява, но вместо в този момент да прозвучи първата за вечерта композиция, Ozzy застава на микрофона и казва: "Предлагам ви сделка. Колкото по-луди сте тази вечер и колкото повече крещите, толкова по-дълго ще останем на сцената. Съгласни ли сте? Не ви чувааааам! Съгласни ли сте???" Оглушителният рев на над 10 000 фена дава на Ozzy да разбере, че сделката е сключена. "OK. Let the madness begin!!!" И лудостта започна!

   "Bark at the Moon" запалва фитила и дава необходимия тласък на концерта - всички скачат и пеят, а Ozzy по познатия си налудничав начин обикаля наляво и надясно сцената пеейки и подканяйки всеки от публиката да се дере неистово. В този момент жителите на квартала със сигурност съжаляват, че са се съгласили "Zone Arena" да се намира точно тук. Да са мислили по-рано, защото Osbourne няма намерение да спира: "Let me hear you SCREAAAAAM!" С тази песен, изпята от всички присъстващи в един глас, представянето на новия албум........ приключи. Да, колкото и да е странно, на турне, което има за цел да промотира последната студийна творба на Ozzy "Scream", зрителите чуват една единствена нова песен. За феновете обаче това не е недостатък, тъй като по този начин има повече време за класики. И като заговорихме за класики - зазвучава емблематичната за творчеството на Osbourne "Mr. Crowley", последвана от "I Don't Know". В моментите, в които Ozzy не пее, първите няколко реда на публиката биват заливани с бяла пяна лично от него, след което и самия той се поливаше от горе до долу. "Време е за една песен от творчеството на BLACK SABBATH" - едно такова изречение е в състояние да подлуди хиляди хора и те получават каквото искат: "Fairies Wear Boots" е първата от петте SABBATH-композиции, с които Ozzy зарадва своите фенове.

   "Suicide Solution" е поредната песен от култовия албум "Blizzard of Ozz", която зрителите чуха, а след това бурно начало бе време и за първата балада - любимата на всички "Road to Nowhere". Ozzy не спира да приканва публиката: "Let me see your cigarettes lighters!" и "Zone Arena" се обагря в хиляди светлинки. Ново връщане към далечното минало - умопомрачителната "War Pigs" се превърна в един от бисерите на концерта, а Принцът на мрака я изпя по най-добрия начин, на който (все още) е способен. В нейния край той представи и членовете на групата си. Тук е моментът и ние да кажем по нещо за всеки от тях. Rob "Blasko" Nicholson е басист на Ozzy от три години, като записва бас партиите в последните му два студийни албума. Уверен на сцената като свирене, той малко прекалява с преиграването и "чупенето" на стойки, но това не се забелязва много от феновете. Adam Wakeman е тръгнал смело по стъпките на баща си (син е на небезизвестния Rick Wakeman от YES), а до момента може да се похвали с това, че е клавирист както в групата на Ozzy, така и в BLACK SABBATH. Работил е с имена като Annie Lennox, TRAVIS и много други. Съвсем не случайно е забелязан от Osbourne, който години наред или нямаше клавирист по време на турнетата си, или музикантът, който изпълняваше тази роля, свиреше скрит зад сцената и не беше обявяван като официален член на групата. Tommy Clufetos е най-новото попълнение в бандата - свири на барабани при Ozzy едва от тази година, но на концерта в Букурещ показа, че бързо е успял да се сработи с останалите музиканти. Най-голям интерес за публиката представляваше Gus G. - човекът, който замести изгонения Zakk Wylde. Гръкът демонстрира завидно самочувствие и свири така, сякаш изобщо не се притеснява от имената на китаристите, които са били преди него в групата. Разбира се, той има немалък опит с най-различни проекти, както и със собствената си група FIREWIND, която ще видим с него на 18 декември в столичния клуб "Blue Box".

   Концертът продължи със "Shot in the Dark", като тук феновете трудно даваха възможност на Ozzy да се чува. Сола на китара и барабани вплетени в сабатския инструментал "Rat Salad" подготвиха зрителите за "Iron Man", а за връх на тази вечер безспорно можем да посочим "Killer of Giants" - песен, която Ozzy не е изпълнявал от много, много години и бе изпята освен от него, само от онези зрители, които познават творчеството му в детайли. Краят на концерта дойде с хитовата "I Don't Want to Change the World" и със запазената марка на Ozzy - "Crazy Train". Логичният бис започна с композицията, която е посветена на "любимата" на всички фенове жена и мениджър на Osbourne - Sharon ("Mama, I'm Coming Home"), а финалът беше оставен, разбира се, за "Paranoid". Усмихнатият Ozzy се поклони, благодари няколко пъти на публиката и си тръгна. Едва ли тази вечер е имало зрители, които да останат недоволни от нещо, но ако трябва все пак да намерим кусур на този концерт, то това определено ще бъде елегантно пропуснатата "No More Tears". На Бащицата обаче просто няма как да се сърдим.

   Ozzy бе в добра за годините и физическото си състояние форма. Всички знаем какво е неговото положение и е цяло чудо, че той изобщо е жив. Да, гласът му вече не е това, което е бил. Да, на моменти той дори фалшивееше. Но на неговите фенове не им пука от това. Те бяха дошли за да го видят и чуят, да подскачат с него и да пеят песните му. Да се забавляват така, както го прави самия той на сцената. Защото всъщност Ozzy е, и винаги е бил, едно непораснало дете. Дете, което стъпи ли на сцената, се радва така, сякаш са му подарили любимата играчка. Инфантилността му на моменти излиза извън рамките на нормалното и общоприетото, но е и адски заразителна. Човек се усеща, че гледайки го, несъзнателно се усмихва и се чувства щастлив. Точно като него - по детски. Именно това е и причината за присъствалите на негов концерт да не е важно, че гласът му не е такъв, какъвто е бил преди години, а на сцената няма гигантски видеостени, мега осветление, пироефекти, огньове, взривове и всякакви други подобни концертни прийоми. Там има само две неща: убийствена музика и забавление. А нали именно заради това хората отиват на концерт? Е, когато става въпрос за Ozzy, феновете му получават и двете неща и то в големи количества.

   И нещо любопитно: преди няколко години в Несебър Sting изнесе самостоятелен концерт, част от поредното си европейско турне. За изненада на феновете му, които следят всичко свързано с него и знаят горе-долу кои композиции той включва в своите сетове, половината от песните изпълнени от него бяха на THE POLICE. Няколко месеца по-късно всички разбрахме защо е било така - официално бе обявено историческото събиране на именития изпълнител с Andy Summers и Stewart Copeland и групата тръгна на двугодишно световно турне. Защо разказвам всичко това? По-запознатите с творчеството и биографията на Ozzy знаят, че в последните 15-20 години той изпълнява по една или две песни (в редки случаи - три) на BLACK SABBATH по време на турнетата си. Преди два дни в Букурещ публиката чу цели пет парчета на SABBATH, а на доста от концертите тази година Ozzy пя шест, че дори и седем композиции от творчеството на първата си група. Към това трябва да прибавим и уредения вече спор между Iommi и Ozzy относно правата върху името "BLACK SABBATH", както и прокрадващите се плахи слухове в медийното пространство за евентуално ново събиране на кръстниците на метъла. Следите ми мисълта, нали? Дали пък именно едно такова (планирано) събиране не е причината Osbourne да изпълнява толкова много песни на SABBATH? Дали пък догодина няма да станем свидетели на поредното световно турне на Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward и Ozzy Osbourne? Това ще разберем вероятно съвсем скоро, а до тогава не ни остава нищо друго освен да си помечтаем. В крайна сметка едва ли има нещо по-подходящо от концерт на BLACK SABBATH за едно истинско (метъл) откриване на новата зала в София, до построяването на която остават само десетина месеца.

   Европейското турне на Ozzy е към края си. След концерта в Букурещ, Бащицата ще пее и в Будапеща, след което започва и азиатската му обиколка. Представянето му в румънската столица ще остане по-специален за KATEHIZIS.COM концерт, поради причината, че благодарение на него Румъния стана четвъртата чужда държава (след Гърция, Сърбия и Германия), в която сайтът ни е официално акредитирана медия. На пръв поглед това нещо не е толкова важно, но то дава възможност на вас, нашите читатели, да получите по-пълно отразяване на различни събития в чужбина, както и да разглеждате богат снимков материал (снимки от концертът на Ozzy в Букурещ можете да видите тук). А за нас това е поредното признание на чуждестранните промоутъри, които все по-често припознават в KATEHIZIS.COM една от водещите музикални медии в България.
01. Bark at the Moon
02. Let Me Hear You Scream
03. Mr. Crowley
04. I Don't Know
05. Fairies Wear Boots (BLACK SABBATH)
06. Suicide Solution
07. Road to Nowhere
08. War Pigs (BLACK SABBATH)
---- band introduction
09. Shot in the Dark
10. Rat Salad (BLACK SABBATH - guitar & drum solos)
11. Iron Man (BLACK SABBATH)
12. Killer of Giants
13. I Don't Want to Change the World
14. Crazy Train
Бис:
15. Mama, I'm Coming Home
16. Paranoid (BLACK SABBATH)
Perry Mason

още за:

Ozzy Osbourne


Коментари   (29)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


PARANOID 12.10.2010 00:42:16 отговори + 0 0
haini-браво за коментара-репортаж )))))).Много ме развесели.Аз не успях да чуя пак OZZY((,но поне го видях с останалите от Sabbath,когато свириха в София.Дано да имаме късмет да ги видим пак.OZZYYYYYYYYYYY.......... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дебел дебилен чичо К 11.10.2010 11:07:43 отговори + 0 0
Познайте какво карахме във влака и накъде...:-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хайнрих Химлер 8.10.2010 20:07:29 отговори + 0 0
Аз съм машиниста на въпросния влак - признайте сега кой дръпна аварийната спирачка ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хайни 8.10.2010 13:33:41 отговори + 0 0
Аз съм, а ти кой си?

Blago Piqniq - 2010-10-07 19:43:53
haini, ти да не си един дебел чичка, дето плямпаше подобни дебилщини във влака за БЪлгария ?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.10.2010 13:32:35 отговори + 0 0
Blago Piqniq - 2010-10-07 19:43:53
haini, ти да не си един дебел чичка, дето плямпаше подобни дебилщини във влака за БЪлгария ?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Blago Piqniq 7.10.2010 19:43:53 отговори + 0 0
haini, ти да не си един дебел чичка, дето плямпаше подобни дебилщини във влака за БЪлгария ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

haini do Predator 7.10.2010 14:08:17 отговори + 0 0
Да, не схванах идеята на това, което си написал. Ако някой я е схванал, моля да я обясни. Шерифа не го познавам, ако е някакъв лаф го чувам за пръв път. Доколкото рабирам май не си бил на концерта. Ако си бил, моля посочи кое от това, което съм написал не беше така. Ще се радвам да ме просветлиш, мисля че това е свещено задължение на всеки, който счита другите за тъпаци. Тъй де, защото малко почвам да се обиждам, но иначе съжалявам за скапаният ти живот. Моят си го харесвам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Predator 7.10.2010 13:19:36 отговори + 0 0
hindi, изобщо нямам намерение да ти се обяснявам, очевидно изобщо не си схванал(а) идеята на това, което съм написал. И предай много здраве на шерифа Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.10.2010 12:35:05 отговори + 0 0
Всичко беше супер, само липсваха КОНКУРЕНТ )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

wgeorgiev 7.10.2010 11:08:37 отговори + 0 0
Браво на Горан, че пак е развял българския флаг.
Но, къде са нашите промоутъри и не го докараха в България???
Знаем, че румънската публика е безкрайно "зле" и сигурно, като е видял колко е публиката се е отчаял.
В БГ щеше да е поне двойно повече.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


wenzdy 6.10.2010 16:22:06 отговори + 0 0
Беше уникален концерт! Едно голямо БРАВО на Ози... все си е същия гласа му... запомнящ се... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

haini do Predator 6.10.2010 11:33:44 отговори + 0 0
Ако съм те засегнал с нещо - прости! Просто обичам бира, ракия, здрав хеви метъл и ако е дал господ бог, а той рядко дава :-) - яки катерици. Поклон пред Ози - той, Халфорд, Том Арая и други подобни пичове са направили повече за оформяне на мирогледа ми от семейството, училището и университета. Ако нещо в мен ти мирише на комплекси и поза - виновни са те :-) Мен и теб може да ни няма утре, но тези групи вярвай ми ще останат - чрез музиката си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Predator 6.10.2010 10:30:05 отговори + 0 0
Поклон пред дядо Ози бе, палячовци.. кво сте ми се разскимтяли тука като свекърви... Един бил много пиян, друг не бил достатъчно... абе ти (haini) чуваш ли се кви ги плещиш бе?!?!? Аман от комплексарщина и поза!
Хайде със здраве и се кефете на това, което ви се случва в жалките животи (да не си помисли някой нещо - моя също е такъв ) защото концертите и групите, които виждате днес, утре може да ги няма!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Demon_A_Go-Go 5.10.2010 22:45:05 отговори + 0 0
Чудесен концерт ! Искаше ми се още поне една-две песни от Ozzmosis или друг албум. За съжаление само в Стокхолм и Германия са изпълнили No more tears и Fire in the sky. Наистина звука беше зле на Bark at the Moon, ама после го поправиха. Поне там където бях застанал - до пулта фронтално срещу сцената. Gus G свири като змей, наистина е добър китарист. Обще взето за мен сега остава да видя Children of Bodom и Black Label Society и се отказвам от ходене по концерти Една сбъдната мечта по-малко! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 5.10.2010 17:15:28 отговори + 0 0
@haini - евала за якия коментар! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


newsted 5.10.2010 11:38:35 отговори + 0 0
аз бях пича със знамето. Този концерт е поредното потвръждение колко са зле Ром-ънците. Няколко пъти ми правиха забележка да седа спокоен - все едно сме на опера. Неказвам че на Ози трябва да има пого и глупости, но човек малко повече да се разпее и размаха с ръце и веднага ти правят проблем. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

haini 5.10.2010 11:13:48 отговори + 0 0
Концертът беше доста як. Дори заспалите и хипер възпитани румънци по едно време почнаха да тропат с крака, което за тях е революция. Мястото наречено Zona Arena представлява нещо като голям запуснат паркинг в някакъв панелен комплекс. Местните фенове на метъла по принцип изглеждат по-скоро комично - отдалече си личи, че преобладава метал гъзарията. За пиене на бира не мога да им поставя оценка повече от 3- и то само защото са ми симпатични като малки деца. Не видях лице, което да е изпило повече от 3-4 бири, а това си е направо престъпление за първи концерт на Ozzy в страната ти. Пък и бирата беше малко под 2 лв. (техните доходи са малко по-високи от нашите). Където имаше симпатични изроди с характерно пиянско поведение, обикновено се вееше българското знаме. Всъщност братята румънски фенове са толкова задръстени, че позволиха да се вее BG флаг с надпис Bulgaria на оградата пред сцената на 3 метра от бащицата и всъщност това беше най-близкия флаг до него. Не, че българските байряци бяха много - преброих 4-5, но май бяха повече от румънските. На концерта мисля, че имаше около 10 000 човека. Населеността беше малко по-малка отколкото на последната Каварна. Българите бяхме около 100-200 човека и то пръснати в тълпата. Това всъщност беше големия късмет на румънците иначе сигурно щяхме да си направим страхотен мош и те да се видят в чудо какво да правят. Чудесно е, че бащицата не умря на сцената, защото така се раздаваше, въпреки Паркинсона,инсулта, алкохола, дрогата и бог знае още какво. Сетът беше точно като за прощален концерт - Започна с Вой към луната ( тук ревах като усурийски тигър и румънците ме гледаха като извънземна опасност), премина през Мистър Краули, Параноид, Убиеца на Великани, после Военни свине, пак Сабат и естествено завърши с Мама... бля, бля, бля и запалките във въздуха. Продължи малко под 2 часа от 19.00 до около 20.45, така че после румънците да могат да си хванат спокойно градския транспорт, който иначе спира в 23.00. Нямаше алкохолно афтер парти в градинките и парковете наоколо. Колкото до подгряващите групи - първите бяха отвратителни - дори не им запомних името, следващите бяха Луна Амара, които от време на време, макар и за малко звучаха добре. Всяка от подгряващите групи свири по около 25 минути. С две думи ако Ози беше кривнал насам, щеше да бъде посрещнат с много повече възторг, любов и алкохол. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sorom 5.10.2010 07:59:15 отговори + 0 0
Бях там и мога да кажа, че репортажът отразява точно случилото се - Ози вече не е това, което беше, но се раздаде на 100% и ни откъсна главите! LONG LIVE OZZY!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blago Piqniq 5.10.2010 00:16:04 отговори + 0 0
Публиката в първите редове (централно и откъм Гъс Гжи) бяха предимно дечурлига. Изключвам дъртите румънци, които бяха точно пред Ози. Не знам как е било назад, но отпред си куфеехме и скачахме на почти всяка песен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 5.10.2010 00:05:51 отговори + 0 0
Дали е пял фалшиво Ози, аз съм последния човек на Земята, който може да каже. На места звука не ми харесваше (предимно микрофония), а бях на 10 метра от сцената в средата.

Моето мнение за румънската публика, леко се различава от това на Б.П. Румънците викаха след всяка песен, тропаха с крака след почти всяка песен. Може би, може би не бяха шумни достатъчно. При всички положения аз съм доволен от тяхното държане.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


StaarT 4.10.2010 23:46:13 отговори + 0 0
Witchfinder? Ози е пял добре... та това в тубата не се издържа и 10 секунди. Звучи по-зле от кирка пиян ирландец в Караоке за бавноразвиващи се...
Да си имаме уважениет, аз харесвам Ози много...но на мен ми стана повече мъчно как се мъчи отколкото хубаво от това което чувам от микрофона...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Б.П. 4.10.2010 23:42:51 отговори + 0 0
Бях там,чух и видях.Видях,че просто друга публика,като БЪЛГАРСКАТА няма и няма и да има.Знаете ли какво е да видите публика като на театър,аз видях това и не можах да повярвам,как почти се молеше Ози на тях-театралната публика или накратко-РУМЪНЦИТЕ,да покажат поне малко удоволствие и разчувственост от това,че не кой да е,а Ози Озборн е пред тях...Трагедия,трагедия за тях самите като народ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blago Piqniq 4.10.2010 23:21:38 отговори + 0 0
Пича със знамето беше дърво пиян Вряза към нас на оградите на War Pigs. Направи шоу момчето. Велик концерт на Ози и 3-4 пъти челно пяна в главите. Незабравимо...
BTW хубаво е, че ви дават акредитации, ама да отразявате по-добре
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Witchfinder 4.10.2010 23:19:19 отговори + 0 0
Ако щете вярвайте Ози пя добре. Чуйте Paranoid, Crazy Train, War Pigs в YouTube ако не вярвате. И после ще си говорим за пенсии. Има още живот в него. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SAW 4.10.2010 23:15:10 отговори + 0 0
Откачалката ОЗИ много ме кефи! Завиждам ви... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Witchfinder 4.10.2010 23:14:34 отговори + 0 0
Слаб репортаж! Първите 2 песни Ози пееше адски фалшиво и имаше някакви пререкания с "тон-режисьора", но после се отпуши и ни скъса главите. И откъде-накъде Бласко прекалявал със стойките??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но красив 4.10.2010 23:05:50 отговори + 0 0
Blackers - 2010-10-04 22:46:31
I saw it, I saw it with my own two eyes!!!!!

I'd be rather surprised if you only saw it with one of your eyes mate
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blackers 4.10.2010 22:46:31 отговори + 0 0
I saw it, I saw it with my own two eyes!!!!!


Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.10.2010 22:31:35 отговори + 0 0
имаше един пичага, който постоянно развяваше нашето знаме на предни линии Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".