Par Sundstrom от SABATON: "Идваме в България заради вдъхновението"

10 юли 2018, 08:20 ч. 4411 / 7 1
пред./следв.

   SABATON са любимци на българската публика и българската публика е обичана от SABATON. Всеки концерт на групата се превръща в празник за феновете и музикантите. Симпатичните шведи се завръщат за осмото си шоу у нас, този път в Пловдив, като хедлайнъри на първата вечер (20 юли) на фестивала "Hills of Rock" (поръчай билет онлайн). С любезното съдействие на "Sofia Music Enterprises" проведохме интервю с басиста на SABATON Par Sundstrom - един от двамата останали оригинални членове на бандата. Вижте какво каза той за WeRock.bg.

par sundstrom

 

WeRock.bg: Здравей, Par. Идвате за осми път в България. Знаете, че българската публика ви обича и чувствата са взаимни. Мислиш ли, че има нещо специално в тази връзка?
Par Sundstrom: Да, наистина има нещо специално. Винаги ще помним първото ни представяне пред българска публика. Беше през 2009 г. и бяхме подгряваща група на HAMMERFALL. За пръв път бяхме в България и не знаехме какво да очакваме. Българските фенове ни посрещнаха с такъв ентусиазъм, толкова топло, че бяхме изключително приятно изненадани. Оттогава винаги с удоволствие свирим в България. И вие сте най-шумната публика.

Може би е банален въпрос, но кога ще напишете песен за българската история?
Фенове от много страни ни питат дали няма да напишем песни за тяхната история, но българите са едни от най-активните в това отношение. Получаваме писма и съобщения с различни интересни разкази и случки за вашата история. България е страна с богата и дълга история, има за какво да се разкаже в песен. Ще напишем и за българската история, но трябва да ни дойде вдъхновение, някак си да му дойде ред, но определено има какво да се възпее.

Някога имали ли сте идея да напишете албум за завладяването на Балканите от Отоманската империя - това е епична история с много аспекти.
Това в никакъв случай не може да е една песен, трябва да е албум и то концептуален албум. Сложна тема е и не може да се съсредоточим само върху една страна. Но засега не сме мислили да пишем албум на такава тема.

Пеете за война, но от друга страна може ли да кажете, че сте посланици на мира?
Много хора ни обвиняват, че като пеем за война, ние подтикваме хората към война. Но ние само разказваме истории, те са истински, в тях се казва и какво зло е войната. Така че ние не подстрекаваме към военни действия. Хората трябва да се поучат от историята, но това не винаги се случва. За щастие, нашата родина Швеция отдавна не е воювала, но войни се водят непрекъснато по света и много хора страдат.

Работите по нов албум. Може ли да ни кажеш нещо за него?
Всъщност засега имаме само някои идеи. Не сме написали нито една песен, нито ред текст. Обявихме, че тази година ще имаме по-малко концерти и ще се съсредоточим върху писане на албум, но засега нещата са в много начален стадий.

Как създавате песните - кой дава идеите, кое пишете първо - текстовете или музиката?
Обикновено текстовете ги пиша аз, а музиката Joakim. Първо разглеждаме различните идеи, след това съчинявам текстовете, но после, след като се напише музиката, някои неща се променят за цялостното оформление на песните.

Коя е любимата ти песен на SABATON?
Във всеки албум си имам любима песен. От последния албум "The Last Stand" любимото ми парче е "Shiroyama". Но от цялото творчество на SABATON най-любима ми е "Primo Victoria", нея изпълняваме на всеки концерт. От нея започна всичко - тя е първата песен в първия ни албум.

Има ли историческо събитие, за което сте искали да пеете, но песента не се е получавала, просто не сте можели да я напишете?
О, има много такива. Искало ни се е да пишем за някои събития, но не се е получавало. Например, имаме желание да напишем албум за някой друг период от шведската история, но засега не сме успели да го създадем.

Кое е твоето вдъхновение в музиката?
Най-вече класиката в метъла - IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, ACCEPT, RAINBOW, DEEP PURPLE. Имали сме щастие в последствие да свирим с много от тези групи на една сцена.

Мога ли да попитам един личен въпрос?
Да.

Имаш ли семейство и деца?
Не, нямам. Всъщност никога не съм искал да имам. Още от 13-годишен моята мечта е да правя хеви метъл и посвещавам цялото си време на групата.

sabaton Par Sundstrom (в дясно) при първото гостуване на SABATON в България, 10.04.2009 г.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?
Това е нещо като отговор и на предишния въпрос. Всъщност аз не правя нещо кой знае какво друго. Имам групата си и това е, с което се занимавам. За мен това е кауза, на която съм се посветил, не просто група. Всеки ден като се събудя, започвам да правя нещо за SABATON и така до вечерта. Нямаме мениджмънт да прави нещата за нас, нямаме подкрепата на радио, телевизия и т.н. Правим всичко сами. Това значи много повече работа, но от друга страна сме много горди от това, което правим със собствени сили. Никой не може да отнеме гордостта и славата от SABATON и да каже, че прави нещо за групата.

SABATON е успешна група. Къде мислиш, че се крие тайната на успеха?
В много неща разбира се. Ние сме хеви метъл група и е важно да правим хубави хеви метъл песни и добро хеви метъл шоу. Това е ключът към всичко - да успееш в хеви метъла. Много хора започват по погрешен начин, работят твърде много върху други неща, като концепция например, преди да могат да направят шоу. За съжаление, много банди мислят първо да намерят звукозаписен лейбъл, или мениджмънт, или издателска агенция. Ние на практика нямахме нито едно от тези до 2005 г., а вече имахме 6-годишна кариера и бяхме имали стотици концерти дотогава, които бяхме уредили сами. Трябва да се фокусираш върху правенето на хубави песни и да ги изпълняваш добре. След това идват другите неща. Също и да се работи здраво. За да постигнеш каквото и да било, е необходимо много работа. Много хора си мислят, че да правиш хеви метъл е лесно и безпроблемно и просто си правиш каквото искаш, защото свириш хеви метъл. Не става така, нищо не става така. Някои си мечтаят да правят хеви метъл, но за тяхно съжаление ще кажа, че като всичко на света, това иска здрава работа. Хубавото в случая е, че ако работиш здраво и влагаш усилията си в нещо, ще се чувстваш горд ако се получи нещо хубаво. Това е тайната на успеха.

Може ли да дадеш мнение за съвременните тенденции в хеви метъла?
Мисля, че непрекъснато излизат нови добри хеви метъл банди по целия свят. За съжаление, тази индустрия е много сложна, трудно е група да пробие и да се наложи. Но това не се отнася само за хеви метъла, а за цялата музикална индустрия. Хеви метълът е много силен в момента. Много класически банди правят забележителни изяви. Също така групи създадени в края на 90-е или около началото на новия век, също се представят добре, защото вече стават утвърдени и така се създава втори кръг, второ поколение от банди. Това е чудесно, тъй като ако повечето от класическите банди започнат да се оттеглят, ще има нови банди да се издигат. Затова виждам добро бъдеще за хеви метъла в идните години.

Мислиш ли, че музиката може да спаси света?
Не точно, но може да направи света по-добро място.

Нещо извън музиката - сега се провежда Световното първенство по футбол и Швеция се представя добре. Кой мислиш, че ще стане шампион?(интервюто е взето преди отпаданането на Швеция на четвъртфинал, б. ред.)
Разбира се, Швеция. Винаги човек иска да каже това, което желае най-много. В случая мога да не съм реалист, а да си пожелая нещо.

Кажи нещо на българските си фенове.
Фактът, че свирим в България това лято, казва много за нашите приоритети. Отказахме всички участия в Германия, отказахме всички участия в Швеция, освен на нашия фестивал "Sabaton Open Air", но искахме да свирим в България. Една от причините е новото място, Пловдив, където не сме били. Искахме да направим няколко избрани концерта, за да поддържаме духа. Това лято и есента работим по нов албум и не можем непрекъснато да сме на турнета, защото няма да можем да направим албума. Трябва ни свободно време, но не можем да откажем всякакви изяви, защото ще ни стане скучно. Искаме да поддържаме духа си жив, ума си свеж. Ще дойдем в България да видим една от най-добрите публики в целия свят. След това ще се приберем и ще започнем да пишем песни. Идваме в България заради вдъхновението.

Благодаря за интервюто и успех на Швеция на футболния шампионат!
И аз благодаря!

 

Автор: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов, Satyr

 

par sundstrom



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


анти-терлик 10.07.2018 16:19:05 отговори + 14 13
Прекрасно интервю. Да живеят САБАТОН Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".